Slovenija

NSi za posvetovalni referendum o sprejemu svojega dohodninskega zakona

Ljubljana , 06. 10. 2022 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
75

Stranka NSi je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu svojega predloga zakona o spremembah Zakona o dohodnini, kar pomeni, da se bo podaljšal postopek odločanja o njenem predlogu dohodninskih sprememb. S svojo različico novele zakona bi NSi zvišala olajšave za vzdrževane družinske člane. Predlog novele je sicer na dnevnem redu današnje izredne seje DZ, saj želi koalicija čim prej narediti prostor za obravnavo vladne novele Zakona o dohodnini. Vlada nasprotno meni, da predlog NSi ne zasleduje cilja povečanja razpoložljivega dohodka tistih družin, ki naj bi jim v trenutnih zahtevnih razmerah namenili večjo pozornost, zato poslancem predlaga, naj ga ocenijo kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Minister za finance Klemen Boštjančič je potezo opozicije komentiral: "Gre samo za nagajanje vladi."

Potem ko je poslanec NSi Jernej Vrtovec včeraj na novinarski konferenci izpostavil, da vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu, je NSi danes vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu svoje lastne različice predloga zakona o spremembah Zakona o dohodnini. 

Jernej Vrtovec
Jernej Vrtovec FOTO: 24ur.com

Današnja poteza NSi pomeni, da bo stranka podaljšala postopek odločanja o svojem predlogu dohodninskih sprememb, preden bo na poslanske klopi sploh prišel vladni predlog zakona o isti stvari, torej o davčnih spremembah. O predlogu za razpis posvetovalnega referenduma bodo poslanci predvidoma razpravljali na novembrski seji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemno zapleteni geopolitični situaciji, v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je včeraj izrazil nestrinjanje z vladno različico dohodninskega zakona Vrtovec.

NSi je s svojim predlogom novele Zakona o dohodnini sicer za nekaj dni prehitela vlado, ki je 27. septembra skupaj s predlogi še nekaj davčnih zakonov v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona, s katerim želi v letu 2023 zaustaviti javnofinančni izpad prihodkov. Med drugim predlaga odpravo postopnega zviševanja splošne olajšave pri dohodnini v naslednjih letih. Dokler je v zakonodajnem postopku predlog NSi, se obravnava vladnega predloga ne more začeti.

"S predlogom novele zakona o dohodnini stopamo na stran družin," je danes dejal poslanec NSi Jožef Horvat. Pomoč vlade ljudem in gospodarstvu v času draginje je nezadostna in prepočasna, je dejal in opozoril, da je vlada zvišala le otroške dodatke, medtem ko bi bile z uveljavitvijo njihovega predloga do višje olajšave upravičene prav vse slovenske družine. Razpoložljivi dohodek para s povprečno plačo in enim otrokom bi se povečal za 97 evrov na letni ravni, z dvema otrokoma za 147 evrov, s tremi otroki pa za 235 evrov. "Vlado sprašujemo, ali je to preveč," je povzel.

Odziv ministra Boštjančiča: Gre samo za nagajanje vladi

Minister za finance Klemen Boštjančič je na današnji novinarski konferenci po seji vlade na vprašanje, povezano s potezo NSi, zagotovil, da bodo spremembe dohodninske zakonodaje, ki jih želi uveljaviti vlada, še vedno prinesle višje neto dohodke glede na dohodke, ki jih zaposleni dobivajo v letošnjem letu. "To pomeni višje neto dohodke vse do petkratnika povprečne plače. Govorimo o 10.000 evrih bruto. Torej večina zaposlenih bo naslednje leto imela višje neto dohodke," je poudaril.

"V tistem trenutku, ko je opozicija izvedela, da bo vlada v nekaj dneh sprejela zakon in ga poslala v parlament, je pohitela s svojo različico zakona. To, kar se je zgodilo zdaj, je popolnoma enaka stvar, gre samo za nagajanje vladi," je poudaril minister Boštjančič.
"V tistem trenutku, ko je opozicija izvedela, da bo vlada v nekaj dneh sprejela zakon in ga poslala v parlament, je pohitela s svojo različico zakona. To, kar se je zgodilo zdaj, je popolnoma enaka stvar, gre samo za nagajanje vladi," je poudaril minister Boštjančič. FOTO: 24ur.com

Ob tem je ocenil, da je vlada sprejela še vrsto drugih ukrepov, ki posredno in neposredno dvigujejo dohodke državljanov, predvsem tistih, ki so v rednih delovnih razmerjih. Zagotovil je, da bo vlada delovala zelo transparentno – kar je ena od njenih začetnih zavez: "Tudi spremembe na področju dohodninske zakonodaje smo napovedovali že pred in po volitvami, ko smo nastopili vlado. V začetku avgusta smo dali predlog sprememb v javno obravnavo. Ta obravnava je bila izjemno aktivna. Upam si trditi, da so bili tudi socialni partnerji, kljub temu da je bilo poletno obdobje, z načinom obravnave zadovoljni in v resnici smo na koncu prišli do zelo visokega kompromisa," je izpostavil.

