Gospodarstvo

Kračun: Dodatna povišanja odhodkov pred uvedbo reforme niso sprejemljiva

Ljubljana , 03. 02. 2023 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Komisija DZ za nadzor javnih financ je razpravljala o problematiki plač v javnem sektorju. Sejo so zahtevali v NSi, kjer opozarjajo, da parcialni dvigi plač niso prava pot, sprašujejo pa se tudi o njihovih posledicah za javne finance. Davorin Kračun je ob tem izpostavil, da dodatna povišanja proračunskih odhodkov za stroške dela pred uvedbo plačne reforme niso sprejemljiva. Napovedani primanjkljaj državnega proračuna je za letos namreč že brez dodatnih dvigov plač med najvišjimi v EU.

"Fiskalni svet vse deležnike poziva, naj se do uvedbe reforme vzdržijo korakov, ki bi vodili v dodatno povišanje stroškov dela glede na stanje pred sprejetjem proračunskih dokumentov za leto 2023," je dejal Davorin Kračun

Kot je ugotovil, naj bi splošni dogovor o plačah v javnem sektorju, sklenjen oktobra lani, vsaj nadomestil predvideno inflacijo v letošnjem letu. Realna kupna moč javnih uslužbencev je kljub dvema velikima krizama v zadnjih treh letih z do zdaj sprejetimi dogovori tako v prevladujoči meri ohranjena, je dejal. Spomnil je na obsežne ukrepe za blažitev draginje, ki imajo velik vpliv na stanje javnih financ. Teh so deležni tudi javni uslužbenci, je dejal in posvaril, da lahko dodatni trajni dvigi tekoče porabe vodijo v dodatno poslabšanje percepcije Slovenije na finančnih trgih.

O parcialnih dogovorih glede dviga plač je menil, da se z njimi omejuje učinkovitost pogajalskega procesa in dovoljuje možnost splošnih dvigov plač tudi takrat, ko to ni upravičeno z vidika učinkovitosti zaposlenih ali z vidika javnofinančne vzdržnosti. "Ob tem dogovori o plačah niti tokrat ne vključujejo ukrepov, ki bi vodili v izboljšanje učinkovitosti in dostopnosti javnih storitev," je dejal. Sporno se mu zdi tudi sklepanje dogovorov o plačah šele po sprejemu proračunskih dokumentov, saj se s tem zmanjšuje kakovost proračunskega načrtovanja in je tudi v nasprotju z zakonodajo.

Davorin Kračun
Davorin Kračun FOTO: POP TV

V postopku sprejemanja je ob tem nov fiskalni okvir EU, kjer bo bolj kot v preteklosti v ospredju srednjeročna vzdržnost dolga. Po prvih izračunih fiskalnega sveta bo srednjeročni manevrski prostor fiskalne politike v pomembni meri definiran z izhodiščnim položajem strukturnega salda. "Tako se je tudi zaradi tega razloga treba izogniti strukturnemu poslabšanju javnofinančnega položaja zaradi dogovorov o plačah brez ustreznih ukrepov za uravnoteženje javnih financ," je dejal.

Kračun je tako vse deležnike pozval, naj se do uvedbe reforme plač v javnem sektorju vzdržijo korakov, ki bi vodili v dodatno povišanje stroškov dela. Dodatna povišanja proračunskih odhodkov za plače se mu namreč pred reformo ne zdijo sprejemljiva. "Tudi v postopku usklajevanja reforme pa naj se daje ustrezen pomen njenim finančnim učinkom in ob upoštevanju razpoložljivih virov tudi vplivom na srednjeročno vzdržnost javnih financ," je še dejal.

Sredstva za zaposlene sicer predstavljajo okoli četrtino vseh izdatkov države in imajo tako pomemben vpliv na vzdržnost javnih financ. Kračun je ob tem omenil, da se je v obdobju od leta 2004 do začetka epidemije covida-19 zaposlenost v sektorju država v Sloveniji povečala za okoli štirikrat bolj kot v povprečju 22 držav članic EU, za katere so razpoložljivi podatki. Hkrati je bila realna rast plač okoli 10-odstotna in s tem praktično enaka kot v povprečju omenjenih 22 držav.

