Slovenija

Sindikati javnega sektorja sprejeli odločitev: 24. februarja gremo na ulice

Ljubljana, 18. 01. 2023 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker vlada že za dva meseca krši rok, ki je bil postavljen za začetek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice, so v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja sprejeli odločitev, da pristopijo k organizaciji protestnega shoda za dostojno plačilo, ki bo 24. februarja, če vlada do takrat ne bo ponudila konkretnih rešitev glede odprave plačnih nesorazmerij.

Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je pojasnil, da so opozarjali na tveganje, da bodo morebitni parcialni dogovori sprožili nov plaz zahtev, že v času jesenskih pogajanj, ki so se zaključila z oktobrskim dogovorom med vlado in sindikati javnega sektorja. Med temi pogajanji so si namreč ves čas aktivno prizadevali, da bi bile rešitve takšne, da bi najavljale ves javni sektor in tako uresničevale tudi zahteve iz preteklih še nerealiziranih sporazumov, ampak pripravljenosti na takšne rešitve, po njegovih besedah, na vladni strani ni bilo, zato nekateri sindikati sporazuma niso podpisali.

Počivavšku se zdi nesprejemljivo, da bo vlada za nekatere dele javnega sektorja nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema, pri drugih pa nesorazmerja odpravlja zdaj in tako nekatere skupine postavlja v bolj ugoden položaj. "Medtem ko vlada sklepa te dogovore, ki nimajo podlage v dosedanjih dogovorih, krši sklenjeni sporazum med vlado in sindikati javnega sektorja in se ne pogaja o odpravi uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice ter s tem pušča na cedilu pretežni del zaposlenih v javnem sektorju s plačami, nižjimi od minimalne," je pojasnil.

Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek FOTO:

Poudaril je, da ne oporekajo legitimnosti in utemeljenosti povišanj, ki jih je v zadnjih dneh napovedala vlada, prepričani pa so, da je tudi v drugih delih javnega sektorja veliko delavcev, ki si prav tako zaslužijo primerljivo povišanje osnovne plače. "Očitno vlada prisluhne zgolj tistim skupinam, ki grozijo s stavko in protesti, pri tem pa v celoti zanemarja delovna mesta plačne skupine J, tudi tista s srednješolsko izobrazbo, ki so daleč pod ravnjo minimalne plače, in druga delovna mesta v javnem sektorju ... pri tem pa brez širše razprave podira razmerja v osnovnih plačah, ki so bila postavljena leta 2008," je povedal. Meni tudi, da ni primerno, da so tako v javnem kot v zasebnem sektorju nekatere plače nižje od minimalne. 

V skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so prepričani, da obstoječi plačni sistem potrebuje spremembe in prenove, in so v zvezi s tem pripravljeni tudi konstruktivno sodelovati. V ta namen so pripravili nabor 28 rešitev, za katere menijo, da bi bilo z njimi mogoče izboljšati obstoječi sistem. Predloge bodo danes posredovali tudi ministrici za javno upravo in predsedniku vlade, je še povedal. Od vlade hkrati pričakujejo, da bo predloge za prenovo plačnega sistema najprej predstavila sindikatom javnega sektorja in šele nato širši javnosti, da bi s tem omogočila, da se bodo pogajanja začela za pogajalsko mizo, ne pa preko medijev, je povedal.

Ker vlada že za dva meseca krši rok, ki je bil postavljen za začetek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice, so v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja sprejeli odločitev, da pristopijo k organizaciji protestnega shoda za dostojno plačilo, ki bo 24. februarja, če vlada do takrat ne bo ponudila konkretnih rešitev. Te morajo po celotnem javnem sektorju odpraviti nesorazmerja osnovnih plač javnih uslužbencev v obsegu, ki je primerljiv s plačnimi dvigi, ki jih je že dogovorila vlada s posameznimi skupinami v javnem sektorju. Rešitve morajo najnižje plače dvigniti na raven minimalne plače in bodo morale ohranjati enoten sistem plač v javnem sektorju, temelječ na načelu 'enako plačilo za primerljivo delo'. 

