Slovenija

Se bo šolsko leto resnično zavleklo v poletje ter zakaj se otroci potem sedaj učijo na daljavo?

Ljubljana, 16. 03. 2020 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z današnjim dnem so svoja vrata po vsej Sloveniji zaprle vzgojno-izobraževalne ustanove, učenci pa so tako sedli za knjige in delovne zvezke (pa tudi računalnike in tablice) kar doma. Pouk namreč poteka na daljavo, nemalo prahu pa je dvignila novica, da se bo verjetno zavlekel celo v poletje. A pri tem se zastavljata vprašanji, ali je v tem primeru pouk na daljavo smiseln ter ali bodo učenci ostali brez dela počitnic?

Kako natanko poteka pouk na daljavo, je odvisno od šole do šole, od posameznega učitelja. Ti so za prvi teden pouka na daljavo v večini primerov pripravili različne vaje in gradiva, predvsem za utrjevanje učne snovi, a dlje časa, ko bodo šole zaprte, bolj zahtevno bo po vsej verjetnosti postalo tudi poučevanje na daljavo, saj bo treba jemati novo učno snov.

Pristojna ministrica Simona Kustec je v oddaji 24UR dejala, da so oblike šolanja na daljavo različne, odvisno od navodil, ki jih pošiljajo učitelji oziroma ravnatelji neposredno otrokom in njihovim staršem. Številne šole pa gradivo za delo na domu objavljajo na svojih spletnih straneh.

Zahtevno delo pa so sedaj dobili tudi starši, ki doma opravljajo nekakšno nadomestno vlogo učitelja. "Naprošamo starše in skrbnike, da upoštevajo navodila, ki so jim jih dale šole, ter da doma z otroki nadaljujejo vzgojno-učni proces preko učbenikov in navodil," pravi Dejan Karba, vodja SOJ ministrstva za izobraževanje.

Bodo učenci poleti hodili v šolo?

V oddaji Dobro jutro pa je v jutranjih urah ministrica dvignila veliko prahu z izjavo, da bi se šolsko leto lahko podaljšalo celo v poletje. A ob tem se lahko vprašamo, zakaj se tako učitelji kot starši sedaj trudijo, da zagotovijo kakovostno učno delo na domu, če bo resnično pouk potekal tudi poleti. Tudi sami starši vedo povedati, da so se otroci danes (pa čeprav so ostali doma) tudi pridno učili.

Otroci so danes pridno delali doma.
Otroci so danes pridno delali doma. FOTO: 24ur.com

Predvsem pa si vsi vpleteni zaslužijo čim hitrejše in natančne odgovore, ali se bo šolsko leto zavleklo ali ne - tudi samo poučevanje na domu je namreč v veliki meri odvisno od tega.

Na ministrstvu natančnih odgovorov na to še nimajo. Odgovarjajo zgolj, da natančnih informacij o tem, ali oziroma za kako dolgo se bo pouk zavlekel ni. "Razmišljamo v vse smeri in iščemo odgovore na vsa vprašanja, povezana s časovnico."

"Vse je odvisno od stanja napredovanja (ali nazadovanja) virusa," še dodaja.

Večina učiteljev je poslala natančna navodila staršem.
Večina učiteljev je poslala natančna navodila staršem. FOTO: 24ur.com

Zaradi preobremenjenosti moteno delovanje

Že prvi dan pouka na daljavo sicer brez težav ni šlo. Zaradi prevelike obremenjenosti je imela težave z delovanjem spletna stran SIO, ki je postala enotna vstopna točka za podporo ravnateljem in učiteljem pri izvajanju izobraževanja na daljavo. Prav tako je bilo moteno delovanje eAsistenta, kjer so na spletni strani zapisali, da "trenutno zaradi vklopa novih pripomočkov za izvajanje pouka na daljavo in izjemno velike količine prometa, ki je posledica nastale situacije, prihaja do težav z eAsistentom". Dodajajo, da situacijo prioritetno rešujejo.

Da je zaradi preobremenjenosti prišlo do težav, priznavajo tudi na ministrstvu, od koder so popoldne sporočili, da so skupaj z Arnesom, ZRSŠ, CPI, RIC in z drugimi deležniki poiskali rešitve, da bo dostop do izobraževanja na daljavo takšen, da bi razbremenil sisteme, se pravi brezhibno delujoč".

