Slovenija

Tri ravni ukrepov: od preventive do uvedbe 'semaforja' za grožnje

Ljubljana, 16. 04. 2024 06.40 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kako bi morala ob pojavu varnostnega tveganja na slovenskih šolah potekati komunikacija med notranjim in šolskim ministrstvom oz. med Policijo in šolami? Prav o tem sta na sestanku debatirala resorna ministra Boštjan Poklukar in Darjo Felda. In kaj sta se dogovorila? Sodelovanje bodo na ministrstvih krepili predvsem v treh točkah: z dvosmerno komunikacijo pri protokolu obveščanja, s semaforjem grožnje pri protokolu ukrepanja ter tudi s preventivnimi dejavnostmi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestala sta se notranji in šolski minister
    03:24
    Iz 24UR: Sestala sta se notranji in šolski minister
  • Iz SVETA: Varnost v šolah
    02:29
    Iz SVETA: Varnost v šolah
  • Poklukar o treh ravneh ukrepov
    04:00
    Poklukar o treh ravneh ukrepov

Tema pogovora med ministroma Boštjanom Poklukarjem (ministrstvo za notranje zadeve) in Darjom Feldo (ministrstvo za vzgojo in izobraževanje) je bila nedavna grožnja, objavljena med komentarji na novičarskem portalu. Poklukar ocenjuje, da je bila komunikacija Policije s šolami nekoliko pomanjkljiva, zato se je zdaj sestal tako s kolegom ministrom, kot z direktorico vladnega urada za komuniciranje ter z generalnim direktorjem Policije Senadom Jušićem.

S Feldo sta se dogovorila, da bodo na ministrstvih krepili sodelovanje ter da ga bodo izboljšali na treh ključnih točkah. "Izboljšali bomo protokol obveščanja in dvosmernega komuniciranja," je dejal ter dodal, da bodo na ta način s strani Policije šole obveščali o morebitnih grožnjah. Enako pa da mora komunikacija seveda potekati tudi v obratni smeri.

Izboljšali bodo tudi protokol ukrepanja. "Na podlagi strokovnih predlogov želimo pripraviti sistem semaforja." Kot je povedal Poklukar, bi zelena barva pomenila zaznano grožnjo, ki pa ne predstavlja večje verjetnosti za napad ali drugo kaznivo dejanje znotraj šol. Rumena barva bi pomenila večjo grožnjo, potrebno pa bi bilo tudi obveščanje širše skupnosti, tako znotraj šolskega prostora kot tudi starše otrok.

"Rdeči alarm pa bi pomenil, da je treba obvestiti ministrstvo, šole v vsej regijah in kjer bo potreben odziv, saj je verjetnost za uresničitev grožnje večja," je pojasnil. Te protokole bodo strokovnjaki po njegovih besedah izdelali znotraj določenega obdobja, v četrtek pa bo potekal sestanek obeh ministrstev s strokovnjaki, ki ga bo vodila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin.

Tretji ukrep pa je intenzivna aktivnost na področju preventivne dejavnosti. "Z nizom aktivnosti želimo osvestiti, izobraziti in usposobiti ravnatelje, učitelje pa tudi starše," je dejal. Predavanja in okrogle mize o tem sicer že potekajo, je priznal Poklukar, a zdaj bodo, kot je zagotovil, še veliko intenzivneje pristopili k njim.

Felda se strinja, da mora biti komunikacija ob pojavu tovrstnih groženj popolnoma jasna. "Protokoli obveščanja sicer delujejo že zdaj, treba jih je le nekoliko osvežiti," je dejal. Prepričan je, da bosta obe ministrstvi s sodelovanjem našli način, kako izboljšati "tisto, kar pravzaprav že vemo".

"Ne želimo ob vsaki zaznani grožnji pred vrata šol postavljati varnostnika, vznemirjati starše in motiti učnega in vzgojnega procesa v izobraževalnem sistemu," je poudaril ter dodal, da je treba vzpostaviti ničelno toleranci pri tovrstnih grožnjah, zlasti ko zadevajo šole. "Policija zagotavlja, da so šole še vedno varen prostor. Tudi z zadnjim obveščanjem pa je Policija storila svoje zakonito ravnanje, varovala je življenja ljudi ter zagotovila varnost na šolah," je dejal.

Strokovni nadzor Policije še ni zaključen

Poklukar je sicer pretekli teden uvedel tudi strokovni nadzor nad delovanjem Policije v zadnjem primeru spletne grožnje. Kot poudarja danes, nadzor še vedno poteka, treba je počakati na njegove zaključke. 

