Slovenija

Slovensko zdravstvo – beda, blišč in afere

Ljubljana, 26. 03. 2023 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
66

Dva obraza slovenskega zdravstva beda in blišč ter afere, ki pretresajo slovensko zdravstvo. Že leta veliki apetiti po različnih elitnih lokacijah v Ljubljani, namenjenih zdravstvu. Koga zares skrbi za bolnike, kdo se bori za javno zdravstvo?

Na eni strani slovenskega zdravstva dotrajane slovenske javne bolnišnice in klinike. Razpadajoče in potresno nevarne stavbe, prenatrpani prostori z bolniki na hodnikih. V preteklih treh letih skorajda ni bilo dneva, ko ne bi gledali prizorov z dotrajane ljubljanske infekcijske klinike. Skoraj 70 let stara stavba je statično nevarna, sobe in čakalnice premajhne, ponekod tropske temperature. Na obravnavo morajo bolniki čakati pred kliniko – v zabojnikih. Že vsaj deset let čakajo prenovo, pravi predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc. A sodu je izbil dno prav covid, ko so se razmere kritično poslabšale. "Sobe so zelo, zelo majhne. Ustrezale so normativom izpred davnih let, po trenutnih smernicah pa veljajo samo za eno tretjino tistega, kar bi morale biti. V sobah imamo dva bolnika, pa še za enega ne ustrezajo po normativih." Bodo torej bolniki po desetih letih obljub le dočakali novo infekcijsko kliniko? Zgradili naj bi novo oz. prizidek k obstoječi stavbi. Za kliniko bomo predvidoma plačali dobrih 106 milijonov evrov, zgrajena naj bi bila v treh letih. 

Za zidovi osrednje slovenske bolnišnice

Nujno obnovo – tudi energetsko – je medtem le dočakala 40 let stara glavna stavba ljubljanskega kliničnega centra. A še preden se je obnova dobro začela, je bilo zaradi zamujenih rokov izgubljenih vsaj 12 milijonov evropskih sredstev, preostala sredstva pa so bila preusmerjena v nakup drage medicinske opreme. Obnova, ki se je nedavno podražila za dobre štiri milijone evrov, bo torej financirana iz državnega proračuna. 

Notranja prenova zato zdaj poteka po etapah, zaradi tega pa se tudi draži – pred kratkim za kar 13 milijonov evrov. Kaj in kako pa prenavljajo? Za zidove osrednje slovenske bolnišnice nas je popeljal strokovni vodja sanacije, kirurg Gregor Norčič. "Sobe so bile narejene za en drug čas." Zaradi del morajo bolnike seliti sem in tja. "Je treba biti pošten ta obnova je bolj zahtevna in naporna za osebje UKC, ker večina bolnikov bo v času triletne sanacije mogoče samo nekaj dni v bolnišnici, osebje bo pa v izrednih razmerah delalo ves ta čas."

Gradnja nove infekcijske klinike in prenova UKC Ljubljana sta le dva od več kot 50 projektov gradnje, obnov in sanacij javnih zavodov. Sredstva bodo zagotovljena iz paketa dveh milijard evrov za investicije v zdravstvo, ki ga je država razdelila do leta 2031. Koliko evropskega denarja bo ministrstvu uspelo počrpati? Glavna težava, meni Alojz Ihan, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, je, da pravzaprav vsak minister bolj politično, populistično zastavi investicije. "Kar pogrešamo, je vsekakor odločevalec, ki je pri nas minister, ki bi imel ustrezno stabilnost, ki bi mu omogočala dolgoročno načrtovanje."

V 24UR Fokus zaokrožujemo serijo člankov v preiskovalni zgodbi rubrike Dejstva: investicije v zdravstvo. O prvi zasebni bolnišnici v prestolnici, apetitih po elitnih lokacijah, namenjenih zdravstvu, težavah dotrajanih slovenskih bolnišnic, novih investicijah v javne zavode.

Slovenske bolnišnice pokajo po šivih

Slovenske bolnišnice pokajo po šivih. URI Soča bi potrebovala še enkrat toliko prostora, kot ga ima – 30 tisoč kvadratnih metrov, ocenjuje strokovna direktorica inštituta Metka Moharić. "Imaš logopeda na enem koncu inštituta, zdravnika na drugem, delovnega terapevta na tretjem, namesto da bi bili nekje združeni in bi delo opravili timsko, kot smo v rehabilitaciji navajeni." 