Povečana pričakovanja v javnem sektorju je Kračun v veliki meri pripisal posledici obsežnih dodatkov v okviru epidemije. Pomembno so k dvigu pričakovanj prispevali tudi številni parcialni dogovori v preteklih letih, je dodal. Z vidika vpliva na vzdržnost javnih financ pa se mu zdi ena največjih pomanjkljivosti sistema upravljanja s sredstvi za zaposlene dejstvo, da se daje premajhen poudarek načrtovanju in aktivnemu upravljanju števila zaposlenih.

Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič FOTO: POP TV

Vida Čadonič Špelič (NSi) pa je v imenu predlagateljev seje spomnila, da so se z dogovorom iz oktobra lani plače v javnem sektorju dvignile za 4,5 odstotka, hkrati se je zvišalo nadomestilo za malico, večina je dobila tudi poračun regresa. Nato pa je v začetku leta v javnem sektorju sledila eksplozija zahtev po dvigu plač, ki jo je, kot je ugotavljala poslanka, morda najbolj povzročila "pavšalna obljuba predsednika vlade, da bo za 600 evrov bruto dvignil plače sodnikom in tožilcem".

Kot je poudarila, v NSi niso proti dvigu plač, želijo pa si, da ne bi prihajalo do pavšalnih obljub in dvigov plač ter da bo plačna reforma dejansko posledica dogovora s sindikati. Pri vsem tem pa se ne sme pozabiti, kakšen vpliv bo vse skupaj imelo za javne finance. Že sedaj je namreč primanjkljaj državnega proračuna za letošnje leto predviden v višini 3,3 milijarde evrov.

V NSi so za odločanje na seji pripravil več sklepov. Komisiji so predlagali, naj vlado in ministrstvo za javno upravo pozove k zamrznitvi pavšalnega reševanja dviga plač v javnem sektorju ter pripravi reforme plačnega sistema. Na finančno ministrstvo pa naj naslovi poziv, da v najkrajšem času pripravi finančne izračune dviga plač, ki jih zahtevajo posamezna sindikalna združenja, ter kolikšen bo vpliv teh dvigov na vzdržnost javnih financ v letošnjem letu. A sklepi niso bili izglasovani.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Urban Kodrič je spomnil, da je rok, v katerem naj bi s socialnimi partnerji oblikovali nov plačni sistem, 30. junij. Očitki o pavšalnem dvigovanju plač po njegovih besedah ne držijo, saj gre za izpolnjevanje zavez in dogovorov preteklih vlad. Kar pa zadeva dvig plač pravosodnih funkcionarjev, so te v primerjavi s plačami ostalih realno padle. Predlog zakona o začasnem dodatku je bil sicer zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe DZ umaknjen iz parlamentarnega postopka, "kar pa ne pomeni, da po ponovni presoji morda ne bo ponovno vložen", je dejal.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec je predstavila širšo javnofinančno sliko v državi. Kot je dejala, je primanjkljaj, ki je nad dopustnim, velik izziv za javne finance, zato tudi ves čas govorijo o izhodni strategiji, o nekem novem družbenem dogovoru. Vlada pa je pristopila k različnim reformam, med katerimi je tudi reforma plačnega sistema v javnem sektorju.

V proračunu za leto 2023 so po njenih navedbah proračunski uporabniki načrtovali približno deset odstotkov višjo maso za plače kot v letu 2022. Upoštevali so, kar je bilo na področju plač dogovorjeno in znano, ne pa tudi stroškov reforme plačnega sistema, ki še niso znani. O izhodiščih za reformo se bodo namreč pogovori šele začeli.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril, da so se plače določenim skupinam poviševale z rešitvami v področnih zakonih, parcialnimi dogovori. Ob tem pa meni, da če bi sledili predlogu fiskalnega sveta, bi bilo zdaj to na škodo tistih, ki niso bili deležni tovrstnih "obvodov" oz. dodatnih bonitet.

