Slovenija

Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB

Bruselj/Luxembourg, 17. 12. 2020 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
338

Sodišče EU je izreklo sodbo o tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank. Po ugotovitvi sodišča je Slovenija kršila evropsko pravo. Gre za pomemben precedens glede privilegijev in imunitet institucij EU. Odločitev sodišča pozdravljajo tudi v Banki Slovenije.

Slovenija je z enostranskim zasegom dokumentov, ki so del arhivov ECB, kršila načelo nedotakljivosti arhivov unije. Ker ni ustrezno sodelovala z ECB, da bi odpravila protipravne posledice te neizpolnitve obveznosti, pa je kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z unijo, je danes v Luksemburgu odločilo Sodišče EU.

Gre za pomemben presedan glede privilegijev in imunitet EU. "Ta zadeva je sodišču omogočila, da pojasni pogoje, ki veljajo za varstvo arhivov unije v povezavi z enostranskim zasegom dokumentov iz teh arhivov, ki ga organi države članice izvedejo na mestih, ki niso stavbe in prostori unije, ter zlasti pogoje, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti kršitev načela nedotakljivosti arhivov ECB," je sodišče zapisalo v sporočilu za javnost.

Komisija v tožbi, vloženi aprila lani, slovenskim organom očitala, da so s hišno preiskavo v prostorih Banke Slovenije julija 2016 kršili nedotakljivost arhivov Evropske centralne banke (ECB), ki jo zagotavlja protokol o privilegijih in imunitetah EU. Za slovensko stran je bil ta očitek nedopusten poseg v nacionalni predkazenski postopek.

Komisija je v tožbi ugotavljala tudi kršenje dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov ECB v okviru preiskave, ker slovenski organi niso konstruktivno razpravljali z ECB, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja v skladu s členom štiri pogodbe o EU. Slovenska stran je ta očitek vseskozi zavračala.

Sodišče EU

Premier Janez Janša se je junija pri predsednici komisije Ursuli von der Leyen pozanimal, pod katerimi pogoji bi se bila komisija pripravljena odpovedati tožbi. Von der Leynova je v odgovoru julija potrdila pripravljenost na dialog. Od takrat novic glede tega ni bilo. Umik tožbe je sicer mogoč vse do izreka sodbe, a ga po neuradnih informacijah ni pričakovati.

Evropska komisija pričakuje, da bo Slovenija izvršila sodbo glede arhivov ECB

Evropska komisija jemlje na znanje odločitev Sodišča EU, da je Slovenija z enostranskim zasegom dokumentov med preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU. Kot v vseh sodnih primerih pričakuje, da bo Slovenija sodbo izvršila. Na vprašanje, ali obstaja časovni okvir za izvršitev sodbe, pa v Bruslju niso odgovorili.

Kot posebnost primera so izpostavili dejstvo, da zaseženi dokumenti niso bili shranjeni v prostorih ECB, temveč v prostorih slovenske centralne banke. Komisija bo sedaj sodbo podrobno preučila, še posebej glede na njen pomen z vidika razumevanja, kaj vključuje pojem arhivi unije, je pojasnila govorka komisije Marta Wieczorek.

V komisiji so glede tega danes spomnili, da je predsednica odgovorila na Janševo pismo in da je v svojem odgovoru potrdila pripravljenost komisije na ohranitev dialoga v duhu lojalnega sodelovanja, kot z vsemi članicami. "A komisija razume, da so slovenske oblasti in ECB o zadevi razpravljali brez uspeha," je še povedala govorka komisije.

Mali delničarji obžalujejo sodbo

V društvu Mali delničarji Slovenije takšno sodbo obžalujejo. "Ampak to pomeni tudi, da je nemogoče, da bi razlaščenci pridobili/uporabili dokazno dokumentacijo o neutemeljenosti izbrisa, saj je niti naši organi pregona niso smeli dobiti/uporabiti, kljub pravnomočni sodni odredbi. To še dodatno dokazuje, da je aktualni zakon neučinkovito pravno sredstvo, saj razlaščencem nalaga dokazovanje," so zapisali v odzivu. 

 Zato Društvo MDS še naprej meni, da je edina pravična pot poravnava. Ta je zdaj z revizijo računskega sodišča tudi jasno upravičena, saj je računsko sodišče ugotovilo, da Banka Slovenije ni uspela utemeljiti izbrisa.

Banka Slovenije.
Banka Slovenije. FOTO: Dreamstime

Banka Slovenije pozdravlja odločitev Sodišča EU

V Banki Slovenije ugotavljajo, da odločitev Sodišča EU glede tožbe Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB potrjuje pravilnost njihovih stališč v teh postopkih. "Prizadevali smo si za rešitev te problematike že v okviru domačih pravnih postopkov in pogovorov," so ob tem spomnili.

