Slovenija

'Obudimo pogum, enotnost, sožitje ter zaupanje, ki so nas pripeljali do samostojne države'

Črnomelj, 26. 04. 2024 21.30 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na osrednji državni slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju, je predsednik državnega sveta Marko Lotrič dejal, da naj bo ob prazniku živ spomin na narodnoosvobodilni upor, ki je eden od temeljev naše državnosti. Med drugim je izpostavil zgodovinsko enotnost naroda in se dotaknil tudi tem razdora in izzivov.

"Dan upora proti okupatorju obeležuje eno od temeljnih poglavij zgodovine slovenskega naroda, ki ne zadeva le dogodka na dan 27. aprila 1941, same ustanovitve Osvobodilne fronte, ampak odseva širšo željo slovenskega naroda v boju za svobodo, suverenost, samostojnost, mir in državnost," je dejal slavnostni govornik na slovesnosti, ki je v petek zvečer potekala v Črnomlju. Praznik, kot je dodal, po svojem zgodovinskem izvoru in tudi datumu nosi protifašistično noto, vendar je veliko več kot to.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila 27. april kot dan, ko se spominjamo poguma in odločnosti prednikov v boju proti zlu okupatorja. Za demokracijo, človekove pravice, strpnost in spoštovanje različnosti pa se moramo boriti vsak dan, meni. Zavzela se je za končanje spopadov v Palestini.

Na slovesnosti, na kateri je bila med ostalimi gosti tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, je Lotrič dejal, da Slovenci zagotovo ne bi zmogli ustanoviti samostojne države, če ne bi kot narod poznali enotnosti in solidarnosti in če v naši genski zasnovi ne bi bilo uporništva in vztrajnosti.

A kljub temu, da smo v času osamosvajanja usmerjeni k skupnemu cilju že uspeli doseči enotnost, slovensko dušo še vedno bremenijo dogodki med drugo svetovno vojno in v času po njej, je dodal.

"Enotnost med komunisti, krščanskimi demokrati, Sokoli in mnogimi drugimi skupinami, ki jo je spodbudila želja po svobodi in odporu proti fašizmu in nacizmu, in je močno prispevala k moči Osvobodilne fronte, se je žal končala s prevlado ene skupine nad drugimi in z revolucijo," je dejal Lotrič. Dejal je, da je nujno, da dogodke tistega časa razumemo, pa tudi, da zgodovine ne gre poenostavljati.

"Poskrbeti moramo za obeležja in dostojen pokop vseh žrtev, tako vojnega kot povojnega nasilja. Kolikor je le mogoče, moramo popraviti krivice, predvsem pa prenehati z medsebojnimi obtoževanji, izključevanji in izrabo zgodovine za dnevne potrebe politike ter pri vsem tem spoštovati drugače misleče," je dejal Lotrič. Želi si, da bi ta tema, ki vnaša razdor med Slovenke in Slovence, enkrat za vselej izginila s političnega diskurza.

Spomnil je tudi na današnje dogajanje po svetu in se vprašal, zakaj se ob zavedanju vsestransko uničujočih posledic vojn te še vedno dogajajo. "Zaradi številnih groženj smo se tudi v državah razvitega Zahoda prisiljeni ukvarjati s staro dilemo med maslom in topovi, torej s temeljnim nasprotjem med civilnimi in obrambnimi izdatki," je dejal. Ob tem pa ocenil, da nas pri reševanju te dileme v prihodnje v Sloveniji čaka veliko temeljitega razmisleka in strpnega dialoga.

Ob tem mora Slovenija po njegovih besedah svojo prihodnost graditi na gospodarstvu in ekonomski moči ter prehranski in energetski samooskrbi, saj je to tisto, kar po njegovem na dolgi rok prispeva k blaginji državljanov, stabilnosti in varnosti. Orisal je položaj in pričakovanja gospodarstvenikov in kmetov ter se zavzel za dvig energetske samozadostnosti in za varnost oskrbe z energijo.

Izpostavil je tudi močan čut za sočloveka, za katerega smo Slovenci po njegovih besedah v preteklosti že dokazali, da ga imamo. Glede današnjih nezakonitih migracij pa dejal, da jih mora Slovenija skupaj z EU reševati z vso odgovornostjo in občutljivostjo, s spoštovanjem mednarodnih obveznosti in zagotavljanjem varnosti našim državljanom. Ob tem je poudaril tudi, da vprašanje suverenosti zahteva, da se obmejnim območjem nameni posebna pozornost.

"Obudimo pogum, enotnost, sožitje ter zaupanje, ki so nas pripeljali do samostojne države. Ko bomo v Sloveniji zmogli biti dovolj strpni zlasti drug do drugega, do drugače mislečih, in ko bomo zmogli z državo ravnati odgovorno in pošteno, bomo lahko še bolj samozavestno sledili svojim ciljem in uresničili svoje potenciale. Le s skupnimi močmi in enotnostjo bomo zmogli," je nagovor, v katerem je spomnil tudi na zgodovinske dogodke v Črnomlju, sklenil Lotrič.

