Slovenija

Na kraško pogorišče zasajajo prve drevesne sadike

Miren/Komen, 05. 02. 2023 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na goriškem in komenskem Krasu, kjer je lansko poletje divjal največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, se je obnova pogorelega gozda že začela. Trenutno poteka čiščenje najbolj prizadetih gozdnih površin. Ker pa je obnova s pogozdovanjem hitrejša in drugačna od naravne, gozdarji s prostovoljci že zasajajo tudi prve drevesne sadike.

Pogozdovanje na Krasu
Pogozdovanje na Krasu FOTO: Damjan Žibert

Večina sečnje poškodovanih dreves naj bi bila zaključena še v letošnjem letu, nekaj verjetno tudi še prihodnje leto. S čakanjem in odlašanjem bi se lahko zgodilo, da bo les začel propadati in gniti ter izgubljati vrednost, zato ne bi bil več zanimiv za lastnike, je povedal vodja sežanske enote Zavoda za gozdove Boštjan Košiček.

"Temu bo sledila sadnja in setev sadik in semen različnih drevesnih vrst. Doslej smo posadili šest hektarov veliko območje okrog Cerja in ob tem porabili 13.000 sadik," je dejal. Pri delu jim je v dveh dneh pomagalo okrog 1200 prostovoljcev. Sedaj pa nove zasaditve nadaljujejo ob pomoči dijakov bližnjih srednjih šol.

Pogorišče na krasu.
Pogorišče na krasu. FOTO: Luka Kotnik

Srednješolci so ravno tako pomagali pri sejanju in bodo z delom še nadaljevali. Iz donatorskih sredstev je bila nabavljena ena tona semen, ki jih bo treba posejati v naslednjem mesecu. Doslej so posejali okrog deset hektarov po požaru uničenega območja. Polovico vseh semen bodo posejali izbrani izvajalci, ki jih bo najela občina Miren-Kostanjevica in plačala z denarjem, ki ga bodo zaslužili s prodajo požaganega poškodovanega lesa. Drugo polovico semen pa bodo posejali v zasebnih gozdovih.

"Te sadike je treba čim prej posaditi, da bodo imele ugoden čas za razvoj, da se bodo ukoreninile in preživele letošnje leto, ki bo najbolj kritično," je poudaril Košiček.

Za sanacijo pogorelih gozdov naj bi bilo dovolj finančnih sredstev. Del denarja bodo pridobili z različnimi donatorskimi sredstvi, del pa bo prispevala država z različnimi razpisi. Sanacijski načrt predvideva, da bo za dela do leta 2028 potrebnih 23 milijonov evrov. Okrog šest milijonov evrov naj bi v svoje gozdove vložili zasebniki, dobrih 16 milijonov evrov pa naj bi prispevala država. Iz razpisa programa za razvoj podeželja naj bi pridobili še dodatnih 3,2 milijona evrov za preventivna dela na protipožarni varnosti. Iz t.i. gozdnega sklada pa naj bi dobili okvirno okrog pol milijona evrov.

"To je več, veliko več sredstev, kot smo jih drugače dobili za obnovo gozdov," je poudaril Košiček.

Požar na Krasu, ki je v primežu vročinskega vala in hude suše izbruhnil 15. julija 2022, je v 17 dneh zajel 3705 hektarov površin.
Požar na Krasu, ki je v primežu vročinskega vala in hude suše izbruhnil 15. julija 2022, je v 17 dneh zajel 3705 hektarov površin. FOTO: Damjan Žibert

Z našo pomočjo si gozd opomore hitreje

Gozd se ob pomoči človeka obnavlja popolnoma drugače, kot bi se sam po naravni poti. Če bi površine prepustili samoobnavljanju, bi iz korenin najprej pognalo podrastje in travinje, drevesa bi začela ponovno rasti kasneje. Zato želijo gozdu pomagati z zasajanjem sadik dreves, kar pomeni hitrejši razvoj gozda, je povedal Košiček. To razliko bo po njegovih besedah lepo videti tudi ob novi pohodniški poti, ki jo bodo v prihodnjih dveh letih uredili okrog požarišča, kjer bodo na posameznih delih prikazali naravno obnovo in obnovo gozda ob pomoči človeka.

