Slovenija

'V javnem sektorju ne bo več plač, nižjih od minimalne'

Ljubljana, 01. 02. 2023 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nikita Leban, STA
Komentarji
796

Koalicija je na Brdu pri Kranju pretresala izhodišča za letos napovedane vladne reforme. Kot je po srečanju povedal predsednik vlade Robert Golob, sta bili na dnevnem redu le dve točki, in sicer reforma plačnega sistema in reforma stanovanjskega trga. Koalicija meni, da enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ni več. "Ta sistem bomo reformirali v več korakih", je še napovedal Golob. Razpravljali so tudi o stanovanjski reformi, kjer ima koalicija cilj, da do konca mandata vzpostavi dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. Nosilec bo republiški stanovanjski sklad, iz proračuna naj bi se namenilo po približno 100 milijonov evrov letno. Konkretnih rešitev za prenovo sistema nismo slišali, pa so se odzvali sindikati javnega sektorja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Reforma plačnega sistema
    04:43
    Iz 24UR: Reforma plačnega sistema
  • Iz 24UR: Odzivi sindikatov javnega sektorja
    02:30
    Iz 24UR: Odzivi sindikatov javnega sektorja
  • Iz SVETA: Koalicija na Brdu pri Kranju
    04:59
    Iz SVETA: Koalicija na Brdu pri Kranju

Predsednik vlade Robert Golob je povedal, da sta bili na dnevnem redu le dve točki, in sicer reforma plačnega sistema in reforma stanovanjskega trga, od reform pa da ne bodo odstopali. "Izhajali smo iz analize stanja in se dogovorili, kaj so prioritete in kakšna je časovnica." 

Reforma plačnega sistema bo, kot meni koalicija, najtrši oreh, saj bodo od te reforme odvisne tudi ostale. 

Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta izpostavila, da enotnega plačnega sistema ni več. "Ta sistem bomo reformirali v več korakih," je napovedal Golob. Eden od korakov je tudi pogajanje o sedanjih plačah v javnem sektorju znotraj socialnega dialoga, nadaljnji koraki reforme pa bodo znani naslednji teden, je napovedal Golob.

Po mnenju ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesca je trenutni sistem vsako leto dražji. "Kljub temu, da je denarja v sistemu vedno več, je tudi vedno več nezadovoljstva, generator tega nezadovoljstva pa je prav sistem plač v javnem sektorju."

Sklepi, ki so jih potrdili, temeljijo na tem, da bodo najprej naslovili spodnji del lestvice, torej tiste, ki prejemajo najnižjo plačo. "Izhajali bomo iz tega, da se razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju spremeni na 1:7," napoveduje predsednik vlade.

"V javnem sektorju ne bo več plač, nižjih od minimalne"

Po besedah Goloba bodo iskali tudi način, kako uskladiti plače skozi leta, kot se oblikujejo minimalna plača, pokojnine in socialni transferji. Želijo oblikovati skupno osnovo za usklajevanje plač. "Ne želimo vsako leto razpravljati, ali je sistem enoten, rešitev ne bomo iskali v enem stebru."

Koalicija je tudi napovedala, da bodo poskušali doseči avtonomijo znotraj panog in "kako naj posamezna panoga ureja plačna razmerja znotraj stebra." "Pozdravljam tudi to, da država ne bo več vsepovprek poskušala posegati v sistem plač," je zadovoljen Mesec, ki napoveduje, da bodo sistem prestrukturirali v panoge oziroma stebre, znotraj katerih bodo imeli socialni partnerji del avtonomije pri določanju plač in dodatkov in s tem tudi večjo odgovornost. 

Fajonova je dodala, da je "danes nesprejemljivo, da nekdo, ki dela polni delovni čas, ne doseže niti minimalne plače." Fajonova je napovedala, da  bodo še naprej sodelovali s socialnimi partnerji in da bodo morali biti potrpežljivi. "Potrebno je vzpostaviti pravična plačna razmerja," je dodala Fajonova, ki meni, da leto reform kliče po nekem novem družbenem dogovoru. 

S sklepom, da v javnem sektorju ne bo več plač pod minimalno plačo, je zadovoljen tudi Mesec. 

Z reformo želijo preprečiti "sistem pajkove mreže", ko sprememba ene same plače v sistemu povzroči val zahtev po celem sistemu, napoveduje Golob. "Spreminjamo dinamiko določanja višine plač v javnem sektorju, kar je velik korak po Virantovi reformi 2008," še meni Mesec. 