Kot je povedal Jušić, so v zadnjem primeru ugotovili, da iz informacije ne morejo razbrati izvršitvenega dejanja, a da je šlo kljub temu za določeno stopnjo tveganja, zato so se odločili za obveščanje. "Ocenili smo, da je izjemnega pomena, da obvestimo pristojno institucijo, predvsem v smislu preventivnega in samozaščitnega dejanja," je dejal.

Poostren nadzor v okolici šol v preteklem tednu
Poostren nadzor v okolici šol v preteklem tednu FOTO: Bobo

Tema je postala aktualna minuli teden po obvestilu Policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, Policija pa je povečala prisotnost okoli šol.

Na račun komunikacije je letelo precej kritik, nekateri menijo, da bi morala Policija najprej obvestiti ministrstvo za izobraževanje, ki pa je bilo v tem primeru obveščeno šele s strani ravnateljev. Drugi so bili kritični, da si z obvestilom, kot so ga šole dobile, ne morejo kaj dosti pomagati, zato so se odzvale po svoji presoji in različno. Ostri ukrepi in javna objava pozivajo k previdnostnim ukrepom, a so med šolniki, starši in učenci marsikje povzročili preplah.

Policija sicer po streljanjih v šolah v Beogradu, Pragi in na Finskem deluje v spremenjenem kontekstu, je dejal Boštjan Poklukar med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve minuli teden. Se pa strinja, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti.