Onkološki inštitut pa potrebuje 15 tisoč kvadratnih metrov. Vse od selitve v to stavbo se inštitut spopada z velikimi težavami. Država je že pred 25 leti, ko je bila incidenca raka skoraj za polovico manjša (8600 novih bolnikov letno), načrtovala drugo fazo inštituta, a ni bila nikoli uresničena. "S povečanjem novih načinov zdravljenja bolnike bolj zdravimo, dlje zdravimo, smo bolj uspešni, ampak to seveda pomeni na drugi strani, da potrebujemo več prostorskih in kadrovskih kapacitet," pojasnjuje Janja Ocvirk, predstojnica internistične onkologije, ki se ukvarja s sistemskim zdravljenjem raka. Bosta ti dve javni bolnišnici nujno širitev in nadgradnjo dočakali?

Nove zasebne bolnišnice, klinike

Na drugi strani pa najsodobnejši zasebni centri, klinike in bolnišnice z moderno opremo in infrastrukturo, ki so financirani tudi z javnim denarjem. Kot smo razkrili v rubriki Dejstva, bodo na zemljišču tik ob URI Soča gradili prvo zasebno bolnišnico v prestolnici. Gradil jo bo eden največjih koncesionarjev v Sloveniji – Diagnostični center Bled. Zanjo bodo odšteli 45–52 milijonov evrov, Diagnostični center Bled bo zagotovil večino denarja, njegovi lastnici (državni zavarovalnici Triglav in Sava Re) pa okoli 10 milijonov evrov. Po načrtih bo bolnišnica zgrajena do konca leta 2026. "Ne gre za selekcijo izbranih storitev, ki prinašajo denar ali pa več denarja, gre enostavno za celovitost ponudbe in kvalitetno storitev," pojasnjuje generalni direktor Diagnostičnega centra Bled Zvone Novina. A minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ima s tem zemljiščem, kjer bodo gradili zasebno bolnišnico, drugačne načrte. "Mislim, da je stvar politike, da vendarle pridemo do tega, da to parcelo v celoti dobi ministrstvo in se naredi razvoj URI Soča ali nadgradi Onkološki inštitut." 

Medtem ko minister vztraja, da bo to zemljišče odkupila država, pa se zasebna bolnišnica z državnim URI Soča že pogovarja o strokovnem sodelovanju. Tudi strokovna direktorica inštituta Metka Moharić v novi investiciji vidi prednosti za njihove bolnike. "S tem bi imeli sodobno opremljeno diagnostično bolnišnico v naši bližini in bi te zadeve lahko izkoristili. Če gledamo z vidika naših pacientov, bi bila bolnišnica prej plus kot pa minus."

Medtem bo na Gorenjskem, na Golniku, svojo kliniko gradil tudi eden najbogatejših zdravnikov podjetnikov Marko Bitenc. Velika bo približno 10 tisoč kvadratnih metrov, zanjo bodo odšteli nekaj več kot 20 milijonov evrov. Zeleno luč za gradnjo imajo, pisno pojasnjuje Bitenc, a se še niso odločili, kdaj bodo na zemljišču, ki so ga pred tremi leti kupili od države, dejansko začeli graditi. Bo tudi v tej Bitenčevi kliniki operiral minister za zdravje Danijel Bešič Loredan? Trenutno dve do štiri ure na teden dela v Kirurgiji Bitenc. Minister Danijel Bešič Loredan odgovarja: "Za zdaj delamo tukaj, počakajmo, da se sploh karkoli zgradi." 

Tako Diagnostični center Bled kot Kirurgija Bitenc sta med največjimi koncesionarji pri nas, uvrstila sta se med deset koncesionarjev, ki od države dobijo največ javnega denarja. Lani so tako podjetja iz skupine Bled dobila 21 milijonov javnega denarja, Bitenc pa dobrih 6 milijonov. Vseh zasebnikov s koncesijo je več kot 1400. Koliko je med njimi ambulant, koliko klinik, bolnišnic? MC Medicor, drugi največji koncesionar, ki je skoraj polovično v lasti kardiologinje Metke Zorc, je imel lani 3252 hospitalizacij bolnikov, kar je celo več kot v javnih bolnišnicah Topolšica in Postojna. Tudi Zorc sicer napoveduje širitev svojih ambulant, zlasti na obali. 

