Slovenija

Moč športnikov – grožnja ali priložnost?

Ljubljana, 15. 05. 2021 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rafaela Križman
Komentarji
58

V zadnjih letih smo priča kar nekaj odmevnejšim protestom športnikov, ki so s svojimi dejanji izražali nestrinjanje s političnimi in družbenimi procesi oz. opozarjali na nepravilnosti in kršitve, ki se dogajajo v družbi in posledično vplivajo tudi na šport. Šport je družbeni pojav in ni imun na zgodovinske procese in širša dogajanja družbenega razvoja.

Šport predstavlja globalno platformo, prek katere lahko športniki v razvoju družbenih dogodkov in skupaj z drugimi družbenimi dejavniki prispevajo k spremembam v športu in družbi.
Šport predstavlja globalno platformo, prek katere lahko športniki v razvoju družbenih dogodkov in skupaj z drugimi družbenimi dejavniki prispevajo k spremembam v športu in družbi. FOTO: AP

Izpostavljeni tematiki, zaradi katerih je prihajalo do protestov športnikov, sta bili predvsem policijsko nasilje in sistemsko zatiranje temnopoltih v ZDA ter položaj žensk v športu in družbi. Na prvo problematiko je leta 2016 opozoril igralec ameriškega nogometa, Colin Kaepernick, kasneje pa številni košarkarji lige NBA, igralci ameriškega nogometa (NFL), nogometni klubi ter posamezniki Lewis Hamilton, Naomi Osaka, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djoković, Raheem Sterling in drugi, na drugo tematiko pa v prvi vrsti opozarjajo nogometašice ameriške reprezentance z Meghan Rapinoe, košarkarice WNBA in Serena Williams. Na kršenje človekovih pravic v Katarju, prizorišču svetovnega prvenstva v nogometu 2022, sta v aprilu opozorili nemška in norveška nogometna reprezentanca.

Besedilo je pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Protesti športnikov niso nov pojav, enega najbolj znanih predstavlja dvig pesti atletov Johna Carlosa in Tommieja Smitha na olimpijskem odru za zmagovalce leta 1968 v podporo boju proti rasni segregaciji v ZDA, gotovo pa je, da so se protesti športnikov v zadnjem času intenzivirali. Športniki se zavedajo, da imajo veliko moč, saj so medijsko prepoznavni, so predstavniki nacij, so blagovne znamke, vzorniki in junaki. Z družbenimi omrežji so pridobili neposreden stik z navijači in podporniki. Njihovo zavzemanje in izpostavljanje stališč za družbeno pravičnost pa lahko predstavljata tudi veliko tveganje s strani sponzorjev, nacionalnih in mednarodnih športnih zvez, klubov in, nenazadnje, tudi navijačev. Aprilskih protestov nogometašev sicer FIFA ni obsojala ali kaznovala, a verjetno predvsem kot posledico splošnega obsojanja kršenja človekovih pravic v Katarju, UEFA pa se je v istem mesecu pridružila angleškim klubom pri bojkotu družbenih omrežij v znak podpore proti spletnemu nasilju in rasizmu. 

A to ne pomeni, da bodo vse mednarodne športne organizacije postale naklonjene izražanju nestrinjanja športnikov s političnimi in družbenimi ureditvami, še posebej na športnih prizoriščih. V preteklem mesecu je Mednarodni olimpijski komite (MOK) sporočil, da izvršni odbor v celoti podpira predloge Komisije športnikov MOK v povezavi s 50. členom Olimpijske listine, ki na olimpijskih igrah prepoveduje oglaševanje, demonstracije in ostalo propagando. Predlogi so posledica leto dni trajajočega projekta (ki sicer pušča tudi določene dvome) in je vključeval 3500 športnikov z namenom zaščite nevtralnosti športa in olimpijskih iger. 

Rafaela Križman
Rafaela Križman FOTO: osebni arhiv

50. člen Olimpijske listine v drugem odstavku določa, da "nobena vrsta demonstracij ali politična, verska ali rasna propaganda ni dovoljena na kateremkoli olimpijskem prostoru, prizorišču ali drugih območjih". Že v januarju je komisija kot možnosti izražanja športnikov opredelila tiskovne konference in intervjuje, ekipne sestanke ter uporabo tradicionalnih in digitalnih medijev. Novi predlogi pa med drugimi zajemajo možnosti izražanja športnikov med igrami (npr. prilagoditev olimpijske prisege), možnosti izražanja športnikov izven iger ter prepoved kakršnega koli protesta ali izražanja mnenja na zmagovalnem odru, športnih prizoriščih ali na uradnih slovesnostih (otvoritev in zaključek). Slednjim naj bi bila naklonjena večina (?) od 3500 športnikov, vključenih v proces sprememb 50. člena. 