"V Banki Slovenije ugotavljamo, da odločitev potrjuje pravilnost stališč, ki smo jih zastopali v dosedanjih postopkih. Ob tem pa ponovno poudarjamo, da postopki, vezani na bančno sanacijo, že vrsto let bremenijo poslovanje Banke Slovenije, krnijo pa tudi ugled države v mednarodni skupnosti. Zato smo začeli z aktivnostmi, ki bodo prispevale k zagotovitvi pravnega varstva udeležencev takratnih postopkov ter bodo skladne s slovenskim pravnim redom in pravom EU," so zapisali v odzivu na danes objavljeno sodbo Sodišča EU.

Odločitev Sodišča EU glede arhivov ECB je po mnenju stranke SD pomembna v delu, ki dovoljuje uporabo tistega dela zasežene dokumentacije Banke Slovenije, ki ni povezan z ECB, kar omogoča nadaljevanje kriminalistične preiskave o bančni sanaciji. Preseneča pa nas široko zastavljeno razumevanje arhivov in imunitete ECB in EU, so zapisali v SD.

Današnja odločitev po njihovih navedbah potrjuje tudi pravilnost stališč Banke Slovenije, vezanih na samostojnost in neodvisnost centralne banke ter načelo nedotakljivosti arhivov unije. Sodišče EU je namreč v sporu med Evropsko komisijo in Slovenijo zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke (ECB) med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank leta 2016 danes tudi razsodilo, da je Slovenija s tem, da ni ustrezno sodelovala z ECB, kršila svojo obveznost lojalnega sodelovanja z unijo.

"V Banki Slovenije smo si prizadevali za rešitev te problematike že v okviru domačih pravnih postopkov in pogovorov, pri čemer smo se obrnili tako na redna sodišča kot tudi na Ustavno sodišče RS," so poudarili.

Pravosodno ministrstvo: Sodba glede arhivov ECB ne bi smela bistveno vplivati na nacionalni kazenski postopek

Izid tožbe Evropske komisije zoper Slovenijo zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB je bil po mnenju pravosodnega ministrstva pričakovan. Glede na to, da je sodišče jasno zapisalo, da ne vidi ovir za zaseg dokumentov, ki niso povezani z delovanjem ECB, sodba ne bi smela bistveno vplivati na konkretni nacionalni kazenski postopek, so dodali.

"Sedaj je na potezi tožilstvo, ki bo moralo sodbo natančno preučiti in sprejeti ustrezno odločitev. Glede na to, da je v sodbi sodišče jasno zapisalo, da ne vidi ovir za zaseg dokumentov, ki niso povezani z delovanjem evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke (ECB), in da preiskava tožilstva ni usmerjena v pristojnosti centralne banke, povezane z delovanjem sistema ali ECB, menimo, da sodba ne bi smela bistveno vplivati na konkretni nacionalni kazenski postopek," so na ministrstvu za pravosodje zapisali v odzivu na danes objavljeno sodbo Sodišča EU.

V SMC odgovora na to, katere dokumente iz arhiva unije bodo morali slovenski organi pregona po sodbi Sodišča EU glede arhivov ECB vrniti, v tem trenutku nimajo. "Pričakujemo, da napaka slovenskih organov pregona ne bo onemogočila nadaljevanja kazenskega pregona, ki si tudi glede na izsledke računskega sodišča zasluži končni epilog," so zapisali.

Pritožba v tej zadevi ni možna, so spomnili in dodali, da konkretnega roka za izpolnitev obveznosti ni. "Na ministrstvu za pravosodje pa menimo, da je treba sodbo v skladu načelom vladavine prava čimprej izvršiti," so poudarili.

Če Slovenija ne bi izvršila sodbe, bi lahko Evropska komisija začela nov postopek, ki bi se ponovno zaključil s sodbo, ki bi lahko vsebovala tudi finančne sankcije, so povzeli. Profesorica Verica Trstenjak, nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU, je za Finance povedala, da se v tej drugi sodbi lahko državi izrečejo visoke finančne sankcije, tudi do 100 milijonov evrov.

