Magazin

Slovenija in jedrska prihodnost

Ljubljana, 16. 07. 2019 11.05 |

Nuklearna elektrarna Krško
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
163

Danes na naši spletni strani začenjamo prvo serijo poletnega branja. Pripravili vam bomo številne teme, ki se zdijo pomembne za našo družbo in našo prihodnost. Odpiramo jih v času, ko bi se o njih morali in se lahko začnemo pogovarjati. Med dopusti imamo celo čas za neobremenjen razmislek, a te pomembne premisleke preradi odlašamo na neko drugo obdobje, ko bo reševanje naše prihodnosti precej težje, dražje in bolj boleče.

Naša spletna stran ima dolgo zgodovino obdelovanja okoljevarstvenih tematik, sprva z rubriko Čas za zemljo, danes pa objavljamo v sekciji Zeleni genij. Varovanje okolja je nekaj, kar naša in prihajajoče generacije jemljemo zelo resno, saj smo prva generacija, ki te spremembe tudi zelo praktično občutimo in doživljamo.

Novinarji uredništva 24ur.com vam bomo v naslednjih tednih postregli z vrsto člankov, izvrstnih iztočnic za premislek družbe o slovenski energetski prihodnosti. Ukvarjali se bomo predvsem s perspektivami jedrske energije, njenimi prednostmi in pomanjkljivostmi. O znanosti in mitih. O konsenzu znanstvenikov, utopični trmi "okoljevarstvenikov" in preračunljivosti politikov.

K pisanju nas ni spodbudila zgolj popularnost serije Černobil na HBO, prav tako ne nedavno izvrstno pokrivanje te tematike v Mladini. Prepričani smo namreč, da imamo prav zdaj majhno, a izvrstno okno priložnosti, kjer se lahko o tej tematiki prihodnosti začnemo odraslo in zrelo vsaj pogovarjati.

Černobilska nesreča se lahko primerja z Bhopalsko nesrečo leta 1984. Iz tovarne v Indiji je ušel toksičen plin, zaradi česar je umrlo vsaj 15.000 ljudi, ranjenih pa je bilo med 150.000 in 600.000 ljudi. Leta 1975 pa je porušen jez Banqiao zalil dva milijona ljudi, umrlo jih je med 170.000 in 200.000.
Černobilska nesreča se lahko primerja z Bhopalsko nesrečo leta 1984. Iz tovarne v Indiji je ušel toksičen plin, zaradi česar je umrlo vsaj 15.000 ljudi, ranjenih pa je bilo med 150.000 in 600.000 ljudi. Leta 1975 pa je porušen jez Banqiao zalil dva milijona ljudi, umrlo jih je med 170.000 in 200.000. FOTO: Shutterstock
Smo zataknjeni na primitivni ravni razprave nekaterih zafrustriranih, poniglavih poslancev o precej manj usodnih težavah, ki bi jih reševali s "šusom v glavo"?

Kdaj bi bil bolj primeren čas, kot je danes, da praktično, ne le deklarativno razmislimo o prihodnosti brez ogljičnega odtisa, o tem, kako bomo proizvajali elektriko, ko bomo končno dosegli konsenz, da je bil TEŠ6 ena največjih napak naše generacije in da resnično ni smiselno graditi TEŠ7, temveč da obstaja čista in varna alternativa. Jedrska, ne premogovna, plinska ali vodna. Da ne bo dovolj, da se pogovarjamo zgolj o zmanjšanju porabe energije, da kurjenje premoga resnično ne moremo nadomestiti s 70 hidrocentralami, kolikor bi jih potrebovali kot alternativo tovrstni proizvodni moči.

