POPKAST

Otroci anonimno spraševali o uspehu, odnosu s starši in spolnih odnosih

Ljubljana, 31. 03. 2024 18.21 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
50

Več kot 14.000 najstnikov iz 96 različnih šol po vsej Sloveniji se je že udeležilo delavnic in predavanj, ki jih organizirajo v projektu Zalife. Ena od njih je 'Če ne veš, vprašaj', na njej pa osnovnošolci in dijaki zastavljajo anonimna vprašanja. Z nami jih je delil ustanovitelj projekta Jernej Picelj in pojasnil, da jih med drugim zanima, kako dobiti motivacijo za učenje, kako se soočiti s strahom pred neuspehom, kako izboljšati odnose s starši, kako prepoznati pravega prijatelja, kako pristopiti do punce, kdaj je pravi čas za prvi spolni odnos, kako veš, ali si zaljubljen in še in še.

Za Jerneja Picelja je bila velika življenjska prelomnica očetova možganska kap. Očetu je pomagal, da se je znova naučil govoriti. Pred desetimi leti je zato prekinil študij ekonomije in se, ker je v Sloveniji manjkalo logopedov, vpisal na študij logopedije. "Po desetih izpitih sem videl, da to ni zame, sem pa si želel delati z ljudmi, ki so preživeli možgansko kap. Potem pa sem prišel na idejo, da bi odprl pomoč na domu, kar bi bila krinka za to, da bi lahko prišel do teh ljudi in z njimi vadil," razlaga sogovornik in dodaja, da je naredil šolo za bolničarja in negovalca. 

Namen delovanja zavoda Mavrični bojevniki je pomoč mladim z motnjo ADHD (motnja pozornosti in hiperaktivnost).

Nato je nekega dne slučajno srečal Dejana Sotirova, ustanovitelja Mavričnih bojevnikov, ki je bil prvih 14 let Picljevega življenja tudi njegov sosed in ga povabil k sodelovanju. Hitro je postal vodja organizacije taborov, na nekaj vikend dogodkih je bil mentor, nato pa je začel sodelovati tudi pri delavnici Če ne veš, vprašaj. Dobil je pozitivne odzive od najstnikov in ugotovil, da mu je delo všeč. "Ugotovil sem, da bi to rad počel," je povedal.

Potem pa se je ponudila priložnost, da bi ime Mavrični bojevniki razširili v tujino, a so se v zavodu takrat ukvarjali z drugimi projekti, zato je Picelj predlagal, da bi začel svoj projekt. Mavrični bojevniki so se s tem strinjali, januarja 2023 pa se je rodil projekt Zalife. Picelj ga je začel s poslovnim partnerjem Dejanom Koconom.

Danes je delavnic sicer več, tudi Heroj za life, predavanje Kdo si je več, kot kaj si, predavanje Najstnik 11.0 za starše in učitelje pa tudi razna mentorstva in tabori. "Gorivo vsega skupaj je, da mi verjamemo, da prihodnost sveta stoji na miselnosti mladih. Nov slogan, ki ga imamo, je: Zalife, kjer najstniki nadejo svojo pot," je povedal in pojasnil, da je s pomočjo njihovih mentorstev veliko mladih našlo svojo pot. 

Jernej Picelj
Jernej Picelj FOTO: Aljoša Kravanja

Delavnic se je udeležilo že več kot 14.000 otrok

O uspešnosti njihovih delavnic pričajo ankete, ki jih po vsaki delavnici izpolnijo udeleženci. "Delavnice imajo 98-odstotno stopnjo zadovoljstva, pa je bilo na naših delavnicah že več kot 14.000 najstnikov," je povedal Picelj in dodal, da so doslej obiskali že več kot 96 različnih šol. Po vsaki delavnici šoli pošljejo razpredelnico z vsemi zastavljenimi vprašanji in mnenji otrok in najstnikov. "Tako da se tudi šole lahko orientirajo, kaj bi njihovim učencem in dijakom še lahko ponudili," je povedal. 

Čeprav večina zapiše, da je bila delavnica "zanimiva" ali "poučna", Picelj pravi, da so dobili tudi kar nekaj bolj unikatnih odgovorov. "Nekdo je zapisal, da zdaj vidi luč na koncu tunela," je povedal Picelj in razložil, da so primerjali pisavo zastavljenih vprašanj med delavnico in pisavo evalvacije po končani delavnici. Izpostavil je primer, ko je nekdo najprej zapisal, da doma nanj pritiskajo zaradi šole, da ne vidi smisla, da je vse brez veze, da razmišlja celo o samomoru. "In ta ista pisava je v evalvaciji zapisala, da zdaj malo bolj ve, kaj želi početi v življenju in da se zahvaljuje," pravi sogovornik. 

