Slovenija

Začimbe: donosen posel z veliko potvorb

Ljubljana, 11. 11. 2023 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Petra Čertanc Mavsar
Komentarji
8

Začimbe so poganjale in usmerjale svetovno zgodovino. Imele so pomembno gospodarsko in politično vlogo, bile so donosen posel. Danes je globalna industrija zelišč in začimb ocenjena na štiri milijarde evrov letno, vsak šesti vzorec pa je, po podatkih evropske komisije, potvorjen.

Z začimbami jedem spreminjamo in dopolnjujemo okus in vonj. Zdaj, ko jih imamo na dosegu roke in v izobilju, z njimi eksperimentiramo, a nekoč so imele začimbe točno določeno vlogo. Lovor, kumina, šetraj so denimo začimbe, ki so se jedem dodajale proti napenjanju, pojasni Ana Šušteršič, dolgoletna kuharica in kreativna vodja gostinstva Jezeršek.

V gramu žafrana do 350 rož

Ivan Magnani je edini, ki v Sloveniji goji žafran. Nasad violičastih rož, ki ga ima v Soški dolini, skriva najdražjo in najbolj dragoceno začimbo na svetu: žafran ima tri nitke. Te pobiramo in jih sušimo. Za en gram žafrana je treba obrati 200 rož, če so velike. Če so majhne, pa do 350, pojasni. 

Sumerci naj bi ga gojili že pred štiri tisoč leti, ker so verjeli v njegovo čudežno moč. Največ – kar 90 % vsega svetovnega žafrana – pridelajo v Iranu. Ker je pri nas zemlja veliko bolj vlažna, mora Ivan čebulice vsako leto izkopati iz zemlje, jih čez zimo hraniti na suhem, nato avgusta spet posaditi.

Žafran dosega vrtoglavo ceno – od 15 do 20 evrov za gram. Zato tudi rek – drag kot žafran.

Namesto origana posušeni oljčni listi

Čeprav velja, da sveža zelišča in začimbe razvijejo močnejšo aromo, se zaradi dostopnosti in lažjega skladiščenja veliko bolj pogosto uporabljajo suha. Pri suhih začimbah pa so potvorbe še bolj pogoste. Na Zvezi potrošnikov so pregledali origano različnih proizvajalcev v več različnih državah in ugotovili, da v pakiranju origana ni vedno samo origano. "Od 77 vzorcev dva nista vsebovala zgolj origana. Eden od teh vzorcev je iz Slovenije. V tem vzorcu je bila samo polovica origana, drugo polovico so predstavljali oljčni listi. To je neskladen vzorec in to smo prijavili nadzornim organom," pojasnjuje Nika Kremić iz Zveze potrošnikov.

Slovenska narava je z rastlinami ena bogatejših v Evropi, pravi Katja Rebolj, doktorica biokemije in poznavalka rastlin – hren, materino dušico, origano brez večjih težav najdemo v naravi. 

V tokratni rubriki 24UR Inšpektor poglobljeno o začimbah, ki bogatijo kulinariko. Kako jih gojiti, uporabljati, kombinirati. In kako ločiti prave začimbe od ponaredkov.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
11. 11. 2023 19.02
+1
Zapret vodilnega v formi, ki to proizvaja in mu odvzet premoženej pa bo red.
tirolec
11. 11. 2023 17.31
+2
Denar sveta vladar...je**e se takim prodajalcem za potrošnika, trgovci z novci pa veselo prodajajo, kar jim pride pod prste...Nič novega.
Nebodijetreba
11. 11. 2023 16.25
+2
Zato pa: lasten vrtiček, čeprav v koritu na balkonu!
PetindvajsetUR
11. 11. 2023 14.55
+3
No, boljse da ne veste, kaj vse jeste. Preberite deklaracije preden kupite. Nategu.j.ejo nas proizvajalci in prodajalci. Zato pa, manj jejte, pa tisto kvalitetno. Itak pojemo prevec hrane..
MucaNeGrize
11. 11. 2023 14.53
+3
najboljše začimbe za moške.. so mlade
Sonček.
12. 11. 2023 10.41
Rains
11. 11. 2023 13.18
+4
Kaj šele Kitajci počnejo!! Poglejte si kanal "serpentza" za Yutubu.
mastrion
11. 11. 2023 14.18
+7
Spet eni in isti poznavalci praktično vseh zadev 👌 Poglej si kaj dela svet v prehrani, pa boš videl da se gre vsem samo za denar. Se pa strinjam da so Kitajci najslabši za nas, oz naše zdravje...