Slovenija

Zaprtje šol: zagotovljeno nujno varstvo otrok, pouk bo potekal na daljavo

Ljubljana, 13. 03. 2020 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi zaprtja vseh izobraževalnih ustanov v državi bo pouk v naslednjih dneh potekal na daljavo. Ministrstvo za šolstvo je šolam že posredovalo navodila, kako naj organizirajo izobraževanje učencev. V tem času bo zagotovljeno tudi nujno varstvo otrok, in sicer tistih staršev, ki zaradi narave svojega dela ne morejo ostati doma.

V času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov bo zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti do vključno petega razreda osnovne šole (OŠ), je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Nujno varstvo otrok bo organizirano le za učence od 1. do vključno 5. razreda, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo. Organizacija nujnega varstva se dogovori izključno na nivoju posamezne občine, z županom, poveljnikom Civilne zaščite in ravnateljem šole. Skupine v nujnem varstvu pa ne bodo, v skladu z navodili NIJZ, večje od šestih otrok. 

Nujno varstvo učencev se ibo izkazovalo s pisno izjavo delodajalca, pri kateremu so starši zaposleni (pridobi starš), da opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Takšno delo opravljajo zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji in v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva. 

Iz več občin so že sporočili, da se na nujno varstvo pripravljajo. Starše pozivajo, naj morebitne potrebe po varstvu pravočasno ustrezno sporočijo, obenem pa jih opozarjajo, naj dosledno upoštevajo pogoje, ki jih morajo izpolnjevati za upravičenost do nujnega varstva. Obrazci, prek katerih je mogoče otroka prijaviti v varstvo, in druge informacije so na voljo na spletnih straneh občin.

Za nujno varstvo učencev ne veljajo Zakon o osnovni šoli in ostali predpisi, ki urejajo dejavnost osnovnošolskega izobraževanja, saj gre za okoliščine višje sile. Zagotovljeni morajo biti prostori in oprema, ki zagotavljajo varnost učencev, varstvo pa lahko izvajajo strokovni delavci in v skrajnem primeru tudi drugi delavci, za katere to delo odredi ravnatelj šole.

Če pride do takšne situacije pri starših, ki imajo otroka vključenega v šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikovs posebnimi potrebami, o tem obvestite pristojnega poveljnika Civilne zaščite in ministrstvo. Edini pogoj, da se lahko učenec vključi v nujno varstvo je, da je zdrav in da ne kaže znakov bolezni.

Pouk v šolskih klopeh bo v naslednjih dneh nadomestil pouk na daljavo.
Pouk v šolskih klopeh bo v naslednjih dneh nadomestil pouk na daljavo. FOTO: Bobo

Kako bo potekalo izobraževanje na daljavo? 

Ker pouk v naslednjih tednih ne bo potekal v šolskih klopeh, se bo izobraževanje prilagodilo. 

V ta namen so na ministrstvu vzpostavili koordinacijsko skupino, ki usmerja in koordinira aktivnosti državnih institucij za podporo šolam pri izvajanju izobraževanja na daljavo. Enotna vstopna točka za podporo ravnateljem in učiteljem je na slovenskem izobraževalnem omrežju, www.sio.si. Kljub izrednim razmeram želijo na ministrstvu za šolstvo izvajati kontinuiteto učnega procesa, z namenom doseganja učnih ciljev učnih načrtov. Pri tem pa se zavedajo različnega stanja v slovenskih šolah, tako z vidika tehničnih kot kadrovskih zmožnosti. 

Šolam predlagajo, da sami določijo način in obseg aktivnosti za posameznega učenca. Pri tem je treba posebno pozornost posvetiti dnevni in tedenski obremenitvi učenca. Na ministrstvu priporočajo, da v začetku šole začnejo s predmeti, kjer imajo učitelji že pripravljena učna gradiva in so vešči teh oblik dela. 

Šole naj se dogovorijo o številu predmetov, obsegu vsebin in časovni usklajenosti komunikacije učiteljev z učenci in starši. Aktivnosti in komunikacijo na daljavo za posamezni oddelek naj med učitelji spremlja in koordinira razrednik. Prav tako priporočajo, da na šoli vodijo evidenco oddelčnih  aktivnosti v okviru izobraževanja na daljavo. Velik poudarek naj namenijo sodelovanju s starši.

Komunikacijske poti za izobraževanje na daljavo

Za izobraževanje na daljavo so na voljo različne komunikacijske poti oziroma spletna orodja, pravijo na ministrstvu. To so spletne strani, e-pošta, spletne učilnice, skype, družbena omrežja, e-učbeniki in podobno. 

