Slovenija

Obrtniki in podjetniki na Golobovo vlado naslovili 125 zahtev

Ljubljana, 10. 05. 2023 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obrtniki in podjetniki so letos na vlado naslovili 125 zahtev, razdeljenih v pet sklopov. To so davčni sistem, trg dela, zdravstveni sistem, izobraževalni sistem, digitalizacija in znanje za zeleni prehod ter podporno okolje in odprava administrativnih ovir. Vlada se bo vseh ukrepov lotevala na podlagi dialoga, je na današnjem forumu zagotovil predsednik vlade Robert Golob.

Z zahtevami slovenske obrti in podjetništva Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) od leta 1991 opozarja na zakone, predpise in administrativne ovire, ki obrtnikom in podjetnikom otežujejo poslovanje, ter vladi predlaga rešitve.

Med ključnimi zahtevami z davčnega področja so letos sprememba dohodninske lestvice in znižanje prispevkov, uvedba znižane stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za mala podjetja in zvišanje praga za vstop v sistem davka na dodano vrednost (DDV) na 100.000 evrov. Med njimi sta tudi uvedba nižje stopnje DDV za osebne storitve s pretežnim deležem ročnega dela in za izdelke domače in umetnostne obrti ter znižanje stopnje DDV pri gostinskih storitvah. Prav tako nasprotujejo morebitnim novim obdavčitvam nepremičnin in premoženja, prizadevajo pa si za uvedbo investicijskih olajšav za vlaganja v nepremičnine za poslovno rabo.

Glede trga dela se med drugim zavzemajo za reorganizacijo postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj s ciljem hitrejše zaposlitve tujega delavca, določitev novega odpovednega razloga oz. redefinicijo odpovednega razloga, spremembo nove ureditve vodenja evidenc delovnega časa, možnost prejemanja polne pokojnine in nadaljevanja dejavnosti ter spremembo pri ureditvi upokojevanja, ki bi omogočala dogovor glede nadaljnje zaposlitve ob izpolnjevanju pogojev.

Zdravstveni sistem mora biti po mnenju obrtnikov in podjetnikov učinkovit z aktivno vlogo delodajalcev pri upravljanju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in brez dodatnih obremenitev delodajalcev s prispevki. Zavzemajo se za drugačno ureditev regresnih zahtevkov zavodov do delodajalcev v primeru nesreče pri delu, ZZZS pa naj po njihovih besedah sam obračuna in izplačuje denarno nadomestilo neposredno zavarovancu.

Na področju izobraževanja in digitalizacije se zavzemajo za sistemski, celovit in nacionalno koordiniran pristop k promociji poklicev ter vključitev vseh deležnikov v kampanjo promocije obrtnih poklicev. Želijo učinkovitejši sistem poklicnega izobraževanja, ki bo s spremenjenimi standardi prilagojen potrebam gospodarstva, podjetništva in obrti. Prav tako pozivajo k reorganizaciji programov izobraževanja odraslih, brezposelnih in zaposlenih z namenom pridobitve digitalnih veščin ter k zagotovitvi sredstev za sofinanciranje mojstrskih izpitov.

Prepričani so, da bi morala država prav tako storiti več za finančno pomoč prevzemnikom družinskih podjetij in odpravo administrativnih ovir pri čezmejnem izvajanju storitev. Zavzemajo se za uvedbo posebne davčne obravnave napotenih delavcev, hitrejšo pridobitev soglasij in dovoljenj za umeščanje objektov v prostor, plačilo enotnega zneska nadomestila za avtorske pravice za vse kolektivne organizacije prek ene položnice ter za sistemsko financiranje reprezentativnih zbornic.

Golob obrtnikom in podjetnikom zagotovil dialog

OZS je zahteve vladi predstavil na današnjem 18. Forumu obrti in podjetništva. Premier Robert Golob je ocenil, da je dialog vlade z obrtniki in podjetniki dober, a ga želijo v prihodnjih mesecih še izboljšati. Kot eno najbolj akutnih težav je izpostavil pomanjkanje delovne sile. To je po njegovih besedah sicer hkrati tudi dobra novica, saj kaže na vitalnost gospodarstva, a nedvomno zahteva takojšnje ukrepanje. "Pri tem smo vlada in gospodarstvo na istem bregu. Verjamem, da bomo v naslednjih tednih in mesecih našli rešitve, ki bodo pomagale vsem. Gospodarstvo bo čim prej prišlo do kvalificirane delovne sile, država pa bo iz tega naslova pridobivala sredstva za krepitev javnih storitev," je dejal.