Legitimna razloga za prenovo oz. zaostritev 50. člena sta po mnenju MOK načelo avtonomije športa, ki predstavlja pogoj za neodvisno delovanje globalnega športnega sistema, in načelo politične nevtralnosti, ki določa nevmešavanje MOK v notranje politike držav. A po drugi strani MOK promovira šport kot dejavnost, ki ne diskriminira, krepi moralne in etične vrednote ter prispeva k človekovemu trajnostnemu razvoju. Temelji na vrednotah odličnosti, spoštovanja in prijateljstva, ki svoj vrh dosežejo na srečanju športnikov vsega sveta, t. i. olimpijskih igrah. Vizija MOK je "gradnja boljšega sveta prek športa" in športniki to vizijo sprejemajo in podpirajo idejo, da je odgovornost športa, da dela svet boljši. 

Olimpijske igre, olimpizem in olimpijsko gibanje temeljita na človekovih pravicah, a hkrati 50. člen Olimpijske listine športnikom omejuje pravico do svobodnega izražanja, ki jo MOK določa v svoji Deklaraciji športnikovih pravic, kot človekovo pravico pa jo opredeljujejo tudi Splošna deklaracija človekovih pravic in drugi mednarodni dokumenti, kot je Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah. Svoboda izražanja ni absolutna pravica in je omejena s pravicami drugih, prav tako pa ne gre za svobodo izražanja, če se jo zlorabi za spodbujanje k nasilju, rasnemu ali verskemu profiliranju oz. k ogrožanju morale, javnega reda in splošne blaginje. To jasno nakazuje, da bi njena zloraba ogrozila tudi vrednote olimpizma. MOK se lahko pri reguliranju pravic športnikov nasloni tudi na mednarodno pravo.

Klečanje pred tekmo PSG – Man. City
Klečanje pred tekmo PSG – Man. City FOTO: AP

Opazimo lahko, da je pri utemeljevanju načel in vrednot športa prišlo do neskladja med normo (identiteto) in interesom MOK. Medtem ko olimpijsko gibanje temelji na vrednotah, ki izhajajo iz človekovih pravic, je človekove pravice pripravljeno v določeni meri tudi zanikati za ohranjanje svojega interesa, tj. avtonomije športa, politične nevtralnosti, zavarovanja finančnih interesov in ohranjanja neokrnjene podobe olimpijskih iger. Po drugi strani pa legitimnost MOK kot vrhovne avtoritete globalnega športa oz. olimpijskega gibanja temelji na pričakovanju, da bo ta tudi v praksi deloval v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi. 

Dejstvo je, da so športniki del družbe in hkrati del družbenih problemov. Veliko jih prihaja iz skromnih sredin in so nepravilnosti ali krivice doživeli na lastni koži – tako izven kot znotraj športa. Četudi se jih bo pri izražanju družbenih in političnih prepričanj na tak ali drugačen način omejevalo, bodo njihova mnenja še vedno cenjena, njihov glas pa bo še naprej slišan. Mogoče bodo danes zaradi svojih dejanj kaznovani in kritizirani, čez nekaj let pa se bodo znašli v olimpijskem muzeju, hišah slavnih ali pa jim bodo za pogum postavljali spomenike. A vendar, slednje ne opravičuje dejstva, da se lahko športnik znajde v izjemni stiski pri izbiranju med zastopanjem države, zagotavljanjem lastne eksistence, svojega doseženega uspeha ali svobode izražanja. Takim vprašanjem se bodo morale v svojih ureditvah prilagoditi tudi mednarodne športne organizacije, če želijo ostati legitimne predstavnice v svetu športa. 

Šport predstavlja globalno platformo, prek katere lahko športniki v razvoju družbenih dogodkov in skupaj z drugimi družbenimi dejavniki prispevajo k spremembam v športu in družbi. Kljub močnemu simbolnemu dejanju in sporočilu ob protestu športnikov pa se hkrati postavlja vprašanje, ali se po takšnih dejanjih res doseže in spremeni kaj pomembnejšega? Ali je to največja moč, ki jo športniki imajo? Ali bi več dosegli skupaj s svojimi trenerji, če bi jim bilo (neposredno) omogočeno mesto za odločevalsko mizo? Kje je prava moč športa? Odgovor ni preprost in enoznačen, a vsekakor vreden premisleka. 

