Slovenija

Smrti ne znamo več 'pogledati v oči'

Ljubljana, 01. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Smrt v sodobnem svetu doživljamo kot poraz v bitki za življenje, čeprav je naraven dogodek, pravi psiholog Bogdan Polajnar, ki v naši "izgubljenosti" ob soočanju z izgubo vidi razlog za pretirano urejanje grobov ob 1. novembru. Antropologinja Svetlana Slapšak pa spomni, da smo skrb za bližnjega ob izteku življenja prenesli na druge, hkrati pa smo se odrekli čustvom, ki spremljajo takšne trenutke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dan spomina na mrtve
    02:08
    Iz 24UR: Dan spomina na mrtve
  • Iz SVETA: Dan spomina na mrtve
    01:33
    Iz SVETA: Dan spomina na mrtve
  • Iz SVETA: Vsak dan na grob
    02:05
    Iz SVETA: Vsak dan na grob
  • Iz 24UR: Kako naj nas ne bo strah smrti?
    03:22
    Iz 24UR: Kako naj nas ne bo strah smrti?
Skrb za bližnje, ki se poslavljajo, smo prepustili bolnišnicam in domovom za ostarele, hkrati pa potlačili svoja čustva, o sodobnem odnosu do umiranja pravi antropologinja Svetlana Slapšak.
Skrb za bližnje, ki se poslavljajo, smo prepustili bolnišnicam in domovom za ostarele, hkrati pa potlačili svoja čustva, o sodobnem odnosu do umiranja pravi antropologinja Svetlana Slapšak. FOTO: Dreamstime

"Izgubili smo stik z umirajočim bližnjim," je v pogovoru za STA pred dnevom spomina na mrtve opozorila antropologinja Svetlana Slapšak. Stik s smrtjo bližnjega zahteva predpisane rituale, poseben način vedenja in ravnanja, česar pa sodobni način življenja ne omogoča, je pojasnila. Naši bližnji umirajo v bolnišnicah in domovih za starejše, tako da jih v zadnjih trenutkih življenja ne vidimo in ne doživljamo. "Časa, ko se poslavljajo, ne doživljamo mi, ampak denimo osebje v bolnišnici, ki je umirajočemu tujec. Tehnologizacija smrti in vsi postopki, ki naj bi olajšali prehod v smrt, delajo ta prehod v resnici neznosno težek. Izgubili smo stik z umirajočim, ko se je treba vesti po predpisanih pravilih, ki določajo hierarhijo občutkov," je izpostavila.

Skrb za bližnjega ob izteku življenja smo po njenem opozorilu prenesli na druge ljudi, hkrati pa smo se odrekli svojim čustvom, ki spremljajo takšne trenutke. "To ni dobro zlasti za tistega, ki umira," je opozorila. Umirajoči mora biti po njenih besedah obkrožen s tistimi, ki jih ima rad, česar pa bolnišnični prostori danes ne omogočajo. Takšne okoliščine so posledice kapitalizma, v katerem živimo, je spomnila. "Hospici in podobne ustanove so namenjene premožnim, medtem ko za finančno šibke tam ni prostora. Revež ob izteku življenja ne more priti do hospica," je izpostavila.

Institucija paliativne oskrbe bi se morala po njeni oceni v temelju spremeniti, da bi bila res socialna. Sprejeti bi morala vse, ne glede na socialni položaj, in bi morala biti del javnega socialnega in zdravstvenega sistema, za kar pa zaenkrat ni interesa. "Vsakdo ima pravico, da ima vse do zadnjega trenutka zagotovljene vsaj minimalne pogoje življenja," je prepričana.

Tako kot si ne more vsak privoščiti dostojnega zaključka življenja, je za socialno šibke svojce lahko velik problem tudi pogreb. "Smrt je danes zelo draga. Številni ne morejo niti sanjati o dostojnem pogrebu, kar je vprašanje socialne države, ki je vse manj socialna," je kritična.