Nasveti ministrstva za izobraževanje, kako v prihodnje uporabljati spletna orodja, da ne bi več prihajalo do motenj: 

Spletne učilnice: učenci od 1. do 5. razreda naj jih praviloma ne uporabljajo med 9:00 in 12:00 uro. V tem času naj ti učenci, če je le mogoče, uporabljajo druga orodja ali spremljajo prvi program Televizije Slovenija, ki v tem času predvaja program z izobraževalnimi vsebinami, ki so primerne za to starostno skupino. Program do srede bo namenjen temam, kot je pravilno umivanje rok.
 
Spletne strani šol: skrbnikom spletnih strani predlagamo, naj ne nalagajo video posnetkov neposredno na spletno stran šole, temveč na video portale s povezavami. Prav tako jih naprošamo, da pozovejo starše in skrbnike, naj v dopoldanskem času obiske spletnih strani zmanjšajo na najnujnejše.

Izmenjava datotek: za izmenjavo datotek večjih od 10 MB naj se praviloma uporabljajo storitve za izmenjavo datotek  (ARNES - filesender.arnes.si, Office 365 - OneDrive & Teams, eAsistent,  Lopolis in druge storitve za prenos datotek).  Pri uporabi drugih orodij je nujno poskrbeti za varnost osebnih podatkov!
 
Video: odsvetujemo uporabo videokonferenc in video prenosov za množično komuniciranje. Če je le mogoče, naj se video vsebine posname in nato odloži na video portale (Video.arne.si, Youtube…). S tem se občutno zmanjša obremenjenost povezav, kar še posebej povzročajo prenosi v živo (enosmerna video komunikacija, pretočni video) in videokonference (dvosmerna video komunikacija, npr. VOX).
 
E-pošta: pri komunikaciji preko e-pošte odsvetujemo pošiljanje priponk, ki so večje od 1 MB.

Uporabnikom orodij za zagotavljanje pouka od doma je na voljo tudi enotna vstopna točka www.sio.si, kjer uporabniki najdejo dodatne informacije in priporočila za izvajanje izobraževanja na daljavo.

Kaj pa matura?

Ministrica pravi, da "morajo v novih okoliščinah zagotoviti, da šolski učni proces nemoteno teče dalje". "Če bomo to uspešno in dobro zagotovili, verjamem, da bomo to lahko tudi upoštevali pri končni odločitvi, kaj se bo zgodilo z morebitno spremembo šolskega koledarja."

"Zaenkrat se učimo na drugačen način, peljemo učni proces dalje, ko pa se bodo okoliščine spremenile oziroma postavile nazaj v normalno situacijo, bomo pa lahko sprejeli tudi končne odločitve."

K lažjemu poučevanju na daljavo so pripomogli tudi pri Mladinski knjigi in Rokusu, ki sta odprli dostop do učbenikov in delovnih zvezkov, ter založbi Modrijan, ki je danes omogočila celodnevni dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv vsem učiteljem/profesorjem in učencem/dijakom v osnovnih in srednjih šolah, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo.