Pomanjkanje delovne sile je po njegovih besedah tudi odlično izhodišče za prestrukturiranje gospodarstva z opuščanjem programov, ki nimajo prihodnosti. "Vztrajanje pri teh programih v takšnih razmerah je namreč neumnost," je dejal. Ob tem je izpostavil sredstva, ki so podjetjem na voljo za inovacije in razvoj. Glede izobraževalnega sistema se je strinjal, da je treba okrepiti promocijo deficitarnih poklicev. "Bodočega krovca bi morali predstavljati kot bodočega podjetnika. To je pravo sporočilo, ki bo tudi mlade bolj pritegnilo," je prepričan.

Na pozive gospodarstva k izboljšanju prometne infrastrukture je odgovoril, da gre za dolgotrajne postopke, katerih dinamika ni odvisna od vsakokratne vlade. Za tretjo razvojno os je denar zagotovljen, a se zapleta pri postopkih za pridobivanje dovoljenj, je opozoril.

Iz obrtniških in podjetniških vrst je slišati tudi pomisleke glede regulacije delovnega časa. Premier se je strinjal, da gre za kompleksno področje, ki ga ni mogoče urediti brez širokega dialoga. Že znotraj enega podjetja je namreč težko uvesti enoten sistem, kaj šele na ravni celotne države, je poudaril.

"Obrtniki smo realni in se zavedamo, da vlada vseh 125 zahtev ne more izpolniti. Pričakujemo pa, da bo izpolnila vsaj najpomembnejše," je poudaril predsednik OZS Blaž Cvar. Tudi sami si želijo še bolj poglobljen dialog z vlado, zato jih veseli, da jim je ta pripravljena prisluhniti, je dejal.

Razpravljali tudi z ministri

Obrtniki in podjetniki so o svojih pričakovanjih in načrtih vlade razpravljali tudi z ministri za delo Luko Mescem, za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik ter državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevžem Frangežem.

Med drugim jih je zanimalo, kaj lahko pričakujejo na področju evidentiranja delovnega časa. Mesec je poudaril, da posodobljena zakonodaja obvezne elektronske evidence uvaja le za kršitelje. Na opozorilo, da Slovenija v resnici nima osemurnega delovnika, temveč ta zaradi plačanega odmora za malico traja sedem ur in pol, pa je odgovoril, da je mogoče predlagati spremembe te ureditve.

Ajanović Hovnik je morala med drugim odgovarjati na očitke, da država krepi javni sektor, medtem ko se podjetja soočajo z vse težjimi poslovnimi pogoji. Kot je dejala, brez izboljšanja pogojev delovanja javnega sektorja ta ne bo mogel privabljati novih kadrov, brez česar pa se ne bo mogla povečati njegova učinkovitost.

Glede odpravljanja administrativnih ovir je poudarila, da je predpogoj za to sprejemanje boljše zakonodaje. "Zakonodaje, ki je usklajena, vključuje vse deležnike in predvideva ponovni pregled učinkov po določenem obdobju izvajanja," je dejala.

Stojmenova Duh je podjetnikom zagotovila več podpore pri digitalizaciji poslovanja, Frangež pa nadaljnji posluh gospodarskega ministrstva. Generalni direktor OZS Danijel Lamperger je ob tem poudaril, da so v zbornici s sodelovanjem z gospodarskim ministrstvom zelo zadovoljni.

