Slovenija
Oglas

Na obzorju alternativa optičnemu omrežju

Ljubljana, 03. 08. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnje desetletje je na področju komunikacije in povezovanja prineslo ogromno sprememb. Internet, skupni imenovalec e-pošte, družbenih omrežij, videokonferenc, mobilne televizije in še nešteto drugih storitev, je pospešil razvoj tehnologij, ki omogočajo svetlobno hiter prenos informacij in neprestano povezanost s celim svetom. Porast uporabe mobilnih naprav spreminja navade in preference uporabnikov, s širitvijo 5G omrežja pa ponudniki naslavljajo zahteve uporabnikov po vedno večjih hitrostih in boljši uporabniški izkušnji.

Uporaba mobilnih tehnologij poganja razvoj interneta

Dejstvo je, da ljudje vedno več do interneta in spletnih aplikacij dostopajo prek svojih pametnih mobilnih naprav. Tudi televizijo vse bolj pogosto televizijo gledajo na telefonu, tablici in na računalniku, vse manj pa prav na – televiziji. Želja po kakovostnih športnih vsebinah, filmih, serijah in oddajah v živo, do katerih lahko uporabnik dostopa kadarkoli in kjerkoli, poganja vedno večje zahteve po hitri in brezžični internetni povezavi. Strokovnjaki tako napovedujejo 7,9-% povprečno letno rast trga mobilnega internetnega dostopa do leta 2026, ko naj bi vrednost dosegla približno 880 milijard ameriških dolarjev.

A1 Ultra RGB 1200x628

Zahtevi po vse hitrejšem prenosu podatkov in odlični uporabniški izkušnji sledijo ponudniki internetnih storitev, predvsem s širitvijo 5G omrežja. To namreč omogoča kar do 100-krat hitrejši prenos podatkov kot omrežje prejšnje generacije. Gre za bolj učinkovito in zanesljivo omrežje, ki poleg izredno hitrega prenosa velikih količin podatkov v obe smeri, omogoča hkratno povezavo do milijona naprav na območju enega kvadratnega kilometra. 5G omrežje ponuja prednost v primerjavi s prejšnjimi tehnologijami tudi na področju mobilne televizije in zabave. Uporabniška izkušnja je zaradi izjemne zmogljivosti in minimalne, skoraj neopazne, zakasnitve signala občutno boljša. Boljša sta tudi kakovost in hitrost predvajanja v živo, kar dodatno pospešuje razvoj in rast trga mobilne televizije. Poleg tega pa tehnologija 5G omogoča boljšo pokritost signala na težko dostopnih področjih. To pripomore k boljši vključenosti oseb, ki prej niso imele dobre internetne povezave, in jim omogoča dostop do raznovrstnih spletnih storitev.

V Sloveniji kar tretjina ljudi nima širokopasovnega interneta

Tudi v Sloveniji trendi in želje uporabnikov niso nič drugačni, telekomunikacijski operaterji pa bolj ali manj zadostijo potrebam uporabnikov pri uporabi mobilnih spletnih tehnologij. Težava se pojavi pri uporabi fiksnega omrežja, saj se kar 270.000 gospodinjstev muči s počasnim internetom, ker nimajo možnosti prikopa na širokopasovni internet oz. optične vode. Kot pravijo v A1 Slovenija, jih od priklopa na zmogljivejše omrežje odvrača tudi dolgotrajno čakanje – v povprečju v Sloveniji traja 36 dni -, in posegi v stanovanje oz. hišo. Slednje posebej prizadene najemnike, saj so povsem odvisni od volje lastnika nepremičnine, ki jo najemajo.

In kako se na stanje odzivajo ponudniki internetnih storitev? V A1 Slovenija verjamejo, da si vsak zasluži dostop do hitrega interneta. Zato pripravljajo novo rešitev, ki bo naslovila omenjene težave in vsem uporabnikov njihovih storitev zagotovila izkušnjo interneta in televizije.

Nova tehnologija za izjemno izkušnjo

A1 Slovenija je kot prvo podjetje leta 2019 začelo s testiranjem tehnologije 5G, lani so začeli z izgradnjo največjega 5G omrežja pri nas, letos pa bodo dosegli kar 60 odstotkov prebivalstva. Njihov cilj je 98-odstotna pokritost do konca leta 2025. Novo omrežje jim, kot pravijo, omogoča razvoj uporabnikom še bolj prilagojenih storitev. Za novo rešitev obljubljajo, da bo ustregla vsem željam uporabnikom. Težav s slabo povezljivostjo fiksnega interneta, ki jih ima dobra tretjina Slovencev, ne bo več. Že kmalu bodo lahko uživali v vsem, kar sodobna doba digitalizacije ponuja. V svetovni splet se bodo lahko povezovali hitreje, enostavneje in na še bolj varen način. Hkrati pa bodo lahko izkusili tudi novo dimenzijo digitalne televizije. Dodajajo jo še, da se zavedajo, kako pomembna je sama uporabniška izkušnja, zato prebivalce Slovenije vabijo, da postanejo beta uporabniki in s svojimi povratnimi informacijami prispevajo k izboljševanju njihovih storitev. Prijave za testiranje nove tehnologije zbirajo na spletni strani https://www.a1.si/testni-uporabniki do zapolnitve prostih mest.


Naročnik oglasa je A1 Slovenija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni