Slovenija

'Z boni se financira v tujini narejeno opremo'

Ljubljana, 16. 06. 2022 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Digitalni bon ne bo prispeval k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, je bila na Twitterju do ukrepa kritična ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh. "Ravno nasprotno, povečal bo tako digitalni kot socialni razkorak," je zapisala in opozorila, da se z boni financira v tujini narejeno opremo. Težave so tudi pri starejših od 55 let, ki bi jim boni prav tako morali pripadati po opravljenem izobraževanju, vendar je denarja le za pet tisoč starejših od 55 let, teh pa je v Sloveniji 740 tisoč.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh meni, da boni ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti.
Ministrica Emilija Stojmenova Duh meni, da boni ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti. FOTO: Bobo

Od srede naprej lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje pri nakupu računalniške opreme unovčijo digitalne bone '22 v vrednosti 150 evrov. "Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo, medtem ko bodo ostalim, ki opremo že imajo, omogočili nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti," je v zapisu na družbenem omrežju Twitter danes zapisala ministrica.

Po oceni Emilije Stojmenove Duh bo država za projekt, ki ga je pripravila prejšnja vlada, porabila slabih 60 milijonov evrov, a bo ta denar namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri razvoju katere slovenska podjetja niso imela nobene bistvene vloge in koristi.

"Seveda sem jezna, da porabljamo toliko denarja za nakup opreme ob dejstvu, da bi lahko ta sredstva bistveno bolj koristno porabili. Seveda bi preklicala v trenutku, če bi bilo to možno. Ampak ni," je navedla.

Bone bo najverjetneje dobilo le pet tisoč starejših, ministrica obljublja rešitve

Prejšnja vlada je denar predvidela za pet tisoč starejših od 55 let. Za ostale bodo drugače poskrbeli, obljublja ministrica. "V tem konkretnem primeru se pogovarjamo s pravniki, ali je sploh mogoče kar koli storiti, drugače bomo v nadaljevanju poskrbeli, da usposobimo starejše, da bodo lahko sami usposabljali njihove vrstnike," obljublja ministrica in še, da bodo znotraj ministrstva pripravili nove dodatne projekte, s katerimi bodo pokrili ostale starejše in jih opremili z veščinami, ki jih dejansko potrebujejo.

Digitalni boni bodo pozneje na voljo tudi starejšim od 55 let

Starejši od 55 let bodo bon prejeli, če bodo predhodno opravili brezplačno izobraževanje s področja digitalnega opismenjevanja. Zaenkrat sicer še ni znano, kdaj točno se bodo ta izobraževanja začela.

Stojmenova Duh je sicer opozorila tudi na težave, ki lahko čakajo starejše pri koriščenju bonov. "Čeprav smo veliko poslušali, kako bo bon pomagal tudi starejšim, so nam "pozabili" omeniti število starejših, ki ga bodo lahko koristili. "Pozabili" so tudi razmisliti, kako bodo do usposabljanj prišli mobilno ovirani, torej osebe, ki bi jim digitalizacija še posebej prišla prav," je bila kritična.

Starejši od 55 let bodo bon prejeli, če bodo predhodno opravili brezplačno izobraževanje.
Starejši od 55 let bodo bon prejeli, če bodo predhodno opravili brezplačno izobraževanje. FOTO: Dreamstime

Kot je še zapisala, so "pozabili" tudi, da pravilo 'Kdor prej pride, prej melje' ni pravi način, da uloviš osebe, ki nimajo digitalnih znanj in veščin.

Do bonov kritični tudi v Levici

Do digitalnih bonov so kritični tudi v koalicijski stranki Levica. Opozorili so, da bo bon sicer nekaterim pomagal pri nakupu, medtem ko si nekateri kljub bonu ne bodo mogli privoščiti nakupa več sto evrov dragega kosa računalniške opreme.

"Vendar bone kot davkoplačevalci financiramo vsi. To pomeni, da razni digitalni in ostali boni predstavljajo subvencioniranje potrošniških navad tistih, ki si nakup lahko privoščijo s strani tistih, ki si dodatnih stroškov niti v teoriji ne morejo privoščiti. Mesečne dohodke namreč v celoti porabijo za hrano, položnice in streho nad glavo," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so spomnili, da po podatkih statističnega urada 34 odstotkov slovenskih družin ne zmore plačevati nikakršnih izrednih izdatkov.

Kot so pojasnili, je politiko vlade Janeza Janše zaznamovala kopica takšnih nepremišljenih ukrepov, ki so se skrivali za na prvi pogled všečnimi krilaticami, kot so digitalizacija, debirokratizacija in spodbujanje rodnosti.

Sredstva, ki bodo namenjena za digitalne bone, bi po prepričanju Levice prišla prav v trenutnih razmerah, ko se soočamo z rastočimi cenami osnovnih življenjskih potrebščin. "Ukrepi za cenovno in siceršnjo dostopnost temeljnih dobrin in storitev predstavljajo veliko bolj pravično in socialno ozaveščeno vrsto politike v času krize, in takšne politike želimo uveljavljati v tem mandatu," so še izpostavili.

