Slovenija

Odbor pisateljev za mir za končanje vojne v Gazi

Bled, 17. 04. 2024 17.05 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
1

V sklopu 56. mednarodnega srečanja pisateljev je na Bledu potekal tudi odbor generalne skupščine pisateljev za mir. Kot je povedala predsednica Slovenskega centra PEN, so največ razpravljali o vojnah v Ukrajini in Gazi. Glede slednje nameravajo v kratkem pozvati h končanju, hkrati pa pripravljajo resolucijo za jesenski kongres v Oxfordu.

Glede vojne v Gazi so imeli pripravljen osnutek resolucije za 90. kongres Mednarodnega PEN, ki bo jeseni v Oxfordu, a so tekom torkove razprave ugotovili, da je čas, da se oglasijo že prej. Tako bodo v roku dveh tednov pozvali h končanju vojne v Gazi, obenem bodo do kongresa pripravili omenjeno resolucijo, je pojasnila Tanja Tuma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odbor je po njenih besedah tudi soglasno podprli gladovno stavko, s katero hoče 65-letna igralka in pisateljica Draga Potočnjak opozoriti na dvolično politiko in ignoranco sveta glede genocida, ki se izvaja v Gazi. "Svet ne sme gledati stran in vsi akterji morajo za nečloveška dejanja odgovarjati," so zapisali v sporočilu podpore.

Kot je še povedala Tuma, razumejo, zakaj se je odločila za gladovno stavko in vedo, da je potrebno narediti še kaj več, kot je sedeti v sobi in govoriti. "Treba je pisati, biti glasen," je poudarila.

V razpravi so tudi menili, da je potrebno pripraviti še poziv za končanje vojne v Ukrajini ter vzpostaviti boljše povezave med PEN centri na območju nekdanje Jugoslavije in jih podpreti z dodatnimi izjavami. "To posamični centri že počnemo, saj se zavedamo, da je tu mogoče naša moč, da s peresom preprečimo novo vojno v regiji," je sklenila Tuma.

Pisateljsko srečanje, ki v organizaciji Slovenskega centra PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN poteka na Bledu in v Ljubljani, se bo sklenilo 18. aprila.

Gladovna stavka igralke v podporo Palestincem

Igralka Draga Potočnjak gladovno stavka od petka v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Letošnja prejemnica nagrade Polde Bibič za življenjsko delo naj bi stavkala do nedelje. Kot je zapisala v izjavi, je stavka dejanje obupa, a tudi zadnji kanček upanja v solidarnost in človečnost. Njeno gladovno stavko podpirajo tudi v SMG.

Potočnjak v svoji izjavi poziva tudi k takojšnjemu priznanju Palestine kot države ter prekinitvi gospodarskih in diplomatskih odnosov z Izraelom. Poleg tega zahteva "odločno in glasno zavzemanje za ustavitev vojne in genocida, mučenja in trpinčenja palestinskega ljudstva v Gazi in na Zahodnem bregu, odločnejše zahteve za takojšnjo zagotovitev in dostavo humanitarne pomoči, takojšnjo prepoved razpolaganja z ozemljem republike Slovenije, njenim zračnim prostorom in akvatorijem za prevoze in dostavo vojaških sil in sredstev za izvrševanje genocida, ki ga Izrael izvaja ob pomoči ZDA".

Igralka v gledališču uro pred vsako predstavo in po njej zbira podpise podpore in bere svojo izjavo. Poleg tega lahko posamezniki podporo stavkajoči izrazijo na posebni spletni strani.

Po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, ko so njegovi pripadniki na jugu Izraela ubili okoli 1170 ljudi, večinoma civilistov, še 250 pa jih zajeli za talce, je Izrael sprožil ofenzivo na Gazo. V izraelskih napadih je bilo na območju Gaze od začetka vojne doslej ubitih več kot 33.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
18. 04. 2024 09.21
+3
Preko sto talcev še vedno ugrabljenih, oni pa pričakujejo mir. Sreča Palestincev je, da jih je napadel nekdo s tako velikim srcem, kot Netanjahu. Jaz bi jih zravnal z zemljo nnaslednji dan, da mi to naredijo, kar so nedolžnim obiskovalcem festivala!