Elitne lokacije, namenjene zdravstvu kdo jih bo kupil?

Ob tem pa še boj za različne elitne lokacije in zemljišča v Ljubljani, namenjena zdravstvu – zemljišča ob URI Soča, nekdanja mestna otroška bolnišnica, Železniški zdravstveni dom, študentski zdravstveni dom. Kdo jih bo kupil in kdo tam gradil? Kakšni so interesi v ozadju?

884x150_clanek_Fokus_2603
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komentiraj200
28. 03. 2023 11.36
+2
27. 03. 2023 11.48
+3
Zdravniki in z njimi povezane ustanove, so že leta korupcijsko gnezdo. Se še spomnite plavih kuvert?
piu
26. 03. 2023 19.26
+4
Lewac Bešić naj že enkrat odkrito pove kako je nameraval zmanjšati čakalne vrste v zdravstvu glede na popoln razpad sistema v času lewega vodenja države.......
MladInPerspektiven
26. 03. 2023 20.04
+1
ja to ti je najbrž maršal povedal, zakaj pa on ni rešil zadeve????? Demenca je kruta zadeva piu
MladInPerspektiven
26. 03. 2023 20.08
+3
piu- glede čakalnih vrst pa so krivi SDS, SD, NSi ... samo poglej na zadnje so zavarovalnice uvedel zavarovanje do specialista v nekaj dneh. Sedaj upam, da si razgledana oseba če bogati, ki si lahko privoščijo pridejo do specialistov pred drugimi in tudi na operacije, toplice, fizioterapijo kaj se potem čakalna vrsta zmanjša???? za ostale se POVEČA če hočeš ti matematično prikažem
piu
26. 03. 2023 20.27
-2
pri njemu je zdravstvo lepo vozilo v času najhujše epidemije v zgodovini države......Le kako vam ne rata v normalnih razmerah?
krmeki
26. 03. 2023 17.44
+7
Predvsem afere zadnje čase....
zmerni pesimist
26. 03. 2023 16.46
+10
In koga bojo tam zdravili delavce ki imajo minimalca sigurno ne
patogen
26. 03. 2023 13.37
+4
Toje še vse Juga, te organizacije in njihova organiziranost. Kardeljanski sistem financiranja, ki je ostal enak od 70tih, le dodatno zavarovalnico so priključili zraven. Za sedanje stanje je pa kriva miselnost dosti velike večine, češ, saj je bilo čisto v redu takrat. In ta večina voli stranke kontinuitete bivše Juge...
Mekenzi
26. 03. 2023 13.06
+8
Mi smo balkan, vprasajte kam nas razvrscajo Evropejci, vstavbe in tehnologijo se je zelo malo, vložilo denarja samo v žepe, pogled na ORLCelje je katastrofa kopalnice, wc, ploščice Elemente iz odložišča izbrišete tako, da jih povlečetePripnite kopirane izrezke besedila in preprečite, da bi po eni uri potekliPripnite kopirane izrezke besedila in preprečite, da bi po eni uri potekli še iz stare Avsto ugarske stavba v razsulu.
GAYPROPAGANDA
26. 03. 2023 13.26
+4
Mi smo Balkan ni izgovor! Problem z razumevanjem kako bi moralo biti nima večina družbe, ampak politika, del gospodarstva ki so ugrabili državi, oropali in raja to plačuje! Organi pregona pa nič!
kr--en
26. 03. 2023 12.59
+3
UKC je star 40 let? Vsaj osnovne podatke napišite pravilno.
GAYPROPAGANDA
26. 03. 2023 12.59
+8
Vse klinike UKC bi morali na novo zgraditi zunaj centra Ljubljane po današnjih standardih v višino in samo preseliti tja! Tako bodo pa sanacije stale več in še obremenjujoče je za osebje in paciente. Če nebi toliko kradli bi imeli najsodobnejši UKC daleč naokoli!
branko-r
26. 03. 2023 12.41
+8