K drugačnemu doživljanju smrti kot zdaj bi po njenem mnenju lahko pripomoglo, če bi pokopališča vključili v turistično ponudbo nekega kraja. Tovrstni turizem je po njenem mnenju zelo pomemben tudi s kulturnega vidika. Sprehajalec denimo po pariškem pokopališču Pere-Lachaise lahko podoživi celotno francosko zgodovino. Nekateri nagrobni napisi so zelo poetični, drugi vsebujejo veliko ironije in paradoksov. Pokopališče po njenih besedah ni mesto duhov, ampak nasprotno – lahko pomeni navdih za nove poti v življenju.

'Nerazrešen odnos do smrti se kaže pri urejanju grobov'

1. novembra pretirano urejamo grobove, da bi se odkupili za ostalih 364 dni, ko ne pridemo na pokopališče, pravi Polajnar.
1. novembra pretirano urejamo grobove, da bi se odkupili za ostalih 364 dni, ko ne pridemo na pokopališče, pravi Polajnar. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji so grobovi pred dnevom spomina na mrtve praznično urejeni. A pretirano urejanje grobov za 1. november bi lahko po mnenju psihologa Bogdana Polajnarja razložili tudi kot nadomestek za našo navzočnost na grobu med letom, kot vprašanje lastne slabe vesti in kot prizadevanje, da najdemo ravnotežje sami s sabo.

V zahodnoevropski civilizaciji in z njo v Sloveniji je odnos do smrti čedalje bolj izrinjen iz zavesti in doživljajsko čustveno potlačen, je opozoril. Po njegovih besedah je zahodnoevropska civilizacija šibka do bivanjskih vprašanj. "Vprašanje smrti tlačimo, kar se vidi tudi v nasprotju, ki se kaže pri skrbi za grobove naših bližnjih – medtem ko jih med letom manj obiskujemo, pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve, pretiravamo," je dejal.

Dan spomina na mrtve je v nekaterih okoljih v Sloveniji postal čisto posvetna priložnost s stojnicami in prodajalci sladkorne pene, medtem ko je vprašanje smrti in posmrtnega življenja izrazito nasprotje posvetnosti, je opozoril. "Ne znamo več ravnati z vprašanji, ki so povezana s smrtjo in izgubo pokojnih," ugotavlja.

Nerazrešen odnos do smrti se kaže tudi pri urejanju grobov s preobiljem rož in sveč, meni Polajnar. "Smrt doživljamo kot poraz v bitki za življenje, čeprav gre za naraven dogodek," je opozoril.

V sodobnem času smo po njegovih besedah ostali brez družbeno sprejemljivega vzorca, kako oblikovati odnos do minljivega. Danes ne vemo, kaj početi z najbolj preprostimi čustvi, kot je denimo žalost, je dejal.