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
10. 05. 2023 19.22
-10
Spodaj za Crnega666, moj dopis je sarkazem, ki ga večina slovencev slabo obvladuje, saj je to najvišja oblika intelugence. Seveda bi naj z Arko Mastjo vratar obrnil. Če pa bi imela kot Golob fotra vodjo Soških elektrarn, bi se pa vrata pa -20% tudi pogovarjali...
zibertmi
10. 05. 2023 20.43
+12
precej si zaostal model.večina obrti je morala bit zaprta v času covit vlade.pa lahko sektaši še tako lepote minuse.so pa v taxiju lahko sedeli kot sardele
Borec21
10. 05. 2023 18.39
+0
Tazen uvedba štemplanja del časa ki ga že izvajajo vsi ki ga lahko niso mardil nič še štemplanje je za terence brezveze
Arhaist
10. 05. 2023 18.25
+1
Dialog ki ga bo ponudil Golob bo beseda REŠITEV!!!
reakcionar
10. 05. 2023 18.12
-8
JANŠA MOJ VEČNI PREDSEDNIK!
Makalunga
10. 05. 2023 17.45
+2
SVOBODA ima iste sovražnike kot PARTIZANI kmete, intelektualce podjetnike )) sami sovražniki partizanskega socializma. Spet gledamo film moj ata socialistični KULAK.
inside1
10. 05. 2023 17.28
+13
dejstvo je, da je v naši državi nekaj hudo narobe. drugje cene dol, pri nas pa ne. v nemčiji bojda tudi elektrika neprimerno cenejša, samo pri nas palimo na polno...... Saj na prebivalca se je birokracije preveč razbohotila pa se še širi, pa se primerjamo z drugimi, saj drugi imajo tudi prebivalcev več. Ko pa urejuješ stvari pa od vrat do vrat. pa razna društva in inštituti po novem zdaj lahko nos vtikajo povsod, pa se kar vse ustavi zaradi njih....vse država plača....
ap100
10. 05. 2023 17.36
-4
svoboda je očitno pravi balzam za podjetnike in polne denarnice državljanov še iz časa korone
inside1
10. 05. 2023 18.38
+1
za male podjetnike pa res ne., tako da kdo ima polne denarnice ne vem,
jodr
10. 05. 2023 17.28
-2
Samo v golobnjaku je lahko Minister za delo osebek, ki nima niti 1 min delovne dobe, niti delovnih navad.
St. Gallen
10. 05. 2023 18.25
-7
v drugem mandatu bo mogoce napredoval v zunanjega ministra
son?ek11
10. 05. 2023 18.55
+3
Kdo od sds in nsi oa ima delovno dobo!!! Tonin? Janša? Grims??
Samo12
12. 05. 2023 08.44
+2
Pa samo med svečkarji je lahko PV brez 1min delovne dobe v gospodarstvu. Celo življenje na plečih davkoplačevalcev
biggbrader
10. 05. 2023 17.22
+0
S temi zadevami bi se moral "gospodarstvenik" ukvarjati, ampak glede na njegovo znanje in mafijske povezave, lahko pozabimo.
jodr
10. 05. 2023 17.21
+2
Obdobje vladanja golobnjaka zaznamuje predvsem safari turizem, izletniški turizem, partizanske proslave, polom reform in kadrovski cunami.
Samo12
10. 05. 2023 17.10
+4
Dajte koprive, troli, 🐑 še hitro kak komentar, ker se delovne ure zaključujejo. V kleti ni denarja več, zato se pobirajo donacije po terenu🐑🐑🐑
Mnogo
10. 05. 2023 17.13
-3
Samo25, daj kaksno obrazlozitev na spodnji komentar, saj kot zgleda se malo keremu normalnemu, da tu gor vec komentirat, ce imate taksne fore zagovorniki sedanjih vladajocih.
snupie
10. 05. 2023 17.52
-5
snupie
10. 05. 2023 17.53
-5
ti si ena prava 🐑 ko misliš, da ti bo kaj iz lune padlo 😂
jodr
10. 05. 2023 17.08
-2
Levaki so se prebudili iz spanja, sedaj pa navali . Navadni golobji pastirčki ste.
Samo12
10. 05. 2023 16.58
+2
Svečkarji potujejo po Slo in napihujejo svoje zveste še ostale 🐑, da delajo nemir. Svečkarji tokrat vam Ne bo uspelo. Sicer pa če PV odstopi, saj se ne rabi odpret kuverta, pa kot drugo, kako bi vi svečkarji sestavili vlado s 18% 🐑? Volitve? Pol se vam Logar pobere glasove in Roupar 3 glasove. Ne bo šlo
Mnogo
10. 05. 2023 17.04
+5
Samo ne zavajaj, jaz gledam z svojega stalisca in ce je to pravicno, da so socialni dobili 10,5% povisanje v 13 mesecih te vlade, upokojenci v 13 mesecih le 5%, povisanje pokojnin, plus tega se socialci dobijo druge ugodnosti, pa vemo da se je hrana v tem casu podrazila za 20% in vec, res nevem no, kdo ima tu prav, prosim za obrazlozitev, pa ne z nekaksnimi SDS in sveckari forami!!!!
