Slovenija

Prenova malih počivališč ob avtocestah lahko steče

Ljubljana, 09. 03. 2022 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
20

Podoba malih počivališč na avtocestnem omrežju trenutno ni enotna, nekateri objekti in okolica pa niso ravno vzor urejenosti. Projekt poenotenja njihove celostne podobe, ki so ga na Darsu napovedali že pred nekaj leti, a je za dobri dve leti zastal, je zdaj nared. Upravljavec avtocest in hitrih cest je obnovo 12 počivališč, na katerih ni bencinskih servisov, zaupal družbama Hidrotehnik in KPL v skupnem nastopu, pogodbena vrednost je 10,4 milijona evrov brez DDV.

Na slovenskem omrežju avtocest in hitrih cest je sicer 54 velikih počivališč, torej takšnih z bencinskim servisom in večjo gostinsko ponudbo, in 14 malih, pri čemer je eno namenjeno kontrolni točki na pomurski avtocesti.

Sedem počivališč prenovili do julija

Na Darsu načrtujejo, da bodo letos, predvidoma do sredine julija, prenovili počivališča Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug. Na počivališčih Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod in Lipce sever bo prenova stekla po zaključku prenove navedenih sedmih, medtem ko je prenova počivališča Risnik predvidena v začetku 2023.

Počivališča, katerih podoba trenutno ni enotna, v nekaterih primerih pa objekti in okolica dajejo vtis neurejenosti, bodo, kot zagotavljajo na Darsu, po končani rekonstrukciji urbano in moderno urejena.

Predvideno je, da bodo imela počivališča prostor za okrepčevalnico, sanitarni del s toaletnimi prostori, prostor za kadilce s kadilnico, urejeno igrišče in prostor za počitek ter informacijsko točko, na kateri bo dostop do prometnih, turističnih in vremenskih informacij. Ker bo nanje prepovedan dostop za težka tovorna vozila, naj bi bila tudi prijaznejša za uporabnike osebnih vozil. Poleg tega bodo imela počivališča videonadzor, na Darsu pa napovedujejo še novo komunalno opremljenost in preplastitev asfalta z novo prometno opremo.

Odločitev o prenovi sega v leto 2018

Dars se je že proti koncu 2018 odločil, da se bo lotil prenove in poenotenja celostne podobe malih počivališč. Po prvotnih načrtih naj bi projekt stekel v 2019, a se je nekoliko zavlekel, vmes je posegla še epidemija covida-19. Javno naročilo za izbor izvajalcev, ki so ga razdelili na tri sklope – za štajerski in pomurski krak, za gorenjski krak in za primorski krak – je bilo tako objavljeno sredi lanskega septembra.

Odločitve o oddaji naročil po treh sklopih so bile na portalu javnih naročil objavljene sredi februarja, iz njih pa je razvidno, da je bila pri vseh treh sklopih kot najbolj ugodna ponudba izbrana skupna ponudba družb Hidrotehnik in KPL.

Za štajerski in pomurski krak je bila ponudba ljubljanskih družb nekaj pod 4,56 milijona evrov brez DDV. Za ta sklop so se potegovali še slatinski GIC Gradnje, v skupnem nastopu celjski Remont in žalski Remont NG, skupaj celjski Voc, soboški Pomgrad in Cestno podjetje Ptuj ter v skupnem nastopu ljubljanski IMP in krški Kostak.

Za gorenjski krak je izbrana ponudba Hidrotehnika in KPL vredna 3,23 milijona evrov brez DDV, za ta del posla pa so se potegovali še Gorenjska gradbena družba iz Kranja, v skupni ponudbi kranjski Garnol in ljubljanski Mapri proasfalt ter prav tako v skupnem nastopu ljubljanska CVP in Tosidos.

Za primorski krak bo medtem Dars Hidrotehniku in KPL odštel 2,59 milijona evrov brez davka, ponudbe pa so oddali še Kolektor CPG, skupaj IMP, Kostak in ljubljanski IGFC, Cestno podjetje Koper, družba Godina iz Kozine in v skupnem nastopu CVP in Tosidos.

Na kraku med Karavankami in Obrežjem bodo sicer rekonstruirana postajališča Lipce jug in Lipce sever ter Povodje vzhod in Povodje zahod, na kraku med Šentiljem in Koprom postajališča Risnik, Studenec jug in Studenec sever, Zima jug in Zima sever, Polskava zahod in Polskava vzhod ter na pomurski hitri cesti počivališče Dolinsko.

Dela bodo stekla konec marca

Na Darsu so za STA pojasnili, da je odločitev o izboru izvajalca pravnomočna, zato je stekel postopek sklenitve pogodbe. Dela se bodo začela predvidoma konec tega meseca. Konec prenove je sicer predviden v letu 2023, a večino malih počivališč naj bi prenovili že letos. Vseh hkrati namreč ne bodo prenavljali, saj želijo, da so posamezna še vedno odprta in na voljo uporabnikom.

Dars bo v nadaljevanju po napovedih izbral še izvajalce spremljajočih dejavnosti, med katere sodijo na primer gostinska dejavnost, prodaja sadja in zelenjave, brezalkoholnih pijač in prodaja spominkov oziroma lokalnih izdelkov. Razpis za najemnika je trenutno v sklepni fazi priprave.