Trdno so prepričani, da se vlada lahko izogne sindikalnim aktivnostim zgolj na način, da nemudoma predstavi vsebinsko in časovno zelo konkreten način odprave plačnih nesorazmerij in odprave plačne uravnilovke, ki bo problema rešil v sprejemljivem času in v obsegu, primerljivem z že sklenjenimi dogovori.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

Spomnimo, da je včeraj ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pojasnila, da bodo na današnjem koalicijskem vrhu predstavili izhodišča o plačni reformi, jih uskladili in sprejeli, nato pa naj bi sklicali pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Finančni učinki vsega, kar so se doslej dogovorili, po njenih besedah ostajajo znotraj okvira, ki so ga jasno napovedali že lani jeseni ob pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Za plače v javnem sektorju v letošnjem in prihodnjem letu lahko namenijo 100-odstotno vrednost inflacije, ki bo ugotovljena za lani. "To je 611 milijonov evrov in vse, kar smo se v tem trenutku dogovorili, je v okviru teh 611 milijonov. Niti evra nismo šli prek napovedanega," je zagotovila ministrica.

Povišica je bila delno realizirana v decembru, delno pa bo še v aprilu. Zdravstveni delavci so v decembru prejeli 40 dodatnih milijonov, pomočnice vzgojiteljic in mladi raziskovalci 18, sodniki in tožilci pa okoli devet milijonov evrov. Gasilci hočejo osem plačnih razredov oziroma za 37 odstotkov višje plače, policisti in vojaki 16 odstotkov višje plače, cariniki pa 20 odstotkov višje plače. Oglasili so se tudi kulturniki, a natančnih zahtev še niso predstavili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
25. 01. 2023 11.16
+1
Hej Počivavšek, obrazloži kdo bo šel na cesto, če bodo šli na cesto tisti ki do 9h pijejo "znamenito jutranjo kavico" boš moral organizirati protest med 10h in 11h, kajti po 11h se nekateri kruhoborci že odpravljajo na kosilo, od teh kruhoborcev 10.000 takoj domov, ker tako ali tako ne delajo dosti ali pa nič, PLAČILO VEZANO NA UČINKOVITOST, in nekateri bodo morali še kaj prinesti, ne pa povečati plačo.
PeterPan2
23. 01. 2023 17.00
Višje plače pomenijo samo višjo inflacijo. Z višjo plačo bomo imeli isto kupno moč in se pri nas ne bo spremenilo nič. Kaj se bo spremenilo je samo to da bomo manj konkurenčni v tujini. Opevan gospodarstvenik Golob nam je to fino zakuhal.
borjac
21. 01. 2023 14.24
+1
"Sindikati javnega sektorja sprejeli odločitev: 24. februarja gremo na ulice", OK. zelo lepo od njih, ko bodo prišli na ulice naj prinesejo z sabo kaj daril za brezdomce, hrano, spalne vreče, kakšno zimsko bundo, kapo, zimske čevlje, pa nogavice, kar pač letos ni več v modi, brezdomci bodo vseeno veseli............... tako bodo ti dobro stoječi delavci Javnih služb vsaj kaj prispevali za reveže, sicer pa sem slišal, da jim delavci Snage pripravljajo topel sprejem, pripeljali bodo metle, smetišnice, vreče za smeti, cisterne za pranje cest...... tako da bodo tudi delavci Javnih služb občutili kaj pomeni delati, to bo za njih ena nova osvežujoča izkušnja, kot pogozdovanje naprimer, seveda jih ne bodo obremenjevali pred 9 uro, da jim ne bi porušili njihovega Birokratskega bioritma, jutranja kavica do devetih, kot so vajeni, vidite za vse bo priskrbljeno.
zibertmi
19. 01. 2023 09.02
+1
inflacija je po zadnjih informacijah,ki so jih prejela računovodstva,12%.tako ,da plače se morajo vsem nekako z njo uskladit,to se je počelo tudi v prejšnji državi.še dobro da imamo evro,če bi imeli tolar bi tiskali večje bankovce kot se je to delalo v jugoslaviji.10 evrov sedaj ni nič vredno in tako bankovec bi ukinili in natisnili nazaj tiste za 500 evrov,če ne še kaj večjega