NEK proizvede 40% vse proizvedene energije v Sloveniji. V 38ih letih delovanja so proizvedli okoli 160 TWh, brez enega resnega incidenta.
NEK proizvede 40% vse proizvedene energije v Sloveniji. V 38ih letih delovanja so proizvedli okoli 160 TWh, brez enega resnega incidenta. FOTO: Miro Majcen
Kdaj bi bil bolj primeren čas, da se začnemo pogovarjati o žrtvah jedrskega sevanja v primerjavi z žrtvami kurjenja fosilnih goriv, posledic na okolje in zdravje ljudi? Danes nismo sredi finančne krize leta 2008, migrantske leta 2015, nismo sredi enega, drugega, tretjega, četrtega pred ali povolilnega obdobja, kjer politiki obljubljajo le izvoljive obljube. Nismo neposredno po jedrski nesreči, čeprav je bilo teh resnično izjemno malo, da bi sprejemali histerične, hipne odločitve o zaprtju jedrskih central, kot so jih sprejemali Nemci po Fukušimi, a ta odločitev že prinaša negativne posledice za okolje. 
Nesreča v Fukušimi je največja jedrska nesreča po Černobilu iz leta 1986, obenem pa je od černobilske nesreče bolj zapletena, saj se je okvarilo več reaktorjev, ki pa niso spustili toliko jedrskih snovi.
Nesreča v Fukušimi je največja jedrska nesreča po Černobilu iz leta 1986, obenem pa je od černobilske nesreče bolj zapletena, saj se je okvarilo več reaktorjev, ki pa niso spustili toliko jedrskih snovi. FOTO: AP

Prepričani smo, da smo v času, kjer lahko trezno pogledamo v našo energijsko in okoljsko prihodnost skozi oči jedrske energije. Je strah pred nesrečami, kot je bil Černobil, upravičen? Nesrečo v Černobilu je povzročil človeški faktor, nič se ni zgodilo samo od sebe. Koliko je za posledice kriv sistem in koliko jedrska energija sama?

Po sodnem dnevu na Japonskem, kjer so doživeli uničujoč potres in 15-metrske valove cunamija, popolno stalitje treh jedrskih reaktorjev Fukušime, niso imeli niti ene same smrtne žrtve zaradi posledic radiacije. Pregledali so 160.000 ljudi, pa niti pri enem niso našli sevanja, ki bi vplivalo na zdravje, še najbolj jih je ogrožala dehidracija. Smo v času, kjer se lahko trezno pogovarjamo o radioaktivnosti elektrofiltrskega pepela, ki je ob žlindri stranski produkt kurjenja premoga.

O tem, da nekatere raziskave ugotavljajo, da je jedrska energija rešila življenje dveh milijonov ljudi zaradi neonesnaženosti zraka ob takšni energetski potrošnji. Imamo čas, da se trezno pogovarjamo o toksičnosti kroma, kadmija, svinca, sestavin, potrebnih za izdelavo sončnih elektrarn. O 170 tisoč mrtvih ob zrušenju hidroakumulacijskega jeza na Kitajskem, o realnostih pridobivanja energije v industrijski dobi. Imamo čas za spoznanje, da jedrske elektrarne niso enake jedrskim bombam, da je razlika med 95-odstotnim obogatenim jedrskim gorivom za bombo ali 5-odstotnim za elektrarno. Da si lahko priznamo, da človeštvo s svojim sodobnim znanjem obvladuje zapletene jedrske procese in stranske produkte precej bolj kot srednjeveške metode izkoriščanja naravnih virov.

Lahko se o naši prihodnosti, tudi energetski, ne strinjamo, a za razpravo uporabljajmo argumente, znanost, ne pa mite, dim in ogledalo.

V naslednjih dneh se bomo spraševali o tem, ali smo dovolj zreli za odrasel, argumentiran pogovor o naši energetski prihodnosti, o pričakovanih težavah s financiranjem morebitnih dodatnih jedrskih reaktorjev, predvsem pa o pogumu in zrelosti slovenskih politikov. Smo se resnično sposobni pogovarjati o temah, ki usodno vplivajo na našo prihodnost in prihodnost naših otrok, ali smo zataknjeni na primitivni ravni razprave nekaterih zafrustriranih, poniglavih poslancev o precej manj usodnih težavah, ki bi jih reševali s "šusom v glavo"? Lahko se o naši prihodnosti, tudi energetski, ne strinjamo, a za razpravo uporabljajmo argumente, znanost, ne pa mite, dim in ogledalo. Vse to vam prinaša serija "Slovenija in jedrska prihodnost".

jedrska energija banner
jedrska energija banner FOTO: 24ur.com

 

 

 