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
03. 11. 2019 08.33
... dva tedna kazenskega - molka.
Smešno
03. 11. 2019 08.30
Ko sem tiho, ne mislite, da se z vami strinjam, samo nimam več volje razpravljati z ...
awontuwej
02. 11. 2019 19.32
+1
Meni se zdi še bolj pretirano žalovanje ob smrti bližnjih po FB. Pa potem objave vsako obletnico, pa še malo vmes. Verjetno so ta trend spodbudili estradniki, ki iz tega delajo promocijo in na dolgo in široko žalujejo v medijih ter po družbenih omrežjih. Če ne morejo žalovati za ljudmi, jim pride prav tudi kak pes ali mačka.
BUONcaffee
02. 11. 2019 11.32
+1
Smrt ni konec našega biti.
kaktusar1
01. 11. 2019 18.02
+2
sem že kr dolgo na tem svetu, pa kar pomnim, je bilo za 1 novembra vedno polno sveč in cvetja po grobovih, tko da ne vem od kje njemu taka logika..
matej1111
01. 11. 2019 15.41
+0
Pa da res morete iz vsega dramo delat?!
BUONcaffee
01. 11. 2019 13.37
-8
Jugoslavija je tudi umrla, pa me zanima, če njen duh šel v nebesa ali pekel.
Ramzess
01. 11. 2019 21.29
+2
MrKritik77 .
01. 11. 2019 13.12
+49
Še perspektiva ateista, torej moja. Lastne smrti se ne bojim, ker ko bom mrtev, bom pač mrtev. Nič več zavedanja, nič več strahu, nič več ničesar. Če ste bili kdaj operirani pod splošno anestezijo, potem pač veste, da takrat ne občutimo ničesar in se, za določen čas, nas obstoj praktično prekine. Pri smrti je drugače le to, da se ne prebudimo več v postoperacijski sobi. Umiranja me je malo strah, še zlasti če bo boleče. A morfij in drugi pripravki to lahko precej olajšajo. Strah pa me je smrti bližnjih, še zlasti svojih potomcev, ki jih imam pač najraje na svetu. Če me slučajno doleti, da bo moj otrok umrl pred mano, potem resnično ne vem, če si bom še želel živeti. Ampak, ne morem si lagati in verjeti, da se bova kdaj spet srečala, čeprav bi si tega neskončno želel, ker pač za to ni nikakršnega dokaza. Razumem tiste, ki upajo, da se bodo z umrlimi bližnjimi srečali v posmrtnem življenju. Izguba boli. Žal mi je le, da se najverjetneje motijo. Povejte svojim dragim, da jih imate radi. Še danes. Enkrat bo prepozno.
Transformerji
01. 11. 2019 13.21
+20
Lepo si napisal, pa spremi še to: upanje nikoli ne umre.
Transformerji
01. 11. 2019 13.26
+8
Pa še to: vse sanje ponoči niso samo sanje.....
Apostol1
01. 11. 2019 16.40
+3
MrKritik77..... Zato pa lažje umirajo tisti ,ki verujejo , ker verujejo , da se bodo nekoč spet srečali in to ne glede ali prej umreš ti ali ali tvoji potomci . Verjemi pa ,da ko boš postajal starejši boš pa morda postajal vedno bolj veren, ker zaradi vere je lažje biti na svetu kot pa brez vere , seveda pa se tega začneš zavedati šele s starostjo in to je tako kot recimo zakrknjen samec , moški ali ženska ,ki mu postane žal šele na stara leta , da si ni ustvaril družine, drugače si pa zaslužiš ➕, ker si lepo napisal. Pa lep pozdrav.
Apostol1
01. 11. 2019 18.00
ni_mi_vse_eno........ Lepa izjava , ki pa ni v povezavi z vero in kar verjemi mi ,ker vem.
ni_mi_vse_eno
01. 11. 2019 18.53
aloalo
02. 11. 2019 16.29
Komendator
01. 11. 2019 12.55
+11
Vsak praznik ima nek svoj specifičen namen, a bistvo vseh praznikov je predvsem v obiskovanju in druženju sorodnikov in ohranjanje več stoletnih običajev posameznih narodov.
Transformerji
01. 11. 2019 12.55
+14