Odzval se je tudi nekdanji minister za digitalno preobrazbo

Na očitke se je že odzval nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. "Zakon, ki uvaja digitalne bone, je podprlo več kot 15 uglednih organizacij, vključno z glavnimi univerzami. Po zaslugi našega strokovnega in vključujočega pristopa ga je državni zbor sprejel brez glasu proti," je zapisal in pripel pismo podpore Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti, pod katero so se podpisale nekatere organizacije. Dodal je še, da je vsaka kritika dobrodošla, a na koncu štejejo dejanja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ibasumik
22. 06. 2022 20.52
+1
Ženska ima čisto prav. Tisti, pa ki se spotikate v to, da je Makedonka, s tem le kažete domet svojega ubogega (verjetno desnega) intelekta.
Andrew16
21. 06. 2022 15.20
+1
A ne bi bilo bolje, da gre ta v makedonski parlament nebuloze trosit.
beni marcun
18. 06. 2022 18.36
Ma ej so pametni, ker so sami uničl vso elektro industrijo ki je blo v sloveniji al pa so jo prodal
Rozi Poga?ar
18. 06. 2022 11.52
Koliko računalniške opreme naredimo v Sloveniji povejte
jodr
18. 06. 2022 09.14
A v Makedoniji?
brezveze13
18. 06. 2022 08.40
+2
baba pametna kot pomije, z boni se podpira v tujimi narejeno, do sedaj še ne poznam domačega proizvajalca rač, opreme razen če smatrajo za računalnik tudi one stare na kuglice in fižol ki smo ga uporabljali nekoč v oš
odpisan2x
17. 06. 2022 15.52
+2
ta pa je zblojena,a smo pri nas začel čipe pa procesorje delat
Ugovor vesti 133.člen
17. 06. 2022 14.52
+3
Seveda je nova vlada proti vsemu, kar je bila odločitev prejšnje. A vsi poslanci so to podprli, tudi sprenevedavi in pozabljivi levičarji. Verjamem, da nova vlada rodnosti Slovencev pa ne bo nikoli podpirala. Raje bo uvažala migrante, saj bodo ti sčasoma postali njihovi volilci. To kar imamo sedaj, ni primerljivo z nobeno koalicijo v zgodovini Slovenije proti opoziciji. Kako je že rekel Golob za janšizem, da je to fašizem. Resnica pa je obratna. Fašizem izhaja iz leve nemške stranke, nikjer drugje več ne govorijo o njemu. Le Rusi iščejo namišljene fašiste po Ukrajini in naši levičarji tako žigosajo tekmece. A v resnici so agresorji na drugo državo v vlogi tistih, ki jih tam ni in ravno tako se je pri nas izražala ta zavržna ideologija skozi proteste. Med komunizmom in fašizmom so razlike samo v niansah. Saj s podpovprečnim IQ, tega ne bodo razumeli. To be continued!
ibasumik
22. 06. 2022 20.50
Uporabnik1899572
17. 06. 2022 14.42
+5
To pa res nevem kje so to makedonko našli.
Uporabnik1899572
17. 06. 2022 14.41
+4
A v Makedoniji pa proizvajajo svoje računalnike in tablice? Kakšen argument je to da izdelki niso slovenkski??
neobremenjen_
17. 06. 2022 12.53
+2
No tazloži mi kaj je tu dobrega in brezplačnega. Prosim, razsvetli me.
neobremenjen_
17. 06. 2022 12.51
+2
Kdo? Minister Andrijanič iz vlade JJ.
neobremenjen_
17. 06. 2022 12.50
-1
Lol. Tipično desnosučno, kjer je bolj važno da je človek “naš”, kot pa sposoben. Vaš čas vladanja nesposobnežev je mimo. Sprijazni se.
neobremenjen_
17. 06. 2022 12.48
-2
Res. In desnosučnim ni jasno, da je prejšna vlada z Janezom na čelu tako nepremišljeno vodila vse postopke in sprejemala ukrepe za blažitev posledic Covida.
neobremenjen_
17. 06. 2022 12.46
+1
Ojoj, desnosučnim je očitno res zmanjkalo argumentom pa se zatekajo k žaljenju. Tega so se naučili od Janeza. Žal tako postopajo slabo izobraženi, saj jim primanjkuje intelikence za kritično konstruktivno argumentiranje. Rezultat je jasen.
rjavookisan
17. 06. 2022 16.24
semaino
17. 06. 2022 12.29
+1
Ta zenska ni diht. Oprostite.
resort
17. 06. 2022 11.14
+1
Ko berem vse te komentarje, kot, da bi se pod vse podpisala "kopriva".
resort
17. 06. 2022 11.04
+3
Le zakaj ti "bonbončki", saj kot je že ministrica ugotovila, nimajo pravega učinka. Pa še to. Le kaj se bo računalniško nepismen "strarec" naučil v 10 urah. Sam sem porabil 10 ur za obvladovanje Worda in Excela , za prenose na CD ali DVD, pa prenose slik je cela "šola" , ki se jo naučiš šele z delom in učenjem vsaj 1 mesec. Pa lep dan
Roadkill
17. 06. 2022 09.25
+5
kar naj puklasti jufkar plača te bone
ElectroVoice
17. 06. 2022 09.01
+1
Normalno, da je oprema narejena zunaj, saj pri nas ne znamo narediti nič.