O potezah opozicije je izrazil mnenje, da v tistem trenutku, ko je opozicija izvedela, da bo vlada v nekaj dneh sprejela zakon in ga poslala v parlament, je pohitela s svojo različico zakona. "To, kar se je zgodilo zdaj, je popolnoma enaka stvar, gre samo za nagajanje vladi in poceni ter demagoško nabiranje političnih točk," je poudaril.

Vrtovec v razpravi o dohodninski noveli NSi poslancem pripravil lekcijo o davkih

Poslanci sicer danes razpravljajo o predlogu novele zakona o dohodnini, ki jo je spisal NSi. Da se poslanci ne bi zapletali "okoli osnovnega poimenovanja, kaj so davki", jim je Jernej Vrtovec pripravil "sladko lekcijo".

Predlagani novi zneski olajšav se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, povečujejo za 14,9 odstotka, kar je vsota ocenjene inflacije za 2022 in 2023 z napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. Za prvega vzdrževanega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana bi se tako olajšava na primer dvignila na 2884 evrov, za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, pa na 10.450 evrov.

Poslanec Vrtovec je cilj predlagane novele predstavil na primeru čokolade. "Mama malemu Marku obljubi čokolado, če bo priden, če bo posesal, če bo pospravil kuhinjo in pometel dvorišče. Marko je hitro priden, saj je to dobra motivacija in vse opravi. Mama mu prinese čokolado, a jo pred njim razdeli na pol. Pove mu, da je ena polovica zanj, druga pa zanjo. Kaj smo se naučili? Ali bo Marko naslednjič še vedno motiviran?" je vprašal Vrtovec.

Kolege je nagovoril k motiviranju ljudi, da bodo uspešni, da jim bo več ostalo in bodo nenazadnje tudi dobri davkoplačevalci. Najproduktivnejše je treba po njegovih besedah spodbujati to, da jim ostane čim več. "Naj malemu Marku ostane čim večji kos čokolade, ne pa samo polovica," je poudaril.

Državni sekretarki na finančnem ministrstvu Saši Jazbec se Vrtovčeva prispodobo ni zdela utemeljena. Kot je spomnila, je vlada že sprejela ukrepe, ki so in bodo kar najhitreje zagotovili, da draginja ne bo premočno zarezala v razpoložljiv dohodek, predvsem najranljivejših skupin prebivalstva.

"Predlagatelj je nekoliko nespretno, čeprav verjetno zanalašč, pozabil povedati, da mama in to Marku tudi pove svojo polovico čokolade razdeli bolni Metki, ki je v bolnišnici, Petru, ki se je začel šolati, ter ostarelima Mariji in Ivanu,"  je na Vrtovčevo predstavitev odgovoril Matej T. Vatovec (Levica). Tudi Vatovec je ponovil, da je vlada že resno zagrizla v probleme, ki jih prinaša visoka inflacija in ki ima resne posledice na življenja ljudi.

Proti predlagani noveli so po besedah poslanca Soniboja Knežaka tudi v SD. "Vsebinsko gre za temo, ki jo slovenska desnica zagovarja konsistentno – višje olajšave za nižje davke. Kot so dokazali v obdobju na oblasti, so to pripravljeni izvajati, pa četudi na škodo javnih financ," je poudaril. 

"V SDS se zavzemamo za zmerne davke in vitko državno upravo. Danes smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in krizi draginje. V tej zapleteni situaciji, ko se med državljani in družinami že poraja strah, kako bomo preživeli jesen in zimo, smo edina država EU, ki zvišuje davke in močno znižuje plače zaposlenim," pa je dejal Jožef Lenart (SDS) in dodal, da v stranki predlog druge opozicijske stranke podpirajo.

V NSi predlagajo dodatno davčno razbremenitev družin

Kot torej pravijo v NSi, predlog novele zakona odpira pomembna konceptualna vprašanja usmeritve slovenske družinske politike in konkretna vprašanja o načinu izboljšanja položaja slovenskih družin v zaostrenih razmerah. In to je razlog, zakaj predlagajo, naj se o njem odloča na posvetovalnem referendumu.