Izbrani ponudniki bodo morali med drugim skrbeti še za vsakodnevno čiščenje sanitarij, celotne površine in neposredne okolice, za redno košnjo, dnevni nadzor nad brezhibnostjo stanja površin ter po potrebi praznjenje posod z odpadki in odvoz smeti v sodelovanju z lokalno komunalno službo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
09. 03. 2022 13.38
+1
če človeku skuhajo še tisto malega kar ima v vrhnjem delu telesa ne ostane nič.če pa nato pomisliš samo takrat ko rabiš se pa še tisto malo skisa
txoxnxy
09. 03. 2022 13.21
+2
Ko cela Evropa pospešeno obnavlja gradi in razširja počivališča za vse več tovornih vozil jih DARS skregan z vso logiko ukinja in omejuje. Vrtovec in Pišek pa zaradi svoje koristi samo nemo kimata in sta tiho. Res sramoto za družbo ki je zdaleč najbolj negostoljubna za šoferje ne samo na ozemlju celotne Evrope ampak še mnogo dlje.
zibertmi
09. 03. 2022 13.20
+1
a izvajalca ste že izbrali.saj ne bo težko,bo eden izmed vaših vrst,kot pri izdelavi in montaži železja za elektronsko cestninjenje.ogromno bo pokasiral od države.pri tem ostal dolžan ogromne zneske plač svojim delavcem ter po koncu posla za par ur zaprl firmo in ustanovil novo na isti lokaciji z navideznim novim direktorjem pa seveda podpornim vložkom države zaradi odprtja nove firme.to je praksa lumpov v tej državi nad kateo drži roka politika .z roko v roki seveda s precejšnjo provizijo-ker dotični ni vse poslušal trenutno vladajoče je nastal kar dober konflikt met prijatelji,so takoj pozabili ,da so bili v tej firmi nas plačilni listi,ker drugje v tistem trenutku ni bilo prostega delovnega mesta,pa si riti ne znajo obrisat
zibertmi
09. 03. 2022 13.38
+2
to so dejstva ,ki ti jih bi lahko podkrepil z priimki in imeni.tako daleč tudi moja hudobija ne gre.če človeku,ki je še tako pokvarjen ,ne moreš pomagat,mu tudi škodit nočem
Bebo2
09. 03. 2022 11.38
+3
bolj slaba vizualizacija je to, ali ne znajo narediti 3d slik?
Potouceni kramoh
09. 03. 2022 12.18
+1
Važno, da bo DARS odlično plačal slabo kvaliteto za znanega favoriziranega izvajalca
kekec_pokec
09. 03. 2022 12.33
+3
g.Potolceni, kdaj je pa Hidrotehnik še bil favorizirani izvajalec na DARSU. Kvečemu so to Kolektor, GIC, Pomgrad in podobni, ki pa so tokrat izviseli, ker so bili predragi
Potouceni kramoh
09. 03. 2022 13.14
+0
Nima Hidr.Tehnik veze s tem kar sem napisal, gre za splosni princip delovanja pa ne sam DARS
kokicas
09. 03. 2022 11.09
+10
Počivališča na avtocesti bodo prepovedana za tovorni promet, komu bodo namenjena ko nebo letnih dopustov bodo torej povečali ostala parkirišča za obvezen počitek voznikov? Res so smešni teli ki urejajo naše avtoceste
gggg1
09. 03. 2022 13.06
-1
Na avtocesti sploh ne rabimo tovornega prometa.
AntiMarksist
09. 03. 2022 11.02
+3
Ja, zadnji cas. Tole kar imamo sedaj je sramota..
proofreader
09. 03. 2022 11.00
-3
Pod to vlado pa država res napreduje. Elektronske vinjete, nova počivališča, gradi se proti Koroški, drugi tir, predor Karavanke.
RS.hud
09. 03. 2022 11.06
+5
gggg1
09. 03. 2022 13.07
-2
Če bi bilo prej zmenjeno in začeto, bi bilo že gotovo. Vse to je bilo izvedeno v zadnjih dveh letih. Lahko se je samo pogovarjati, treba je tudi narediti.
Klingon
09. 03. 2022 10.55
+7
Pocivalisca v SLoveniji so na nivoju predmestja v Indiji!!!! SRAMOTA! FUJ! TO vidijo tujci ko vstopijo v SLovenijo! Drek.
RdečaKapica
09. 03. 2022 10.30
+7
Ahahahahah, milijon € na en nov s'kret ob avtocesti :P Fajn si bo spet nekdo nafilal žepe, obvladajo, res! Dovolj bi bilo že to, da bi skrbeli za čistočo in urejenost, briga me za "enoten izgled"...no ja, v resnici me, ker je bil izgled pravzprav dokaj enoten in sicer OGABEN!!!! Kakršni denarji se obračajo za DARS, bi za tako packarijo moral nekdo od vodilnih odgovarjati, ker da ne moreš skrbeti za osnovno higieno tistih par postajališč, je absurd. Pač, Balkan smo bili, smo in bomo ostali, pa če se še tako razglašamo za drugo Švico. Kakšna legla raznih bolezni so ta postajališča, rajši sploh ne razmišljam- hodiš po urinu, ki teče po cesti, povsod, kupi smeti, vložkov, tamponov,...ubogi tovornjakarji z vseh vetrov, že tako ne morejo imeti neke hude higiene na poti, potem pa se ustaviš še na takem postajališču...bruh.
akize
09. 03. 2022 10.38
+4
RdečaKapica
09. 03. 2022 10.43
+0
Eastman
09. 03. 2022 10.19
+2
Meni je najbolj pomembno če me prime srat na avtocesti, da so vsi skreti enotnega izgleda.... svašta res, ampak papir vse prenese. Raje bi naredili kaj lepšega ne pa te kvadrate.
akize
09. 03. 2022 10.26
+0