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
19. 08. 2019 09.35
+2
raje ne. še tunela pa 10km tirnic nismo v stanju uredit. raje kupujmo vse skupaj. a bomo pol elektrarne hrvatom prodali????? vzdrževano v sloveniji itak nič ni če ni v privat lasti. upam da nima kdo res ideje imet nuklearke po državi in jih zapustit tako kot so vse do zdaj da je crknilo pol šlo pa v hrvaške roke. ne ga srat ljudje božji
Pikanajlonca
13. 08. 2019 09.43
+6
Če bi tako ofenzivo kot sedaj, ko jim voda teče v Grlo(( skaldišče se polni ?? temu nasilnemu jedrskemu ekološko terorističnemu LOBIJU, pognali novinarji, pred 40 leti bi se saj z Hrvati dogovorili za odlagališče katerega lokacijo iščejo že 40 let pa je nikoli ne bodo našli še manj izgradili, Gospoda je celo tako pokvarjena da še Hrvaški del odpadkov bi potisnili Slovencem pod nos. Hrvaške odpadke Slovencem, Slovenskim otrokom in potomcem 40 000 letno vojaško skrb za ta strup, zraven pa polna usta laži o poceni energiji.
Pikanajlonca
11. 08. 2019 21.36
+6
40 let že iščejo mesto za odlagališče in ga nikoli ne bodo našli, še smeti niso v stanju skladiščit niti gum, niti plastiko za sveče ?? in ti bi sedaj nekaj gradili za dve milijarde odpadkov imajo v NEKU..za te naj poskrbijo, ter za Žirovski vrh in Brestanico..to je draga človeku Škodljiva energija dražje NI zato se pa tako mudi..ne vedo kaj bi ??
Ankica Radenkovi?
05. 08. 2019 09.40
+6
kakorkoli nam to ni všeč je NEK edina naša realna energetska možnost....da na majhnem prostoru pridobimo ogromno energije, ki jo nujno rabimo....ne mi afne guncat kvazi naravovarstveniki...preselite se v jurte in pasite ovce na planinah, hodite peš oz jahajte na konjih....pol bo iskrenost vaše skrbi za planet bolj razumljiva nam smrtnikom...dokler boste bogato plačani iz državnih sredstev in pol še od investitorjev da jim ne nagajate pa je vaša verodostojnost fejst pod vprašajem...samo g. Marinčeka poglejte pa nam je vse jasno....svojo dušo je hotel prodati celo dvakrat in jo tudi je za isto stvar....
torks11
01. 08. 2019 16.54
-1
zmanjšat število zemljanov na 20% sedanjih pa bo vsega dovolj--- boleče a drugače ne bo šlo
vokindos
01. 08. 2019 11.55
+3
NEK ne proizvede 40% električne energije v Sloveniji, ker je 1/2 proizvedene energije Hrvaške.
Banion
26. 07. 2019 09.11
+9
Samo v španoviji s hrvati NE
Manandi
26. 07. 2019 08.09
+1
NEK 2 je rešitev samo za tisoče riti, ki iščejo svoj stol, kajti življenska doba NEKA se izteka odlagališča že 40. let ne najdejo izbruhnili bodo pa vsi prikriti stroški, ki bodo pokazali kako draga je jedrska energija in kako težko je skrbeti za odpadke. Nikoli niso pokazali realnih stroškov NEKA vse je MIT in laž. Je pa strah tega Lobija pardon še ene skorumpirane SKUPINE PRI KORITU edina resnica v tej zgodbi. Vsak čas bodo prišli na dan podatki, ki bodo podrli MIT in ostalo o NEKU zazijala bo ogromna finančna luknja, na tisoče sodov v odpadkov in tisočletna skrb in stroški zanj, je hudo kajti ta čas se bliskovito bliža in panika že grabi ljudi
Banion
28. 07. 2019 11.14
+1