*Uporabljena moška slovnična oblika besede športnik velja nevtralno za ženski in moški spol. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maske-so-padle
15. 05. 2021 15.07
+6
Na fotografijah pa par sto milijonov vredni igralci, plačani iz vseh vrst umazanega denarja (npr. športni copati in otroško delo), ter pa kolumnistka Inštituta za politični menedžment, direktorica katerega je Nina Finžgar, nekdanja predstavnica za odnose z Javnostmi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani katera si je med drugimi od ŠOS v letih 2010 in 2016 delila cca 209.000 EUR za raznorazna svetovanja. V glavnem ne potrebujemo vaših pridig. Pojdite v Ameriko in tam flancajte.
dannyer
15. 05. 2021 11.54
+5
zato pa je gledanost padla na rekorni raven s tem so ljudje poročili dovolj nam je tega zavajanja in politike v športu. od ekstremističnih gibanj blm in antife
maxspeed
15. 05. 2021 11.51
+4
malo so tecni že s tem
niktalop
15. 05. 2021 11.47
+5
Športniki ki poklekajo pri intonaciji himne , to pa so predvsem črnci, ne protestirajo ampak širijo rasizem. Policija v ZDA pri postopkih ustreli več belcev ali pripadnikov drugih ras kot pa črncev. In nihče ne protestira.
Cene3903
15. 05. 2021 10.57
+3
Jaz osebno gledam šport zaradi športa in športnikov, ki med seboj tekmujejo za mesto najboljšega. Politična sporočila me ne motijo, se mi pa zdi, da politična propaganda med športnimi dogodki ni najbolj primerna. Vsaj zame. Spoštujem in podpiram športnike, ki se zavzemajo za pravice diskriminiranih, ampak naj to počnejo po koncu tekme. Naj ustanovijo svojo stranko in se grejo pogajat v parlament. Šport že sam po sebi združuje ljudi in zato ne vidim razloga, da bi ga začeli uporabljati kot politično propagando. Vse kar nam manjka je še to, da nam začnejo govorit koga naj gremo volit.
SlovenskiLegionar25
15. 05. 2021 10.38
+7
To da se na športnih prireditvah vključuje politika je skrajno neprimerno, ampak to se dogaja tudi pri nas z osebki kot so Čeferin ali partijski krt Ljubo Jasnič. Še bolj neokusno pa je, da športniki vključujejo politiko, kar med tekmovanji. Izredno ogabno se mi zdi, da klečijo ali sedijo med državno himno. Tisti, ki to javno počne pred množico, naj ga bo sram v dno duše, saj je izdajalec naroda. Sploh pa je neumno, če nosijo majice z napisom black lives matter. Black lives matter so bedaki, ki se obnašajo tako kot, da bi bili "ubogi črnčki" še kar vklenjeni v verige in brez vsakih pravic. Očitno jim ni jasno, da v Ameriki sistemskega rasizma ni. Če pa mislijo, da je Amerika tako rasistična, zakaj so potem ZDA imeli črnca za predsednika in imajo zdaj črnko (sicer ni ravno povsem črnka) za podpredsednico? Šport je nekaj, kar bi nas morali zabavati, ne pa jeziti in razdvajati.
HALAcR7
15. 05. 2021 10.16
+2
Kleče za enega črnca a,,,a v palestini kaj se dogaja,?????kaj bodo za tam naredili,nič,preveč odvisni od židov
asgard
15. 05. 2021 10.11
+5
Da bi meni rekel nekdo da bi pokleknil zaradi črncev bi mu samo rekel : odpri TV daj na ID in glej 2 uri. Nato me vprašaj spet ali bom pokleknil !!!
paradoxal
15. 05. 2021 10.23
+4
Jon Bacek
15. 05. 2021 10.10
+9
WHITE LIVES MATTER !
rocky6
15. 05. 2021 10.50
+4
MrKritik77 .
15. 05. 2021 10.07
+12
Meje so že kar nekaj desetletij odprte. Se vam zdi, temnopoltim Američanov, da se vam dogaja krivica v ZDA? Kot prvo, se motite, kot drugo, Afrika vas bo sprejela z odprtimi rokami.
AlternativeFacts
15. 05. 2021 10.04
+6