Vsi sicer soglašajo, kar je pokazala tudi današnja razprava, da se je v sedanjem sistemu nakopičila vrsta anomalij in da so spremembe potrebne. Plačni sistem mora biti fleksibilen in višina plač povezana z učinkovitostjo, potreben je temeljit kadrovski menedžment, je med drugim poudarila Monika Pekošak (Svoboda). Za dobro in učinkovito vodenje ne potrebujemo v tem trenutku nobene spremembe zakonodaje in ob dobrem vodenju bo tudi lažje narediti učinkovito reformo, pa je menila Čadonič Špelič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
04. 02. 2023 13.33
+7
Možakar ima čisto prav. Ta zelenjad nima pojma zato se je kraja davkoplačevalskega denarja začela še pred sprejemom "pravil".
borjac
04. 02. 2023 09.45
-1
Kračun je fantastični strokovnjak medvedjega rodu, on je mirno v brlogu prespal celo obdobje Janševe vlade, 4 milijardno zadolžitev, ogromne kraje družbenega denarja v imenu Kovid pandemije, porabo davkoplačevalskega denarja kar tako po domače, brez nadzora, brez reform, v zdravstvu, v plačnem sistemu, samo sistem "pare na džep", prelivanje milijonov v zasebne žepe, ...... ampak medved Kračun je vse to mirno prespal, sedaj se je zbudil in se oglaša vsak dan, opozarja, čeprav bi moral dobro vedeti da če Evropa kaj zahteva , da dobiš EU denar, so to reforme in to povsod reforme, kar ta Golobova vlada tudi dela, EDINA VLADA v 30 letih ki je zagrizla v to kislo jabolko, Kračun pa se zelo trudi, da bi to vladi preprečil, predlagal bi da najprej Kračunu znižajo prejemke za 40%, tako za nekje pač začneš.
son?ek11
04. 02. 2023 08.41
-1
Davorincek je bil ves čas janezove oblasti tiho kot miška, sedaj pa pametuje. Davorincek, raje uživaj v penziji in ne bluzi
zibertmi
03. 02. 2023 19.23
+2
pod janezem nisi smel pisnit
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 16.34
+0
Kračun, janševec, ... kolikokrat si se oglasil, ko je pacient razmetaval milijarde naokoli?
slovenka62
03. 02. 2023 16.51
+4
džonborno
03. 02. 2023 16.29
+1
Se pogovarjam z znancem (zaposlen na železnici) glede plač v javnem sektorju. Pravi, da plača sicer ni slaba v primerjavi z mojo, vendar moram upoštevati dejstvo, da jaz znam delati in če izgubim službo ne bo problem iti na svoje. Medtem ko on fizično ne zna narediti nič in je primoran ustvariti prihranke za vsak slučaj. Zato potrebuje večjo plačo. Po premisleku sem se z njim strinjal!
prince of persia
03. 02. 2023 16.20
+1
Kračun, lopov z napolnjenimi žepi.
Zelenadezela1
03. 02. 2023 15.52
+0
Se malo pa bodo spet nazaj zmanjšali minimalno placo ali se bolj dvignili davke trosarine zato da zasitijo volkove ki so zbezali iz kletk... Verjetno bodo se tiste ki so socijalno ogrozene druzine ostale brez izrednih transferjev itd... Itak niso pomembni navadni smrtniki pomembni so samo tisti v javni upravi v drzavi in nihce drug.... Bi pa z veseljem ostal doma 2..3 mesca in vsi v privatnem sektorju da dokazemo tem v javni upravi da brez nas iz privatnega sektorja ni plac v JAVNEM sektorju... Bi hitro polovico zupanov tajnic pomocnih pa teh klubov pa svetovalcev meglomesalcev skinali dol... In drzavi bi se vedno z 100 obcinalmi polovico manj zupani tajnicami raznimi svetovalci delovala normalno... Mislite da ne???? Vzor so nam lahko pri tem vse bolj razvite drzave okoli nas
jutri_pa_res
03. 02. 2023 15.12
+12
Po dvigu minimalne plače probleme sedaj delajo razni zaposlenci s srednjo ali višjo šolo, ki jim naenkrat ni všeč, da imajo enako minimalno plačo kot čistilka. Kaj jih briga, vsi imamo enake želodce in potrebe, kajne, Mesec. Denarja za vsesplošen dvig plač pa ni. Ta kup dr..., ki ga je Mesec nasral, bo težko pojedel.
son?ek11
03. 02. 2023 14.59
-8
Kračun je že star, pa ne ve,,kaj govori
Tami69
03. 02. 2023 18.14
+0
