Slovenija

Začenja se obnova ljubljanske severne obvoznice

Ljubljana, 11. 06. 2021 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
147

Zaradi obnove bo poletje minilo v znamenju zapor. Prvo bodo postavili že v soboto – v obe smeri vožnje bosta zaprta prehitevalna pasova med Šmartinsko cesto in krožiščem Tomačevo ter med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto. Delno zaporo lahko pričakujete tudi na kraku D krožišča Tomačevo, ki vodi na severno ljubljansko obvoznico proti Jaršam oz. Štajerski, sporočajo z Darsa. Vse voznike pozivajo, naj upoštevajo prometno signalizacijo ter vozijo varno in strpno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jutri se bo s postavitvijo prve faze delovne zapore začela dvomesečna obnova severne ljubljanske obvoznice H3 med Šmartinsko cesto in krožiščem Tomačevo ter med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto, voznike obvešča Družba za avtoceste RS (Dars). "Dela bodo potekala v času, ko je prometna obremenitev ljubljanske obvoznice najmanjša v vsem letu, obsegajo pa obnovo 1,3 kilometra cestišča na vsaki polovici hitre ceste ter vseh štirih navezovalnih krakov krožišča Tomačevo na H3. Na samem krožišču Tomačevo pa dela ne bodo potekala," so pojasnili. 

Potek obnove: 

 

  • – od 12. do 25. junija: zapora prehitevalnih pasov med Šmartinsko cesto in krožiščem Tomačevo ter med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto v obe smeri vožnje,
  • – od 26. junija do 19. julija: zapora smernega vozišča severne ljubljanske obvoznice proti Bežigradu (Primorski),
  • – od 20. julija do 12. avgusta: zapora smernega vozišča hitre ceste proti Jaršam (Štajerski),
  • – od 13. do 17. avgusta:  promet bo potekal po obeh polovicah hitre ceste, in sicer po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, saj bosta prehitevalna pasova zaprta,

 

  • – od 12. junija: delna zapora kraka D krožišča Tomačevo, ki iz krožišča vodi na severno ljubljansko obvoznico proti Jaršam (Štajerski),
  • – od 26. junija do 7. julija: zapora kraka A, ki s hitre ceste iz smeri Jarš (Štajerske) vodi do krožišča Tomačevo,
  • – od 8. do 19. julija: zapora kraka B, ki iz krožišča Tomačevo vodi na severno ljubljansko obvoznico proti Bežigradu (Primorski),
  • – od 20. julija do 12. avgusta: zapora kraka C, ki s severne ljubljanske obvoznice iz smeri Bežigrada (Primorske) vodi do krožišča Tomačevo,
  • – od 1. do 12. avgusta: popolna zapora kraka D.

Dela bodo potekala po fazah

V prvi fazi delovne zapore, predvidoma do 25. junija 2021, bosta med Šmartinsko cesto in krožiščem Tomačevo ter med krožiščem Tomačevo in Dunajsko cesto v obe smeri vožnje zaprta prehitevalna pasova. Promet bo še vedno potekal po obeh polovicah hitre ceste, in sicer po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. V drugi fazi delovne zapore, predvidoma od 26. junija do 19. julija 2021, pa bo za ves promet zaprto smerno vozišče severne ljubljanske obvoznice proti Bežigradu (Primorski). Promet bo urejen po drugi polovici hitre ceste dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje ter z omejitvijo hitrosti vožnje na 60 km/h. 

Sledi tretja faza delovne zapore, predvidoma od 20. julija do 12. avgusta 2021, ko bo za ves promet zaprto smerno vozišče hitre ceste proti Jaršam (Štajerski), promet bo potekal po že obnovljeni polovici hitre ceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje ter z omejitvijo hitrosti vožnje na 60 km/h. V zadnji, četrti fazi delovne zapore, predvidoma od 13. do 17. avgusta 2021, pa bo promet enako kot v prvi fazi potekal po obeh polovicah hitre ceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, saj bosta prehitevalna pasova zaprta zaradi zapiranja začasnih križnih prehodov z ene polovice hitre ceste na drugo, sporočajo z Darsa. 