Grožnja..športniki so ljudje, ki so egocentrični, da postaneš egoist, pa je prvi pogoj manjko občutka za "socialno pravičnost" ...
HUSO BOSS
15. 05. 2021 10.03
-5
ČE SO TEMNOPOLTI NA SPLOŠNO BOLJ PROBLEMATIČNI ŠE NE POMENI, DA JE ZATO KRIVA NJIHOVA BARVA KOŽE!!!
paradoxal
15. 05. 2021 10.26
+1
Statisticno gledano obstaja direkta korelacija...to je tko kot ce reces da kahko maraton brez dobrih tenisk odteces, res je da lahko, sam je pa lazje z teniskami....aja pa "caps lock" oz. ne deri se!
niktalop
15. 05. 2021 11.51
+2
ČE SO TEMNOPOLTI NA SPLOŠNO BOLJ PROBLEMATIČNI ŠE NE POMENI, DA JE ZATO KRIVA NJIHOVA BARVA KOŽE!!! Seveda ne, ampak jih je civilizacijski razvoj obšel v širokem loku. Poglej stanje v Afriki, ali pa stanje v državah kjer so črnci večinsko prebivalstvo. Vse te države so na samem repu razvitosti, višine BDP, varnosti ipd..
Juraj Brecelj
15. 05. 2021 09.56
+5
končno so mnenja poenotena. Levi in desni, vsi približno enako.
Smehovci
15. 05. 2021 09.55
-10
No pa sm mislu da slovenci niso rasisti 😂 ta hlapcevski narod te zmeri zna presenetit
Tylers
15. 05. 2021 09.54
+8
Lebron logika: policist ustreli črnko, trenutek preden zabode drugo črnko - slabo, podpiranje totalitarnega režima, ki iz dna duše sovraži tvojo raso in ima dobesedno koncentracijska taborišča - dobro
Igi31
15. 05. 2021 09.53
+1
zdej jim bodo orožje pobral tem američanom že prihajajo zakoni. Ostal so brez benicina na črpalkah dolge kolone kot v Venezueli. Glede black lives mater. Plačanci vladni da delajo razkol med ljudstvom. Če bi ljudstvo držalo skupaj bi se uprli vladi tako se pa med sabo tolčejo in to ustreza vladi
thedutchman
15. 05. 2021 11.07
+1
tf??????v katerem delu simpsonov si pa to vidu?američani da bojo opustil pravico do orozja to pa je nabuloza na kubik,rad bi vidu predsednika ki bo samo probu kej tazga predlagat kaj sele zakon napisat
DAEMONIUM
15. 05. 2021 09.51
-1
To ni prav in ni v skladu z slovensko izrojeno levicarsko ideologijo: "Uporabljena moška slovnična oblika besede športnik velja nevtralno za ženski in moški spol", ker pravilno bi se moralo besedilo glasti: "Uporabljena moška slovnična oblika besede športnik velja nevtralno za vseh 70 spolov!
alicante123
15. 05. 2021 09.54
+3
S kom se mi ukvarjamo, še besede nas bodo začele ogrožati, od sedaj bom uporabljal le nevtralne besede, da ne bom koga užalil.
MrKritik77 .
15. 05. 2021 09.57
+0
@DAEMONIUM Ne mešaj nas levičarjev v to. Tukaj gre za "woke people", ki so ravno tako utrgani na levem spektru, kot so fašisti na desnem. "Woke" je norost in osebno si želim, da čim prej propade.
alicante123
15. 05. 2021 09.46
+12
Sistemsko zatiranje temnopoltih:) sploh če letno kot temnopolti športnik pospraviš v žep 11 milijonov dolarjev. Rajši naj protestirajo za enotno plačilo vseh športnikov, ne pa da bo eden NFL igralec prejemal milijonske zneske, maratonec ki preteče 42 km pa bo živel pod mostom. Športniki naj se ukvarjajo s tistim, zakaj so plačani, to jim je služba. Tudi jaz bi na šihtu demonstriral, pa mi ne pustijo ali pa bi me vrgli na cesto.
Pepe Bol?ev
15. 05. 2021 09.44
-11
Najbolj glasni spet bolani rasisti, ksenofobi, homofobi, sovinisti in pedofili.
Model1a
15. 05. 2021 10.09
+4
jah, če si se bašel v teh besedeah pa res ne rabiš bit užaljen.
antilevi?ar
15. 05. 2021 09.44
+7
Šport s politiko nebi smel imeti ničesar-če bi bili fer bi enemu takemu izročili odpoved pogodbe in ga zbrcali z igrišča, toda ne,..ko se gre za zveneča imeta so tiho kot riti.