junij66
10. 05. 2023 16.58
+5
SPRAŠUJEM GOLOBOVO VLADO ZAKAJ JE PRI NAS REGULIRANA CENA KWh EL.ENERGIJE 32% VIŠJA KOT JE NA HRVAŠKEM? STROŠEK PROIZVODNJE JE PRI NAS 30-60 EUR GOLOBJA REGULACIJA PA NAM JE ZARAČUNAVA PO 110 EUR. NE POTREBUJEMO TAKE REGULACIJE. MAFIJA
Samo12
10. 05. 2023 17.05
+4
Ker imajo v Hrvaški 31% manjše plače. Naredi, kot je rekel JJ, ko je bila cena elektrike prevelike, naj si ljudje poiščejo cenejšega ponudnika!!!🐑🐑🐑
patogen
10. 05. 2023 16.45
-7
Ko je članek o kmetih, isti spodaj sekajo po kmetih. Potem gasilci, vse se ponovi. Da ne omenim, če se pojavi slika Ivana janeza. Potem Rupar in penzionerji in oni spet sekajo. Sedaj pa stari razredni sovražniki privatniki in obrtniki. In spet so plačani, da udrihajo.....
Samo12
10. 05. 2023 17.15
+1
Ker je v ozadju svečkarija. A misliš, da se ne razne, ko mobilizirate svoje 🐑. Celo mesto, vas ve, kaj se dogaja. Babice vse povejo, tudi o brezplačnih avtobusih, malica v LJ. Te ljudi ki jih vozite so člani svečk🐑🐑🐑
txoxnxy
10. 05. 2023 16.39
-4
Še začudi holob 1 2 5 zahtev !
pekoči paradižnik
10. 05. 2023 16.38
+5
v dialogu jim je treba sporočiti in dopovedati, da bo treba začeti delati, da je korone konec, da ni več subvencij za nedelo.
patogen
10. 05. 2023 16.43
+0
Ti si dve leti ležal na kauču pa hrvaških plažah, pa plačo vlekel, privatniki pa so ves ta čas delali.
Samo12
10. 05. 2023 17.07
+7
A res privatniki so delali? Kako, če je bilo vse zaprto in so dobivali državno pomoč, ker so zaprti. Pa veliko privatnikov je res ležalo na plaži v času Covid, pa takratni vladni organi in čistili bazene ali križarili🐑🐑🐑
piu
10. 05. 2023 16.26
-2
ne pričakujte veliko od vlade....saj Golub že ima posvetovalno skupino za zdravstvo in za ugotavljanje sovražnega govora, ki pa vemo, da jih imamo le, ko dobijo plačo.....
zibertmi
10. 05. 2023 16.22
+7
obrtniki in podjetniki,ste kako stvar naslovili na covit vlado,ki vam je prepovedala obratovat
patogen
10. 05. 2023 16.24
+4
Ves čas so obratovali. Tvoji javni ste ležali na kauču 2 leti Žibert...
zibertmi
10. 05. 2023 17.02
+4
imamo obrt in smo morali imet zaprto.pa še o kakšnih ukrepih bi lahko.tudi v turizmu je bilo vse zaprto
patogen
10. 05. 2023 16.20
-6
Arka mast, narediva probo pa pojdiva v NEK pa reciva vratarju, da naju pusti k Direktorju, tam pa izpogajava za naju 20% manjšo ceno štroma, nabereva stranke pa jim za 10% ceneje prodajava štrom kot ostali. Začneš v garaži, ha, ha, ha...
CyniC666
10. 05. 2023 17.01
+6
No, model, ko boš TI uspel priti v NEK, razen z neko skupino upokojencev, ali pa srednješolcev, pa bom jaz dal zahtevo za odpoved in za lepo odpravnino v kešu. (Sem vsako leto, službeno večX tam... ;D Resda je v "zloveniji" marsikaj, khmmm, "dovoljeno" in "normalno", a čisto vsakega idio*a, pa res ne spustijo v NEK. Preverjeno. ;D
inside1
10. 05. 2023 17.24
+5
v nek ne moreš kar tak priti. pa tudi ni NEK tisti ki prodaja energijo, to je sedaj GEN. cena elektrike iz nek, pa nizka da glava boli. še je zaslužkarjev vmes.
ArkaMast
10. 05. 2023 16.10
+9
Golob lahko Janši v obraz pove, da nima enega dneva delovne dobe.
patogen
10. 05. 2023 16.12
-3
Kdo, Golob ali Janša ga nima? Tudi tvoj Broz jo je imel minimalno v Titanu.
Švejk 123
10. 05. 2023 16.17
-3
Kučan je imel tudi veliko delovne dobe, pa ima največjo penzijo v holobizmu.
jank
10. 05. 2023 16.18
+2
Ima pa Janša delovno dobo arestanta. Žal, nezaslišano. prekratko.
patogen
10. 05. 2023 16.21
-4
Jožica55
10. 05. 2023 16.23
+1
Patogen.....Tito je imel politični zapor, princ teme pa lopovski. 😜
patogen
10. 05. 2023 16.26
-6
Če je telih 55 let starost, potem je hudo žalosten prispevek Jožica. Kraljevi zapori so bili sanatorij, v primerjavi z komunističnimi, katere je dal skozi Ivan janez.
matt82
10. 05. 2023 16.27
-1
Jožica55
10. 05. 2023 16.35
+9
Patogen spravljaš ne v smeh!!!!🤣🤣🤣🤣🤣