Slovenija

Spomin na antifašističnega Tigra s priokusom zmage skrajne desnice v Italiji

Nova Gorica, 27. 09. 2022 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
166

V novogoriškem gledališču so s slavnostno akademijo obeležili 95. obletnico tajne protifašistične organizacije TIGR, ki je bila leta 1927 ustanovljena na Nanosu. Udeleženci organizacije so se odločili za upor proti fašistom. Med njimi je bil tudi boj za slovenski jezik. TIGR v Italiji še danes velja za teroristično organizacijo, vendar pa potekajo prizadevanja za rehabilitacijo tigrovcev. A tudi ta prizadevanja so v luči zmage italijanske skrajne desnice ogrožena. "Zato mora biti glas nas Primorcev, ki smo bili žrtve italijanskega fašizma, še toliko glasnejši," je jasen predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar.

Na Nanosu se je leta 1927 sestalo šest primorskih fantov, ti pa so se odločili za upor proti fašistom na več načinov, tudi z bojem za slovenski jezik. Tigrovci so preprečevali učenje zgolj italijanskega jezika v osnovnih šolah in vrtcih. V ta namen so požgali kar nekaj teh učnih ustanov, ki so jih imenovali potujčevalnice slovenskih otrok, je ob 95. obletnici za STA med povedal predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar.

Prav tako je bil tigrovski boj tudi kulturni boj. Iz Jugoslavije so namreč v nahrbtnikih tajno prenašali veliko slovenskih knjig, saj jih na območju Primorske ni bilo mogoče dobiti.

Organizacija TIGR je delovala na območju celotne Primorske, segla pa je tudi na hrvaško stran v Istro, na ozemlje, ki je po prvi svetovni vojni pripadlo Italiji. Z delovanjem so prenehali 14 let po ustanovitvi ob pripojitvi k narodno osvobodilni fronti. 

Spominu na tigrovce so se na slavnostni akademiji ob 95. obletnici ustanovitve organizacije poklonili tudi v Novi Gorici. Ob tem pa se slavnostni govorci niso mogli izogniti aktualnemu političnemu dogajanju pri naših zahodnih sosedih, kjer oblast prevzemajo desne stranke z Brati Italije na čelu. Zgodovinski opomini, ki jih običajno obeležujemo na takšnih dogodkih, tako že dolgo niso bili tako aktualni kot so danes.  

"Zato mora biti glas nas Primorcev, ki smo bili žrtve italijanskega fašizma, še toliko glasnejši. Po sto letih vemo, kaj se je zgodilo s pohodom na Rim, ki je zaznamoval usodo Primorske in Primorcev. TIGR je nastal prav zaradi tega, danes pa želimo glas o njem razširiti ne le po Sloveniji, temveč po tudi po Italiji in po Evropi," je dejal predsednik društva TIGR. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je medtem izpostavil, da je bilo med prisotnimi zaznati zaskrbljenost, ki je bila sicer prisotna že v času predvolilnih anket. Obljubil je, da bodo skrbno spremljali, kako se stvari odvijajo v Italiji, in trdno podpirali Slovenke in Slovence, ki živijo tam.

Milan Kučan na proslavi ob 95. obletnici organizacije TIGR
Milan Kučan na proslavi ob 95. obletnici organizacije TIGR FOTO: Aljoša Kravanja

Dogodka se je med drugimi udeležil tudi prvi slovenski predsednik Milan Kučan, trije ministri Golobove vlade, številni poslanci državnega zbora in državni sekretarji, pa seveda tudi primorski župani.

A organizatorji so bili najbolj zadovoljni s številčno udeležbo potomcev tigrovcev. Eden izmed njih, ki živi v zamejstvu, je povedal, da je bila nedelja zanje žalosten dan. Da je v Italiji zmagovalka izprijena desnica, idealna naslednica režima, ki je zažgal Narodni dom in dvajset let preganjal Primorce. In da pred sabo vidijo težke čase. Govora je seveda o najverjetnejši predsednici vlade Giorgii Meloni, ki je pred leti obžalovala vrnitev Narodnega doma v Trstu Slovencem, ob tem pa TIGR označila za teroristično organizacijo.

Slovenci v Italiji zaskrbljeni

Zaradi načina svojega delovanja TIGR v Italiji sicer še danes velja za teroristično organizacijo. Potekajo sicer prizadevanja za rehabilitacijo tigrovcev, podobno kot tudi za rehabilitacijo bazoviških rodoljubov. Pomembno vlogo pri tem bi lahko imela spravna poteza slovenskega in italijanskega predsednika Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle, ki sta se četverici julija 2020 skupaj poklonila ob spomeniku pri Bazovici.

