Slovenija

Urbanu in Karolini lahko vsak doniran evro spremeni življenje

Ljubljana, 28. 02. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Karolina je edina v Sloveniji, ki so ji diagnosticirali bolezen hitrega staranja, za katero ni zdravila ali zdravljenja, obstaja pa možnost razvoja genske terapije. Ta pa je draga. Pri redkih genetskih bolezni je težava namreč ta, da zaradi njihove redkosti v večini primerov ni ekonomskega interesa za razvoj zdravila, saj je število bolnikov premajhno, da bi se splačalo vlagati v raziskave zdravljenja. Denarna sredstva za razvoj genske terapije pa še vedno zbira tudi Urban, ki do poletja potrebuje še 400.000 evrov.

Redke bolezni prizadenejo okrog sedem odstotkov prebivalcev, med njimi kar 75 odstotkov otrok. Ker gre večinoma za neozdravljive bolezni, ki pogosto povzročijo smrt že v zgodnjem otroštvu, so zgodbe težke in tragične.

Svojo zgodbo ima tudi štiriletna Karolina, ki se je rodila kot popolnoma zdrav otrok in je že prvo leto zelo napredovala. Zelo je bila aktivna, kmalu se je sama usedla in pri 13 mesecih tudi shodila. Pri letu in pol pa sta njena starša opazila, da ima nekoliko slabše ravnotežje, pri dveh letih se ji je pri določenih gibih tudi zatresla rokica. Hčerko sta iz previdnosti odpeljala na preiskave. Lani decembra sta od zdravnikov dobila novico: Genetske preiskave so pokazale, da ima izjemno redko genetsko bolezen, ki je posledica drobne spremembe v njenem genetskem zapisu. Bolezen se imenuje Cockaynov sindrom tipa B (CSB, okvara v genu ERCC6) oziroma bolezen hitrega staranja. Karolina je edini otrok s to boleznijo v Sloveniji. 

Za razvoj zdravila – genskega zdravljenja – za Karolino lahko prispevate SMS-sporočilo s ključno besedo KAROLINA5 ali KAROLINA10 na 1919 ali z nakazilom donacije na TRR Društva Viljem Julijan SI56 0400 0027 7357 570, sklic SI00 111888, namen Za Karolino.

Karolina je v ponedeljek praznovala 4. rojstni dan. Tega se je zelo veselila, celo pomagala je pri pripravi torte za njeno praznovanje.
Karolina je v ponedeljek praznovala 4. rojstni dan. Tega se je zelo veselila, celo pomagala je pri pripravi torte za njeno praznovanje. FOTO: Društvo Viljem Julijan

Bolezen povzroča hude zdravstvene posledice in težke okvare po celotnem telesu, v jetrih, ledvicah, možganih, koži in drugih organih. Povzroči tudi poškodbe vida in sluha ter večinoma vodi v slepoto in gluhost pri zgodnji starosti. Bolezen je napredujoča in povprečna življenjska doba bolnikov je zgolj 12 let. Če za Karolino v najkrajšem možnem času ne bo razvito gensko zdravljenje, ji bo v naslednjih nekaj letih bolezen počasi odvzela vse sposobnosti in na koncu veliko prezgodaj tudi življenje.

Dve raziskovalni ekipi, na Portugalskem in v ZDA, ki sta že naredili začetne raziskave za razvoj genskega zdravljenja za to bolezen, sta pripravljeni nadaljevati z razvojem zdravila, pri čemer pa je za to treba zagotoviti potrebna sredstva. Vodja raziskovalne skupine na Portugalskem dr. Clévio Nóbrega je za 24ur.com pojasnil, da so na tej točki v fazi razvoja več alternativnih strategij, da se bodo nato lahko odločili, katera je najboljša in najbolj učinkovita za prehod na "in vivo" delo z živalmi za to bolezen. Za omenjeni projekt že imajo finance, zato je, kot je dejal, Društvu Viljem Julijan predlagal, da opravi dodatna testiranja "in vivo", da bi pospešili razvoj in skušali v krajšem času doseči poskuse na ljudeh. "Glede proračuna je pomembno omeniti, da je samo milijon evrov namenjenih mojemu raziskovanju, druga sredstva pa so namenjena raziskovalni skupini v ZDA. Poleg tega se bo projekt razvijal v različnih fazah, sredstva pa bodo potrebna le, če bomo v vsaki fazi dosegli pozitivne rezultate," je pojasnil Nóbrega.