Ostanite doma
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gapo Malo 1st
24. 03. 2020 21.28
+1
Vi ste odrasli
rokinja
18. 03. 2020 16.30
-42
Ja, itak, šolniki mislijo, da bodo zaradi virusa kar doma, še za cele počitnice, halooo, pa kaj mislijo, da so-če bo potrebno, pa bodo pač hodili še julija v šolo, mar drugi ljudje, oz. večina ljudi ne hodi tudi poleti v službe, imajo samo 14 dni dopust, zelo malo tri tedne, kaj šele več. Mislim, tukaj pa se vidi njihov nesramni in ponižujoč odnos do drugih, češ, mi lahko, ker smo šolniki, to je z eno besedo-nesramnost.
Oknaj 4
17. 03. 2020 19.40
-14
Nekateri razmišljajo o dopustu ? Očitno nekateri še niso dojeli da to ni kar neki ampak da gre za resno bolezen ki lahko hitro doleti vsakega zase ali pa bližnjega. Nekateri pa o počitnicah
Gapo Malo 1st
17. 03. 2020 10.19
+20
Kar se tiče pa težkih časov pa teh zadev, pa se lepo sprijaznite, da smo v sedanjosti. Lp
Gapo Malo 1st
17. 03. 2020 10.16
+26
Naj vam prevedem v lepo slovenščino: Kar naj si mislijo, da bom poleti hodil v šolo. Namesto, da bi bil na morju čist umirjen in spontan, bom mogel biti v razredu, vroče bo, pa še klime nimamo. Pa spet ni nobenega pametnega odgovora, spet rumeni tisk, Lp spoštovana Ministrica, hvala😑 Prevedeno v pravilno Slovensko slovnico.
rokinja
18. 03. 2020 16.31
-3
No, če bo potrebno, ali bo 14 dni dela v juliju res grozno, daj no mir, no.
Uporabnik-1479695
17. 03. 2020 09.58
+3
Pa človek razumi, kdor razumeti more? Pikalo si je pod svoje ministrersko okrilje zaposlil "naš preverjen", kod je npr vodja SOJ, dobro medijsko razupiti Dejan Karba iz Lutomera, kajti, narod naš le še spomine hrani, kako je ta novinar nizkotno podtaknil kardinalu Francu Rodetu nekakšno očetovstvo. In, nadaljeval z lažnimi podtikanji družini J. Janše, da ima sina Črtomira z dawnovim sidromom itd. In, ker Karba D. ni uspel na občinskih volitvah postati župan Lutomera, ga je tako pod svoje okrilje vzel sam Pikalo na svoje Ministrstvo. Sramota, kakšna je sestava "strokovnjakov" na tem šolskem Ministrstvu!
Hej Slovani
17. 03. 2020 09.19
+32
Je....m vam vse po spisku na šolskem ministrstvu. Sedaj naj se jaz z otrokom učim na daljavo zato, da boste vi podaljšali pouk v poletje??? H....bite se!!! Ste nesposobna banda!!!!! Učitelji naj prilagodijo snov! A bo moj otrok kaj prikrajšan, če ne bo poznal glavnih mest Južne Amerike? Pa kere reke tečejo skozi Severno Ameriko? Dejte snov, ki ni pomembna spustit in otrokom malo spreglejte pri ocenjevanju!!! Zgodovina, Geografija, Glasba, Telovadba in še kakšen predmet naj se enostavno skrajša na par stavkov! A na koncu bo spet raja nasrkala zaradi vaše preklete nesposobnosti!!!????
damnnnnnn
19. 03. 2020 09.48
+5
Lej.. glede na snov ki si jo podal, sklepam da je tvoj otrok v 8. razredu. In če je uspešno zaključil 8 let šolanja mislim da bo tudi tega. Če je v tem razredu kot mislim da je, se ne rabiš ti učiti z otrokom na daljavo, ON NAJ SE SAM UČI NA DALJAVO. S tem bo pridobil pomembna znanja o uporabi računalnika ter samostojnega dela. Mislim, da ti bo še bolj hvaležen če ga boš pustil pri miru. Rečeš mu: delal boš sam, ne bom preverjal tvojega dela. A če zdaj ne boš delal, boste najbrž imeli poleti šolo. Pa naj se otrok sam odloči. Sama sem v isti situaciji, ampak sem v 1. letniku gimnazije. Tvoj otrok je bolj sposoben kot se ti zdi, verjemi. lp
Lianka
17. 03. 2020 09.09
-25