Odredil je tudi izredni nadzor nad delom Policije, v katerem bodo med drugim preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti Policije na področju obveščanja javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
16. 04. 2024 19.56
+1
Šolski inšpektorat in policija bi se morala najprej , res najprej vprašati, zakaj je določene učence privedlo do tega, da bi se oborožili, kakšne krivice so jim storili v šoli brez posledic za učitelje, in kdo je to storil. Jaz sem to doživel, k sreči se nisem spravil nad povzročitelje krivic, ki so se mi zgodile, pa so to bili učitelji. Torej učenci reagirajo na krivice , ki se jim zgodijo, ne vsem , tu pa tam pa le nekomu !
biggbrader
16. 04. 2024 18.02
+3
Tisti uspešen Pahijev semafor lahko porabi ! Jao, jao....
cool1
16. 04. 2024 19.57
Semafor .... ja za amaterje, naj raje raziščejo, kaj je pripeljalo določene učence do tega, da bi se poslužili orožja....
Anion6anion
16. 04. 2024 17.19
+1
Semafor za grožnje ? A takšen kot je bil semafor Pahorja ko je bil predsednik vlade. Magnetki različnih barv na tabli???
XVXC
16. 04. 2024 16.35
+6
Azilni dom ob vzhodni ali južni meji je taka neumnost, kot če bi umobolnico postavili zraven vlade ali parlamenta. Zdravniki bi težko ločili kdo je kdo. Ampak kar smo volili to imamo. Izvolite...
Corvette
16. 04. 2024 16.42
-3
Corvette
16. 04. 2024 16.45
-2
frenk707
16. 04. 2024 16.28
-1
Vsi, ki jih je pacientova vlada imenovala na položaje so zavezani delati v korist janšizma, to je škodovati interesom Slovenije povsod kjer lahko in ravno to se trenutno dogaja na policiji,.... ker policija ni očiščena janševcev.
slohren
16. 04. 2024 16.20
-1
Policija je svoje delo opravila korektno, zakaj zdaj rabijo semafor, ni semaforja, če je Ničelna toleranca,...
main
16. 04. 2024 16.17
-2
Na FB, pod objavo Evgenije Carl je veliko žaljivih in nesramnih komentarjev....tudi grožnje.
frenk707
16. 04. 2024 16.10
-2
Če bi Policijo pravočasno očistili janševcev, se take napake v komunikaciji, kot se je zgodila prejšnji teden ne bi zgodile. Ne morem se znebiti vtisa, da je bilo pri celi zadevi marsikaj narejeno namenoma narobe,.... naloga janševcev je, da naredijo čiv več težav in škode v državi.
Jernej Sekirnik
16. 04. 2024 16.18
+4
tebe noben več ne more rešit, kako ti seka v glavi.
biggbrader
16. 04. 2024 18.04
+1
Lewake bo pokopal "janševski sindrom", ki je neozdravljiv.
Sloga
16. 04. 2024 15.48
+0
Problem obstaja že trideset let, politiki pa še kar debatirajo, brez besed sem
PoldeVeliki
16. 04. 2024 15.48
+5
Poklukarju gredo po glavi samo kako in kje bi postavljal azilne odmove. Golob pa kako jih lehalizirat. Plešemo
Con-vid 1984
16. 04. 2024 15.45
+3
Kako komično grozno, sveda to, da imamo na stežaj odprto mejo za sanitarne inženirje ni nobena grožnja za nas.
NeXadileC
16. 04. 2024 15.44
+1
Vse je to za naše, ups, vaše dobro. Mi vas varujemo, mi vas kontroliramo...
Uroš
16. 04. 2024 15.43
+3
Najbolje, da angažirajo tisto ekipo, ki je popisovala cene po trgovinah, da hodi po šolah in sedi pri pouku in popisuje stanje v šolah.
XVXC
16. 04. 2024 15.43
+2
Problem je vzgoja. Preveč imajo vsega. Mladina je predvsem zdolgočasena. Pišem kot starš. Rad bi zapisal par besed v razmislek staršem v Sloveniji !!! Na srečo sem starš dveh že odraslih otrok, vedno sem se trudil jima dati tisto, kar je največ vredno - sebe in čas, ki smo ga preživeli skupaj !!! Vse igrače so z leti postale stare, vsa kolesa so obležala. Čas, ki smo ga preživeli skupaj, pogovori, pesmi, ki smo jih peli, igrali se s sosedovimi otroci, se pogovarjali, je bil vreden VEČ kot najdražje igrače, pet dopustov letno najnovejši mobiteli, kolesa, motorji. Vem, da sem svojim otrokom dal to, kar se ne da kupiti z denarjem !!! Dala sva jim z ženo sebe in svoj čas !!! Dragi moji, zamisliti se bomo morali kot družba !!! Globoko zamisliti vsi !!! Je mar res najpomembnejše, da ima Vaš otrok najboljše igrače, nosi najboljše znamke oblačil, ima vsako leto nov mobi, ima vse kar trg ponuja, vsaka dva meseca dopust, ga vozimo v najboljših avtomobilih - časa zanj pa NIMAMO, prepuščen je vzgoji interneta, ker nimamo časa, saj vsi po vrsti pehamo za denarjem in materialnimi dobrinami, s katerimi hočemo otroku omogočiti ves ta luksuz in lažni blišč !!! Premislimo, je to res najboljše, kar mu lahko damo ??? Če vprašate mene NI !!! S tem ga ne naučimo kaj je pravo življenje, kaj je sreča, kaj je veselje, kaj je dobrota, !!! Naučimo ga živeti !!! Več imamo, bolj s(m)o depresivni !!! LP
slohren
16. 04. 2024 15.55
+2
Ja vredu si napisal, sam to mora veljat za vse, ne sam za Slovence, od kdaj moramo biti strpni samo Slovenci, ali pa moramo bit strpni samo zato da lahko ostali delajo cirkus...
Apoteka
16. 04. 2024 15.41
-6
Za vsemi podlosti so janšisti.
prince of persia
16. 04. 2024 15.40
+1
Seronje nesposobne
slohren
16. 04. 2024 15.35
+3
Že zadnjič sem napisal, vsi ste pozabili, kaj je pisalo v dveh člankih v marcu, na več medijih. Zdaj pa je debata o enem članku iz aprila, ki je spominjal incident iz marca, zaradi katerega se je začelo zaklepat šole, reagirali so komaj aprila in to z zlorabo komentarja in za podlago navajajo komentar ne pa marčevsko dogajanje....
tron3
16. 04. 2024 15.31
+5
Sam pogledaš ta dva modela na slik pa ti je takoj jasno da ta mladim že čist seka!!!
razumi če lahko
16. 04. 2024 15.30
+11
Vlada bo naredila plan in časovnico za leto 2040 ali celo za 2050 takrat bo nas samo še 20% ostalo bo nas preplavila socialna klasa od spodaj ! Sicer smo si krivi sami saj bi želeli vsi bit šefi in sedet nekje v pisarni zato uvažamo delavce kar pa pomeni uvoz 1 delavec je dejansko plus 5 družinskih članov v povprečju plus na socialno !
XVXC
16. 04. 2024 15.25
+11
Veliko so pa krivi tudi starši sami, da je v šolah čedalje slabše z disciplino, ker zagovarjajo svoje otroke in jim dajejo slab vzgled, ter predvsem potuho. Nekateri starši so sami sebi namen, važno, da so lepi, se delajo lepe in iščejo za sebe pozornost, za lastno deco se pa ne pobrigajo. Sramota !!!