Poleg tega so v okviru spletnih orodij na voljo tudi videovodniki za uporabo, npr. spletne konference VOX, vsebinska postavitev spletnih učilnic, ipd. Obstaja tudi vrsta posnetkov e- izobraževanj, webinarjev o didaktični uporabi teh orodij (npr. Nearpod, …). Zadnje dni je nekaj slovenskih založb omogočilo prost dostop do svojih e-vsebin. V sodelovanju z RTV Slovenija pa ministrstvo načrtuje obogaten dopoldanski televizijski program.

Podrobnejša navodila ministrstva si lahko preberite v spodnjih dokumentih. 

Nova pasica
Navodila ministrstva glede nujnega varstva otrok
Navodila za izobraževanje na daljavo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen sir
14. 03. 2020 08.00
-11
Takšnih preplahov,ko jih sedaj delate še ni bilo ko je bilo v ČRNOBILU sranje ko je reaktor razneslo ko je človeška napaka povzročila nesrečo pa je bilo zastrupljeno celotno ozračje.Bomo pa novo vlado izbrali če se bo delal preplah.Lahko ste včeraj podpisovali dokumente naslednji teden pa bodo novi noter .Koliko je bolnih naj doma ostanejo pa ni nobeden ostali pa v šolo.Tega ni bilo nikoli v zgodovini.
Marko Live
14. 03. 2020 18.11
Takrat je bil komunizem zato pa imamo toliko raka!
šoferkabusa
13. 03. 2020 21.22
+14
Zakaj vedno neke pripombe? Če so tako določili (nekdo za nas) potem tišina in tako naredimo, brez debate. Nas bo ta demokracija pokopala in ti pametni komentatorji.
zibertmi
14. 03. 2020 11.41
Jožajoža
13. 03. 2020 20.24
-6
učitelji in vzgojitelji doma na 100% plači, ostalo osebje,kuharice,čistilke,hišniki.... pa na 80% plači v času zaprtja šol.
Important notice
13. 03. 2020 21.18
+7
od kje ti ta podatek? Učitelji in vzgojitelji doma na 80% plači.
borec91
13. 03. 2020 19.36
-16
to je navadna svinjarija priviligirancev te gnile drzave
VZORNIK
13. 03. 2020 18.30
-20
Tukaj se vidi vsa beda in nesposobnost Slovenskega šolskega sistema ........ vedno več nalagajo staršem , da se oni lahko dva meseca med počitnicami lenarijo na račun davkoplačevalcev ...... Enostavno naj nadomeščajo v Juliju in bo stvar rešena .....
Roulette13
13. 03. 2020 18.45
-16
zim10
13. 03. 2020 18.10
+32
Od kdaj so socialna omrežja ipd. potrjen učni pripomoček? Kdo lahko koga prisili v uporabo družbenih omrežij? Kolikšen delež OŠ otrok ima legalen e - naslov, posredovan od šol? Kolikšen delež otrok ima tehnične pogoje in ustrezno znanje za pouk na daljavo? Kdaj in kje je bil računalnik na seznamu potrebščin? Koliko učiteljev ima službene računalnike za delo od doma? Ali je mišljeno, da so na delovnem mestu? To je lahko način za študente, za OŠ pa ne. Kot bi človeku dali vozniško dovoljenje, potem ga pa učili voziti...
urib1
13. 03. 2020 18.14
-16
pa jih bomo starši lepo doma učili...spet breme na nas... če bo uspešno, najbolj, da ne grejo več v šolske klopi
polnostabla
13. 03. 2020 19.29
+55
Slovenceljna je pa res NEMOGOČE narediti zadovoljnega...v vsaki situaciji najde nekaj da negoduje... starši bomo doma in bomo skrbeli za otroke...narejeno je največ kar je v dani situaciji mogoče!!!!
borec91
13. 03. 2020 19.39
-29
skode nebi blo nobene nasi ucitelji hodijo tja tko sam zaradi bajnih plac tud vse je na zlahtnem principu ucitel moz zena hcerka poznam veliko takih primerov
borec91
13. 03. 2020 19.40
-5
tip bi sel lahko v penzijo pa raj se dodatne procente vlece za nic delat
HUSO BOSS
13. 03. 2020 17.57
+2
A bojo igrice igral
Žac
13. 03. 2020 17.25
-6
To so Hrvati že pred vami naredili. In sta se vi delali norca z njimi. Članek na tem portalu. Kateri sta vi zhajenci.
borec91
13. 03. 2020 19.41
+5
bos kmalu jokcal tud hrvati dolgo ne boste mogli skrivat resnice