dotični
18. 01. 2023 21.31
+2
A bo tud Golob prisoten?
flojdi
18. 01. 2023 21.26
..a bo takrat se sneg za kidat..al kaj
zrela hruška
18. 01. 2023 17.06
-2
gargamel je lukav, postavi šibico in upa na požar! ti jansisti so čudo od podna.
mmickica
18. 01. 2023 20.54
+2
Gutenberg
18. 01. 2023 15.51
+3
Kljub vsej digitalizaciji se birokrati množijo ko mačke.
bojer
18. 01. 2023 15.40
+8
Joj, ko bi vsaj za ta denar, ki ga prejemajo, naredili kaj dobrega za ljudi, ki potrebujejo njihove storitve. Vlada je, žal, to godljo skuhala in jo bo morala pojesti. Seveda, v to bodo prisiljeni vsi, ki z nesmiselnimi potezami nimajo nič, razen, da sodali glas na volitvah.
brezveze13
18. 01. 2023 16.20
-1
da so dali glas na volitvah , a to nio za nekatere nič, to je tisto kar počne nač narod narobe, počne nekaj zaradi svoje všečnosti brez premisleka potem pa joka
rogla
18. 01. 2023 15.37
-3
Plaz je sprožil Janša s kovid dodatki tistim, ki do tega sploh niso bili upravičeni.
bojer
18. 01. 2023 15.42
-1
Imam podobno razmišljanje, le da bi človek pričakoval potem kakšne korekcije v pozitivni smeri.
cakra
18. 01. 2023 15.51
+4
Rogla plaz nezadovoljstva je sprožil Golob pri napovedi plač sodnikom in odvetnikom na primitiven gostilniškim načinom.
Holy50
18. 01. 2023 15.26
+5
Napaka je bila storjena s povečanjem zdravnikom, sedaj zahtevajo tudi ostali, kar je legitimno. Sedaj naj da vsem 20% vključno z upokojenci
Narava
18. 01. 2023 19.45
+0
Se ne strinjam, zdravniki so za delo plačani premalo, nasprotno nekateri drugi javni uslužbneci še preveč.
cetkoo
18. 01. 2023 15.10
+15
Gremo še realni sektor, da povemo javnemu, da so predragi. Zakaj se ne odločijo in grejo v tujino, kar stalno poslušamo!!!
Gutenberg
18. 01. 2023 16.08
+4
Mi bi morali stavkati proti njim - za nižje davke in za fiksiranje plač javnega sektorja do max. 4500 bruto.
zoran pušenjak
18. 01. 2023 15.05
+9
Vsaj za polovico zmanjšati javni sektor in se šele potem pogovarjati o plačah
marker1
18. 01. 2023 15.00
+8
Če bo gospodarski sektor ustvaril več dodane vrednosti, potem lahko JS dvigne plačo, drugače pa ne, tov. sindikalist!
kekec9999
18. 01. 2023 14.55
-3
Če sem prav prebral,... vlada že dva meseca zamuja s plačilom sindikatom za pomoč pri skoku na oblast....
McGregor---
18. 01. 2023 14.49
+8
Javni sektor na ulice? Ustvarjeno delo bo enako dnem, ko ti niso na ulicah 😂😂😂
marker1
18. 01. 2023 14.34
+7
V času vlade JJ je levičarje zelo skrbela vzdržnost financ pri nabavi boxerjev. Zdaj v času te vlade jih pa nobena stvar ne skrbi več, ker se gre za njihov žep. Ta vlada je s povišanjem plač JS sprožila kepo, ki se vali in je vedno večja....
andisej12
18. 01. 2023 14.28
+3
vsi bi odšli na ulice .Seveda kar dajte prilivajte olje , da se zruši vlada kaj pa potem. Prišel bo spet Janša in vam dal vetra z vodnimi topovi in plini . Kaj ne morete razumet . da se čez noč ne ore reševati perečih problemov. Počivavšek pa kar daj saj te plačuje družba in moraš se postavit na vidno mesto
marker1
18. 01. 2023 14.37
+3
Ne zagovarjaj vlade. Golob je obljubil takojšnje rešitve. Če bi pustil vse pri miru, bi mirno vodil državo. Ker pa je vse, kar je bilo dobrega podrl, pa naj zdaj trpi posledice.
kekec9999
18. 01. 2023 14.48
-1
janša bo dal vetra z vodnimi topovi in plini samo levičarjem, ostali ga razumemo
rok2604
18. 01. 2023 14.27
+12
V javnem sektorju je polovica preveč zaposlenih, druga polovica pa preveč plačanih. Gospodarstvo pa crkuje da vse to plačuje
žigolo
18. 01. 2023 14.47
+7
Vsem zaposlenim v javnem sektorju minimalca, pada vas vidim.
mmickica
18. 01. 2023 14.21
+5
Se malo, pa bo golobcek odfrfotal...🕊