Hitrejša obnova pa bo pripomogla tudi k hitrejšemu vračanju živali na prizadeto območje. Košiček je povedal, da so se velike živali, kot so jelenjad in divji prašiči, že vrnile. "Male živali so takrat med požarom umrle, to velja seveda za tiste, ki se niso mogle umakniti pred požarom. Velike živali pa so že nazaj in jih je, glede na kapaciteto tega prostora, preveč."

Požar na Krasu, ki je v primežu vročinskega vala in hude suše izbruhnil 15. julija 2022, je v 17 dneh zajel 3705 hektarov površin. Z ognjenimi zublji so se poleg 15.000 gasilcev spopadali tudi pripadniki Slovenske vojske in policije, v gašenje požara ter reševanje življenj in premoženja pa so se vključile tudi druge službe. Ključnega pomena je bila vloga številnih prostovoljcev ter pomoč sosednjih in drugih držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
05. 02. 2023 13.12
+2
Od tega ponedeljka do četrtka je prava luna in najprimernejši čas za sajenje teh semen. Pa še zalivat jih ne bo treba.
ap100
05. 02. 2023 20.13
+0
semen je v zemlji cele kupe - za flancanje gre
Abrams
05. 02. 2023 11.11
-5
Socialcem dajo kolo, da se vozijo po ljubljani.
tomahawk
05. 02. 2023 11.09
+8
Pogorelo je suho grmovje, ki ga domačini niso čistli zadnjih 50 let če ne več. vse stezice, ki so včadih bile so bile zaraščene. če bi bile očiščene bi gasilci imeli dostop do pogorišča, tako ps je bilo treba najprej požagat grmovje po 37stopinjah plus ogenj. Če bi to porihtali pozimi domačini ne bi blo tolk požara. Roko na srce, bil sem tam in vsa čast domačinom. Gostoljubje in zahvala super ste, a dajte malo počistite, saj boste pridobili tut sprehajalne poti. Ne skrbet sam za polne apartmaje. Drugač pa.....se zgodi vse se bo opomoglo, smo z vami in bomo, v bodoče pa.....
Zmaga Ukrajini ..
05. 02. 2023 13.23
+3
Tudi tisto "suho grmovje" ima v naravi namen. Peter Wohlleben je v svoji knjigi Skrivno življenje dreves to lepo pojasnil. Omenil je tudi najstarejše drevo - gre za komaj par m veliko smreko "Old Tjikko" na Švedskem, staro 9500 let, ki ima kar nekaj podrastja. Če bi to podrast "očistili", bi prizadeli tudi smreko, ki bi zato gotovo odmrla. Obstaja namreč simbioza med rastlinami. Vse "očiščeno" tudi ni naravno - v naravi ni lepe, nizke in lepo urejene tratice, nekje vmes pa ogromna drevesa. To je pač človeško pojmovanje "urejenega vrta" in tako navadno želimo imeti ob hiši. Tudi ne vidim nobene potrebe, da bi bile vse naravne površine prepredene s potmi. Zakaj že? Tudi, ko pride do takšnega požara, kot je bil poleti, ti takšne poti bolj malo pomagajo pri močnem vetru in hudi suši. Ok, zaradi lažje dostopnosti že. Ampak tudi marsikje v tujini kjer so poletni požari običajni, nimajo dostopnih poti, zato požare pač omejujejo s Canadairji. Skratka, mislim, da bi človek moral čim manj posegati v naravo,... če pa že, bi pa morala biti njegova dejavnost usmerjena izključno v podporo naravnega stanja in naravi sami po sebi.
2fast4
05. 02. 2023 10.45
+3
He pa ni, vse se bo samo zasadilo...
ap100
05. 02. 2023 10.43
+4
sredi samo-obnavljajoče se narave zasajajo sadike katerih 90 % se itak posuši
Qwerty
05. 02. 2023 10.31
+7
Na zavodu imate 50.000 sposobnih prostovoljcev. Ce jih aražirate je v enem tednu posajen cel kras.
Delavec_Slo
05. 02. 2023 10.57
+2
Delavec_Slo
05. 02. 2023 10.31
+7
Lep a so poslali kaj socialcev gor, da bodo delali, da naredijo vsaj nekaj koristnega za to državo!