In kaj je boljša rešitev če se hočemo znebiti ogljika? Vsako pridobivanje energije je umazano, varčevati ne znamo ker smo si ustvarili takšno življenje. Kot otrok sem živel v kmečki hiši in največji porabnik energije je bil elektromotor ko smo mlatili žito, nobene klime, hladilnika TV in drugo razen radio je bil in danes vse na elektriko, kdo se bo odpovedal skrinjam klimi ogrevanju vode itd. Ne vem če sončno paneli dajo toliko energije kot jo potrošimo za njih izdelavo. Se kdo spomni fame bio disel in bio plin, ko so le ugotovili da za liter biodizla rabimo o,75 litra dizla in da metanje trave v bio plinsko napravo zahteva skoraj toliko energije kot jo dobijo ven in še pridelava hrane se s tem zmanjšuje je bili kar konec. Sončna energija, vetrne elektrarne so lahko dobrodošla dopolnitev, osnova za vzdrževanje in robustnost sistema so lahko le veliki proizvajalci. Kdor ve kako se vzdruže frekvenca in napetost bo to tudi razumel. Veliki sistemi so lahko hidroelektrarne tam kjer je vse leto dovolj vode ali termo ki svinjajo z izpusti. Tako ugotovimo da so jedrski odpadki še najmanjše zlo pri vsej proizvodnji ki jo da ena jedrska elektrarna
nebel
17. 07. 2019 08.27
+8
Za zadovoljitev sedanjih in še bolj prihodnjih potreb po električni energiji bomo v vsakem primeru potrebovali veliko stabilnega vira energije. To zaenkrat realno zagotavlja samo jederska energija, ki je tudi čista. Vetrna in sončna sta razdrobljeni in preveč nihata, da bi zagotavljali stabilno stanje omrežja. Vodna z večjo močjo je že zgrajena, manjše elektrarne pa samo pomagajo odpravljati nihanja napetosti omrežja, za odpravljanje špic in pomaga pri transportu energije, za potrebe potrošnikov pa proizvajajo premalo energije, da bi bile sistemsko pomembne. Trenutno stanje in navijanje električnih trgovcev tega ne rešuje, nasprotno, dolgoročno celo poslabšuje stanje energetske samozadostnosti in okoljske ustreznosti. Ti ne bi gradili ničesar, samo kasirali bi. Uredili bi z različnimi paketi ki bi jih sklenil kot na primer pri telefonu, kjer zakupiš določeno količino energije. Ko zmanjka, te odklopi. Pomeni redukcije in uvoz energije po kakršni koli ceni bo takrat v določenem trenutku. To ni zagotavljanje splošne dostopnosti in stabilnosti energije celotni državi, ampak služenje na hrbtu revnejše večine brez vlaganja v odpravo tekega stanja = gradnje novih kapacitet in gradnje močnejšega omrežja, ki bo preneslo neprimerno višje napetosti potrebne za polnenje baterij kot jih večina današnjih hiš in gospodinstev sploh ima. In pri tem ne igra vloge dan ali noč. O tem trgovci z energijo namenoma molčijo in prepuščajo problem v bodočnost, ki ga bodo morali rešiti drugi, oni pa si bodo umivali roke in pospravili dobičke, ki jih bodo ustvarili do takrat. In služili z uvozom energije in prodajanjem tu doma. Mi pa bomo še vedno na istem ali celo slabšem kot sedaj.
big brother
23. 07. 2019 20.22
-5
Jedrska elektrarna ni čista, ker drugače bi bil sistem odprt in nebi vsako leto jih iz neka pelal 15 na onkološki. To je prva stvar. Druga stvar, stabilnost da, vendar danes ne živimo več v času, ko smo vezani zgolj na naše vire energije. Države, ki nimajo jedrskih elektrarn imajo še bolj stabilno energetsko omrežje kot mi, zato to ni res kar si napisal. Male elektrarne predvsem vodne na večjih padcih so vedno zanimive, enako vetrne. Zaradi jedrskega lobija, ker se tu lahko največ pokrade je to pri nas prepovedano. Ko so uničli popoln režim Save in vzporedno vse kar spada živega zraven, se za to ni nihče sekiral, ker gre spet za projekte kjer se lahko največ pokrade. NA 10 metrih padca vodne elektarne gradimo samo v Sloveniji. So popolnoma nerentabilne in ob najmanjše nalivu zaradi spodnje vode izgubljajo na moči saj se padec zmanjšuje. Pri poplavah seveda stojijo, v tistem trenutku pa ima Jablanica v bosni 200 megavatov proizvodnje. Ne pisat neumnosti, ker vse glavno kar si napisal ne drži.
big brother
23. 07. 2019 20.24
-3