Pa nekaj v razmislek, vsem: govorite o veri, o naši cerkvi, duše naj bi ne obstajale, ker to trdi cerkev. Če bi bilo tako, potem je ravno vera tista, ki bi morala zanikati obstoj duš. Kaj je duša? Tako nekateri imenujejo tisti del nas, ki ga v resnici lahko ločiš od telesa. Je to duša, energija, ne vem, kako bi kot popoln ateist temu rekel. Vem pa, da nekaj obstaja in tisto ob smrti zapusti naše telo. Evolucija je namenjena tudi k temu, da si sposoben še v času življenja zapuščati svoje telo, lahko potuješ, si ogledaš druge kraje..... pa vendar večina nima te sposobnosti. Zakaj? Zato, ker je samo življenje samo še borba za obstanek in borba za dobrinami. In tukaj nastane problem - poznati moraš mejo, ko lahko rečeš - imam dovolj za dostojno življenje, kamor prav gotovo ne spadajo vile, pa jahte in vsa navlaka, ki v resnici škoduje planetu. Biti skromen do razumne meje, biti delaven do razumne meje, biti bogat ali reven - vedno do razumne meje. Tako smo se pa sami odločili, da bomo postali kot živi mrtveci.
MrKritik77 .
01. 11. 2019 14.10
+1
@Transformerji 1. Napisal si, da veš, da nekaj obstaja in da tisto ob smrti zapusti naše telo: Ne veš, za to ni nikakršnega znanstvenega dokaza, govoriš na pamet. 2. Napisal si, da je evolucija namenjena tudi k temu, da si sposoben še v času življenja zapuščati svoje telo: Evolucija nima nikakršne zveze z "zapuščanjem svojega telesa". Gre za znanstveno teorijo, ki se ukvarja z razvojem in spreminjanjem živalskih in rastlinskih vrst na našem planetu. Ne mešaj znanosti z nekaterimi svojimi idejami, ki v nobenem pogledu niso znanstvene, prosim.
moto-gp
01. 11. 2019 14.32
+4
Duša zapusti telo. Duša, kot energija, ki je neuničljiva... Težke debate bolj za ob kavi, kot tu..
Ramzess
01. 11. 2019 16.25
+0
Znanost (uradna) kot domena materialnega (s čemer je omejena) ne more imeti dokaza za nematerialno, nefizično, po svojih merilih materialnega, fizičnega.
Janez_53
01. 11. 2019 12.30
+14
Gospa Svetlana Slapšak, saj menda ne mislite resno??? Horde turistov na pokopališčih??? In po možnosti še stojnice s hitro hrano in napitki ter sladkarije? Vam beseda "pieteta" kaj pomeni?
creh
01. 11. 2019 12.24
-1
Violate, zelo lepo napisano in tudi pravilno slovnično napisano, lepo se bere , ne pa pri nekateri , ki ne poznajo vejice , presledka....
Mejduš
01. 11. 2019 12.03
+0
Danes bodo gorele svečke kav da je duša med njimi v resnici pa ni mogoče da duše obstajajo je pa res da se cerkev bogati zaradi te neumnosti ki že kar veliko let se bogati in še revežu zadne fičinge pobere jaz jih ne maram zato er tisti reveži verjamejo v to vero darujejo n maše plačujejo za bolše življenje v resnici pa še tisti denar poberejo ki bi morali otroci za hrano imeti sramota za cerkev.
Ajmomali
01. 11. 2019 12.09
+5
@ Mejduš, za tiste milijarde evrov, ki so ti jih levičarji pokradli in odnesli ven iz države pa se nič ne sekiraš ? Ali pa si tudi ti eden od njih. Kar naj gorijo sveče, da preženejo temo iz Slovenije.
moto-gp
01. 11. 2019 12.41
+0
Mejdus..rada bi te videla, ko si namenil 1eur za ta lačna usta... Karitas je bila prva, ki je ta lačna usta poskusila nahraniti...in glej ga zlomka, uspela je. Po njej se zgleduje veliki ostalih društev, katerim pa je na 1.mestu prestiž in zadovoljevanje svojih potreb. Lačna usta so se vedno na 2.mestu. Dobijo, kar velikim morda ostane. Karitas pa so ljudje, ki s svojim delom in lastnim denarjem pomagajo šibkejšim in lačnim. Ne govoriti in pisati o nečem, če ne poznaš osnove.
Mejduš
01. 11. 2019 14.02
+9
Ne me imeti za bogataša če se iz revnih staršev prav zameri cerkvi nikoli ni pri maši župnik govoril da tisti ki imate otroke ki jih komaj preživljate ni treba darovati samo to je rekel darujte za srečo in mašo plačite za zdravje in za vaše umrle da se nebodo duše miru počivale jaz sem hodil verouku ki je cerkev prepričala a za šolo ni bilo nujnoza vsako delo ki je bilo sem moral biti doma in so mi rekli brez dela ni jela ko je treba cerkev obnoviti smo morali dati denar mi smo pa na hiši slamo pokrito in smo pogoreli pa ni bilo nič poči od cerkve karitas ki denar zbira za revne je pa tako če nebi imeli nič dobička tudi to nebi počeli
moto-gp
01. 11. 2019 14.16
-3
