Slovenija

V občini Ruše vre: po zapletih sprejeli proračun, v preiskavi prodaja zemljišč na Pohorju

Ruše, 07. 05. 2024 16.54 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
8

Ruški občinski svet je pred dnevi ob odsotnosti županje Urške Repolusk potrdil predlog letošnjega proračuna občine, ne pa tudi letnega programa ravnanja s stvarnim premoženjem. Po domnevno spornem županjinem nakupu stanovanja je zdaj po poročanju medijev pod drobnogledom Policije še prodaja občinskih zemljišč na Pohorju.

Sprejemanje proračuna v Občini Ruše so tudi letos zaznamovali zapleti. Spodletelo je več poskusov, predvsem zaradi nezadovoljstva opozicije s predlogom proračuna in ravnanjem županje v zvezi s poročilom nadzornega odbora občine, ki je lani ugotovil številne nepravilnosti, med drugim pri prodaji občinskih nepremičnin.

Konec aprila je predlog proračuna, zastavljen v višini okoli 11 milijonov evrov, vendarle dosegel končno potrditev. Namesto županje Repolusk je sejo tokrat vodil občinski svetnik Ladislav Pepelnik. Iz predloga so po opravljeni javni razpravi po prvi obravnavi med drugim umaknili načrtovano prodajo občinskih stanovanj, zaradi česar se prihodki s tega naslova v proračun znižujejo za 150.000 evrov. Kot so po seji sporočili z občine, je bil odlok o proračunu sprejet z devetimi glasovi za in osmimi proti.

Opozicija je bila še vedno zelo kritična. "Izgubil sem vse zaupanje v izvrševalko proračuna, to je županjo, nad katero visi kazenska ovadba," je na seji dejal Darko Knez iz svetniške skupine Gibanja Svoboda. "Stvari se ne vodijo na pravi način, delovanje županje je izjemno zaskrbljujoče," je dodal Tomi Prosnik iz ZA - Združene akcije.

Županja Ruš Urška Repolusk na odprtju novih žičnih naprav na Arehu decembra 2023
Županja Ruš Urška Repolusk na odprtju novih žičnih naprav na Arehu decembra 2023 FOTO: Bobo

Posledično občinski svetniki niso sprejeli letnega programa ravnanja s stvarnim premoženjem, prav tako niso dali županji pooblastila za razpolaganje z nepremičninami do vrednosti 10.000 evrov. Lovro Bačun iz 2x2 Neodvisne liste je predlagal, da se to zadrži ali preda pooblastilo komu drugemu, dokler se očitki iz kazenske ovadbe ne razčistijo.

Direktorica občinske uprave Katja Markač Hrovatin je danes v odzivu za STA povedala, da je takšna odločitev občinskih svetnikov zaskrbljujoča. "Zaskrbljujoče je dejstvo, da letni program ravnanja s stvarnim premoženjem ni potrjen, saj je s tem onemogočeno tako pridobivanje kapitalskih prihodkov kakor nakup strateško pomembnih nepremičnin, ki bi omogočale širitev in razvoj občine ter gradnjo dodatnih stanovanjskih kapacitet. Nepodeljeno pooblastilo županji za razpolaganje z nepremičninami do vrednosti 10.000 evrov onemogoča urejanje za občane pomembnih razmerij, ki se tičejo predvsem javnih cest in poti," je pojasnila.

Županjo po neuradnih podatkih kazensko ovadili

Županjo Repolusk so kriminalisti po neuradnih podatkih kazensko ovadili zaradi suma zlorabe položaja pri prodaji nepremičnine v javni lasti. Ovadba naj bi se nanašala na nakup občinskega stanovanja, ki ga je leta 2020 na javni dražbi kupila županjina sestra, kasneje pa je to prešlo v solastništvo županje. Repolusk je na novinarski konferenci februarja zatrdila, da je prodaja stanovanja potekala zakonito in da se je sama izločila iz postopka. Ovadbe pa ne komentira, saj, kot pravi, z njo uradno ni seznanjena.

Kriminalisti po poročanju medijev preiskujejo tudi domnevno sporno občinsko prodajo stavbnega zemljišča ob smučišču na Arehu. Kot je pred dnevi pisal portal Necenzurirano, je novi lastnik nepremičnino kupil po dokaj ugodni ceni, kmalu zatem pa je ruška občina sprožila še postopke sprememb prostorskih aktov, ki bodo zvišale vrednost zemljišč.