Predlagam pa NEK 2 v Ljubljani ali njeni okolici, al pa Maribor ali pa Celje. Kjer si jo želite, tam si jo odpelte. NE Krško, tle jo že mamo. Še vi bote gutal mal
fairplayy
17. 07. 2019 07.39
+4
nobena oblika energije ne bo dovolj ob naši naraščajoči potratnosti porabo treba omejiti obstaja nešteto alternativ množici porabnikov, dokler bo el en in fosilna energija imela smešno nizko ceno bo poraba samo naraščala, kaj šele da bi kdo varčeval
vokindos
17. 07. 2019 07.01
+8
Ja sedaj so škodljivi PM10 delci. Jutri bo nekaj drugega. Drugače pa tudi pri fosilnih gorivih se da zadevo obvladovati s čistilnimi napravami. Ne pametnjačimo, saj vemo kdo so resnični onesnaževalci ozračja (Kitajska, Indija, Rusija, Amerika...)
miccc
16. 07. 2019 21.50
-6
Res je malo nelogično, da imamo toliko vodnih potencialov za pridobivanje elektrike. Toliko sončnih dni, toliko veterne energije. Mi pa bi še naprej uporabljali star sistem pridobivanja elektrike, ki se ji reče koncentriran. Prihodnost so obnovljivi vri energije in akumuliranje le te v powerbank-e (nekaj takega kod je Musk naredil v Avstraliji), v pretočne hidroelektrarne. Prihodnost je v malih elektrarnah ne pa v velikih. Pomislite samo koliko izgub je med prenosem el. energije med Krško in LJ. Najlažje je razpisati razpis za Jedrsko elektrarno. Najtežje pa je napisati zakon za male elektrarne. Največje provizije so pri velikih razpisih. Pri dobrih zakonih jih ni. Denar za JEK2 raje dajte za večje subvencije za male elektrarne. Oklestite birokracijo za lažje odločanje za gradnjo zasebnih elektrarn hidro vetrnih sončnih in termo. . Uvedite več tarifni fleksibilni obračunavanje elektrike glede na porabo v omrežju. Saj če prav razumem imamo elektrike ponoči preveč podnevi pa ob špicah včasih premalo. Torej je treba špice dražje računat. Pa se bodo trg oz porabniki prilgodili.
fairplayy
17. 07. 2019 07.29
+8
če se ponoči polni el avto in ali tč pri vsaki hiši bo tudi ponoči premalo elektrike
jozes12
17. 07. 2019 08.05
+6
Samo obstoječe sončne elektrarne bodo plačnike računa za elektriko zaradi subvencij stale vec kot je stal TEŠ 6. Ob tem da TEŠ 6 proizvede 30% elektrike letno, te sončne pa samo 2% ter da je planirana življenjska doba soncnih elektrarn 2x manjsa. Govorimo torej o efektu 30x manj za isto ceno! Pa se strinjam da TES bo počasi šel proti zaprtju.
jozes12
17. 07. 2019 08.45
+5
Žal nimamo elektrike niti ponoči več preveč. Špice so obračunane dražje, ne želi si, pa da ti jih obračuna tvoj ponudnik. Ker dosega cifro tudi po 100x normalna cena. Če pogledaš "powerbanke" pa ti bo tudi jasno, koliko energije lahko shrani (zanemarljivo) in služi le za glajenje špic, ob tem da je proizvodnja teh tudi ekološka bomba. Življenjska doba le teh, pa ni nič boljša kot v tvojem mobilnem telefonu; kar veš koliko je. Za subvencije za sončno smo dali za obstoječe sončne (cca 250MW) v višini celega TEŠ6. in Kaj imamo od tega? 2% letne proizvodnje, sončne panele pa bo treba po 20 letih zamenjat. Torej? Subvencije v sončne te direktno bremenijo preko OVE dajatve na računu elektrike, TEŠ 6 in izguba pa se prenaša na lastnika (državo), ki tega stroška ne more prenesti na končni račun elektrike, ker elektriko prodaja po tržni ceni. Se torej poravna med dobički/izgubami državnih podjetij. Če pa bi lahko TEŠ6 prodajal po svoji lastni ceni, bi to pomenilo pritisk na račun končnega porabnika, ampak potem ne bi delal izgube.
Aljoša Kancler
16. 07. 2019 21.36
+9
Jedrska prihodnost je v FUZIJI. Bo kdo o tem kaj razpravljal...?
lycan
17. 07. 2019 08.20
+4