Na ministrstvu za pravosodje so nadaljevali, da natančnejših stališč glede same sodbe sedaj še ni mogoče podati, saj je treba sodbo najprej natančno preučiti. "V vsakem primeru gre za precedenčno sodbo, ki je pravno opredelila arhive EU in bo enako veljala za vse države članice," so izpostavili.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fjozef
18. 12. 2020 09.35
+1
Po moje: KUČAN je kriv!
ni_mi_vse_eno
17. 12. 2020 21.57
+1
To sem že pisal v tistem času, ko so govorili o policijskih pregledih arhivov. Ne poznate naših gospodarjev, privatnih bankirjev, zato ne razumete, da je privatna korporacija ECB nedotakljiva. Priporočam izobraževanje, Ascent of money = Vzpon denarja.
tirolec
17. 12. 2020 21.36
+2
BRAVO, BRAVO, BRAVO....ČESTITAM ZA SPOSOBNOST IN NADSPOSOBNOST PRAVNE DRŽAVE. KDO BO KDAJ ODGOVARJAL ZA VSO STORJENO ŠKODO, KI JO SPREMLJAMO OD LETA 1991 DALJE...??? VSE GRE NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV - DRŽAVLJANOV SLOVENIJE...BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!
User300173
17. 12. 2020 21.22
+5
Krize so bile, ampak zakaj nobena EU država ni bila primorana prodati vse svoje banke kot Slovenija? Na to vprašanje ni še noben odgovoril.
User300173
17. 12. 2020 20.58
+2
Sloveniji vlada kup egoističnih psihopatov, delovanje jim zavida celo italijanska mafija. Zakaj smo morali razprodati vse državne banke? Ker so bile vreče brez dna. Samo odgovore direktorjev bank in vodilnih na preiskovalnih komisijah DZ...nisem bil seznanjen, se ne spominjam, javno je sugerirano...itn. V 29. letih so dejansko prodali in razprodali državo. Ko država ne more več imeti svoje banke, to ni več država, ampak le teritorij vsakokratnega posojilodajalca. Se gredo lova na čarovnice okoli "pranja" Iranskega denarja. Kaj ima to z nami? Nas se tiče, zakaj smo morali kriti izgube bank državljani iz lastnega žepa. Vse predsednike dosedanjih vlad pred narodno sodišč, obtoženi veleizdaje. Orgličarja za ovratnik in naj prinese Titovo sliko tam kjer jo je vzel in prekliče besede o Švici, penzijo pa mu dati minimalno, saj več ni zaslužil. Pahorja zaradi veleizdaje pred sodišče, Piranski zaliv, TEŠ...
bojer
17. 12. 2020 20.22
+4
A sedaj v Evropi še lastnega kriminala ni dovoljeno preiskovati. Ta vladavina prava je res nekaj posebnega in tudi mi, ki v EU vztrajamo.
Rookoko
17. 12. 2020 19.31
+7
Nedovoljena preiskava legalne kraje...popolna netransparentnost.
jutri_pa_res
17. 12. 2020 19.15
+7
V času turškega imperija se je temu reklo Kadija te tuži, Kadija ti sudi.
zajebant2
17. 12. 2020 19.14
+1
spet nesposobno delo levakov
kapljač1
17. 12. 2020 17.40
-2
Jnaša predlaga neumnosti. Je isto kot bi se "zdilal" z komisarko, da vpliva na odločitve sodišča. Jnaša kot d a ne razume, da naša sodišča, na katera on zna tako vplivat, niso drugod tako manipulativna, niti se bo komisarka spuščala v takšno nehvaležno vlogo
Kaput ste
17. 12. 2020 17.30
+3
Od kdaj imajo lopovi imuniteto?
ni_mi_vse_eno
17. 12. 2020 21.58
+1
karryn
17. 12. 2020 17.06
+3
A ni bil karel podkupljivi takrat zun. minister?....sam vprašam
mackon08
17. 12. 2020 15.57
+10
Z drugimi besedami lopovščine v banki se ne smejo raziskovati.
hirajem
17. 12. 2020 15.37
+4
Klasika slovenci, kinpotem kričijo in s prstom kažejo na Hrvate
TEHNOVED
17. 12. 2020 15.41
-1
TEHNOVED
17. 12. 2020 15.33
+8
Aha v tožbi Slovenije proti Hrvaški v zadevi Ljubljanske banke pa niso pristojni! Dvojna merila!
Tone1234
17. 12. 2020 15.21
+4
Zdrava pamet mora vsakomur povedati, da če je pošteno, ni kaj skrivati. Največja teroristična država je tako prevzela nadzor nad EU in tudi nastavlja kadre.
totalka
17. 12. 2020 15.16
+6
v Jugoslaviji je bilo več pravice in prava kot danes v tej gnili EU.....
totalka
17. 12. 2020 15.13
+8
Izkazuje se da EU podpira lopove in ne dovoljuje delovanje naši policiji in preizkovalcev da nepridiprave zaprejo.....Živela lopovska EU.....
murinar
17. 12. 2020 15.16
+9
Aladar
17. 12. 2020 15.06
+8
Kje so odgovorni 20 let v zapor
Maki3322
17. 12. 2020 14.34
+6
Iz bris delnic je banka dvakrat kršila.: 1. nezakonit izbris, 2. niso obvestili lastnike izbrisa. Če bi to banke naredile bi lastniki delnic lahko uveljavljali izgubo pri napovedi dobička.