Kaj so otroci spraševali anonimno?

Picelj nam je v uredništvo poslal več excel tabel vseh vprašanj, ki so jih otroci anonimno zastavljali na delavnicah. Nanašala so se na šolo, nasilje, čustva, samopodobo, uspeh in denar in pa odnose – tako s starši kot tudi prijatelji in simpatijami. 

Otroci so na liste napisali anonimna vprašanja. Slika je simbolična.
Otroci so na liste napisali anonimna vprašanja. Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Kot kaže, se veliko otrok sooča s težavo, da se ne morejo spraviti k učenju. Spraševali so predvsem, kako dobiti motivacijo. "Jaz jim rečem, da to, da nimate motivacije, ni res. Motivacija je sestavljena iz dveh delov motiv in aktivacija. Motivacija je aktivacija motiva. Vedno jih vprašam, ali mislijo, da je šola bedna in več kot polovica jih dvigne roko," pripoveduje Picelj, ki jim pojasni, da je ob takem odgovoru seveda logično, da se jim ne ljubi delati domačih nalog, se kregajo z učitelji in starši. 

Namen projekta je podpirati in izobraževati najstnike za vsakdanje življenje. "Najstniki so v naših programih slišani, razumljeni in cenjeni za to, kdor oni zares so," pravijo v Zalife.

"Ker vse te akcije aktivirajo motiv šola je bedna. Potem imaš prav, potrdiš svoj motiv. Kaj lahko narediš? Zamenjaj motiv. Kaj pa bi lahko bil motiv, vreden šole, če ti že ni najbolj zanimiva stvar na svetu? Lahko bi bilo na primer to, da imaš čim več miru. Če želiš imeti pred nečem čim več miru, moraš narediti dober načrt, da si čim bolj učinkovit. Ali pa šolo uporabiš za treniranje veščin v življenju disciplino, da ne zamujaš, da narediš stvari, ki jih ne želiš narediti, da prideš do rezultata, komunikacijo, voditeljstvo v razredu, komunikacijo z ljudmi, ki ti niso všeč. Morda boste nekoč delali posel, pa boste morali sodelovati z ljudmi, ki vam tudi na prvo žogo ne bodo všeč," je naštel. 

Veliko imajo tudi skrbi glede prihodnosti. Zanima jih, do kdaj imajo čas, da izberejo kariero in kako naj izberejo pravo fakulteto. "To smo se tudi mi spraševali. Pa je bil pritisk, da moraš do 18. leta vedeti, kaj boš počel naslednjih 40 let," pravi Picelj. Skozi svojo življenjsko zgodbo – da je zamenjal več poklicev – skuša otrokom sporočiti, da je v redu. "Skušaj ugotoviti, kaj je tisto, kar te veseli, da ti srce zaigra, kar koli to je," pravi in dodaja, da so tisti, ki vedo, kaj želijo početi in so pri tem neomajni, ne glede na to, kaj jim pravi okolica, večkrat tudi uspešni. 

"Najbolj jim manjka občutek, da bo v redu, da so varni. Kaj če izberejo napačno srednjo šolo ali napačno fakulteto?" pravi Picelj in dodaja, da si lahko tudi po opravljeni fakulteti premislijo in zamenjajo karierno pot, če ugotovijo, da jih nekaj drugega bolj veseli. "Zlasti danes, ko je toliko različnih priložnosti," je dodal. 

Jernej Picelj
Jernej Picelj FOTO: Aljoša Kravanja

Kar nekaj vprašanj je bilo tudi na temo nasilja: Kako zaustaviti nasilje v razredu? Zakaj se nekateri spravljajo na druge? Picelj razlaga, da so t. i. "bullyji" šibki ljudje. "Nekdo, ki je nemočen, mora drugo osebo potisniti dol, da se sam bolje počuti," je pojasnil. Po pogovoru s fanti je ugotovil, da se običajno želijo dokazati starejšim moškim figuram v svojem življenju. "On ne zna drugače poiskati pozornosti in ljubezni kot tako, da nekoga užali," je povedal in dodal, da otrokom vedno reče tudi, da zlo na svetu ne obstaja zaradi zlobnih ljudi, ampak zato, ker so dobri ljudje tiho. 