Ja logicno.. Sej he v prvi vrsti je na orvem medtu zdravje vseh nas... Kaj se tice sol hvala bogu da se podaljsa... Da ne bido otroci hidli vikende v solo...
?ikifrodo
17. 03. 2020 08.11
-8
In kaj je narobe s tem? Še posebej , ker se bo zaprtje šol po vsej verjetnosti podaljšalo. Otroci ja ne morejo po cele dneve gledat TV, biti na tablicah,.... Saj se igramo razne karte, družabne igre, gremo na zrak ( peljemo psa na sprehod), pomagata pri delu doma v okviru njunih zmožnosti. Če pa zraven še naredijo še kaj za šolo, pa ne bo nič narobe - še posebej še bodo sproti to počeli.
VOLK 91P11
16. 03. 2020 21.59
+8
predlagam da po vzoru prejsnega predsednika vlade vse malo bolj na izi vzamete... šarec 3+2 srednja šola, plus 6 popravcev je model imel tako da je kar veliko poletnih počitnic zamudil
Frane Šajn
16. 03. 2020 21.53
+7
V Avstraliji se po farmah tako učijo vse skozi, pa vseeno lepo doštudirajo! Danes bo treba malo mladeži pokazat svoje skisano znanje otrokom kajnede??, no pa smo tam! kot sem vedno trdil neuk narod je pogreb za državo!
1a2s3d
16. 03. 2020 21.24
+55
Torej ucenje na daljavo se mi sprva ni zdelo smislno, vendar smo po prvem dnevu ugotovili, da to zdaj niso nobene počitnice. Iskreno povedano imamo zdaj več dela, kakor smo ga prej imeli v šoli in doma skupaj. Se strinjam, da je to šele prvi dan in da nimajo vse šole enakega programa ampak so vse postavili tako kot morajo. Pri nas (4.letnik srednje sole) moraš vse naloge, povzetke, mnenja poslati na spletno učilnico, da ti priznajo prisotnost. Torej, ce hoces, da imas potrjeni prisotnost, moras imeti vse opravljeno. Ravno nasprotno je bilo v soli tam lahko vse ure dobesedno prespiš in imas isto opravljene ure, tako da po mojem mnenju ucenje na daljavo ima vec koristi kot pa slabosti. Ustno se vedno lahko sprasujejo preko video konference. Snov, ki je zajeta v testih je v velikih primerih(z izjemami) ista kot na sprasevanju, kar je cisto ne potrebno v teh okoliscinah. In ne vidim razloga, zakaj bi se zdaj vsak dan ucil in potem se nadomeščal med počitnicami. Me zanima koliko od vas bi se javilo, da nekaj dela zastonj, na koncu ti pa se dopust vzamejo…
VOLK 91P11
16. 03. 2020 21.55
-6
sej razumes da od tega ko ti v solo hodis noben nic nima, ko pa delavec dela drzava pobere davek, da imamo zdravstvo, ceste, sistem, civilizacijo
slovenc59
17. 03. 2020 08.13
+11
Volk, ti zgleda si prešprical še vrtec !!!
an2000
16. 03. 2020 21.24
+46
Sam eno vprasanje: kako pa pri pouku na daljavo sodelujejo revnejsi ucenci, ki nimajo racunalnika?
Abica
17. 03. 2020 08.40
+1
Menda poskrbijo tudi za njih, kako pa, pa ne vem. Dobijo po navadni pošti navodila ali pa po telefonu...
zdrava.pamet
17. 03. 2020 15.53
-1
periot22
16. 03. 2020 21.07
+14
Letos ne bo nobenega turizma poleti zato lahko mirno hodite poleti v šolo!
VAREN
16. 03. 2020 21.15
-11
Jaz bom imel dober turizem. Toplo morje, pogled na morje iz terase. Mal pa bom šel pogledat še v daljne vroče kraje, kjer je ceneje, kot na gnili hrvaški.
85391
16. 03. 2020 21.19
+15
In bos prinesel kaksno novo varianto korone! Mi bomo kar tu ostali in z otroki malo bolj Slovenijo spoznavali
VAREN
16. 03. 2020 21.28
-13
Kar nas je zanimalo smo že videli pri nas. Kaj dosti itak ni za videt.
VOLK 91P11
16. 03. 2020 21.41
-5
pa tojst govorim ljudem, 50% plače, ko se vrneš na delo teoretično čez kak mesec v najboljšem primeru moraš v gospodarstu nadoknadit izgube, dopusta boš dobil mogoče par dni.. poleg tega absolutno čaka nas večanje davkov, tvoj denar bo manj vreden, eni so skrajno naivni... edini z polnimi plačami in 2,5mesca frej bojo učitelji, javna uorava je totalno na drugem planetu
