Slovenija

Ste prejeli e-mail za obnovo naročnine, pa niste naročeni?

Ljubljana, 17. 06. 2022 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
10

Digitalizacija na eni strani omogoča, da je naše življenje enostavnejše in lahko kopico opravil uredimo prek spleta, na drugi zaradi poplave spletnih storitev, ki jih uporabljamo, izgubimo nadzor nad tem, kaj sploh imamo. Spletno nakupovanje fizičnih izdelkov, programske opreme, naročnine na video storitve, vse mogoča članstva, ki nam prinašajo ugodnosti ... Elektronskim obvestilom ne sledimo več, izpiskom porabe kreditne kartice še manj. Te nepreglednosti se zavedajo tudi spletni goljufi, ki nas skušajo z lažno elektronsko pošto zavesti, da smo tik pred izvedbo plačila za obnovo neke naročnine, so opozorili na portalu Varni na internetu.

Predstavniki programa Varni na Internetu, ki ga izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, so opazili porast omenjene lažne elektronske pošte. Prevara z obnovo naročnine je znane tudi pod angleškim izrazom 'subscription renewal scam' ali tudi kot 'Norton refund scam' – po imenu podjetja, ki se največkrat uporablja kot izgovor za obnovo naročnine, so pojasnili.

Cilj tovrstnih goljufij je vzpostavitev kontakta prek telefonske številke, ki je v besedilu močno poudarjena. Z drugimi besedami, od nas želijo, da jih pokličemo in z njimi ne komuniciramo kako drugače, denimo jim odgovorimo na sporočilo.

Spletni goljufi nas skušajo z lažno elektronsko pošto zavesti, da smo tik pred izvedbo plačila za obnovo neke naročnine.
Spletni goljufi nas skušajo z lažno elektronsko pošto zavesti, da smo tik pred izvedbo plačila za obnovo neke naročnine. FOTO: Shutterstock

Elektronsko pošto po navadi pošiljajo množici naslovnikov iz generičnih naslovov ponudnikov brezplačnih storitev elektronske pošte. Uporabnika praviloma ne naslavljajo osebno, da bi bilo videti, kot da pošiljatelji dejansko vedo, da gre za naročnika storitev, so razložili pri Varni na Internetu.

Podobno kot pri prevari Microsoftove tehnične pomoči

Po njihovih besedah je od tu naprej potek prevare podoben goljufiji z lažno tehnično pomočjo za Microsoft. Lažni klicni agent – praviloma gre za dobro organizirane klicne centre v Indiji, zato sogovornik govori angleško z močnim naglasom – nas na različne načine skušajo prepričati, da nam bodo 'že vplačana sredstva' brez težav povrnili. Vodijo nas tudi po različnih lažnih straneh, ki naj bi bile potrebne za preklic naročnine. Na koncu od nas zahtevajo številko kreditne kartice, kamor naj bi nakazali denar. "Žrtvi ponudijo tudi možnost, da v njenem imenu v spletni banki uredijo preklic naročnine, pri čemer od nje zahtevajo namestitev aplikacije za oddaljen dostop do računalnika in telefona. Če žrtev goljufom omogoči tak dostop, ji lahko v celoti izpraznijo bančni račun," so ponovno opozorili pri Varni na Internetu.

Kaj storiti, če prejmete tovrstno sporočilo ali postanete žrtev spletne prevare?

 

–  Če prejmete tako sporočilo, ga lahko obravnavate kot vsako drugo neželeno sporočilo – označite ga kot spam ali izbrišite.

–  Če ste goljufom posredovali podatke o svoji kreditni kartici ali dovolili dostop do spletne banke, nemudoma kontaktirajte svojo banko in kartico blokirajte.

 –  Če ste prevarantom omogočili dostop do računalnika ali telefona, odstranite nameščene programe. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili na vaš sistem, je dobro, da naredite varnostno kopijo datotek, nato pa računalnik oz. telefon preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve

–  V primeru oškodovanja goljufijo tudi prijavite Policiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sidr
18. 06. 2022 12.55
+1
Mene ne morejo okrog prinesti,ker ne znam angleško in bi samo prekinil klic,ko bi nekdo govoril,kot da ima polna usta.
G8J
17. 06. 2022 20.31
+1
Kompjuteraše vedno pošlješ v 3 krasne in za njih sem vzgojil krokodile in hijene
flojdi
17. 06. 2022 16.18
.ok.po novem mam tapamtn tulifon. Predvsem mi je vsec ...alipatudine ..da ne spadam vec med Omejene . no.. ej ..na kartico za 5. ..hihi. Ampak ce placam narocnino ..se mi zdi da bi tisti morali prvi poskrbeti za raznorazne ba rabe da bi sploh ne imeli dostopa . aja.. Ok . jest ..butl.. morm merkat sebe. Vem .
tolu
17. 06. 2022 15.11
+3
Joj,ce pa to kdo nasede,je pa samo za pod popolno skrbnistvo,ker ni zmozen razmisljat.
flojdi
17. 06. 2022 16.21
.ampak takih je za par malih morij ..in letniki celo nimajo nic kaj dosti zravn
Walter Pravicek
17. 06. 2022 14.02
+4
Vsak bi moral računalniško biti pol pismen,ter vso takšno pošto takoj brisat,kaj bi odpirali,še ponudbe niso običajno nič vredne.
Uporabnik1921539
17. 06. 2022 13.32
+1
Ce si butast,pac poklices.Vedno so bili taksni in drugacni ljudje in nategancije.
Arhaistsdg
17. 06. 2022 13.20
+3
Ja seveda digitalizacija. Oddam na eupravi obrazdc ga placam. Potem me pa cez 10 dni klicejo kako pa kaj… se slabse je kot je bilo in to ni digitalizacija. Ze dve leti govorim ds to besedo mediji narobe uporabljajo. WEF forum ima to besedo za zasuznjenje naroda.
George Bailey
17. 06. 2022 13.13
+3
Klicejo vsak drugi dan, ponavadi nek indijec z imenom David😂
St. Gallen
17. 06. 2022 14.04
+1
mogoce je sofer Uberja in ne najde tvoje ulice