Slovenija

Poklukar: Imamo zgodovinsko priložnost, da postavimo temelje za učinkovito integracijo

Ljubljana, 10. 05. 2023 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
6

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pričakuje, da bosta nova delovna skupina za integracijo tujcev in delovna skupina za pripravo strategije na področju migracij predstavili dokument z učinkovitimi rešitvami, s katerimi se bo tujcem omogočilo lažje vključevanje v družbo in življenje, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Potem ko je vlada prejšnji teden spremenila članstvo v delovni skupini za pripravo migracijske strategije in ustanovila novo delovno skupino za pripravo strategije o integraciji, so se danes sestali člani obeh delovnih skupin.

"Imamo zgodovinsko priložnost, da v Sloveniji končno postavimo temelje za učinkovito integracijo. Zato mora biti naš skupen cilj priprava celovitega dokumenta vseh resorjev in civilne družbe za odprto, vključujočo in demokratično družbo," je zbrane uvodoma nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Pri tem je nujno obravnavati vse izzive, s katerimi se tujci soočajo, so še poudarili na ministrstvu.

Minister Boštjan Poklukar in delovna skupina za integracijo
Minister Boštjan Poklukar in delovna skupina za integracijo FOTO: MNZ

Delovna skupina za integracijo se bo pri pripravi ukrepov za učinkovito integracijo usmerila zlasti na jezikovno integracijo, integracijo na področju izobraževanja, na trg dela, v lokalno skupnost in sodelovanje z diasporami. Strategija bo vključevala akcijski načrt s finančnim okvirom. Delovno skupino vodi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle, njena namestnica pa je direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Vlada je spremenila tudi sklep o ustanovitvi delovne skupine za pripravo strategije na področju migracij, saj so bile od njene ustanovitve izvedene številne organizacijske in kadrovske spremembe, so pojasnili na ministrstvu. Za novo vodjo delovne skupine je vlada imenovala Heferlejevo, ki je na tem položaju nasledila nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja. Za njenega namestnika je vlada imenovala v. d. generalnega direktorja direktorata za migracije Mateja Torkarja.

Heferletova je na sestanku povedala, da skupina nadaljuje začrtano delo. Strategija bo imela dva sklopa: strateške cilje, ki bi jim sledile izvedbene aktivnosti. Delovna skupina pripravlja strategijo na področju migracij, ki bo definirala cilje, usmeritve ter ukrepe za učinkovito in celovito upravljanje migracij v Sloveniji, so še sporočili.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
12. 05. 2023 12.48
+1
Veliko zgodovinskih priložnosti smo izpustili iz rok. Vse kaže da bo ta le še ena izmed njih. S tem potencialom, ki ga poseduje ta ekipa ni niti najmanjšega upanja. Žal
medvescak
11. 05. 2023 15.07
-2
Pa kaj nabijate? Realnost je , da se potrebuje ogromno kadra. Odpirajo se nova delovna mesta, ljudi pa od nikoder. Povsod v evropi je isto, zato slovenceljni nehajte že s svojimi zaostalimi forami. Naši otroci so itak vsi odličnjaki v šolah in ne bo več obrtnikov, če jih ne bomo uvozili. Kah komu ni jasno?
smuuki
11. 05. 2023 13.50
-1
Drugim ni uspel ta cilj. Optimizem je dobra stvar morda so le pričakovanja malo nerealna.
zdravapamet1
11. 05. 2023 12.38
-1
Bedak. Pričakuje da bodo lenuhi delali za lenuhe. Poglejte Švedsko in Francijo. Potrebne so najmanj dve generacije za integracijo. Soroševi in srbski hlapci.
mackon08
11. 05. 2023 11.03
+3
Tujci se integrirajo v prejemnike socialne pomoči, niso nori da bi dlkali 10 ur dnevno za minimalca.
ivan z Doba
10. 05. 2023 20.14
+1
Dejstvo je, da država nima ustrezne politike in sistema za učinkovito in čim hitrejšo integracijo tujcev. Je pa res, da je Slovenija vmesna postaja na poti tujcev na zahod. Če jih ujamejo, so prisiljeni prositi za azil.