rokinja
18. 03. 2020 16.33
+0
rokinja
18. 03. 2020 16.33
-2
No, očitno nisi pravi Slovenec, če tako govoriš o svoji domovini, ki je prečudovita.
Gapo Malo 1st
16. 03. 2020 20.53
+12
Ker naj si mislijo, da bom polet hodu v šoli, namesto da bi bil na morju čist lagano, se bom mogu učit v učilnic, ucitlce se bodo drle name, pa se kuhal se bomo not, brez klime btw. Poleg tega spet dobenga pametnega odgovora, spet rumeni tisk, pa lep pozdrav ministrica, hvala.😑
nazaj v realnost
16. 03. 2020 21.39
+10
Bi bilo pa zelo dobrodošlo, če bi se vsaj pisat naučil pravilno.
VOLK 91P11
16. 03. 2020 21.44
+7
se že vidi pomankanje pouka, zgodovino mal odpri in si oreberi o težkih časih, vojnah in podobno... mladim danes vcepljajo v glavo samo o nekih pravicah
Lumpx
17. 03. 2020 08.14
+1
Gasper ti se najprej nauci lepo po slovensko pisati in govoriti.
DasaizDalasa
16. 03. 2020 20.50
+11
Če se bo šolsko leto podaljšalo bo krajša sezona ko bi delavci v turizmu še lahko kaj zasužili letos. Tudi o tem je treba razmisliti. Kar veliko ljudi je tako ali drugače povezano s turizmom.
janjasanja
16. 03. 2020 20.48
+49
Kot uciteljica sem bila danes z ucenci povezana preko FB 6 ur. Obravnavali smo novo snov, ucenci so ves cas pridno delali, prisotni so bili vsi... Sicer ucenje na daljavo poteka malce pocasneje, vendar je uspelo. Vse se da, ce se hoce. In pohvala za ucence!
VAREN
16. 03. 2020 20.54
+2
Jožajoža
16. 03. 2020 20.30
-39
dvomin, da so prosvetni delavci toliko funkcionalno pismeni, da bi lahko opravljali pouk preko spleta.
VAREN
16. 03. 2020 20.59
+11
Ko bi vedel kako v osnovnih šolah poteka pouk na daljavo, nebi pisal takih bedarij. Tudi tvoja pamet ne zna naredit vsega. Zato ne pametuj preveč.
Groucho Marx
16. 03. 2020 21.07
+9
Oh joža, ti nas o svoji dvomljivi funkcionalni pismenosti s svojimi zapisi obveščaš redno vsak dan...
vicente
16. 03. 2020 20.25
-5
edini problem,ki se bo pojavil in bo pustil dalnosezne posledice bo,ker bodo starsi otroke naucili vec kot zafrustrirani ucitelji in uciteljice
VAREN
16. 03. 2020 21.01
+12
Še en bolnik se oglaša. Če slučajno imaš svoje otroke, te vprašam zakaj jih pošiljaš v šolo? Če si toliko pameten, bi jih lahko sam šolal doma. A tega ne počneš, ker si prelen in brez znanja.
urib1
16. 03. 2020 20.25
+29
jaz sem ravno sprintal snov in naloge za dva osnovnošolca. cca 20 strani sem jima naprintal. Upam, da je to vsaj za par dni, da ne bo jutri novo! Moje mnenje je, da če bodo šole zaprte samo dva tedna, bi bilo bolje, da pouk potegnejo do sredine julija in tam nadoknadijo, ker tole doma... ali se bo zmešalo staršem ali pa otrokom.
VAREN
16. 03. 2020 20.47
+9
Urbi1 zmešalo se bo tebi. To pa zato, ker si do sedaj učitelju prepustil, da je skrbel za tvojega otroka. Sedaj pa se še ti potrudi in opravi svoj del starševske naloge. Verjemi pa da imajo otroci veliko večji prag kot ti.
mackon08
16. 03. 2020 20.59
+5
urib1 2 tedna je zelo optimistično, bo več sem siguren.
nazaj v realnost
16. 03. 2020 21.41
+6
Seveda bo več kot dva tedna. Dosti več...
VOLK 91P11
16. 03. 2020 21.47
-5
o tem vam govorim z takim nacinom. ne bo slo, zmesalo. se bo vsem, ja delo doma ja samo manjsi obseg in res saj 2 tedna podaljsanja poleti bo velimo lazje... sploh se ne gre za otroke, ucitelji se nocejo odrect svojemu polozaju 2,5 mesca frej, vsake 7 tednov frej itd itd ib 14h doma itd