Slovenija

Obveščevalne službe: Ruska grožnja na evropskih tleh narašča

Ljubljana, 05. 05. 2024 16.09 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropske obveščevalne agencije svarijo, da Rusija načrtuje dejanja sabotaže po vsej Evropi. Kot menijo obveščevalci, je Rusija že začela aktivneje pripravljati prikrite bombne napade, požige in poškodovanja na infrastrukturi na evropskih tleh. Kot je videti, so v veliki meri tarče strateška infrastruktura za pomoč in njeno dostavo Ukrajini.

Rusija je Zahodu napovedala trajni konflikt. Medtem ko imajo agenti Kremlja dolgo zgodovino takšnih operacij in so v zadnjih letih občasno tudi izvedli napade v Evropi, je po ocenah treh različnih evropskih držav vse več dokazov o bolj agresivnih in usklajenih prizadevanjih za sabotaže na evropskih tleh, poroča Financial Times. 

Evropa–Rusija–Ukrajina
Evropa–Rusija–Ukrajina FOTO: Shutterstock

Obveščevalci tako vse bolj glasno opozarjajo na realnost ruske grožnje na evropskih tleh.  "Ocenjujemo, da se tveganje za sabotažo pod nadzorom Rusije znatno veča," je dejal Thomas Haldenwang, vodja nemške obveščevalne službe.  Na varnostni konferenci je poudaril, da Rusija nima težav z izvajanjem operacij na evropskih tleh. Kot je videti, so v veliki meri tarče strateška infrastruktura za pomoč in njeno dostavo Ukrajini. 

Haldenwang je spregovoril le nekaj dni po aretaciji dveh nemško-ruskih državljanov v Bayreuthu na Bavarskem zaradi domnevnega načrtovanja napada na vojaška in logistična mesta v Nemčiji v imenu Rusije. V Združenem kraljestvu so dva moška obtožili, da sta zanetila požar v skladišču s pošiljkami pomoči za Ukrajino. Obtožujejo ju dela za rusko vlado. Na Švedskem varnostne službe preiskujejo vrsto nedavnih iztirjenj vlakov, sumijo, da bi lahko šlo za sabotažo Rusije.  Rusija je poskušala tudi uničiti signalne sisteme na čeških železnicah. V Estoniji so ruski obveščevalci februarja izvedli napad na avtomobil notranjega ministra in novinarjev. Francosko obrambno ministrstvo pa je letos opozorilo tudi na možne ruske napade na vojaške objekte. 

Obveščevalci tako opozarjajo, da se je število ruskih operacij znatno povečalo.  Zveza Nato je v četrtek izdala izjavo, v kateri je izrazila svojo globoko zaskrbljenost zaradi naraščajočih "zlonamernih dejavnosti na zavezniškem ozemlju" s strani Rusije. Eden od uradnikov obveščevalnih služb je za Financial Times dejal, da si bo Putin prizadeval, kolikor je le mogoče, destabilizirati Evropo, tako z dezinformacijami, sabotažami ali vdori. Povečana agresija ruskih obveščevalnih služb prav tako odraža željo vohunov v državi, da se ponovno uveljavijo po svojem najhujšem nazadovanju po razpadu Sovjetske zveze, še piše Financial Times. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou