Slovenija

Ustavno sodišče ne bo presojalo uredbe o oblikovanju cene toplote

Ljubljana, 23. 04. 2024 15.29 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za presojo ustavnosti lani uveljavljene uredbe o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, ki jo je vložilo osem ravenskih družb oz. podjetnikov. Kot so med drugim izpostavili ustavni sodniki, je uredba prenehala veljati še pred vložitvijo pobude.

Ogrevanje
Ogrevanje FOTO: Dreamstime

Pobudniki so izpodbijali uredbo, ki jo je vlada izdala 24. januarja lani, veljala pa je do 20. aprila lani. Z njo je vlada najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote za gospodinjske odjemalce določila pri 98,70 evra na megavatno uro.

Osem družb oz. podjetnikov z Raven na Koroškem je v sodelovanju z ravensko občino in odvetniško pisarno pobudo za presojo njene ustavnosti na ustavno sodišče poslalo januarja letos. V njej so opozorili na po njihovem neenakopraven položaj. Kot so zapisali, jim je kot malim poslovnim subjektom v sistemu javnega omrežja distribucije toplote nastala neposredna škoda v primerjavi z ostalimi odjemalci, pri katerih je bila višina tarifne postavke za variabilni del cene toplote iz daljinskega ogrevanja omejena.

Ustavno sodišče je njihovo pobudo zavrglo. Kot so med drugim zapisali v obrazložitvi, praviloma presojajo le veljavne predpise, izpodbijana uredba pa je prenehala veljati še pred vložitvijo pobude.

Kar se tiče neodpravljenih posledic učinkovanja uredbe – višjih izdatkov za toplotno energijo v času njene veljavnosti – lahko pobudniki to posledico poskušajo pred vložitvijo pobude odpraviti v ustreznih sodnih postopkih, so zapisali ustavni sodniki. Pobudniki lahko, kot so dodali, zoper državo sprožijo odškodninski postopek, lahko pa tudi vložijo kondikcijske zahtevke zoper dobavitelja toplote.

Pobudo za ustavno presojo so vložile družbe Inter diskont, Infosys, Sport4U, Bokadent, Zoo žur, Fiat lux, Aliansa in Cvetličarna Tinkara.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
23. 04. 2024 16.26
+1
Levičar zahteva plačilo.