Dokler stvar ni dokončno razvita bomo potrebovali še minimalno 50let. Trenutno v poskusnem reaktorju uspeli ustvariti le nekaj sekund dovolj stabilno in reaktivno okolje, da so energijo celo ustvarjali in ne le porabljali. Neposredna prihodnost je bolj naklonjena novim reaktorjem fisije, ki jih poganja ne uran ampak torij. Enega že gradijo na Kitajskem.
nebel
17. 07. 2019 08.31
+3
To je še predaleč v prihodnosti, za reševanje siruacije pa jo potrebujemo sedaj in do takrat bo treba zgraditi vsaj še eno če ne dve običajni fisijski.
tutifon
16. 07. 2019 19.14
+1
Želite električne skiroje, avte , toplotne črpalke, pa kaj vam je, EKO VSE ?.....OD KOD ŠTROM ? A spet LEVI IN DESNI ?....Folk, zamislite se, elektrika ne pade iz lune, nope, nikoli ne bo....vaši telefoni na FB in ostalem balastu, aja, vse je zastonj.....VOZI MIŠKO. Vi pa isti, VI uporabniki ne bi imeli drugih, potrebnih virov električne energije, ker to je LEVO....DESNO, PA KO TO KRADE, KO TO LAŽE ? Kar se mene tiče, končno ena tema, ki ni BIG BUBIS..... O teh stvareh že zdavnaj opozarjamo tako ali drugače na SLOSOUL....sreča da se kak novinart, novinarka loti resne teme, vredne resne debate tudi tukaj, na 24ur, dajmo tem mislecem, in preudarnim novibarkam, brez politične akonotacije priložnost za OBJEKTIVNO POROČANJE, bom spremljal. Ni samo Fartis s SLOSUB in FB edino mnenje , ki šteje.... Še nas je, ki znamo razmišljati, RAZMIŠLJAJTE tudi vi..... TEŠ, HE, JK 2 BLOK, VETERNICE, električni skiroji, picikli, in vse balast, ki nas, vas spremlja. Jp, jaz nazadnjak, grem na koncert DURRAN DURAN. Slosoul, gugl Tepina, svaka čast, to je prava tema.....imam alternativo, ne utrujajmo se s tem, isto mislimo. Skype: vegas-1 Jure, spremljal bom to temo. Pozdravček iz Koroško, Šaleško, Dplenjske, Podravske regije. Kontaktiraj me, če misliš, da lahko kateri "bedak" doprinese na to temo.
Hulk Zalepi
16. 07. 2019 17.50
-8
bolj zapletena je zaradi stevila reaktorjev, omejevanja ppsledic in velike smole (naravne nesrece), hujsi pa je bil in bi bil lahko se bolj Cherno
jured100
16. 07. 2019 17.20
+41
O lej, novinarji so nagruntali da je jedrska kr dobra. Dolg ste rabil. Fukušimo je trofu cunami, vključno z vsemi drugimi jedrskimi elektrarnami na poti in škoda praktično ni bilo. Cunami. Izliv je bil absolutno minimalni in je bil primerljiv z letom na 8 000 m za približno 1 teden. Seveda, notranjost elektrarne je druga zgodba, toda cunami Slovenije verjetno ne bo zadel. Eksplozija oz. radioaktivni izliv je nevaren samo pri a) slabo zgrajenih reaktorjih (Černobil) in b) človeške napake (več napak, Černobil). Ena jedrska elektrarna na SLO ozemlju pridela 40% vseh naših energetskih potreb. Aja, pa polovico damo Hrvatom. Če bi mi postavili še eno jedrsko elektrarno, po primerljivi ceni kot TEŠ 6, bi lahko zaprli praktično vse ostale elektrarne na SLO ozemlju. Ali želite ugasniti ta del proizvodnje CO2? No, ta možnost nam je odprta že +/-30 let. Ignoriranje te realnosti je tudi glavni razlog zakaj štejem environmentaliste kot navadne lažnivce. Imeli so veliko možnosti pomagati svetu, toda njihova nerazumljivost, neizobraženost in preprosta panika so uspeli (kar uspešno) zatirati človeški napredek. Vsake 6 mesecev slišimo o "čisti vodi iz zraka" in "alternativnimi viri energije" z absolutno 0 realnosti v ozadju. Tipični hipiji.
tutifon
16. 07. 2019 19.17
-7
ti nimaš kolektorjev, veternic, imaš samo TELEFON ..... Torej odvzemaš, ne proizvajaš, definitivno nisi na 24 ur preko sajta, ampak preko fkn FB......in nimaš ogličnega odtisa, kot HAMBURHER IZ Argentine.....