"Za 'bullying' so odgovorni trije ta, ki ga izvaja, ta, ki navija in ta, ki ne naredi nič. Če se v šoli trije spravljajo na enega, pridi do njega, mu daj roko čez ramo in ga odpelji stran, ostalim trem pa pokaži hrbet. Če pa te nasilnež odrine ali fizično napade, to pa potem ni več bullying, to je pa kaznivo dejanje," je povedal, a dodal, da jim seveda pojasni tudi, da to lahko narediš v šoli, ne pa na primer na ulici, ko ne veš, kakšni ljudje so tam. Takrat je bolje oditi in poklicati Policijo. 

So pa že prejeli tudi vprašanje z druge strani – kako nehati biti "bully". "Naša osnova je, da je treba biti spoštljiv. Če do sebe nisi, ne moreš biti do drugih. In spoštovanje do sebe je treba vaditi," je prepričan, saj da moramo vsak dan sprejemati odločitve, ki bodo določale, kdo smo. Otrokom pojasni tudi, da lahko spletejo prijateljstva, ki bodo večno trajala, lahko pa si nakopljejo tudi slabe odnose. Verjetnost, da ti bo v prihodnosti pomagal nekdo, na kogar si se spravljal, so majhne. 

Kaj narediti, ko si jezen? "Jaz sem zaradi očetove možganske kapi veliko študiral možgane. Bral sem knjigo ene nevroznanstvenice, ki pravi, da človek prvih 60 sekund ne more vplivati na svoja čustva. Vsaka sekunda po tem pa je stvar izbire. Ko začutiš, da postajaš jezen, kjer koli si, povej, da potrebuješ tri minute in daj jezo ven. Počni nekaj, da ne škodiš sebi ali drugim," pravi, saj da gre tako prvi val energije ven, potem pa se lahko odzoveš v skladu s tem, kaj ti je pomembno. Potem otroke preusmeri k iskanju vira jeze. 

Dijaki
Dijaki FOTO: Shutterstock

Kako spremeniti svoje slabe navade in kako se priučiti dobrih navad? Picelj meni, da moraš, preden boš nekaj spremenil, ugotoviti, česa te slaba navada stane, kaj zaradi nje izgubiš. "Dokler ne bomo ugotovili, kaj bomo zaradi neke navade izgubili, bomo težko dosegli spremembo na dolgi rok," pravi. Hkrati je treba ustvariti nove navade, pri tem pa je treba biti sočuten do sebe. Spremembe lahko uvajamo postopoma, tako, da jih zmoremo. 

"Najbližja pot do sreče je hvaležnost. Vsak dan si napiši, za kaj si hvaležen, naredi to navado," je svetoval. "Kar ustvarja našo miselnost, je vsebina, ki jo gledamo in poslušamo," je poudaril in dodal, da poslušamo tudi sebe. Lahko si tudi predstavljamo, kakšna oseba si želimo biti in se vprašamo, kakšne so navade te osebe. 

Kar nekaj vprašanj je bilo tudi na temo denarja in uspeha na finančnem področju. Zanimalo jih je, kako lažje priti do denarja, kako postati bogat in uspešen? Picelj pravi, da mora najprej vsak zase definirati, kaj pomeni biti uspešen – za nekoga je uspeh dobra kariera, za nekoga drugega potovanje po svetu, za tretjega pa denimo velika srečna družina. "Če ti dosežeš svoje in če druga oseba doseže svoje cilje, kdo je bolj uspešen? Vsak zase," pravi. "V življenju ni pomembno, kaj si (ime, priimek, kultura, spol, izobrazba, stil oblačenja, koliko denarja imaš), ampak kdo si (ljubeč, spoštljiv, prijazen) to da kvaliteto življenju," pravi. 

Jernej Picelj
Jernej Picelj FOTO: Aljoša Kravanja

Kako izboljšati odnose z ljudmi, ki jih imaš rad? "Zanimivo, ne. Že v samem vprašanju je odgovor. Povej jim, da jih imaš rad," odgovarja Picelj. Otrokom v osnovni šoli reče, naj dvignejo roko tisti, ki vsak dan objamejo mamo in očeta in jim povejo, da jih imajo radi. Roko jih v osnovni šoli dvigne od 50 do 60 odstotkov. Na enako vprašanje roko dvigneta dva dijaka. 