Ob dnevu upora proti okupatorju se spominjamo dogodkov leta 1941, ko so sile osi na čelu z nacistično Nemčijo 6. aprila 1941 napadle Jugoslavijo in jo vključno s Slovenijo okupirale. Slovensko ozemlje so razdelili med okupatorke Nemčijo, Italijo in Madžarsko. Območje petih naselij v okolici Brežic je okupirala tudi hrvaška fašistična NDH. Slovenci so se odločili upreti in 26. aprila 1941 so predstavniki Komunistične partije Slovenije, krščanskih socialistov, Sokolov in kulturnih delavcev na srečanju v hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani ustanovili protiimperalistično fronto. Po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 pa so kot Osvobodilna fronta slovenskega naroda (OF) pozvali Slovence k oboroženemu odporu proti okupatorju.

Kot dan ustanovitve OF se je sicer uveljavil 27. april, saj je vsaj 20 let po vojni veljalo, da je bil sestanek v Vidmarjevi vili 27. aprila. Do leta 1991 se je 27. april imenoval dan OF, z osamosvojitvijo Slovenije pa so ga preimenovali v dan upora proti okupatorju.

Ob sobotnem prazniku po vsej državi te dni potekajo številne slovesnosti, v Ljubljani bodo zjutraj položili vence pri grobnici narodnih herojev ter pri spomeniku ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda pri Vidmarjevi vili, kjer bo venec položila tudi predsednica Pirc Musar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (308)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
28. 04. 2024 11.55
-3
Komunizem je bil raj na zemlji z poštene državljane.žL,tisti,ki so državljanom kradli,so oa boli kaznovani.janšo,jer kradel,so zaprli,po državnem udari 91 pa je "junak" ker krade Slovencem za njegove v Avstraliji,Argentini,Boliviji in Čilu
bronco60
28. 04. 2024 13.15
+1
smuuki
28. 04. 2024 09.29
+5
Nič se nismo naučili iz zgodovine. Nastanku komunizma je sledil kot protiutež nastanek fašizma. Kaj je to prineslo svetu vemo. 2 svetovno vojno in ogromno uničenje in neomejeno št mrtvih. Danes se zgodba ponavlja. Nastanek ultralevičarskega gibanja bo rodilo protiutež nastanek reinkarniranega fašizma. Neizogibno dejstvo je to. A res potrebujemo novo katarzo? To škodljivo levičarstvo je treba ustaviti preden preide v nove razsežnosti. Svetovni spopad in uničenje je po tej poti neizogibno. Trenutek za razmislek dokler je še čas
nicor
28. 04. 2024 12.45
+1
No, ustaviti je treba vsako skrajnost, tudi škodljivo skrajno desničarstvo. Žalostna resnica pa je, da ljudje za to nismo dovolj pametni. Že vso bolj in manj znano zgodovino zemlje preganjanje, vojne za tega ali onega boga, to ali ono oblast, ozemlje, vladarja....
iziizi
28. 04. 2024 09.26
+2
OBODIMO OBLJUBE DA BOM DOBIL INVALUDSKO PENZIJO 350 EUR .KI SI Z NJO NE MOREŠ PLAČAT POGREBA .SLOVENIJA MOJA DEŽELA
patogen
28. 04. 2024 09.21
+2
Tele tri pevke na fotografiji nosijo uniforme rdeče armade. Takšne imajo 9. maja na proslavah v Moskvi.
smuuki
28. 04. 2024 09.02
+7
Golob in njegova ekipa načrtno izvajajo delitev na naše in vaše. Rtv je šolski primer tega početja. Taki nestrpneži nimajo mesta v vladi.
nicor
28. 04. 2024 12.46
-1
smuuki
28. 04. 2024 19.31
+1
Vi ste iz jj naredili vegeto. Karkoli se pogovarjamo ga imate na tapeti. Če je vegeta najbolj vsestranska začimba ste ga vi naredili vegeto. Vem da vaš namen ni bil to se je pa zgodilo. Naredili ste ga večnega nasprotniki ne člani. Zanimiv paradoks. 😀😀😀😀😀
Razumnež
27. 04. 2024 21.31
+2
Na pol ovca
27. 04. 2024 21.10
+3
samostojne države ? kje je ta država ? A Slo mislite? Ste vsi zadeti ali kaj, kolonija anglosas elite je za vas samostojna država?
odpisani zasedli vlado
27. 04. 2024 21.00
+4
Musarca ter perjadska vlada kateri so pristaši komunizma so pa res takrat pripomogli k osvoboditvi slovenije hehehe.
Protikomunist
28. 04. 2024 09.19
+1