vse bolj se vračamo na balkan vse povsod korupcija ogromno smetja ob cestah gore smetja v naravi in da ne naštevam naprej
GAYPROPAGANDA
26. 03. 2023 13.22
+0
Smeti povsod je res v zadnjih letih veliko. To opažam tudi sam. Tudi mesta so umazana Pred desetletjem + smo imeli dve akciji očistimo Slovenijo v enem dnevu! Takrat se je družba nekaj časa zavedala da je bolje če živimo v čistem okolju. Sedaj (tudi zaradi prihoda priseljencev iz juga) in drugih generacij je zopet vse zasvinjano!
eurosapiens
26. 03. 2023 12.36
+5
kar ljudje volijo ... takšno državo in sistem imamo ... zaostali balkan
Ljhdsvd
26. 03. 2023 12.30
-2
Mi , ki smo volili naš sab smo zadovoljni
nopino
26. 03. 2023 13.17
-2
Senade, ti si na volitvah 5x obkrožil "sds" in je tvoj glas šel v kanto. In nehaj z to "foro" ker je totalno glupa!
natmat
26. 03. 2023 12.29
+1
Kako da je kar naenkrat vse ratalo politična opcija z zdravstvom vred?Stici iz ozadja so aktivirali vse kar leze in gre v par mesecih kot da se vseh teh problemov ni bilo v vseh 30 letih...nekaj čudno smrdi pri vsem tem...
mackon08
26. 03. 2023 13.22
+2
natmat ali si slep ali pa naiven do zdaj so vsi skrivali vse kar se dogaja v zdravstvu zdaj pa je tega konec in se vidi beda zdravstva.
Levcekk
26. 03. 2023 12.26
+1
Politika še končuje iz bolnih,starih,invalidov itd..in še kaj hujšega.Leta 2012(vlada J.J)so mi v UKC.LJ načrtno po ukazu politike in njej podrejene policije,ki vseskozi spremlja moje dejavnosti načrtno uničili transplantirano ledvico s zamenjavo terapije in neprimernim odmerki z izgovorom,da mi bodo tako pozdravili oz.odpravili soor.To so mi med drugimi storili(,obstajajo izvidi kot dokaz),da bi me utišali,ustrahovali,izsiljevali in bi me imela politika oz.država v oblasti,ker sem kritičen in glasen do politike in njenih kriminalnih dejanj ter njej podrejenih institucij ter pokvarjenega sistema,ki gre na roko vsakokratni politiki oz.oblasti in država želi vse prikriti.
pekoči paradižnik
26. 03. 2023 12.18
+7
Kdor bo uspel iztrgati zdravstvo iz krempljev janšizma,... ta bo zmagovalec in heroj.
Švejk 123
26. 03. 2023 12.17
-4
Reforma zdravstva holobnjaka je menjava kadra v slovenskih bolnišnicah, edino kar je naredil do danes.
vvvilice
26. 03. 2023 12.07
+10
Še enkrat namišem, sistov kot je zdravstvo NE SME VODITI ZDRAVNIK! Ni usposobljen za to, ni strokoven, ni primeren. To so sistemi, ki potrebujejo pravega človeka. Zdravniki so svetovalci, nikakor pa vodje, ne gre in ne bo šlo, ker ne more iti. Nehajte iskati ministrov, direktorjev, ... iz vrst zdravnikov.
Abrams
26. 03. 2023 12.16
+1
Če seveda so to strokovnjaki. Se mi zdi pa da so to samo politični priskledniki v belih haljah.
vvvilice
26. 03. 2023 12.05
+1
Sedaj, ko šerifi odločajo o zdravstvu, nepoklicani, nestrokovni, nekompetentni, se čudite zakaj ke tako?
slayer2
26. 03. 2023 11.49
+8
Članek na Žurnalu 24,piše o tem,da naj bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje podražilo kar za 10€,že tako ne dobimo za to kar plačujemo NIČ, oni bi pa dražili?!!! Ne vem no,če nas to ne premakne iz domov,potem si zaslužimo še kaj hujšega!!!
123soba
26. 03. 2023 11.44
+1
Že sam ta prispevek se vrti samo okoli Ljubljane, torej adijo...