Picelj je delil tudi več pozitivnih zgodb, kako so delavnice pozitivno vplivale na družinske odnose udeležencev. 

Otroci so spraševali tudi, kako prepoznati pravega prijatelja. Picelj je predstavil kratko zgodbico: "Pride fant domov in vpraša očeta, kako bo vedel, katera punca je prava zanj. Oče pa mu odvrne: namesto, da se obremenjuješ s tem, katera bo prava zate, se ukvarjaj s tem, da boš ti pravi za njo". To je prenesel tudi na prijateljstvo. Ugotovi, kakšen odnos si želiš in ga ustvari, bodi sam tak. 

Je pa otroke zanimalo še, kako ogovoriti osebe nasprotnega spola, kako prepoznati pravo punco ali pravega fanta, kdaj je primeren čas za prve spolne odnose in podobno. Vsem vprašanjem in odgovorom lahko prisluhnete v Popkastu. 

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oknaj 4
01. 04. 2024 17.03
+0
Otroke, najstnike spraševati ali pa poučevati o spolnosti ali ni to bizarno da se potem tudi učitelji lahko slinijo ob njihovih odgovorih in izjavah . Noben učitelj župnik zdravnik ni preverjen glede pedifelije še starši ne . Pustite otroke glede tega primiru . Narava sama zna
randomIme
02. 04. 2024 20.24
Obrazloži kaj je koncept delavnice in kako se izvaja?! Ti bom pomagal. NAJSTNIKI (in ne otroci) zastavljajo vprašanja. Če koga od njih zanima kaj o spolnosti, v temu primeru se mentorji pogovorijo z njimi o temu. Pravilo delavnice je, da ni TABU tem. In če jih zanima, zakaj jim nebi to obrazložili? Ali je bolje, da 16 letna Mojca zanosi, ker Peter ne zna nataknit kondoma? Eni imate res sprijene misli... Da vas ni sram, da po taki delavnici pljvate brez, da bi imeli vsa dejstva pred sabo.
Matjaz 1
01. 04. 2024 14.58
+0
Baje naj bi v Ameriki,Avstraliji in Kanadi bili v prihodnje Velikonocni prazniki spremenjeni v transgender dan.Bomo videli cez cas ce je to res.
Delavec_Slo
01. 04. 2024 14.44
+6
14000 opa, ja mamo samo 13000 računalnikov- ej makedonka naroči še 1000 kosov!
randomIme
01. 04. 2024 19.10
-1
Naroči še 3 možganske celice zase, da ne boš sral po dvorišču.
polnjenapaprika
01. 04. 2024 14.23
+7
Legalizacija pedofilije v polnem zagonu
RandomDude23
01. 04. 2024 12.53
-1
99.9999% časa se izgobam komenterjem, razen če bi se rad malo nasmejal. Ampak tukaj mislm da je en velik problem - ljudje si ne znamo niti več vzet 10min da bi prebrali celoten članek, kaj šele 1h da bi poslušali celoten pogovor. Ampak na kaj se najprej usedemo? Na naslov, ki je seveda namenjen temu da privablja število klikov in s tem ni nč narobe, in pa beremo do tam dokler nas ena beseda ne trigara. V tem primeru je bila to beseda Mavrični in brez da bi karkoli raziskali vtipkali v google ipd se gremo keyboard wariorje... Ker je to najlažje, pa še anonimno je
avgust.
01. 04. 2024 12.28
+10
Če bi to spraševali starši, bi pristali na CDS in bi jim odvzeli otroke.
Darko32
01. 04. 2024 09.36
+16
Nevem ali res ti ne poznajo kaj je potrebno da mladi prej se naučijo in zvedo. Ti so samo zato ta prijekt začeli, da bi mal odenarja iz proračun pobrali in ni drugega in z tem opravičevali mešanje megle. To, da BUZIJI in frače posiljujjeo otroke z svojimi nagnenji pa je že prešlo vse mere dobrega okusa.
Koronavirusovec
01. 04. 2024 09.36
+3
po krščanski veri je pravi čas za spolni odnos šele po poroki, vse prej kot to je greh
ap100
01. 04. 2024 09.12
+16