Če bo terapija dosegla poizkuse na ljudeh, bo Karolina prejela terapijo, seveda pa bo to odvisno tudi od mnenja zdravnikov, je pojasnil. "Vedno je težko predvideti čas, da dosežemo poskuse na ljudeh, saj je odvisen tudi od odobritve Eme in odločitve o tem, koliko predkliničnih študij moramo izvesti. Zato se zelo trudimo in izvajamo več poskusov hkrati, da bi ta čas skrajšali," je dodal.

Karolina je včeraj praznovala 4. rojstni dan. Iz društva Viljem Julijan so ob tem sporočili, da so v slabem tednu dni uspeli zbrati že izjemnih 207.121 evrov.

V Društvu Viljem Julijan so tako začeli z veliko zbiralno akcijo, s katero morajo za predklinično stopnjo raziskav zbrati vsaj dva milijona evrov, ki sta potrebna za začetno financiranje razvoja genskega zdravljenja. Ker je Cockaynov sindrom napredujoča bolezen, je za Karolino čas zelo pomemben dejavnik, zato si želijo čim prej zbrati potrebno vsoto, da bo lahko razvoj zdravila potekal brez presledkov in zaustavitev. V prvem koraku je tako ključno, da do konca marca zberejo vsaj 400.000 evrov, da bodo lahko krili stroške prvega nadaljnjega sklopa raziskav.

Dodaten motiv in zagon za projekt pa je tudi to, da zdravilo ne bo razvito samo za Karolino, ampak vse otroke na svetu, ki imajo to redko bolezen. To pomeni, da bo lahko zdravilo reševalo življenja vsem otrokom s to boleznijo. Pri redkih genetskih bolezni je težava namreč ta, da zaradi njihove redkosti v večini primerov ni ekonomskega interesa za razvoj zdravila, saj je število bolnikov premajhno, da bi se splačalo vlagati v raziskave zdravljenja. 

Urban potrebuje še 400.000 evrov

Tako tudi starša Urbana že skoraj dve leti zbirata sredstva za gensko terapijo, ki bi pomagala ne le njunemu sinu, ampak vsem otrokom z redko gensko boleznijo sindromom CTNNB1. Znesek dveh milijonov evrov (do katerega jim manjka še 400.000 evrov) morajo tako zbrati do poletja letos. "Urban ima rojstni dan 14. junija in želimo si, da bi mu takrat lahko z možem povedala, da sva naredila vse, kar sva lahko in da je zdaj res samo še vprašanje časa, kdaj bo tudi njegovo življenje postalo vsaj malo lažje," je povedala njegova mama Špela in pojasnila, da razvoj zdravila teče po pričakovanjih, saj imajo odlične rezultate na celičnih modelih in v tem trenutku teče glavna študija učinkovitosti in toksičnosti na višjih bioloških modelih. Pričakujejo, da bodo poleti šli v produkcijo zdravila, kar pomeni, da bodo takrat potrebovali vsa zbrana sredstva, saj je to najdražji del razvoja zdravila do kliničnega testiranja. Produkcija zdravila traja približno devet mesecev, po tem bi Urban lahko bil eden izmed prvih otrok, ki bodo to zdravilo prejeli. 

Za Urbana sredstva zbirajo preko poslanega SMS-sporočila URBAN5 na 1919 ali prek donacije na TRR račun Fundacije CTNNB1 SI56 6100 0002 5350 715 ali društva Palčice Pomagalčice SI56 0400 1004 7069 045, sklic: SI99, namen: Urban

Deček Urban
Deček Urban FOTO: osebni arhiv

Špela je tudi ustanoviteljica fundacije CTNNB1 in gonilna sila zbiranja sredstev za gensko terapijo. Kot pravi, gre za velik slovenski projekt, ki ga vodita z možem in pri katerem pomagajo tudi slovenski raziskovalci. Marca organizira tudi prvo mednarodno konferenco CTNNB1 za starše in raziskovalce, za katero je dobila evropska sredstva v višini 30.000 evrov in na kateri se bodo lahko spoznali raziskovalci, ki na tem genu delajo, pa tudi starši, ki pridejo iz celega sveta. Zaenkrat je potrjenih 200 gostov iz 16 različnih držav. 

Za kakšno terapijo gre?