Županja Repolusk tega neposredno ne komentira, ampak se pridružuje mnenju direktorice občinske uprave, ki pravi, da so očitki "popolnoma neupravičeni in politično motivirani, z željo škodovati tako Občini Ruše kot potencialnim investitorjem". "Tudi to premoženje je bilo prodano z najvišjo obliko transparentnosti, ki jo omogoča samo javna dražba," je Markač Hrovatinova povedala za STA.

Na Policijski upravi Maribor se držijo načela varstva osebnih podatkov in povedo le, da so v lanskem letu prejeli pisanje, ki se nanaša na porabo finančnih sredstev na območju Policijske postaje Ruše. "V tej zvezi aktivnosti še potekajo," so navedli.

Občina Ruše medtem trdi, da je prodaja zemljišča potekala zakonito. 

 

Na podlagi sprejetega Načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Ruše za leto 2022 so sledile naslednje aktivnosti v zvezi s prodajo predmetnih zemljišč:

-          1. 7. 2022 je občinska uprava pristopila k pripravi Poročila o ocenjevanju vrednosti nepremičnine (zemljišč). Predmetni parceli je pooblaščeni ocenjevalec ocenil na vrednost 42.000 evrov.

-          28. 7. 2022 je bila na spletni strani občine objavljena namere Javne dražbe za prodajo nepremičnin Občine Ruše. 

-          1. 9. 2022 ob 12.00 je bila izvedena javna dražba za prodajo predmetnih zemljišč Občine Ruše. Javne dražbe se je udeležil en dražitelj podjetje FMF d.o.o., s ponudbo za nakup zemljišč po izklicni ceni.

-          Od 1. 9. do 23. 12. 2022 so sledili postopki priprave zapisnika, sklep o javni dražbi, sklenitev kupoprodajne pogodbe, plačilo kupnine, izdaja zemljiško knjižnega dovolila, sklep o vknjižbi lastninske pravice in davčna potrditev kupoprodajne pogodbe.

 

Občina Ruše je pristopila k prodaji predmetnih zemljišč z javno dražbo. Namera izvedbe javne dražbe je bila objavljena več kot 1 mesec na spletni strani občine. Zemljišči sta bili prodani skladno s pogoji javne dražbe, pravijo. 20. novembra lani so prejeli pobudo podjetja FMF d.o.o., ki je dolgoletni lastnik premičnega gostinskega objekta s teraso ob predmetnih zemljiščih, za pripravo sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu za gradnjo večsedežnice s smučiščem Uršankovo I.

 

 Pobudnik spremembe je tudi nosilec stroškov sprememb in dopolnitev prostorskega akta. Trenutno veljaven ureditveni načrt že obravnava izgradnjo večsedežnice s smučiščem Pisker, ureditve, povezane z obstoječim smučiščem in spremljajoče objekte. Predlagane spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta se nanašajo na del območja ureditvenega načrta, in sicer na območje oskrbnega centra, ki se do danes ni zgradil. Zato se bi po predlogu sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta namesto oskrbnega centra omogočila gradnja nove gostinske stavbe s prenočišči. Kot še dodajajo, vse postopke vodijo v skladu z zakonom in ostro zavračajo vsa namigovanja o favoriziranju katerega koli investitorja.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
07. 05. 2024 20.24
+4
Aha bomo spet kradli!
G. Papež
07. 05. 2024 20.00
+1
Kak bo zaj Tona smuk progo spelal proti Rušam, če mu tak parcelirajo?
štajerc65
07. 05. 2024 20.00
Ha ha ha. Županja ne komentira stanovanja, ne komentira parcele ja pa kaj je včeraj prišla na Obcino. To so njeni projekti pa naj pojasni zakaj je tukaj šlo.
štajerc65
07. 05. 2024 19.54
Glede na zapisani županja verjetno ni pravnica. Jaz bi preiskavo razširil še do direktorice občinske uprave, ker mislim da ima tudi prste v marmeladi
Vakalunga
07. 05. 2024 18.17
+10
Uživa vso podporo SD ja vse je jasno. Kupila stanovanje tako kot SD pravosodno stavbo..
JApajaDAja
07. 05. 2024 19.36
+3
Jožajoža
07. 05. 2024 17.37
+2
Sds ovka.taki kradljivci janšisti so
LuxVeritas
07. 05. 2024 17.21
+2
kaj pa ce je zupanja samo podpisala sodelovci pa so jo naok9li pri esli, a potem se je ne bo preiskovalo kot se ne preiskuje pipanove?!?