poleg vsega je tip odlični blefer - našel si je nišo ki jo trži - dokončal pa ni ničesar kar je začel -
Darko32
01. 04. 2024 09.51
+12
Kaj dela šola, da dovoljuje brez soglasja staršev, da jim otroke poučujjeo luzerji v mavričnih barvah. Seveda bodo delali vse v svoj prid in ne v prid trok in njihove izgradnje osebnosti. Zato b imorali takšne lumaprije, kjer je v glavni igri opravičevanje denarja prepovedati, da to počenjajo po šolah in celo vrtcih. Pa to je noro vse na kvadrat. Ni kaj daleč v brezno gremo, da nam že luzerji iz mavrične barve kažejo smer kam naj gre družba.
randomIme
01. 04. 2024 19.13
Boljše da jih poučujejo taki, kot pa računalniško nepismeni kot si ti, ki ne zna na googlu preveriti kaj so Mavrični bojevniki in kaj počnejo. Če bi vsaj prebral članek, pa ga razumel nebi takih pisal.
Darko32
01. 04. 2024 21.44
randomIme No ko si tako pismen pa mi povej kaj imaj oti luzerji otroke spraševati o spolnosti. Kaj ima to veze z tem zaradi česa imajo prijavljen kot zavod. Torej so navadni bleferji in nič drugega. Potem pa se čudimo, če vsak topli je že strokovnjak in to večji kot doktor na tem področju. Zato se aml ozamisli. ZAVODE UKINITI in ukiniti vse subvencije in denarne spodbude.
randomIme
02. 04. 2024 20.16
Dej preberi si najprej članek. Sej so počasi tipkali, da lahko taki kot ti berejo in se ne sramotijo z brcanjem v temo. Nimaš pojma o čemu govoriš. 1) ideja delavnice je prišla od zavoda Mavrični bojevniki in z zavodom nima več nič. 2) Drugo, noben otrok ne sprašuje o spolnosti. To NAJSTNIKI sami sprašujejo, mentorji jih pa usmerjajo. 3) spolnost ni primarna tema delavnic. Primarna tema je VSE kar bi lahko zanimalo najstnika in ne znajo sami na to odgovorit. Mentorji so tukaj izključno zato. Velja pa pravilo, da ni TABU tem. Če bi pa še vedno želel širiti svoje homofobne zablode, pa kar nadaljuj.
randomIme
02. 04. 2024 20.31
Kaj je koncept delavnice in kako jo izvajajo? Če ne veš ti bom počasi napisal, da boš lahko tudi ti prebral in imel dejstva pred sabo: 1) Ta delavnica z Mavričnimi bojevniki nima nič več. 2) Mavrični bojevniki nimajo nobene veze z toplimi (vstavi svoj homofobni izraz tukaj). Uporabi strica Googla pa vtipkaj noter Mavrični bojevniki in se pozanimaj kaj delajo. Če si lahko cel odsek bedarije napisal verjamem, da ti bo uspelo. 3) NAJSTNIKI (ne otroci) sami postavljajo vprašanja in tako vodijo potek in teme delavnic. Mentorji jim samo odgovarjajo. 4) Na delavnici ni TABU tem, saj je namen, da se najstniki podučijo o življenju. 5) Edini luzer tukaj si ti. Nisi si vzel 5 minut, da bi prebral kaj več kot naslov članka, pišeš pa sam gluposti. Če imaš dodatna vprašanja sem ti na voljo.
alanshore
21. 04. 2024 08.06
Se strinjam. Na kakšni osnovi nekdo otrokom svetuje...
DAEMONIUM
01. 04. 2024 08.50
+17
Pa kakšno mavrični pa otroci?? Pa kaj je s to zblojeno družbo?? Mlad človek rabi vojsko oz vojaški rok da postane moški, da bo oplojeval ženske in širil slovensko nacijo ne pa nekakšna mavrična ideologija ki pozenscuje in kastrira moške že v mladosti. Ta biološko izrojena vlada mora čimprej in pod nujno pasti
nebel
01. 04. 2024 09.15
+11
Mavrični na zahodu zato zasedajo vse v vojski. Ni čudno da vojaško nazadujejo v tako nesposobnost. Izgleda da naši nesrečniki tudi to vpeljujejo v našo družbo.
nebel
01. 04. 2024 09.18
+7
