Slovenija

Preobrat pri podpori Tomažu Veselu na poti do komisarskega položaja

Ljubljana, 08. 05. 2024 06.02 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaja Kobetič, 24UR ZVEČER
Komentarji
59

Ali Tomaž Vesel postaja tudi koalicijski kandidat za evropskega komisarja, potem ko so bili v SD in Levici sprva zadržani? Zakaj je glede na dosedanje ravnanje Roberta Goloba s svojimi kandidati sprejel ta izziv? Je njegova kandidatura nagrada, ker je v času Janševe vlade kot predsednik računskega sodišča postavil glavo na tnalo? Kaj pravi o očitkih, da je kandidatura prezgodnja? Tomaž Vesel je bil gost oddaje 24UR ZVEČER. Poudaril je, da širša podpora lahko izboljša možnosti Slovenije za pomembnejši resor, saj je enotnost v Evropi zelo cenjena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Širša podpora za Tomaža Vesela
    02:52
    Iz 24UR: Širša podpora za Tomaža Vesela
  • Iz 24UR ZVEČER: Preobrat pri podpori Tomažu Veselu
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Preobrat pri podpori Tomažu Veselu

Golobova najava kandidature Tomaža Vesela za slovenskega evropskega komisarja je povzročila pravi politični vihar, ne samo v opoziciji, ki predlaga, da bi soglasje za evropskega komisarja morala dati večina evropskih poslancev, ampak tudi v koaliciji. Očitno pa prihaja do preobrata, vsaj v SD-ju, katerega prejšnje vodstvo na čelu s Tanjo Fajon je bilo do podpore Veselu zadržano. Po novem pa stranka z novim vodstvom Matjaža Hana, kot kaže, podpira Tomaža Vesela za kandidata za evropskega komisarja. Videti je, da so se omehčali tudi v Levici, ki s svojimi tremi ministri tako ali tako ne more preprečiti Veselove kandidature za komisarja.

Mesec dni je, odkar je premier Robert Golob – kar na pikniku Festivala Svobode – javnosti predstavil njihovega kandidata za evropskega komisarja, Tomaža Vesela.

In če je takrat presenetil – vnaprej o tem neobveščeni in zato tudi kritični – koalicijski partnerici, lahko Vesel danes, kot kaže, bržkone računa še na podporo vsaj ene izmed njiju, to je stranke SD. Po tem, ko je takratna predsednica stranke Tanja Fajon v prvem odzivu dejala, da je Vesel težko kandidat koalicije, če koalicija to izve iz medijev, kandidat za prvaka stranke Milan Brglez pa celo napovedal, da bodo imenovali svojega kandidata, so se v stranki pod vodstvom novega predsednika Matjaža Hana že pogovorili in kljub temu, da z Veselom o njegovih prioritetah še niso govorili, pomislekov glede njegove kandidature, kot pravi Han, nimajo.

"Ta trenutek pričakujemo, da se gospod Vesel pride predstavit, da ga pride predstavit tudi predsednik vlade. Mi smo v stranki opravili razgovor, cenimo preteklo delo gospoda Vesela. In seveda bi mu radi predstavili tudi svoje poglede na Evropo, na socialdemokratske poglede in verjamem, da bo imel našo podporo," je Han nakazal naklonjenost.

Manj konkretni so za zdaj glede podpore Veselovi kandidaturi v Levici, a obenem verjamejo, da bo na koncu slovenski kandidat kvaliteten – tudi če bo to Vesel.

"Jaz, kolikor sem spremljal njegovo delo, nimam nobenih zadržkov do njega," je dejal Matej T. Vatovec. Tudi do njegove potencialne kandidature ne? "To je pa druga zgodba. Še enkrat poteka v drugačnih okoliščinah, ampak, ja, težko mu je kaj očitati. Jaz mislim, da je ta ocena tudi del teh pogovorov na ravni koalicije, da vidimo razloge, zakaj bi ga v Svobodi predlagali," odgovarja Vatovec.

Ne le, zakaj Vesela, tudi zakaj so ga predlagali tako zgodaj, premier odgovarja, da bi si s tem v Evropski komisiji izpogajali za Slovenijo pomembnejši resor, kot je bil resor kriznega upravljanja pod vodstvom Janeza Lenarčiča.

"Gospod Vesel je zelo znan kandidat, je človek, ki je imel bogato kariero tako na Računskem sodišču, na javnih naročilih in bi lahko na teh področjih, tudi na proračunu, verjetno bil zelo dober kandidat," je prepričan Golob.

A še preden je kandidat potrjen v Bruslju, mora biti seveda najprej potrjen doma. Gibanje Svoboda ima v vladi, ki kandidata za komisarja na koncu tudi imenuje, sicer večino, a če kaj, potem smo lahko videli, da je – pa čeprav uradna – napoved kandidature, dokler ta ni črno na belem, v Svobodi res le napoved.