Vrh koalicije na Brdu pri Kranju
Vrh koalicije na Brdu pri Kranju FOTO: Aljoša Kravanja

Sindikati o napovedanem razmerju ena proti sedem: "To bo dobrodošlo za dvig plač funkcionarjev in direktorjev"

Konkretnih rešitev za prenovo sistema nismo slišali, pa so se odzvali sindikati javnega sektorja. Pozdravljajo pa napoved, da v javnem sektorju plače pod minimalno ne bo več, kar po ocenah sindikatov zadeva okoli 30 tisoč ljudi. 

Glavna kritika s strani sindikatov - napovedano razmerje ena proti sedem. "Razmerje bo seveda zlasti dobrodošlo za dvig plač funkcionarjev in direktorjev," opozarja predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in dodaja, da morata biti izpolnjena tudi dve predpostavki, da se bodo pogovarjali o prenovi plačnega sistema. "Prvič, da smo enakopraven partner pri oblikovanju tega plačnega sistema /.../ in drugo, da ohranimo sistem kolektivnih pogodb."

"Pogajali se bomo kot ostali sindikati,  pričakujemo pa seveda izhodišča, ki jih danes nismo slišali, govori se samo o stebrih, za katere ne vemo, kaj to pomeni," na vladne napovedi odgovarja Slavica Mencinger iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Ob napovedih več reform in pomislekih o vzdržnosti javnih financ za takšne podvige je pred začetkom tokratnega koalicijskega vrh pred novinarje stopil tudi minister za finance Klemen Boštjančič in poudaril, da napovedanih reform nikakor ne vidi kot zahteve, temveč kot "vrsto ukrepov, da posamezne podsisteme naredimo bolj učinkovite". O tem, ali že imajo analize, koliko bodo napovedane reforme stale državo, pa je dejal: "Nekaj že, marsikaj pa bomo še naredili."