jured100
16. 07. 2019 20.38
+7
Na računalniku sem... in ni treba da vsi proizvajajo elektriko, če delamo in pridelujemo druge stvari. Če bi vsi delali koruzo potem ne bi imeli mesa.
MATEJ5321
16. 07. 2019 16.40
+16
Tle kr pišete vse povprek brez realnih izračunov. Jederski blok pokriva 50 % slovenije in še enkrat toliko hrvaške. Termoelektrarne so daleč za jedersko, hidroelektrarne pa še dlje. Ob veternicah se ne da živeti, zato odpadejo. Sončne elektrarne so pa predrage namreč zanj plačujemo 4 x dražjo elektriko. Ampak elektrike bomo potrebovali bistveno več kot sedaj ...
Miriyam
16. 07. 2019 16.44
-19
Jedrska za Slovenijo ima ubogih 300 MW ko ima Šoštanj 4 x toliko sam Blok 6 600 MW torej 2 x toliko. In ne trabunjaj če pojma nimaš.
Frane Šajn
16. 07. 2019 16.49
+1
stromar5
16. 07. 2019 17.39
+7
NEK proizvede cca. 5-6 TWh letno, odvisno od tega, ali je med letom bil remont ali ne. Slovenija in Hrvaška skupaj porabita cca. 30 TWh elektrike letno. Torej prej 20 %, ne pa 50 %.
SVETTEL5
16. 07. 2019 18.00
+6
miriam...NUK proizvede 38% vse električne energije v Sloveniji kako lahko Šoštanj 4x več? Razloži prosim!
SVETTEL5
16. 07. 2019 18.04
+3
NUK5.776 termoelektarne 5.373 vodne 4.882 ostalo skoraj nič..
aco scer
17. 07. 2019 07.52
+0
Ker ti računanje gre pa upoštevaj kako je navedeno: NUK proizvede 40% električne energije v Sloveniji, deli se pola pola, torej koliko ostane nam? Saj je vse prav navedeno, samo razumet je treba.
MATEJ5321
16. 07. 2019 16.35
-25
Zaradi Črnobila bi lahko umrlo pol evrope in življenje več 100 let ne bi bilo mogoče !
stromar5
16. 07. 2019 17.41
+15
Serija Chernobyl v nekaterih zadevah za potrebe dramatizacije pretirava.
Miriyam
16. 07. 2019 16.33
-25
Blok 6 je dvakrat večji sam, skupaj kapaciteta pa 4 x večja od tega je jedrska komaj za TALUM zadosti pa nehajte poveličevat nekaj od čega Slovenija nima niti KILOVATNE ure elektrike. Ali drugače če NEK premore 40 % potem ŠOŠTANJ premore 160 % vse Slovenske energije. Ali drugače NEKA ni skupaj za en sam 5. Blok Šoštanja..Je pa ta o 40 % ena največjih nateg letošnjega leta.
stromar5
16. 07. 2019 17.43
+16
Po moči sta skoraj ekvivalentna (neto TEŠ6: 550 MW, neto NEK: 696 MW), treba pe je upoštevati, da NEK obratuje 90 % časa na polni moči, zato proizvede za cca. 50 % več elektrike kot TEŠ.
SVETTEL5
16. 07. 2019 18.12
+9
stro...pusti jo saj niti šeštevat ne zna
Antropozofija
16. 07. 2019 15.59
-49
Nemčija se je odrekla jedrski energiji.. Čas je tudi za nas, da se razmiplja o zaprtju JE. Termoelektrarne bodo postale preteklost zaradi ukinjanja in posredno plačevanje kazni za Co2 izpuste.. Edina alternativa je vetrna energija in sončna. Uvestu nepovratna sredstva za montažo sončne elektrarne na vsak dom, šolo, bolnišnico ali katerokoli javno ustanovo. Vendar seveda to ni interes elektropodjetij in države...
Prekmurec02
16. 07. 2019 16.02
+16
Sončna elektrarna. Ponoči boš pa sveče prižigal
luckysss
16. 07. 2019 16.13
+1
Vetrna in sončna bolj onesnažujeta Zemljo kot termo....Treba je gledati kako se takšne elektrarne postavijo in koliko časa jim je obratovalni rok... Morda je še najbolj čist vir sistem ogledal, ki se fokusirajo v eno točko in tako proizvajajo "štrom"....Seveda ne direktno...;)
Antropozofija
16. 07. 2019 16.19
-8
BorisDBoris
16. 07. 2019 20.32
+4
Zdaj sem reven, edina alternativa je da postanem bogat. Ne ide to tako lako. Ne gre ugasnit zadevo in upat na boljše čase ... Upanje ne poganja industrije, če že mogoče tvoj dom.