Jutri bo stekla obnova ljubljanske severne obvoznice, trajala bo dva meseca.
Jutri bo stekla obnova ljubljanske severne obvoznice, trajala bo dva meseca. FOTO: Damjan Žibert

Zapore navezovalnih krakov krožišča Tomačevo 

Od pričetka del bo zaradi izgradnje opornega zidu na mestu nove niše za cestninski nadzor delna zapora kraka D krožišča Tomačevo, ki iz krožišča vodi na severno ljubljansko obvoznico proti Jaršam (Štajerski). Od predvidoma 26. junija do 7. julija 2021 bo zaprt krak A, ki s hitre ceste iz smeri Jarš (Štajerske) vodi do krožišča Tomačevo, medtem ko bo od predvidoma 8. do 19. julija 2021 zaprt krak B, ki iz krožišča vodi na severno ljubljansko obvoznico proti Bežigradu (Primorski).

Ves čas trajanja tretje faze, predvidoma med 20. julijem in 12. avgustom 2021, bo zaprt krak C, ki s severne ljubljanske obvoznice iz smeri Bežigrada (Primorske) vodi na krožišče Tomačevo. Obvoz bo urejen čez priključek Ljubljana Bežigrad (Dunajska cesta) ter po servisni cesti čez krožišče Tomačevo in naprej proti Jaršam. Popolna zapora kraka D (s krožišča Tomačevo na severno ljubljansko obvoznico proti Jaršam oz. Štajerski) pa bo predvidoma od 1. do 12. avgusta 2021.   

Dela bodo potekala v času, ko je manj prometa, a vseeno lahko pričakujemo zastoje

Obnova bo potekala poleti, ko je prometa manj, jutranje in popoldanske konice pa so manj izrazite. Vseeno lahko pričakujemo zastoje, najizrazitejši pa bodo po predvidevanjih Darsa v prvih dneh spremenjene prometne ureditve. 

"K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo, če naletijo na zastoj. Premajhna varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo in na njenem območju ter oviranje prehitevalnega pasu s tovornjaki hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Vozniki lahko k zmanjšanju morebitnih zastojev veliko prispevajo tudi tako, da na območju zapore vozijo čim bolj tekoče, brez ogledovanja gradbišča," so ob tem natrosili nekaj nasvetov, kako lahko vozniki sami poskrbijo, da bo promet čim bolj tekoč. 

Pričakujte zastoje.
Pričakujte zastoje. FOTO: Damjan Žibert

Med obnovo bo tranzitni tovorni promet preusmerjen na južno in vzhodno ljubljansko obvoznico. 

Obnova bo vključevala zamenjavo zgornjega ustroja ceste, širitev vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C 2+2 (dva začasna vozna pasova v vsako smer na enem smernem vozišču), sanacijo in preplastitev vseh štirih krakov krožišča oziroma priključka Tomačevo, zamenjavo jeklene varnostne ograje, zamenjavo betonske varnostne ograje v ločilnem pasu med obema smernima voziščema hitre ceste, novo razsvetljavo, novo horizontalno in vertikalno signalizacijo, ureditev odvodnjavanja ter ureditev bankin, naštevajo na Darsu. 

