Slovenija

Smo pred tem, da bomo imeli prvič 'First lady', prvo damo po ameriškem vzoru?

Ljubljana, 29. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
72

Pojavljanje partnerke predsednika vlade Roberta Goloba Tine Gaber na uradnih posvetovanjih, sodelovanje pri Strateškem svetu za prehrano, še posebej pa intervju, katerega del smo objavili v oddaji Preverjeno, močno presegajo vsakršno delovanje, udejstvovanje prejšnjih partnerjev in partnerk predsednikov države ali vlade pri nas.

Robert Golob in Tina Gaber v Planici.
Robert Golob in Tina Gaber v Planici. FOTO: Damjan Žibert

Vloga partnerjev najvišjih izvoljenih predstavnikov in predstavnic v svetu je precej različna. Sicer za večino držav velja, da so partnerji zelo v ozadju, pogosto javnost o njih ne ve kaj dosti, še imena včasih ne.

Drugače je v Združenih državah Amerike, kjer je vloga partnerke, doslej so pač bili vsi na čelu ZDA moški, prava institucija in jasno opredeljena. Je zelo na očeh javnosti, ponavadi si izbere neko področje delovanja, ki ji je pri srcu, in je pri tem zelo aktivna. V Beli hiši ima tudi svojo pisarno, ima tudi uradno stran. Eden izmed primerov:

Hillary Clinton je bila leta 1993, ko je bil predsednik njen mož Bill, celo na čelu delovne skupine za izvedbo ene izmed najpomembnejših reform nasploh, reforme zdravstvenega zavarovanja.

Pri nas so vloge partnerjev in partnerk več ali manj protokolarnega značaja.

Zdaj pa smo dobili partnerko, ki ima svojo agendo, ki jo skuša izpeljati in predstavljati tudi z neposredno pomočjo predsednika vlade. Gre absolutno za hvalevredno in izjemno pomembno, zelo spregledano in za mnoge še vedno nepomembno temo, to je, kako zmanjšati trpljenje živali. Tina Gaber je etična veganka in tudi svojo magistrsko nalogo je naredila na takšno temo. Verjetno ima torej potrebne reference, da promovira to temo. Ampak ali na način, da v uradnih prostorih snema intervju s premierjem, ki v njem obljublja, kaj vse bo naredil na tem področju?

Premier Golob je pojasnjeval, da je to zato, da bi bilo vse javno in transparentno. Od tod tudi njeno dokumentirano sodelovanje na uradnih posvetih. In da je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da s tem ni nič narobe, da ne gre za konflikt interesov.

Dejstvo je seveda, da se na ta način, za Slovenijo nov in nekodificiran, v neko temo, karkoli že je, vrže velika teža premierja, vsi instrumenti in vzvodi moči, ki so mu na voljo.

Za velik del javnosti so sicer morda bolj pomembna pojasnila o zasebnem življenju premierja. Predvsem, kako lahko živi s partnerko, če še vedno ni uradno razvezan?

Kako zasebno življenje vrhovnih nosilcev politične moči vpliva na njihovo priljubljenost? Tudi tukaj imamo precej različne primere in zglede iz tujine.

Spomnimo se Clintonove afere z Monico Lewinsky, ki ga je skoraj stala predsedniškega položaja. Po drugi strani, zanimivo, ker gre za tradicionalno katoliško državo, nekdanjemu italijanskemu premierju Berlusconiju ločitev in številne afere, celo domnevno z mladoletnimi prostitutkami, niso kaj dosti škodile. Ali pa nekdanji francoski predsednik Sarkozy, zveza z glamurozno Carlo Bruni mu je najprej znižala priljubljenost, potem pa poroka z njo spet dvignila.

Od visokih izvoljenih predstavnikov se večinoma pričakuje, da so nekakšen vzor in se držijo večinsko uveljavljenih norm tudi na zasebnem področju.

Premier Golob je v oddaji zato na nek način vsem različnim ugibanjem s pojasnili odvzel del možnosti nastajanja različnih namigovanj, govoric. Tudi glede preteklosti svoje partnerke na primer.

In seveda, zdaj vse zanima, če in kdaj se bosta poročila.

Smo pred tem, da bomo imeli prvič 'First lady', prvo damo po ameriškem vzoru?
Smo pred tem, da bomo imeli prvič 'First lady', prvo damo po ameriškem vzoru? FOTO: Bobo

Zares pomembno pa je vprašanje, kako razumeti delovanje premierjeve partnerke. Je to začetek spreminjanja vloge partnerjev bolj po ameriškem vzoru tudi pri nas, se bo to na nek način kodificiralo, uzakonilo?

Premier verjetno ve, da ima zaradi različnih razlogov vzdevek Sončni kralj. Iz zgodovine vemo, da je bil francoski vladar Ludvik XIV. iz 17. stoletja, ki je imel ta  vzdevek, pravzaprav izjemno uspešen, kralj je bil nenazadnje kar 72 let, dejanski vladar sicer nekaj manj. Pod njim je cvetela umetnost, dvorjani so gledali Moliera v njegovih komedijah in dramah, arhitektura, za svojo prvo ljubico Louise de La Valliere je zgradil Versailles in tako naprej. Sploh so ljubice igrale na dvoru veliko vlogo. Niso bile samo metrese, ampak tudi svetovalke. Najdlje trda, brezobzirna Athenais de Montespan. Vendarle se je kasneje, na skrivaj sicer, poročil z neko drugo žensko, ki je veljala za dobro, pametno in izobraženo, Francoise Scarron.  

Seveda pa je bil Ludvik XIV. popoln absolutist. Dobesedno. Spletel je nadzor nad vsem.

Če razumemo vzdevek našega premiera ozko (in ne kot morebitnega trgovca s sončno energijo), torej samo v smislu, da včasih pokaže vladarske poteze, so seveda kakršnekoli primerjave smešne in do absurda pretirane.

Hkrati pa je potrebno zelo pozorno, kot zainteresirana javnost, nadzorovati vse nenavadne poteze.

Nenazadnje, lahko se zgodi, da bo nekoč kdo drug, na enak način, po tem predsedovanju na pobudo partnerja ali partnerke, kot se je zdaj zgodilo za pravice živali, vrgel ves svoj vpliv in moči za nekaj, kar ne bo ne dobronamerno in ne koristno. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1