Na vrhu so razpravljali tudi o stanovanjski reformi. Vlada načrtuje, da bodo do konca mandata vzpostavili dolgoročno vzdržen sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 javnih stanovanj na leto. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (796)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
02. 02. 2023 21.55
+1
Dolgoročno predstavlja ta Vlada uničenje, s svojim populizmom, neracionalnostjo, nepremišljenostjo, seveda precednik, ki je majke mi čisto razočaranje potrebuje le to da se zaustavi mednarodno preiskavo o kraji 5 mrd iz energetskih trgovanj kjer se pojavlja tudi GEN
bobiv
02. 02. 2023 15.57
+1
Kdaj bpdo ipokojenci za 40 let dobili pokojnino v višini minimalne plače?
echa
02. 02. 2023 09.58
+1
In kdo bo vse to plačal? Javni sektor se napaja od gospodarstva, ta pa je na kolenih...Samo tistim, ki imajo največ časa protestirat, da si tako kupujejo socialni mir. Pa ne mislim, da je to prevelik dohodek, ampak v tej krizi se nič ne rešuje, samo plačujejo iz malhe, ki jo polnijo z neugodnimi krediti... Ampak plešite...
natmat
02. 02. 2023 09.26
+7
V sak ki je zaposlen naj dobi vsaj dostojno plačo ki si jo zasluži!!!Problem so nekateri ki poleg redne plače dobiva še kup raznoraznih dodatkov ki mu prinese še za eno in več plače denarja!!!
brabusednet
02. 02. 2023 09.01
+10
Obljubljajo neprofitna stanovanja naj raje dajo ugodne kredite,da bodo prišli do lastnega stanovanja.Plačevanje stanarine je stran vržen denar.Celo življenje plačuješ pa si še kar najemnik.V našem mestu so delavci iz Kosova pokupili že sigurno 200-300 praznih hiš.Od kot njim denar naši bi pa kar neka socijalna stanovanja imeli.Seveda oni delajo svetek in petek naši pa luksuzirajo.Gedam sedaj med počitnicami mnogi na smučanju in dopustih v toplih krajih.Ti pa delajo cele dneve in tedne.
Slovenec81
02. 02. 2023 09.00
+10
Za javni sektor bi morali izvajati na vsake nekaj let, analizo delovnih mest in njihovo opravičenost. Če se ne rabi, se ga ukine...prav tako bi morali določiti kaj mora vsak delati in kvoto produktivnost, po kateri bi se določala plača. Bi se hitro rešili lenuhov ( nesposobnih 60 %, ki čakajo na upokojitev )in jih zamenjali z programom, ki bi vsaj vedel kaj dela ( v večini primerov so računalniško nepismenih
Beee beeee meeekkkeeee
02. 02. 2023 08.59
+5
Če je tak predlagam da se vsi ampak prav vsi zaposlimo v JS. Če ni prostih mest naj jih naredijo. Zakaj bi imeli ZS itak je brezveze gremo vsi v JS pa je itak eni začnejo in drugi nadaljujejo s stavko kot da so oni edini, ki obvladujejo to državo, namesto da se zgražamo se jim pridružimo in tudi mi uživajmo blagodati JS in služb v njem če je tako grem za smetarja v DZ. Manj ko minimalc mi ne gine pa skrbi na off oddelam 8h in grem dam.
Ugovor vesti 133.člen
02. 02. 2023 08.57
+7
Solidarna prihodnost zelo močno ministrstvo. Do leta 2026 "izležavanje do bolova", potem jih morate spet voliti, da bodo videli kako in kaj. Preprosti izračun, tudi polpismenih švercerjev pa je, če 100 milijonov delimo s 3.000 stanovanj, bo eno stanovanje zgrajeno za 33.333 €. Za to ceno se bo pa leta 2026 mogoče res dobilo 5 m². Komentar!?
Ugovor vesti 133.člen
02. 02. 2023 08.56
+3
Nekaj se spomnijo čez noč, ko je voda že do grla in so sami sesuli vse. 1:7 ne bo šlo, mogoče 1:5, moralo bi pa biti 1:4. Super vrh koalicije. Ne vem zakaj to ne naredijo na daljavo, saj je itak brez uporabne vsebine. Tako bi privarčevali nekaj 10.000 € kar z nobeno odločitvijo ne morejo. Jaz nisem razočaran, ker ni bilo za pričakovati veliko. Ampak, da dobimo manj od nič, pa se naj tolčejo po prsih tisti, ki volijo, karkoli prileti na volilni listič, ko so volitve in je poslan od stricev iz ozadja. Vaja se bo ponovila, seveda bo Golob odletel sam ali s pomočjo tistih, ki so ga potunkali v nekaj, čemur ni dorasel. Nekateri še potrebujete potrditev? Povejte eno (1) res dobro zadevo, ki je bila do sedaj narejena in da ni nekaj istočasno podrla.
Slovenec81
02. 02. 2023 08.51
+7
Javnemu sektorju vse, privat pa naj vse to plača. Upam, da se bo to nekoč reševalo na Eu sodišču....uvajati klas ljudi ( diskriminiranje) nemoralno in nezakonito.
metronom
02. 02. 2023 08.44
+6
Pojma nimajo kaj delajo se malo pa bojo spoznali
Jaka Jack
02. 02. 2023 08.42
+5
Naj se to sprejme tudi za gospodarstvo.
ich123
02. 02. 2023 08.47
+4
Dokler bo strašilo na oblasti se to ne bo zgodilo !!!
Samo DESNO je pravo
02. 02. 2023 08.33
+17
Kaj pa protest proti tej rdeči falangi ki je bil včeraj v Lj? Ne boste nič pisali o tem? Dajte malo svojo roko,katera vas hrani, popljuvat.
dule100
02. 02. 2023 08.32
+6
To je začetek konca! 🏴🏴🏴
Krneki 00
02. 02. 2023 08.30
+8
z kreditom dvigajo plače javni upravi kjer se itak dela minus..... res strokovni kader
Resnica v obraz
02. 02. 2023 08.29
+1
in potem svizec zavije čokolado
kras08
02. 02. 2023 08.28
+7
Najprej je treba zaslužit, da lahko plačaš. Tole pa samo puf, na puf! Zakaj pa MSM ne poročajo, kok smo se v zadnjem letu zapufal?
Samo DESNO je pravo
02. 02. 2023 08.27
+9
skorumpiranci rdeči..a ti Holob misliš da bo narod zadovoljen z 1000eur plače..?Za koliko si si pa ti nakral v gen-i? Narod trpi..cene ste dvignili kot da se vsi pišemo Golob..Dol z vami..
miabi
02. 02. 2023 08.15
+6
Nihče ni bi smel določati višino plače sebi. a še vedno upam, da jim uspe. A lepo prosim ne pozabite na upokojence!
proofreader
02. 02. 2023 08.07
+9
Yapwzpraxiral: Žuljave roke Luke Mesca me navdajajo z optimizmom.