Kot najugodnejša je bila na javnem razpisu izbrana ponudba izvajalca Mapri Proasfalt, d. o. o., Ljubljana. Pogodbena vrednost znaša 4.289.289,55 evra (brez DDV) oziroma 5.232.933,25 evra (z DDV), rok izvedbe je 65 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Obnova edinega preostalega dela severne ljubljanske obvoznice, med Zadobrovo in Šmartinsko cesto, je načrtovana za leto 2022, skupaj z glavnimi deli rekonstrukcije priključka Leskoškova cesta (Nove Jarše). 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
13. 06. 2021 18.46
+4
Zakaj samo del severne obvoznice zakaj ne do konca Oz do razcepa pa je mir tako bodo pa še naslednje leto delali preostali odcek žalostno.
Rudolf Maister
12. 06. 2021 13.04
-4
joj ta Janša ,kar dela in dela . Če bo šlo tako naprej ,bodo volitev vse poštimal in bodo levnuhi lahko spet razbijali in zapravljali.
srebrnibreg
12. 06. 2021 15.44
+0
srebrnibreg
12. 06. 2021 15.46
+1
Daj še ono pravljico pod drugim svojim nickom prilepi kako se voziš naokoli pa kako se vse gradi.....
muhhamad
12. 06. 2021 10.39
+3
ajmo tudi na avtoceste poflikat luknje in odpreti kaksnih 5 baustel, sej pa da se bi odpeljali na morje smo ze vajeni 5 do 6 urne voznje do izole ali kopra! vsako poletje se na avtocesti dela, to tik pred kopalno sezono! ja super! in se to, nova avtocestna policija ne potrebuje nove avte z 400 konji, ce se bo vozilo 30kmh po polzje do morja mimo vseh gradbisc!!!!
Uporabnik1095190
11. 06. 2021 20.45
+6
Super, zdaj pred dopusti boste začeli razkopavati severno obvoznico, bravo. Organizacija, ste že kdaj slišali za ta izraz? Ker dvomim, da veste kaj pomeni. Čez dve leti bo tako spet vse v jamah in razkopano. Obstaja še en vam neznan izraz, garancija na opravljena dela, kekci nesposobni.
Gandolfini
11. 06. 2021 20.28
+8
Obvoznica je čisto v redu in naj jo pustijo pri miru. Naj raje vrnejo pokradeni denar pa bomo imeli po celi Sloveniji štiripasovno avtocesto. Koliko denarja v domačem zidu je pa zadosti ??
Mare239
11. 06. 2021 20.21
+2
Pa itak bodo "delali" od 7 do 15...
Mare239
11. 06. 2021 20.20
+7
Uhhh, pa sem se že bal da nas bo letos DARS razočaral in poleti ne bo delal nič. Banda prsekana. Sredi največje turistične migracije 🥶😵😫
Predjamski69
11. 06. 2021 17.24
+12
Ma ne me *******, kaj pa je za obnavljat?! Sam izgovor da se nekaj kvazi dela in provizije kasera na vse možne načine. Obvoznica je čisto ok in ne potrebuje še lep čas nobene prenove.
ssbobo
11. 06. 2021 16.19
+8
Gumpci...... raje bi tretji pas namalal ........
smoljo
11. 06. 2021 15.15
+1
Gvadko se mi j... za obvoznico .ce si cepc pac stojis v koloni ....
Levicarjikmeee
11. 06. 2021 15.03
+2
Itak bodo Slovencki šli na hrvaško, ker enim je to največji uspeh v življenju da grejo na hrv na morje wow
SDS_je_poden
15. 06. 2021 10.02
-1
Hja, ti revež pa doma, na socialki in z nogami v lavorju...
GOTOVI STE
11. 06. 2021 15.02
+8
Bravo izvrstno nacrtovanje, saj nismo bili zaprti od februarja in imeli smo zelooo veliko snega v jarsah tako, da se dobro da ste pocakali, ker ce bi zaceli februarja potem vas 3/4 ljudi ne bi videlo kako garate!
Levicarjikmeee
11. 06. 2021 15.01
+1
Zoki ćasti nje
saab9530
13. 06. 2021 13.57
+1
To je bila Zidarjeva poslednja želja🤣🤣🤣
ata_jez