Veselu se kandidatura ne zdi preuranjena: Tudi v Evropi bitka že poteka

Kaj podpora SD-ja pomeni za njegovo kandidaturo, kako namerava prepričati še Levico, kako odgovarja na očitke opozicije, tudi o tem, da je najava njegove kandidature prehitra? Zakaj je glede na ravnanje premierja s svojimi kandidati sprejel ta izziv? Tomaž Vesel je odgovarjal v oddaji 24UR ZVEČER.

Dejal je, da sam tveganja ne vidi. Kot pravi, sta se z Golobom večKrat pogovarjala o vsebini kandidature: "To je plod daljših razgovorov, ki so bili vsebinsko bogati". Pritrdil je, da ima Golobovo zagotovilo, da ga bo podpiral do predstavitve v Evropskem parlamentu za komisarja.

Pravi, da želi Gibanje Svoboda pokazati "popolno transparentnost" pri celotni ekipi, s kateri želi nastopiti v Evropi. "Ta gesta je, vsaj zame, nek odraz preglednosti," pravi. Kljub zagotovljeni Golobovi podpori se mu zdi pomembna tudi podpora SD-ja in Levice, saj "izkazuje neko slovensko enotnost v povezavi z možnostjo te kandidature". Pravi, da bi bil vesel tudi neke razumne podpore opozicije, ko bodo evropske volitve minile, saj bi po njegovem mnenju to izboljšalo možnosti Slovenije za pomembnejši resor, ker je enotnost v Evropi zelo cenjena.  

Veselu se kandidatura ne zdi preuranjena, saj je spomnil, da tudi bitka za to, kdo bo vodil Evropsko komisijo in kako bo ta sestavljena, na nek način že poteka.  

"Gre za krono moje kariere, ne glede na to, da sem se vmes odločil za delovanje v gospodarstvu, kar mi je posebno ljuba izkušnja, saj veliko stvari zdaj razumem drugače kot prej," poudarja.  

Meni, da bodo pogoji za delovanje v tej sestavi Evropske komisije drugačni, kot so bili kdaj koli do zdaj. "EU je pred strahotno velikimi izzivi. Vprašanje varnosti in miru ni bilo nikoli tako izpostavljeno, kot je v tem trenutku. Vedno je imela komisija v ozadju eno samo agendo, leta 2009 denimo zeleni prehod, zdaj pa jo čakajo resni izzivi na vseh področjih. Ne glede na to, kateri resor bi pripadel Sloveniji, bo delovanje komisije verjetno treba postaviti nekoliko drugače. Bolj odprto več pogovorov z državami članicami, bolj prodorno," razmišlja.  

"Proračun, vprašanje kohezijske politike, reforme ... vse to bi mi bil pomemben izziv. Ampak tukaj je treba poslušati tudi državno politiko, kaj je v interesu Slovenije, ti pogovori se bodo še opravili," pravi. "Slovenija lahko ima tudi večje ambicije, ampak mora pokazati tudi enotnost," dodaja.  

Veseli ga, da ni novih kritik

Iz opozicije, predvsem iz SDS-a, sicer proti Veselu letijo ostre puščice, češ da je vlogo predsednika Računskega sodišča opravljal pristransko, ob tem pa tudi služil stotisoče evrov. Vesel vztraja, da je vse funkcije opravljal "polnokrvno in zavzeto", omenjeni pomisleki pa da so že bili ovrženi. "Kritike opozicije so vedno dobrodošle, veseli pa me, da ni novih, kajti te so že precej izpete," odgovarja. Zatrjuje, da nima česa skrivati, spomnil je, da je opravljal že več funkcij, kjer so bile vse te stvari preverjene, med drugim na tudi svetovni nogometni zvezi. 

Ob predstavitvi komisarske kandidature je Golob sicer kot eno Veselovih kvalitet izpostavil to, da je imel pogum in  dal glavo na tnalo, ko je bil predsednik Računskega sodišča, poročilo o nakupu zaščitnih mask pa za takratno vlado Janeza Janše ni bilo ugodno.  Vesel vztraja, da je na funkciji, na kakršni je bil, moral spregovoriti, zagotavlja pa, da bi to storil ne glede na to, kdo bi bil v vladi. 