Gre za terapijo nadomestnega gena, enako, kot je bila pri dečku Krisu, ki mu je pomagala vsa Slovenija. V Avstraliji izdelujejo gen, ki ga bodo nato dali v Urbanovo telo, ta dodatni gen pa bo proizvajal protein, ki Urbanu manjka. Omenjena mutacija sicer nastane naključno, še preden nastane plod. Zgodi se namreč pri prepisu iz maminega in očetovega gena ter ni povezana s cepljenji oziroma raznimi vplivi iz okolja. Urbanu prav tako ne bodo spreminjali DNK. "Gre za neko permanentno zdravilo," je pojasnila Urbanova mama Špela in dodala, da gre za tehnologijo, ki že funkcionira pri ostalih genskih boleznih.

Pri projektu sodelujejo tudi znanstveniki s Kemijskega inštituta, ki so naredili še korak dlje. Kemijski inštitut je namreč  v okviru evropskega projekta in ob podpori vlade pridobil financiranje za izgradnjo centra, kjer bodo razvijali nove in personalizirane načine zdravljenja. Na ta način bo v sodelovanju z zdravniki pacientom z redkimi genskimi boleznimi in rakavimi obolenji omogočen hitrejši dostop do naprednih oblik zdravljenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
28. 02. 2023 20.57
+3
to ni delo države ali družbe ge za redko bolezen nekdo more to razviti. delati. na tej temi. to so tak izredni primeri. to ni del održave.
Rudolf Maister
28. 02. 2023 21.20
+0
A mi pa naj zbiramo zamaške ali kaj , saj ti lepo piše,da samo Urban potrebuje 400 000 €. Ti si verjetno zaposlen na HSE-ju.
dannyer
01. 03. 2023 18.50
+1
ne a vse ni napleči naroda. če pa tega ne ločiš pol pa res ne veš nič
Rudolf Maister
28. 02. 2023 20.28
+1
Vidite to bi moralo biti z ustavo prepovedano. kakšno zbiranje zamaškov , kakšno doniranje.Onil.....vi iz HSE pobašejo 500 000 000, 00€ od države in si potem še brezsramno izplačajo dodatek za uspešno poslovanje. halo !!!! V urejeni državi bi bili za zapahi ne pa se okoli vozili z besnimi službenimi vozili. Tukaj pa zbiramo za uboga otroka namesto,da bi za to poskrbela država. J.... vas Planica in cena hot -doga. Sramota ,od Janše,Kučana,Logarja,Goloba , Musarce in kar je še tega smetja . Sram je lahko vsakega ,ki hodi po tej slovenski zemlji. Še enkrat Fuj!!
Andree
28. 02. 2023 21.50
+2
Rudolf tokrat pa od mene dobiš plus. V nulo si zadel. Točno tako vse to.je isto smetje
kita 1111
28. 02. 2023 18.17
+1
Žalosno je da za take stvari ne poskrbi država ,ko se pa za vse druge neumnosti najde denar
Andree
28. 02. 2023 16.56
+1
kje je ostanek od Krisa?
RESNICA TE OSVOBODI
28. 02. 2023 13.26
-1
JA OBVEZNA CEPLJENJA SO SUPER....VSAK DAN VEC BOLANIH, OTROK.. S " POSEBNIMI " POTREBAMI!! NOBENIH PEIMERJALNIH ŠTUDIJ!!! SRAMOTA 21 STOLETJA!!!
WD40
28. 02. 2023 12.50
+8
če ima država za ukrajino naj še ima za NAŠE OTROKE !!!!!!!!
Geres
28. 02. 2023 12.56
+2
Lahko pa še ti kaj zraven daš, da ne bo samo pametovanje. Potrebna je akcija.
Geres
28. 02. 2023 12.10
+7
Zakaj so informacije o podatkih za nakazilo zapisane tako, da jih ne moremo kopirati? Dajte to prosim uredit!
NOČNA MORA
28. 02. 2023 11.16
+16
Kok zalostno, da moramo drzavljani poskrbet za take primerke, medtem ko se tisoce e donira v vojne, tisoce e priseljencem in mladim,ki vlecejo socjalne in bi lahko delali. Se bolj zalostno je to, da nas sistem ne poskrbi za to tudi ce imas zavarovanje. Koliko neizplacanih zivljenskih zavarovanj imate v zepih, ker ljudi nategujete da placujejo bajne denarje na koncu pa zavarovalnica tega ne krije zaradi malega tiska... bi na leto iz tega denarja vsako leto v nek sklad lahko darovali vsaj 3MIO.
radar