V šali bi rekel da jim je vojska sedaj kot nekakšen kamp kjer se zbirajo, pomembno da plača država.
nebel
01. 04. 2024 09.20
+6
RandomDude23
01. 04. 2024 12.31
+0
A si ti sploh poslušal celoten pogovor? Al pa vsaj v celoti prebral članek? O čem je sploh tekla debata?
randomIme
01. 04. 2024 19.13
Samo navijač
01. 04. 2024 08.02
+8
Ni vam pomoči.
Samo navijač
01. 04. 2024 08.01
+12
Mavricni pa nad otroke. Kaj dela policija??
randomIme
01. 04. 2024 19.16
+1
Policaji so se naučili brati. Najprej v google vpiši mavrični bojevniki in si tam preberi kaj piše, pol se pa čudi kako si zgrešil svoj komentar.
nebel
31. 03. 2024 21.41
+11
Mavrični? In ministrstvo dovoli da taki tajno mimo staršev sprašujejo otroke o odnosih in seksu? Kaj dela ministrstvo da dopušča hujše vdore v provatno osebno področje otrok, kot jih sme samo početi?
RandomDude23
01. 04. 2024 12.36
-2
A mi lahko pomagaš kje si ti zasledil da oni tajno mimo staršev sprašujejo otroke o odnosih in seksu? Kajti jst sem zasledil da to sprašujejo najstniki njih. Prav tako zakaj se obešaš na besedo mavrični? Še posebej ker ni bilo ene besede in tudi ni nikjer ene povezave z LGBTQ skupnostjo.
SlepiSlovenc
31. 03. 2024 20.50
+7
Tota mularija samo o cinge cange študira...kdo bo pa delal.
ZIPPO
31. 03. 2024 20.47
+14
V VEDNOST: Jernej Picelj je član organizacije Mavrični bojevniki. STARŠI TOLIKO DA VESTE.
Darko32
01. 04. 2024 09.52
+6
Prijatu hvala, da nas seznanjaš z dejstvi. To pa je prehuda, da se zlorablja otroke in posiljuje z ideologijo mavričnih luzerjev.
RandomDude23
01. 04. 2024 12.29
+0
A to misliš zavoda Mavrični bojevniki, ki nima ničesar skupnega z nevem čim. Glede na to da ne poveš o katerih Mavričnih bojevnikih govoriš. Kajti če vpišeš v google samo mavrični bojevniki ti je prvi zadetek zavod Mavrični bojevniki, ki nima ene zadeve skupne z LGBTQ-jem. Prav tako pa kolikor sem sam raziskal ni član nobene organizacije, je pa deloval včasih z njimi kar tudi pove.
Matjaz 1
01. 04. 2024 15.01
-2
Ce jih predsednica podpira potli ves kolk je ura.
randomIme
02. 04. 2024 20.18
Ne zapravljaj čisto dobre razlage za take, ki brcajo v temo. Nimajo pojma za kaj zavod stoji in kdo so njegovi člani. Raje pišejo bedarije.
SlepiSlovenc
31. 03. 2024 20.41
+10
Družba je izturjena!
Mateja88
31. 03. 2024 21.05
-4
Berem da so določene snovi v vodi in hrani ki recimo zmanjša testeron, če si predstavljaš da jejo hamburgerje itd,.. mnenja se delijo da nasploh nekaj ni vredu.
SlepiSlovenc
31. 03. 2024 20.40
+5
Sram jih bilo. To more biti konzervirano.
ZIPPO
31. 03. 2024 20.40
+6
No Evo pa je BOLANA direktiva ZN prišla tudi v Slovenijo!!! Niso pomembna prva vprašanja! ZA TA PROJEKT SO POMEMBNA VPRAŠANJA O SPOLNOSTI! To je šele začetek vsega kar še sledi. IN TO JE BOLANO!! Slovenska vlada je ta projekt seveda odobrila, če bi ravnatelji šol sploh vedeli za kaj se v resnici gre, TEGA PROJEKTA NE BI IZVAJALI!!!
randomIme
01. 04. 2024 19.18
+2
Pa dej si preberi sploh članek pa odpri google in napiši noter mavrični bojevniki... A je tako težko, ali raje pišeš bedarije?
NeXadileC
31. 03. 2024 20.37
+10
Oblikujejo nam otroke, za zidovi šole, brez starševskega sodelovanja, že normalno. Zdaj pa şe dodatno.
medusa
31. 03. 2024 20.22
+14
Da vas ni sram takole izpostavljati otroke!!!! In 2 puncki za osnovno sliko,pod njima pa beseda spolnost!!!! A ste vi f normalni?!!!!!