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ActiveR
08. 05. 2024 20.53
+0
Tomaž Vesel pa res ne more biti kandidat, skorumpiran patuljak!
niktalop
08. 05. 2024 19.36
-1
Ni važno koga samo ne janšista.
ap100
08. 05. 2024 21.40
+1
čudovito razmišljanje ki nas pelje globoko pod nivo moldavije
vednokontra
08. 05. 2024 14.19
+7
Frenk707, A si na koki ali samo na travi?
frenk707
08. 05. 2024 12.58
-9
Pomembno je samo to, da komisar ne bo iz janšističnega gnezda,... ampak član S(s)vobode.
frenk707
08. 05. 2024 12.56
-5
Nobenega preobrata ni,... Tanja ni rekla, da ga ne podpirajo, ampak, da je novico izvedela iz medije,.... Kdor ima večino v vladi ima tudi odgovornost in možnost izbire,... povsem preprosto.
frenk707
08. 05. 2024 12.54
-9
Vesel ima tudi v Evropi ugled kot velik borec proti janšizmu,.... ker se ga ni ustrašil, ker je pošteno delal. Koga janševci napadajo pa tudi že v Evropi vedo.
mazo111
08. 05. 2024 13.30
+8
totnhem
08. 05. 2024 12.14
+8
Dajte že počistite te golobnjake na severu vzhodu Slovenije ta že tako smrdi da se ljudje selijo na Madžarsko.
totnhem
08. 05. 2024 12.11
+4
TI HAN pa bodi čisto tiho Tomaž Vesel te pohodi na vsakem koraku.
scipio
08. 05. 2024 11.33
+5
Bo lahko poleg bruseljske komisarske plače tudi ta keko imel še kakšen s.p. ali podoben žepni portfelj kot nekoč pri Čeferinu, da bo še naprej lahko postrani kaj malega zaslužil? Tako, za burek no...Sploh pa: Tomčevka, Zver, Joveva, Sukička in zdaj še ta tip kmalu na Komisiji: samo echt-kvaliteto pošiljamo tja gor, da nam tam pôje slavo tako kot le ona zna. Kdo je mar ta oratar? Nekoč med najbolj pripravljenimi za EU, po 20 letih danes med najbolj pokvarjenimi v EU! Odgovor je na dlani. Tudi tisti redki in nekoč državniško obetajoči intelektualci na tej sceni (Petrič, Rupel, Zupančič, Jambrek...) so se skozi leta desno skisali, raja pa zdaj vse bolj vznemirjena in zblojena niha med alternativnimi zunanjimi vzori (ki to niso in ne morejo biti, ker nas noben od teh prav nič ne mara): Beograd, Moskva, Budimpešta in Dunaj, na primer.
Mister iks
08. 05. 2024 11.21
+9
Šamaril bi ga dokler ne vrne veš naš denar, ki ga je nakradel.
frenk707
08. 05. 2024 12.51
-2
Ko boš to opravil pri ljubljenem vodji opozicije v zvezi s trgovino z orožjem, ... pa se loti še koga drugega.
marker1
08. 05. 2024 11.15
+8
Vesel se bo spet valjal v denarju. Za to se gre in nič drugega. Navajen je na debelo denarnico. Vsi naši komisarji niso nič delali, pa tudi ta ne bo, če bo izbran. Izbran od stricev in tet iz ozadja.
frenk707
08. 05. 2024 12.52
-6
janševcem se spet godi krivica, spet ne bodo imeli komisarja, kot še nikoli do sedaj,.... ste pač luzerji, neuporabni.
zdravkob
08. 05. 2024 10.55
+5
A ni ta z Zidarjem imel eno afero v Nemčiji z gradbenimi stroji?! Vse je nekako potihnilo, a Zidar je plačal 1mio€ kazni. A bomo tvegali, da se Nemci oglasijo z novicami iz arhivov, ne da bi sami preverili stvari?!
marker1
08. 05. 2024 10.46
+6
Možakar je navajen visokih plač. Delal tako ne bo nič.
zoran pušenjak
08. 05. 2024 10.44
+9
Ta Svoboda je največja sramota, ki se je lahko zgodila Sloveniji. Skupek nesposobnežev, nepoštenih, lažnivih ljudi, ki jim je edini interes polniti svoje žepe, za državo in narod pa jim je figo mar
mazo111
08. 05. 2024 10.25
+11
Gospod Golob, ali se vi, vaša stranka in koalicija norčujete iz ljudi, volilcev, ko predlagate takega kandidata za komisarja, poden od podna vsi vi, z Veselom na čelu, sramota
janez horvat
08. 05. 2024 10.24
+8
Zaključek je bil epski: ekipa Svobode je dobra, mlada, polna energije... so strpni, preudarni, brez ekstremizma.... Od kje pa je ta padel? Je bil dve leti na Antarktiki brez radia, televizije in telefona?
zmerni pesimist
08. 05. 2024 10.10
+10
Ta Tomaž.pa ima masla na glavi
zdravkob
08. 05. 2024 10.03
+8
Temu pa kar dežuje denar.
slovenka62
08. 05. 2024 10.03
+12
Sami lažnivci.Za bruhat.
mazo111
08. 05. 2024 09.38
+16
Vesel Tomaž, poden od podna