Slovenija

Rekli so mu, da nikoli več ne bo hodil, zdaj bo pretekel Ljubljanski maraton

Ljubljana, 21. 10. 2023 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
10

"Prve trenutke sem mislil, da bom umrl. Šok! Pred petimi minutami sem prišel v hotelsko sobo, da bi počival, potem sem postal hrom od pasu navzdol," pravi danes 21-letni Tim Marovt, ki se je pri 12 letih poškodoval med deskanjem na Havajih. S svojo vztrajnostjo in trmo je postavil na glavo napovedi zdravnikov, da ne bo nikoli več hodil. Ne samo da hodi, tudi smuča in vozi motor, udeležil se bo tudi Ljubljanskega maratona. Študira ekonomijo in razvija napravo za raztezanje mišic, s katero želi pomagati tudi drugim. Življenjska zgodba, ki navdihuje, opogumlja, težek boj, s polno vztrajnosti in trdega dela.

Maratonov, ki jih je pretekel, ne šteje več. "Mislim, da sem bil na petih ali šestih," pravi. In kako se na maraton pripravi? "Vsak dan zjutraj in zvečer, po štiri ure na dan, sem na treningih, ampak pred maratoni pa je počitek," je povedal. 

Leta 2014, ko se mu je zgodila nesreča, se bo vedno spomnil. "To je del moje življenjske poti. Ko gledam za nazaj, sem po eni strani vesel, da se mi je to zgodilo, ker me je oblikovalo v osebo, kakršna sem danes. Čez noč sem moral odrasti, kar mi je zelo pomagalo v mladih letih. Na izkušnjo gledam zelo pozitivno," je povedal. 

Zdravniki so mu dokaj hitro rekli, da ne bo nikoli več hodil. "Že prvi dan sem jim rekel, da moramo z rehabilitacijo pohiteti, ker grem čez 14 dni spet nazaj smučat," pripoveduje. In čeprav se je nekoliko zavleklo, je vedel, da mu bo uspelo. "Zdaj sem že tako blizu, da pogledujem, da se bom spet vrnil na Havaje in šel spet surfat," pravi. 

Priznava, da je zelo trmast, a da je prav to zanj ključ do uspeha. Osvojil je celo Triglav. "Presenetljivo dobro je šlo. Sicer smo šli v dveh dneh, smo prespali na Kredarici. Ampak prvi dan sem potreboval šest ur do Kredarice, tako da vse po planih," je zadovoljen. 

Je pa tudi inovator. Patentiral je namreč napravo za rehabilitacijo. "Šlo je za mojo lastno potrebo, pozneje pa se je razvilo v nekaj, kar lahko pomaga tudi drugim. Imel sem zelo zategnjene zadnje lože, zdravniki pa so mi rekli, da ne bo pomagalo nič drugega kot tablete. Jaz nisem nek privrženec tablet, zato sem to hitro opustil in se začel raztegovati," razlaga. Ker se sam ni mogel, sta mu pomagala starša ali trener, zato je prišla ideja o napravi, ki je odslej še ni bilo na tržišču. "Vesel sem, da bom v prihodnosti lahko pomagal tudi drugim. Gre za zmanjševanje mišičnega tona v zadnji loži," je povedal. 

Njegovi načrti za prihodnost so veliki. Rad bi pretekel vseh pet velikih maratonov, se vrnil na Havaje in opravil Ironmana, pa tudi deskal na Havajih. "To so okvirni cilji za moje športne podvige, potem bomo pa videli, kam me pot zanese," je delil. 

Pa še nasvet za vse, ki bi se znašli v težki zdravstveni situaciji. "V življenju je vse mogoče, če res verjameš v to in stremiš k temu. Dobro se mi zdi, da sem  navdih drugim, to mi je v ponos. Ampak vsekakor pa delam to za sebe in ne za druge, ker če bi to delal za druge, verjetno ne bi prišel tako daleč," je sklenil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BigPandaBear
22. 10. 2023 12.39
+3
Čestitke fantu, da še živi in je uspešen. Ampak ta retorika: če je meni uspelo, lahko tudi tebi, postaja zlajnana. Na vseh področjih. Če imaš generacijsko bogastvo, je vse v življenju lažje.
ertzuu
22. 10. 2023 11.10
+6
Medaljo za vztrajnost
Xdata1
22. 10. 2023 11.00
+13
Njegov uspeh je kombinacija njegove velike vztrajnosti in denarja. Če bi bil prepuščen našemu zdravstvenemu sistemu, bi bil na vozičku.
Potouceni kramoh
22. 10. 2023 10.41
+18
Evo . še ena totalna zmota našega zdravstva in zdravnikov.
devlon
22. 10. 2023 10.12
+3
Lepo, da je imel pomoč in da mu je uspelo. Pa še lep in sposoben je.. morda žanje dobro karmo iz prejšnje inkarnacije
brabusednet
22. 10. 2023 09.19
+2
Šumaherju niti denar ni pomagal,kot vemo.Le trpljenje seveda,če ga sploh občuti.Različno se stvari odvijejo.
N0EL
22. 10. 2023 08.28
+31
Da je prišel do tega je predvsem posledica njegove zelo bogate družine, ki mu je lahko omogočila vse te rehabilitacije. Če bi bil rojen v povprečno družino bi bil zdaj še vedno na vozičku in to je dejstvo!
Tufu
22. 10. 2023 08.26
+29
Srečo ima da imajo dnar pr bajti
Maribor?an 1
22. 10. 2023 08.14
+4
Stanje je če ti rečejo da boš pa nea
Lojze Biber
22. 10. 2023 08.04
+5
Hudič je ko ga rabiš pa veš kakšni so.