A prav lahko bi napredovanje za njihovo rehabilitacijo usahnilo s prihodom nove desne vlade, s katero se je Italija prvič po koncu druge svetovne vojne obrnila skrajno desno. Prvič po času Mussolinija. Pred volitvami je vodja stranke Bratje Italije sicer omilila zahteve po izstopu Italije iz območja evra, vendar pa jo še vedno spremlja veliko desnih stališč, ki so povsem nenaklonjena Slovencem, ki živijo v Italiji.

Številni Slovenci v Italiji so po rezultatu volitev zaskrbljeni, italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc ocenjuje, da razplet pomeni korak nazaj za Slovence v Italiji, ki bodo morali biti znova zelo pozorni, da ne bodo žrtve krčenja pravic. Kritična je tudi do slovenskih politikov, ki so čestitali Melonijevi, češ da ne razumejo, kaj pomeni Melonijeva. Z besedami "V Italiji je demokratična desnica včeraj dobila večino v obeh domovih parlamenta," je zmagovalki italijanskih volitev čestital prvak SDS Janez Janša. Slovenski vladi pa je dejal, naj nadgradi dobre odnose z našo največjo sosedo.

A Rojčeva je opozorila, da Melonijeva ni konservativna liberalna desnica, temveč tista skrajna, "ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem". "To pomeni, da je to absolutno nacionalistična stranka, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala. To naj si zapišejo dobro v spominsko knjigo," je še dejala.

