Slovenija

Za vedno je zaspala borka za evtanazijo Alenka Čurin Janžekovič

Ljubljana, 27. 03. 2023 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredi marca se je v Švici končalo življenje neozdravljivo bolne in glasne zagovornice evtanazije pri nas, 65-letne Alenke Čurin Janžekovič. Čeprav je upala, da se bo od svojega življenja lahko dostojno poslovila v Sloveniji, tega ni dočakala. Na pot v Švico, kjer je samomor pod zdravniškim nadzorom dovoljen, jo je pospremil mož Marijan.

Iz Založbe 5KA so včeraj sporočili, da je sredi meseca marca za vedno zaspala Alenka Čurin Janžekovič, glasna zagovornica evtanazije v Sloveniji, ki pa ji ni bilo dano, da bi dočakala uvedbo zakona, ki bi v Sloveniji dovoljeval evtanazijo.

Alenka Čurin Janžekovič je bila neozdravljivo bolna, zaradi bolezni pa je trpela nepojmljive bolečine.
Alenka Čurin Janžekovič je bila neozdravljivo bolna, zaradi bolezni pa je trpela nepojmljive bolečine. FOTO: 24UR

Alenka je odločitev za prostovoljno končanje življenja sprejela že pred leti, saj se je že od rojstva borila z boleznijo, ki je povzročala razpad hrustanca in kosti, zaradi česar je bila v neznosnih bolečinah. Ker evtanazija pri nas ni dovoljena, se je na samomor pod zdravniškim nadzorom v marcu odpravila v Švico, tja pa jo je pospremil tudi njen mož. "Marijan se je v Ormož že vrnil sam. Alenko je v sredini meseca marca pospremil onkraj. Zlomljen, a poln ljubezni pravi, da sta se ta dan v Švici ločila le fizično, duhovno pa ostajata skupaj vse do njegovih zadnjih ur, ko se bosta ponovno našla in za večno ostala nerazdružljiva in srečna tako, kot sta bila vseh 40 skupnih let," so člani založbe zapisali na svojem Facebook profilu, kjer so se od Alenke poslovili z naslednjimi besedami: "Draga Alenka, počivaj brez bolečin, poišči vse svoje najdražje, ki smo jih spoznali v tvoji knjigi, in jih objemi še za nas. Zbogom, učiteljica, ravnateljica, Ženska z velikim srcem, borka za dostojno starost, prijateljica in zaupnica mnogih."

Alenka Čurin Janžekovič je kar 65 let živela z neozdravljivo boleznijo – polisaharozo tipa 4. To je bolezen, ki prizadene kosti, sklepe in hrustanec do te mere, da ti začnejo propadati, razpadati. Posledica bolezni so bile neznosne, neopisljive bolečine, ki si jih je morala lajšati z analgetiki. Ko ni zmogla več biti samostojna, ji je na pomoč prišla asistentka Larisa. Bolezen je napredovala, pojavile so se nove težave, zato se je Alenka odločila, da je marca nastopil čas za dostojno smrt. Pred tem se je z njo o njeni zadnji poti, pa tudi njenem vztrajnem boju, da bi Slovenija vendarle uzakonila evtanazijo, pogovarjala novinarka 24UR Fokus, Maja Sodja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1