Slovenija

Poslanci vlado pozvali, naj zagotovi zadosti sredstev za Sovo

Ljubljana, 26. 04. 2024 17.42 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ se je seznanil s poročilom komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb za leti 2022 in 2023. Ob tem so poslanci vlado pozvali, da pri pripravi nadaljnjih proračunskih dokumentov za Sovo predvidi zadostna sredstva, ki bodo agenciji poleg izvajanja njene temeljne dejavnosti omogočila tudi investicije v kadre in tehnologijo ter ustrezno izvajanje mednarodne dejavnosti.

DZ je poročilo Knovsa obravnaval za zaprtimi vrati, na odprtem delu seje so predstavili le sklepe, ki jih je državnemu zboru v sprejem predlagala komisija. Ta jih je po besedah predsednika Knovsa Janeza Žaklja (NSi) sprejela soglasno.

Potrdil pa jih je tudi DZ. Z enim od sprejetih sklepov DZ poudarja pomen Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) za nacionalno varnost. Vladi zato predlaga, da pri pripravi nadaljnjih proračunskih dokumentov za Sovo predvidi zadostna sredstva, ki bodo agenciji poleg izvajanja njene temeljne dejavnosti omogočila tudi investicije v kadre in tehnologijo ter ustrezno izvajanje mednarodne dejavnosti.

V poročilu Knovs izpostavlja, da so bili večkrat opozorjeni o neustrezni pravni ureditvi področja izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Zato s sklepom, ki ga je DZ sprejel, vladi predlagajo, da celostno preuči pravno ureditev na tem področju ter po potrebi pripravi zakonodajne spremembe, ki bi Policiji omogočile učinkovitejše odkrivanje in preiskovanje najzahtevnejših oblik kriminalitete.

Sova
Sova FOTO: POP TV

Kot je pojasnil Žakelj, se zelo hitro spreminjajo načini komuniciranja kriminalnih služb, zato bi bilo "neumno", da obveščevalno-varnostne službe zaradi veljavne zakonodaje ne bi mogle slediti novim tehnologijam.

DZ je na predlog Knovsa tudi ugotovil, da se področni predpisi, ki urejajo delovanje komisije, že dlje časa niso spremenili in s tem prilagodili spremenjenim družbenim okoliščinam. Zato meni, da lahko to negativno vpliva na ustrezno, učinkovito in odzivno izvajanje nalog. Kot je pojasnil Žakelj, namreč prihaja do nekaterih težav pri sklicevanju sej, izboljšati pa bi bilo treba tudi nekatere postopke pri pridobivanju podatkov.

Knovs je opozoril, da prihaja do povečanih aktivnosti tujih varnostno-obveščevalnih služb. DZ se je zato s sklepom zavezal, da bo poslancem omogočil izobraževanje s tega področja in s tem poskrbel za visoko raven varnostne kulture.

Za sprejem omenjenih sklepov je glasovalo 52 poslancev, proti pa nihče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
27. 04. 2024 09.33
DA MILJONI LAŽJE PONIKNEJO ,SLOVENIJA MOJA DEŽELA
iziizi
27. 04. 2024 09.32
HAHAHA< DA MILKONI LAŽJE PONIKNEJO
patogen
26. 04. 2024 19.58
Glavni vir informacij Sove je surfanje po internetu. Tudi tata bi sine...
123soba
26. 04. 2024 18.50
+2
Tale sova vse več pojè....