Reču nekdo ki navija za prebarvane komuniste, edine ki so se dejansko za rdečo knjižico zagrebli.🙄
patogen
27. 04. 2024 20.08
+6
Letan 1954 so Američani ponudili Titovi Jugovini marshallov plan, sistem pomoči, ki so ga bile deleže zahodne Evropske države. Lider slovenskih levičarjev Broz Tito ga je odklonil in se raje naslonil na pomoč iz Moskve. Zato so Italijani in Avstrijci imeli džins in papmerske ter banane ter kofe, Jugovina pa nič...
List.
27. 04. 2024 20.40
+5
murate
28. 04. 2024 09.37
+6
Patogen seveda smo imeli ,sam smo moral na črno kupit devize,jih preplačat,potem iti v kolono za 4 ure da si prišel skozi carino,kjer se preverjal srbski cariniki in nekaj slovenskih ritoliznikov kolk imaš kave in ali imaš na riti stare al nove farmerke..
vranavrani
27. 04. 2024 20.03
+6
Nacisti so uzurpirali demokracijo v nemčiji, komunisti so uzurpirali demokracijo z of in gošarji v takratni sloveniji.
smuuki
28. 04. 2024 19.34
Natančen opis realnih razmer. Še primerjavo naredimo v čem se nacisti in komunisti razlikujejo? Samo v imenu. Način dela, metode dela vse isto
PoldeVeliki
27. 04. 2024 20.00
+8
Musarjeva bi rada bila solidarna s migranti. Naj razdeli malo tiste milijone pa naj bo solidarna uboga tajkunka.
patogen
27. 04. 2024 19.54
+7
Partizan je bil sinonim za komunističnega gverilca pod komando Moskve. Angleška serija Alo Alo, niti enkrat ne omenja pojma Partizan. ker tisto je bil meščanski odpor, makijevci. tendenca tega so bili pri nas Tigrovci, ki jih je Stanovnik pravilno označil za angleške vohune, tako kot francoske makijevce iz serije Alo Alo. Niso bili namreč pod Moskvo.
Samo navijač
27. 04. 2024 19.47
+1
Slava 76 Slovenskim zrtvam in 12 tujim ,za osamosvojitev .
marker1
27. 04. 2024 18.38
+4
Z nastopom te vlade samo še tonemo. Proslave izmišljenih dogodkov nam ne bodo pomagale.
prašek
27. 04. 2024 18.02
-2
Živela OF . Svetla točka naše zgodovine !!!!
Misija1
27. 04. 2024 18.47
+4
Vsak ima pravico do lastnega mišljenja, ni pa to nujno mišljenje večine. Vsako leto se na srečo tudi Slovenci bolj in odmikamo od rdeče zvezde in preteklosti, povezane z njo. Sicer žal nekaj desetletij pred ostalimi narodi v Evropi, ampak bolje nekoč, kot nikoli. Jaz bom rekel - živeli borci, ki so se borili za svojo družino, prijatelje in svojo zemljo! Brez totalistične ideologije, čista ljubezen do svoje družine in tistega, kar so ustvarili
prašek
27. 04. 2024 19.48
-2
Misija ......... Jaz sem napisal SAMO moje mišljenje !!!! Zdaj pa ne utegnem več ......
Anion6anion
27. 04. 2024 17.09
-6
Domobranci so bili samo v ljubljanski pokrajini. Drugje na slovenskem ozemlju so bili samo posamezniki proti NOB. Torej so potomci teh domobranov le peščica ki pa so zelo glasni. To pa še ne pomeni da jih je veliko.
marker1
27. 04. 2024 18.43
+5
Ti si pa hujši, kot so v Severni Koreji. Kdor tam naredi prekršek, so zanj krive in kaznovane tri generacije. Župan Ljubljane je tudi enak. Žrtev pobojev ne dovoli pokopati na Žalah. Preteklosti ne moreš spremeniti, glej raje v prihodnost, ki jo lahko spremeniš.
avgust.
27. 04. 2024 16.58
+1
Ne vem zakaj, a ta ženska mi res ni všeč.
Valkidžija
28. 04. 2024 09.53
+0
Misija1
27. 04. 2024 16.52
+8
Te igrice se gremo samo še v Sloveniji, vsepovsod po Evropi so že zdavnaj počistili z socialističnimi pravljicami o osvoboditeljih. Ime partizan je splošen mednarodni boj za borca proti okupatorju in pravi partizani so pri nas obstajali samo prvo ali drugo leto okupacije. Partizani so se borili za svojo zemljo, svojo hišo in družino ter so delovali v majhnih skupinah nekaj kilometrov okoli svoje zemlje. Kasneje pa je to pridno izkoristila komunistična veja in začela te borce zbirati pod okriljem ideologije komunizma. Borci z rdečo zvezdo pač niso bili več pravi partizani, ampak samo še ena paravojaška vojska, ki je imela to srečo, da