Vlada nasprotno meni, da se s predlogom NSi ne zasleduje cilja povečanja razpoložljivega dohodka tistih družin, ki naj bi jim v trenutnih zahtevnih razmerah namenili večjo pozornost. Zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane bi razbremenilo predvsem družine v višjih dohodkovnih razredih, je zapisala in izpad prihodkov iz naslova dohodnine ocenila na 39 milijonov evrov. Predloga NSi tako ne podpira in poslancem predlaga, da ga ocenijo kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec2
07. 10. 2022 12.52
+2
Opozicija nemočna in brez razumnih predlogov, zato se zateka h ukrepom, kjer ne potrebuješ znanja, le tajnico za izvedbo referenduma.
son?ek11
06. 10. 2022 21.48
+2
Naj koalicija pomeče tiste nsi- jevce, ki so na visokih položajih, s stolčkov, pa bomo videli , kako bodo nsi funkcionarji navalili na vatovca, ceglarja, tonina, .... sami med sabo še bodo po.bi.li
zibertmi
06. 10. 2022 20.51
+3
vi ga pa pihnete,vi bi posvetovalni referendum.plačajte ga,pa kak razlog razen zamikanje dela vlade
jank
06. 10. 2022 20.32
+4
V NSi prisegajo na krščansko etiko, toda lažejo pa tako, da se jih še bog ne more usmiliti.
son?ek11
06. 10. 2022 20.24
+3
Nsi je proti, da bi se bogate bolj obdavčijo ko nižji sloj. Nsi bi najraje, da se bogatih sploh ne bi obdavčilo!!! Pokvarjenci podmukli!!
Korintos11
06. 10. 2022 19.53
+5
Zakaj toti Vrtovec Srbom ne zrihta nafte preko omišlja kot jo je nam?
pekoči paradižnik
06. 10. 2022 19.43
+5
Vložiti referendumsko pobudo na svoj zakon, moraš biti pa pošteno..... me bodo spet brisali, če napišem kar mislim.
ArkaMast
06. 10. 2022 18.40
+6
Nsi naj raje razmisli, kako bo vrnila državi 70 milijonov.
Sokril
06. 10. 2022 17.15
+7
Dajmo še izvesti referendum o tem ali NSI plača škodo za vse nasedle vojaške nakupe.
prizdravi
06. 10. 2022 15.44
+10
Pomembno je, da Golob čimprej dojame, da je NSI samo ubog privesek SDS, zato naj se nikar ne ukvarja več z idejami o kakršnemkoli projektnem sodelovanju s to stranko. Najprej bodo zavlačevali, potem pa ga poskusili nategniti. Edino, kar je treba v zvezi z NSI še storiti, je čimprej vložiti kazensko ovadbo proti Toninu, da se ne bo izvlekel brez kazenskega postopka za 70 milijonov, ki jih je ob koncu mandata davkoplačevalcem še potegnil iz žepa za neuporabne oklepnike.
pekoči paradižnik
06. 10. 2022 17.34
+7
..... in odstaviti vse politično nastavljene kadre nsi v državnih podjetjih,.. DARS in ostali....
rogla
06. 10. 2022 15.36
+8
A ni on že vsaj enkrat lagal?
pekoči paradižnik
06. 10. 2022 19.44
+7
Diabloss
06. 10. 2022 15.34
+5
Ko so bili oni na oblasti noben referendum ni bil dovoljen. Da ne govorimo o davčni politiki
Abrnk
06. 10. 2022 15.06
+14
Referendum o davčni politiki ni dovoljen,NSi samo zlorablja zakonodajo.
Bofur
06. 10. 2022 15.03
+9
Kolikor vem, O DAVKIH referendumi niso dopustni ..., vsaj niso bili dopustni, ko sta vladala Sloveniji Vrtovec in njegov nad-šef princ teme JJ ... Pa tudi referendum o DENACIONALIZACIJI ustavno sodišče, takrat sila desno nagnjeno, ni dovolilo ... Referendum o denacionalizaciji bi bil edini referendum, ki bi se ga Slovenija res zaslužila
weed28
06. 10. 2022 14.56
+7
pri skrajno desni sekti vsaj takoj veš, da so pokvarjeni, ker to ne skrivajo, ti v nsi so isto pokvarjeni sam zravn še hinavski in se delajo lepe in poštene.... kot vsa farovška banda... sicer pa, a se lahko razpiše referendum o davkih??
no-future
06. 10. 2022 14.52
+7
Joj samo še teh se je manjkalo da začnejo pametovat. Jao jao boga ta naša država kam tone u propad
Lukrisa
06. 10. 2022 14.49
+8
Dobro si je čelo spoliral.
inside1
06. 10. 2022 14.35
-8
za ministre je bil zgleda pogoj, da znajo plesat. ostalo ni pomembno...
kr en 123
06. 10. 2022 14.27
-2
Naj zaposlenim obdavči promet, ki ga naredijo za delodajalca, zaračuna vse stroške povezane z delom, vklhučno z najemnino in ogrevanjem, pa bolniške in regrese ukinimo. Pravtako plačan dopust, ukinimo odpovedni rok, pa bomo bolj izenačeni sp-ji z zaposlenimi...
AlternativeFacts
06. 10. 2022 14.28
-1
TAko imajo v ZDA. V čem je sedaj problem?
kr en 123
06. 10. 2022 14.24
-9
Tale Boštjančič pojma nima... meša plačo z prometom sp- ja, kot da material krademo, računov za el, internet, vodo, komunalo, najemnine in vsi stroški z poslovanjem ne obstajajo... 37 položnic mesečno plačam... on pa pametuje...
gumy
06. 10. 2022 14.35
+5