Karitas ne more imeti in nima dobička. Kar ima, dobi od ljudi tudi razdeli med šibkejše v družbi. Seveda dobijo premalo, da bi lahko pomagali vsem. Duhovnik- župnik je oznanjevalec in tudi skrbi za sarkalne objekte. Kolikor je narejenega, je od ljudi. Morda so včasih bili primorani dati v mošnjiček vsi. Danes da kdor more in kdor želi. Bolj me moti, da se morajo del sredstev nakazovati škofiji, ki je že sama po sebi dovolj bogata. Kakšen gozd bi prodali in ne bi bilo več potrebe po fehtanju. Pa to ni debata za tale post...
Transformerji
01. 11. 2019 11.44
+35
Se strinjam s tem člankom. Resnični primer: mama je doma umirala za rakom, hčerka je šla pa ravno takrat v pokoj. Se je začasno preselila k njej in skrbela zanjo. Ko je ugotovila, da prihaja zadnja ura, je poklicala še sestro, ki je bila doma, delala je namreč popoldan. Ta je odgovorila, da nima časa. Tako se je sama sedela poleg umirajoče in jo držala za roko. Potem je pa mami, neodzivni še dva dni, zašepetala: kar odidi, mami, ne se več mučiti, saj bo z nami vse v redu, ti boš pa na lepšem. Samo še en izdih in je .... odšla. Veste, tako bi moralo biti, če se le da. Kajti mami je zavidalo vse njeno sorodstvo, bali so se, da bodo umrli nekje v domu ali bolnišnici, sami..... in so res. Kajti to je bilo nekaj let nazaj. Tako hčerka, ki je skrbela zanjo, nima prav nobene potrebe za prižiganje sveč in neprestano obiskovanje groba, medtem ko njena sestra to vztrajno počne. Vidite, zato so v nekaterih primerih grobovi čisto nepotrebni.
BUONcaffee
01. 11. 2019 11.43
-15
Šarec bo zagotovo zmolil en oče naš za padle borce med drugo svetovno vojno.
ValterUdovernik
01. 11. 2019 12.04
+10
Janez_53
01. 11. 2019 12.35
+10
Ne samo Šarec, veliko jih je, ki spoštujejo našo zgodovino, ne glede na ekscese, ki so se zgodili po vojni. V vseh državah zmagovalkah je bilo podobno. Narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, ni vreden, da obstaja.
Uporabnik1385495
01. 11. 2019 11.41
+18
Smrt ni prav noben poraz.Je normalen del cikla vsega zivega.Zivljenje ni stopicljanje med zmagami in porazi.Tako razmisljanje je produkt tega casa,ki zmage dojema napacno.Pa danasnji dan tudi ni prav noben dan spomina na mrtva ampak je na nasem prostoru Dan vseh svetih,ko praznujemo upanje na vstajenje.Ne vsiljujte ljudem novodobnisti lle zato,da bomo vsecna vecina manjsini,ki je tujerodna.
HUSO BOSS
01. 11. 2019 11.11
+15
Dokler si na svetu te izkoristijo do obisti od države naprej.. Ko te več ni te prav na hitro pozabijo.. Ljudje se ne zavedajo minljivosti zato izkoristi vsak dan max kot da je tvoj poslednji.
Zev0
01. 11. 2019 11.01
+0
Dej ne utrujajte z antropologinjo Svetlano Slapšak.
Sputnik
01. 11. 2019 10.56
+15
smrti se najbolj boji država ker umre davkoplačevalec. rojstva se pa tudi najbolj veseli država ker dobi davkoplačevalca. težava pri nas je samo v tem da je več smrti kot rojstev počasi in postajamo dežela žalosti in duhov
snežek
01. 11. 2019 10.58
+21
Da te dopolnim, ko umre zaposlen davkolačevalec, sicer je precej vesela.
Sputnik
01. 11. 2019 11.01
+10
RamzesII
01. 11. 2019 11.04
+1
Upniki in podobni pa ne, saj vedo da se vse prenese na potomce, ne briga jih da so še zgolj otroci.
Komendator
01. 11. 2019 12.50
+4
Država je najbolj vesela, ko umre upokojen davkoplačevalec. Zaposlene rabi ravno zaradi financiranja pokojnin upokojencev!
akmt
01. 11. 2019 10.30
+49
Delam v DSO. Ja, tako je, kot je napisano. Odkar sem zacela delat, je samo en gospod zelel, da se ga poklice, ko bo zena umirala, ker je zelel bit zraven... In je tudi bil. Drugi pa.... Tudi ce imajo denar, da placujejo astronomsko oskrbnino za svojca, jih v najbolj cloveskem trenutku ni zraven... Seveda bodo pa za 1.novembra nanosili svec in roz. Slaba vest se naj spere na nek "viden nacin", z dragimi sopki in aranzmaji...