jih je podprla Amerika in Velika Britanija, saj so uspeli novačiti največ vojakov. Folk sploh ne ve, da to ni bil prvoten plan ter da so zavezniške sile sprva podpirale jugoslovanske nacionaliste, ki so bili tipični nasprotnik komunistov. Ker pa to komunizmu ni dišalo, je začelo pokati med lastnimi brati. Borec z rdečo zvezdo je gladko ubil tudi svoje prijatelje, če so bili nasprotnik ideologije. Četudi si je kdo to izmislil. Pa še en funfact: vsa ta kao mogočna jugoslovanska partizanska vojska pod rdečo zvezdo se je večino časa skrivala po gozdovih in izvajala udarne akcije samo takrat, ko blizu ni bilo večjega števila enot Nemcev. Potem pa so spet bežali v gozd, Nemci pa so se maščevali s poboji civilistov. Šele takrat, ko so zahodne sile začele Nemce potiskati nazaj v Nemčijo na vseh frontah in ko so se začela izkrcavanja v Italiji in so Nemški vojaki v večini že vedeli, da bodo izgubili ter so se že umikali v Nemčijo, so rdeče zvezde prihrumele ven in osamosvojile Jugoslavijo. V vednost: v zadnjem letu vojne v Jugoslaviji ni bilo več skoraj nič Nemških enot, ker so jih poslali na druge dele Evrope. Tako da ja, zgodovina je kakršna je. Dajmo ceniti borce za svobodo, torej prve partizane, ki so se borili za sebe, svojo družino. Ne pa za ideologijo komunizma, tako kot 2 leti kasneje. Rdeča zvezda ni druga kot še samo ena izmed totalitarnih simbolov, podobno kot Fašizem in Nacizem! In to je splošno dejstvo v celotni Evropi. Samo pri nas v Sloveniji se še delimo in jih določeni opevajo. Jugoslavija bi bila v vsakem primeru osamosvojena. Najbrž iz strani Britancev in Kanadčanov, ki so prodirali iz smeri Italije po izkrcanju na Siciliji. Brez rdeče zvezde, bi prišli do osamosvojitve in danes najverjetneje bili to, kar je Avstrija že 70 let.
patogen
27. 04. 2024 19.51
+5
narobe. partizan je sinonim za komunističnega borca.
Misija1
27. 04. 2024 20.23
+5
Patogen vedno sva na isti strani, samo definicija partizana izhaja iz Francoske besede Partisan in tudi Francozi so imeli partizane. Tudi Italijani uporabljajo to besedo za svoje borce proti Fašistom. Poljaki prav tako za svoje borce, ki niso bili komunisti. V grobem je partizan borec za določen razlog. Ta razlog je pa lahko različen. Pri naših partizanih je bil to boj za rdečo zvezdo, totalitarni sistem.
patogen
28. 04. 2024 08.56
+1
Poljska Armija Krajowa, domovinska vojska ni bila nikoli imenovana partizani. Na drugi strani pa je bila Armija Ludowa, komunistična vojska pod sovjetskim okriljem. Italijanski borci proti fašistom so bili komunisti. garibaldinci. če se je prej kaj morda imenovalo partizan, je od Španije 1936 partizan postal sinonim za komunista. Francoska serija Allo allo ne pozna partizanov. Bili pa so tudi francoski partizani, Komunistične enote pod okriljem KP Francije.
Misija1
28. 04. 2024 10.37
+4
Zdaj ko bolje razmišljam, imaš prav. Večinoma so bili gverilci v Španiji tudi partizani in to koministični, ki so na vabilo Moskve šli tja iz vseh držav Evrope. In v Italiji podobno, komunistični borci. Čeprav je izraz partizan vseeno splošen in je bil uporabljen že v 16 stoletju. Definicija partizana je oseba, ki dela to, kar mu definira partija. Od tod ime partizan, partija.
BroNo1
27. 04. 2024 16.39
+0
Vsem je zgodovina ok, samo dolenjčki norijo….
Harpuna
27. 04. 2024 16.39
+4
Vse dobrine,ki so nam jih priborili leta 45 smo izgubili in tudi samostojnost in suverenost,ki smo si jo mi priborili, so prodali ravno tistim,od katerih so nas osvobodili partizani,poleg tega je pa predvsem ta vlada začela s potujčevanjem Slovenije z ilegalci,ki jih moramo sprejemati,čeprav nočemo in s tem se uničuje naša kultura in jezik.Toliko o njihovem leporečenju,licemerci.
avgust.
27. 04. 2024 17.06
+4
Res je, včasih so takim rekli kolaboranti, danes pa svoboda.