28. 02. 2023 10.46
+6
Ali ni samo Unicef v Ukrajino doniral za 700.000 eur pomoči v materialnih zadevah?
adejteno
28. 02. 2023 11.53
+9
Unicef, za vsako donacijo, ki jo prejme, odtegne tretjino zase. Se vam to zdi pošteno???
Rde?a pesa in hren
28. 02. 2023 10.38
+9
Bom doniral in se ne bom oziral na neumnosti zdr sistema. Gre se za otroka, kot bi bila moja.
zmerni pesimist
28. 02. 2023 10.28
+6
zmerni pesimist
28. 02. 2023 10.28
+15
Ok bom nekaj dobival vendar me moti da vsak kosovar sli bosanec ki dela v Sloveniji potem privleče sem še otroke in ženo pa še kerga ki sploh ne delajo koristijo pa zdravstvene in socialne ugodnosti čeprav niso še nič vplačali upokojenec z 40 leti pa dobi miloščino
radar
28. 02. 2023 10.44
+5
arafat9
28. 02. 2023 10.23
+16
Nasa vlada donira Ukraince namesto svoj narod, sramota
adejteno
28. 02. 2023 09.52
+19
Nehajte financirat Ukrajince, pa bo denar tudi za takšne primere!
heartbreaker
28. 02. 2023 10.09
+4
nataad
28. 02. 2023 09.36
+10
A ta denar ne bo šel pohlepni farmaciji?
Fargo
28. 02. 2023 09.33
+12
Tukaj ni kaj dosti za debatirat. Vsak se sam odloci ali bo prispeval ali ne. Ta in naslednji teden bom spil pivo ali 3 kave manj, na račun donacije za oba otroka. Srčno upam, da se pozdravita. Srečno.
arafat9
28. 02. 2023 10.25
+2
Lepo od vas, samo sramota da ne poskrbi za taksne primere drzava, drugace se poponoma strinjam z vami
Fargo
28. 02. 2023 10.42
+6
Se popolnoma strinjam z vami. Tudi sam sem dobil grenak priokus , ko sem karitasu doniral za deklico, ki je čez noč ohromela. Isti dan pa prebral, da je tedanji obr. minister Tonin potrdil dobavo voj. letala v višini nekaj 10 mio Eur.
Primož Rus
28. 02. 2023 09.06
+14
Iskreno povedano....ko bi vsak brezposelnež,ki sedi v "hramu demokracije" dal od svojih 2000 eur plače VSAJ 200 do 500 eur.....POTEM BI BILE TE DONACIJE NEPOTREBNE.....tako pa je TOTALN NESMISEL,da moramo LJUDJE prek raznih SMSov donirati njima podobnim oziroma družinam....a v bistvu VEMO,kdo pobere NAJVEČJI DELEŽ teh donacij.....OPERATERJI.....DRUŽINE DOBIJO DROBIŽ !!!
debelaberta
28. 02. 2023 09.21
+8
kako dobijo operaterji, ce doniras npr. prek TRR?
orhideja79
28. 02. 2023 12.31
+3
ker je TRR odprt s strani dobrodelne agencije za ljudi ki potrebujejo pomoč. Tako kot je Primož že povedal večina donacij ostane za agencijo oziroma operaterja. Ljudje ki potrebujejo pomoč pa če dobijo 30% od nakazanega so lahko srečni.
periot22
28. 02. 2023 09.02
+25
Denar ki se zbira za Ukrajino preusmeriti našim bolnim otrokom!
Anion6anion
28. 02. 2023 08.46
+27
Najbrž sem že nadležen, ampak , ponovno opozarjam, za takšne primere zbiramo zamaške in prostovoljna sredstva, za reševanje zaplezanih in slabo opremljenih in neizkušenih , ki lazijo v gore, pa imamo denar da jih zastonj s helikopterjem rešujemo. Naj se takšni zavarujejo in gre denar iz zavarovalnice ali naj placajo sami. Tako kot je to v tujini. Ta denar pa preusmeriti za namen zdravljenja otrok.
Anion6anion
28. 02. 2023 08.50
+8
Sem vedel da se bodo spet kvazi planinci našli in mi delili minuse
radar
28. 02. 2023 08.39
+12
Kje je država s pomočjo? To niso majhni zneski, katere morajo zbrati starši. Ampak, ker država ne vidi koristi, so to za njih samo obrobne zadeve. Sem daroval in bom še, samo me pa žalosti odnos države, kjer je za elito (levo in desno) vedno dovolj, za ostale državljane pa akcije zamaški, koncerti, tekme, .... vse, da bi zbrali in lahko pomagali. Zato, da otroku in staršem dajemo vero v upanje, da bo vse v redu.