11. 06. 2021 14.24
+9
Bogi ljudje v tem trenutku 'uživajo' v zadnjih urah odprte obvoznice. Vse stoji.
GOTOVI STE
11. 06. 2021 15.05
+8
Ja potem bo krog okoli sklenjen.. kr neki tale Dars. En dan ta teden so se spravili na rondo tomacevo zjutraj, ko je sel folk v sluzbo so postavili tri svoje kaminone na rondo. Da so malo umirili promet v jutranji konici. Tega, ki nacrtuje obnove pri nas bi morali predlagati za Nobolevo nagrado!
muhhamad
12. 06. 2021 10.44
+3
tudi skozi maribor gre vse po polzje odkar je zupan arsenkovic za vedno zaprl promet skoz korosko cesto in to da bodo njegovi gosti hotela uzivali v kulisi brez ruzenja tovornjakov pod okni!!!! bravo!
Lima33
11. 06. 2021 14.20
+10
Ni problem v tem da bodo to sedaj delali ampak da bodo to tok dolg delali!! Kilometer ceste 2 mesca je grozljivka... O Kajuhovi pa tista tam pri Kolinski, da sploh ne omenjam... Kajuhovo že odkar se je covid cirkus pojavil delajo tistih par metrov pri Kolinski pa tudi... Tuki se vidi kako se denar krade... V parih dneh bi moralo biti fertik pa se nebi nobeden bunil tako pa traja in traja... Tisto pri Kolinski so sedaj odprli za promet ampak po makadamu,ker so zgleda pozabili asfalt položit... Grozljivka v Ljubljani...
Hinkoinvinko
11. 06. 2021 14.14
+9
Severno obvoznico bi moralio POGLOBITI za en nivo, spodaj naredi 6-pasovno etažo in ves TRANZIT speljati po tem nivoju, lokalni promet pa po zgornem=obstoječem nivoju.. vse ostalo je metanje denarja stran. Te obnove pa so VSAKO LETO... je..ba..nje ljudi v glavo in nič drugega.
TistoPravo
11. 06. 2021 14.35
+1
Dobra ideja. Zvočno onesnaževanje je trenutno hujše od fizičnega že! Pa še bolj utrjena bi bla zgornja cestna površina. Več kot očitno je spodnja plast izredno nestabilna, verjetno zamočena iz vseh strani
Drink Beer and Smile
11. 06. 2021 13.57
+8
Pričakujmo zastoje? Pa saj so že 3 mesece... informacija ni nič novega. Je pa žalostno, da je to za Slovenijo sprejemljivo. Pač, postaviš tablo na cesto ''Pazi udrtine'' in je stvar rešena. Najaviš ''Pričakujte zastoje'' in je stvar rešena. Da bi pa pisalo ''Pazi, pričakujte ureditev sistema'', to pa ne. Pa še takrat bi se nam vlada režala rekoč ''...to so samo vaše domneve...''.
Bu?ko Štru?ko
11. 06. 2021 13.51
+7
v Nemčiji in UK cesto preasfaltirajo ČEZ NOČ! Tam ni nekega vlečenja popravkov na cesti po cel teden/mesec/leto... ne. Popoldne zaprejo cesto, postrgajo asfalt dol do 9h zvečer, potem do 11h je vse prevaljano in posuto na novo in ob 12h začnejo ulivat nov asfalt in do 5h zjutraj je vse preaslfaltirano in polito z vodo - ohlajeno. Ob 6h začnejo barvat črte in ob 8-9h zjutraj je cesta ready za odprtje. Pri nas pa se najame najcenejšo delovno silo in potem 1 dela, 5 jih okol gleda pa se praska...
GOTOVI STE
11. 06. 2021 15.07
+5
Ja lej nismo mi v Nemciji pri nas je balkan, in taksno je zal tudi vodstvo v teh ustanovah. Pa se to ne morejo vzeti ...eur ce delajo samo par dni, treba je zavlect..
Kali?opko Kali?opkovi?
11. 06. 2021 13.39
+9
Odlično spet bo celo poletje vse stal. Zdej ko je bla karantena so južni delal en bogi predor golovec več kot pol leta namesto. pranje denarja...
tutp
11. 06. 2021 13.31
+8
Hehe. Folk bo znorel. Vse stoji. Zelena faza. Dopusti. Znoreli bodo.