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 18.32
+1
borjac
04. 02. 2023 09.47
+1
Hvala za takega 200 letnega doktorja, ki še zmeraj amputira noge z žago na živo.
borjac
03. 02. 2023 14.26
-5
Tale Opozicija je pa res po vetru, dopoldan zahtevajo naj Golobova Vlada zviša plače ker se ne da živeti, popoldan pa ta isti ljudje tolčejo po Golobovi vladi da preveč troši za plače, ta Kračun pa je res neverjetno pameten, ko je Janševa Vlada trošila in se zadolževala je dajal izjave da je kovid kriza in to opravičuje prekomerno trošenje, sedaj pa ko Golobov vlada viša plače, sedaj pa Kračun ne vidi nobene krize več, ni vojne v Ukrajini, ni največje energetske krize stoletja, ni najdražje elektrike do sedaj sploh,................. sedaj je vse OK. gospod Kračun, mogoče pa čaka Kračun da mu pade kakšen brezpilotnik na hišo, da ugotovi da kriza je, in to zelo resna in težka kriza.
borjac
03. 02. 2023 14.31
+9
DODAJAM: ko je minister Boštjančič povedal da bodo Javne službe plačane po učinkovitosti, in da se da to zelo enostavno videti, so pa vsi skočili po koncu, kot da bi jih z bucko v rit špiknil, pa tisto da se je v zadnjih 10 letih povečalo zaposlovanje v javnih službah za 20.000 ljudi, ni bilo tudi nikomur všeč, še manj bi bilo komu všeč če bi izjavil da je potrebno takoj poslati domov vsaj 2000 javnih uslužbencev.
zoran pušenjak
03. 02. 2023 12.40
+15
Javni sektor si mora najprej z delom zaslužiti plačo
JApajaDAja
03. 02. 2023 12.37
+14
še dobro, da taubi ni hodil decembra po sindikalnih veselicah....koliko obljub bi le še tam potalal :-)
bronco60
03. 02. 2023 12.32
+0
Vsi iste plače do 50 razreda, potem pa večje plače za 10% do 80 razreda, ali, kolk???
tornadotex
03. 02. 2023 12.26
+13
Prav nobenemu zviševati plače !!! Razen najnižjimi na lestvici !!! To je edini scenarij, preden pademo v zaletavo Golobovo luknjo...
JApajaDAja
03. 02. 2023 12.40
+11
prvenstveno poskrbeti za plače in delovne pogoje tistim, ki filajo proračun,ki ga vlada potem tala po lastni presoji in interesu!
Darko32
03. 02. 2023 12.21
+7
Tukaj se je takoj postavilo vprašanje in to je: KAJ in KAKO JE DŽORDŽEVIČ UKREPAL, kot neki pravnik. Zakaj sodniki niso skočili v zrek in lepo rekli, da gre za nezakonito početje. TOREJ je celotna sodna veja bila tiho in GOLOB je samo pokazal kako imajo dvojna merila, če se gre za denar in za njihove žepe. ZAtonaj bodo TIHO NSI in se naj raje vprašajo zakaj ni nihče iz sodne veje lepo povedal, da takšne obljube ne smejo dajati in jo mora takoj preklicati.
zibertmi
03. 02. 2023 11.56
-3
če je nekaj v neskladju z zakonom se pač ne da ,da se tak zakon ne uredi.razen ,če si rašidi in delaš z nezakonitimi odloki in njihove spodrsljaje-globe.poplača naslednja vlada
Tami69
03. 02. 2023 12.00
+5
Rafael Kramar
03. 02. 2023 11.27
+11
Jugoslovanski komunistični oblasti je začelo zmanjkovati denarja po cca 35 letih vladanja. Telim je to ratalo prej, kot v enem letu!? Don't stop dancing...
zibertmi
03. 02. 2023 11.55
-1
Tami69
03. 02. 2023 12.01
+5
Rafael Kramar
03. 02. 2023 12.04
+0
Mislim, da vsi! Ne tolaži se, vem kam rineš s temi glupimi vprašanji. Biti v partiji za časa Jugoslavije je bilo nuja za vsakega z vsaj malo ambicijami v življenju. Čaščenje teh ideologij v današnjih časih in vodenje sodobne države po načelih socializma je pa velika škoda truda, denarja in časa.
cakra
03. 02. 2023 13.45
+5
Kramar točno tako je bilo v Jugi. Bil sem predsednik mladine v malo večjem podjetju pa se je vršil pritisk na name da moram v partijo. Tu mladina nekaj kraca pa nimajo pojma o Jugi.
Rafael Kramar
03. 02. 2023 16.28
+0
Ja, ti verjamem. Ampak dopovej ti to telim današnjim vsevedom.
03. 02. 2023 11.25
+8
Javne plače na raven zasebnih podjetij,pa da vidimo kako polne bodo državne jasli?