Slovenija

V Radečah priklopili prvo samooskrbno mestno jedro v Sloveniji

Radeče, 15. 06. 2022 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
11

V občini Radeče so na streho zdravstvenega doma postavili 112 kWp sončno elektrarno, ki bo proizvedla približno 120 MWh električne energije letno in ki pokriva potrebe mestnega jedra po električni energiji. Občina je tako s podjetjem Sonce energija sklenila zeleni dogovor in začela prehod v brezogljično mesto.

Podjetje Sonce energija je v dogovoru z občino vsem zainteresiranim občanom in javnim ustanovam ponudilo vključitev v SOVES Sonce Radeče center, s čimer je lahko odjemalec elektrike postal samooskrben. Za to so se lahko odločili odjemalci, ki so v centru mesta priključeni na isto transformatorsko postajo kot sončna elektrarna. 

10. junija se je tako 15 odjemalcev električne energije, ki živijo v okoliških hišah in blokovskih stanovanjih, tudi uradno priklopilo na SOVES in postalo električno samooskrbnih. "ZD Radeče se zaradi presežene moči električnega priključka, dovoljenega v uredbi, ni mogel električno priklopiti v samooskrbno OVE skupnost," so pojasnili v podjetju. Kljub temu bo ZD lahko iz SOVES posredno s pomočjo cenejše dobave tople sanitarne vode in pomoči pri ogrevanju objekta, ki jo bo podjetje SONCE energija dobavilo s pomočjo toplotne črpalke, koristil približno 60 MWh presežka električne energije. 

Sončna elektrarna na strehi ZD Radeče
Sončna elektrarna na strehi ZD Radeče FOTO: SunContract

"Ključna prednost vključitve v skupnost je ta, da porabniki elektrike v okviru SOVES v letu 2022 ne bodo čutili povišanja cen elektrike, ki se že dogaja zaradi enormnega povečanja cen energentov na globalnem trgu, njihov račun bo v povprečju celo nižji, kot je bil pred podražitvami," razlagajo v podjetju.

"Prav tako bo lahko vsak član SOVES v primeru ustvarjenih presežkov proizvodnje nad porabo električne energije v koledarskem letu, koristil možnosti SunContract platforme in prosto razpolagal z njimi, jih prenašal na druga merilna mesta ali v naslednje koledarsko leto. Vse to je možno izvesti z nekaj kliki na SunContract platformi, in sicer na območju Občine Radeče ali kjerkoli po Sloveniji," še dodaja Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij v podjetju SONCE energija in direktor energetske tržnice SunContract.

Župan občine Radeče Tomaž Režun ob tem dodaja: "Izredno sem vesel, da projekt ne samo izgleda lepo, temveč je tudi odlično zaživel, od izvedbe pa do samega začetka delovanja. Hkrati pa pomeni odličen doprinos k naši lokalni skupnosti."

Občani in ustanove, vključeni v SOVES, so tako prešli na 100 odstotno obnovljive vire, pri čemer pa bodo za elektriko plačevali manj, kot če ne bi bili v skupnosti, še poudarjajo v podjetju. "Na tak način, skupaj z Občino Radeče, dajejo svoj konkreten doprinos k čistejšemu okolju, zdravju in utirjajo prehod v ogljično nevtralno mesto"

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko Ig
15. 06. 2022 16.02
No me zanima v jesenskih in zimskih mesecih ,ko bo treba še sneg kidat dol...
KladivoSi
15. 06. 2022 17.01
+1
Vzdrževat je treba seveda kot vsak energetski sistem.
deny-p
15. 06. 2022 14.17
+5
Imam predračune za 6 kw elektrarno in se mi poplača v 15 - 17 letih, brez, da se kaj pokvari. Sedaj še ni več niti subvencij. Žal ne vidim računice.....
urarr
15. 06. 2022 14.39
-5
No meni pa gre skozi v 4ih letih. Ker nisem lesen sem jo zgradil sam. za ceno 8500€ 16kw. sedaj pa ti racunaj in komentiraj kolikor zelis. vse sem placal preko trr in dobil nazaj subvencijo 2500. letos. 8.5 je cena z odbito subvencijo. ce bom pa kupil vozilo na el. bo pa investicija v 2 letih poplacana...
rcarlos
15. 06. 2022 14.06
+5
Pri nas doma recimo smo imeli tri ponudnike za cca. 13 kW elektrarno... Zakompliciralo se je samo pri vprašanju varnega gašenja in kako je nato s stroški razgradnje (da slučajno ne bi imeli otroci s tem tolk stroškov, kolk bi zdej js prišparal) 😀... Za gašenje so rekli da ni problema, lahko gasiš normalno, se menim s tremi različnimi društvi, noben ne bi upal it tega gasit, pač zavaruješ okolico in počakaš da zgorijo, sej je zavarovano 😀... Bolj se je zataknilo pri vprašanju razgradnje ker noben ni imel pojma kam nato s celicami ko so hin, en majster me je celo vprašal če se sekiram ob nakupu novga avta kam bom z njim čez par let 😂... Ja ne, tistga đabe uzamejo za dele, kdo ti bo pa celice uzel... Niso to salonitke, da bi jih lahko nekam zakopal, je le evidentirano 😀... Je pa res, da je to blo cca. 5 let nazaj, lahko da majo to zdej v novih pogodbah že porihtano 🙂
Srce na levi
15. 06. 2022 14.39
+2
Nova oprema gasilcev. Bager da izpuli iz ostrešja goreče e-panele in nato normalno gasijo objekt. Lol😆
Rde?a pesa in hren
15. 06. 2022 14.01
+7
Tale elktro podjetja mi gredo res na živce. Nič niso vlaala v infrastrukturo, tako da sedaj omrežje ne podpira novih SE. Plače pa ja, te pa so se zmer prilagajale. Upam, da jih bo kdo stisnil...da začnejo drugače. A vendarle: infrastrukture se ne da nadomestiti čez noč, posebej ne sedaj, ko je povpraševanje entornmno.. pa smo tam: končni uporabnik, tudi če hoče ceneje. ne more...
štajerc65
15. 06. 2022 13.53
+1
Upam samo da ne bo zagorelo ker ga ni junaka ki bo to pogasil.
Korintos11
15. 06. 2022 14.02
Do sedaj se je še vsak ogenj pogasil, če ne prej ko vse zgori. Koliko pa te tota muzika košta?
KenBlock
15. 06. 2022 13.50
+6
super, ce gremo vsi na elektricne avte potebujemo dodatnih 1.4TW na mesec.
guruguru
15. 06. 2022 14.04
+1