Da bodo Robertu Menii namenili tri vprašanja, so sporočili tudi v Uniji Istranov. Med drugim bodo zahtevali, da se zakonsko določi učinkovito kaznovanje tistih, ki zanikajo fojbe in eksodusa ter odvzem najvišjih italijanskih časti maršalu Titu ter še 12 drugim osebam. Prav tako bodo zahtevali revizijo državnega financiranja organizacij izgnancev in italijanske in slovenske manjšine v Sloveniji in Italiji. Ob tem pa so naslovili tudi zaustavitev vsakršne možnosti podpore političnim organizacijam slovenske manjšine v Italiji pri njihovem uresničevanju projekta povišanja spominskega kamna, ki so ga leta 1945 "posvetili štirim usmrčenim teroristom organizacije TIGR". 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
28. 09. 2022 19.58
-4
Sramota da tam sedi hinavec Kučan.
marker1
28. 09. 2022 11.37
-3
Zgodovina je zelo umazana. Odstranili so vse Tigrovce, zdaj jih pa slavijo kot heroje. Tigrovci so se borili za Slovenijo, partizani pa za Jugoslavijo. To je bila ta razlika, ki so jo drago plačali.
Kollerik
28. 09. 2022 14.55
+0
Italijanski fašoti spet harajo in grozijo, ti pa o komunistih. Kaj ko bi si upal kdaj kaj napisat čez italijanske skrajneže in njihove prednike, ki so morili po Sloveniji. Sicer pa, če ne bi bilo partizanov, tudi tebe ne bi bilo.
marker1
28. 09. 2022 11.34
-1
Za levičarje so še vedno v Italiji fašisti in v Nemčiji nacisti. Zakaj potem kupujete Fiate, VW, BMW in Opel avtomobile.
Kollerik
28. 09. 2022 13.51
+3
Ne stokaj toliko, s svojimi floskulami si definiral sam sebe.
Poš
28. 09. 2022 10.29
+0
ajde zumem, da imajo zasluge za odcepitev lovskega društva od yugoslavije... še kakšne zasluge?
Poš
28. 09. 2022 10.29
-2
Poš
28. 09. 2022 10.19
+0
A se ni TIGER boril na severu italije?
Poš
28. 09. 2022 10.19
-2
zelo star kavkaški ov?ar
28. 09. 2022 09.16
+1
Pri nas je pa skrajna levica na oblasti, napadi na podjetnike in vse ki delajo, povzdigovanje tujcev in tlačenje domačih.
Castrum
28. 09. 2022 08.59
-1
Na Mali Gori 13.5.1941 so italijanski fašisti ubili Danila Zelena, TIGRovca, ki je bi skupaj s kolegoma izdan. Italijanom jih je izdal komunist, saj so takrat bili nacisti (fašisti) in komunisti še zavezniki, s podpisano pogodbo o sodelovanju.
Castrum
28. 09. 2022 08.56
-2
Koliko TIGRovcev so komunisti likvidirali pred, med in po WW2? To ni ugibanje , o tem se ve. Ve se imena vseh, oziroma skoraj vseh. Zakaj se tega ne objavi? Zakaj se o tem ne govori? Mogoče zato, ker so se TIGRovci borili za slovenstvo, za Slovenijo, ne pa za Jugoslavijo!
Kollerik
28. 09. 2022 14.57
+1
Vaši prjatli z perjanicami so kdaj likvidirali katerega od Tigrovcev?
štof
28. 09. 2022 08.53
-3
TIGR s strani komunistov v jugi ni bil priznan, sedaj pa ti sedijo v prvi vrsti! Halooo
Krneki 00
28. 09. 2022 08.42
-7
Počasi boste izginili ker mladih ni dovolj da bi to plejalo naprej in prav je tako. Smo leta 2022 in Europa se obrača stran od rdečih ... narod ima dovolj teh pijavk ki vsem ki se ne strinjajo z njim pravijo fašisti.
Krneki 00
28. 09. 2022 08.43
-6
Zna pa biti da bomo vztrajali do konca z to ideologijo ker je narod pri nas v večini opran še iz bivše juge
zajebant1
28. 09. 2022 08.32
-7
Podoben onemu iz murgel
92ddt 1
27. 09. 2022 21.59
-6
Dejte se že obrniti piše se leto 2022.
patogen
27. 09. 2022 21.59
-5
Kjer sdo na oblasti levičarji, se povsod pojavijo fašisti. Slovensko pravilo.
JohannDoe
28. 09. 2022 10.26
-1
Bodi malo bolj splošen. Povsod kjer so naši kakor desničarji, vse naokoli "mrgoli" s komunisti. Mogoče so komunisti in oni wannabe drugi hodili oziroma se učili političnega delovanja v istih šolah? Kdo bi vedel.
User2127030
27. 09. 2022 21.56
-3
Kordiš je sanjač. Prenehajte ga financirat pa da ga vidimo kako dolgo bo prezivel brez tuje pomoci. Nima 99% znanja ne o varnosti ne o vodenju. Ko ga bo bolel zob mu ne dati protibolecinskih tablet. Drugace pa naj se vprasa od kje substance ki jih konzumira. Hinavec. Populist ali kako a ne?
marker1
27. 09. 2022 21.56
+0
Od vseh komentatorjev, kar nas je tu gori, nihče nima pojma o NOB, TIGR-u in fašizmu. To je zgodovina. Zato preden nekoga označite za fašista dobro premislite, če sploh imate to pravico. Ko človek odrašča, ga vse moti in je proti vsemu, sploh v dobi pubertete. Ko pa pride v trideseta leta se pa ustali in začne razmišljati trezno in drugače. Tako je tudi z ga. Meloni. Pa tudi osebno se je izrekla proti vsem ...izmom, kar naši SD še niso storili..
Kollerik
27. 09. 2022 21.58
+4
Če ti nimaš pojma, še ne pomeni, da drugi nimajo! Zdaj pa pančkat, da se malo strezneš, boš manj neumnosti pisal.
patogen
27. 09. 2022 21.56
-8
Slovenskih levičarjev ni niti malo sram obtoževati Ivana janeza. kot bi vaclava Havla in Solženicina obtoževal, da je imel stike s Partijo. preden so končali v Gulagih in zaporih.
fljfo
27. 09. 2022 21.55
+1
Spužva
27. 09. 2022 21.53
+4
Kučan laže! Se leta 1989 so imeli vsi Tigrovci ovaduhe v svoji okolici! Veliki Slovenci, kot Boris Pahor! Fuj in fej, sluz komuniatična lažnjiva!!!!
Brakedirt
27. 09. 2022 21.53
-1
parv smesni ste partijci s tem svojim skrivanjem
ThorStorm793
27. 09. 2022 21.50
+3
V Sloveniji pa vlada skrajna levica...
fljfo
27. 09. 2022 21.51
-5
patogen
27. 09. 2022 21.50
+0
Ko je Ivan janez priredil letos komemoracijo v čast Tigru., so taisti besno kričali. Češ kaj si upa slaviti angleške vohune in izdajalce, kot jih je imenoval lider slovenskih levičarjev Stanovnik.
Brakedirt
27. 09. 2022 21.51
+0
preskocil si vprasanje kdaj bo referendum o lustraciji
patogen
27. 09. 2022 21.53
-2
Dokler boš imel le enega kandidata za Lustracijo, ki ga je partija dvakrat zaprla, ker je bil disident, se ne bova o tem pogovarjala.
Brakedirt
27. 09. 2022 21.55
+5
lustracija velja za vse partijce ki se ukvarjajo s politiko, teh pa kar mrgoli. torej kdaj bo referendum?
Brakedirt
27. 09. 2022 21.55
+5
tisto o disidentu pa lahko v kleti razlagas
patogen
27. 09. 2022 21.57
-3
Če te je partija zaprla zato, ker si zapustil partijo, potem nisi predmet Lustracije.