Slovenija

Zakonita, sorazmerna in strokovna uporaba sile? To bo ugotavljala posebna komisija

Ljubljana, 06. 10. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Vesna Lambergar, Urša Zupan
Komentarji
945

So policisti med torkovimi protesti v Ljubljani uporabili prekomerno silo? To bo po mnenju naših sogovornikov ugotavljala posebna komisija, ki bo morala vsako uporabo sile oceniti z vidika zakonitosti in strokovnosti. Na reakcijo Policije moramo gledati tudi v luči pozivov predsednika vlade in notranjega ministra po bolj zavzetem uveljavljanju zakonov. In kot še dodaja varnostni strokovnjak: "Seveda ne gre pričakovati, da bodo tviti predsednika vlade izzveneli v vetru." Pri tem pa opozarja, da tudi nasprotna stran intenzivno išče konflikt. V Policijskem sindikatu Slovenije pa: "Delovanje Policije je v takih primerih vezano na ukaz neposredno nadrejenih."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dan po protestih
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Dan po protestih
  • Iz 24UR: Kako so ukrepali policisti?
    03:56
    Iz 24UR: Kako so ukrepali policisti?

25 pridržanih oseb, dve osebi sta potrebovali zdravniško pomoč, šest poškodovanih policistov, poškodovana so bila tudi službena vozila Policije. To je statistika včerajšnjih protestov, ki so se sprevrgli v nasilne izgrede. Središče prestolnice se je kopalo v oblakih dima in solzivca. Policija je večkrat uporabila prisilna sredstva. Je bila na protestih uporabljena pretirana sila?

Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede meni, da je Policija zelo intenzivno uporabila prisilna sredstva. Ali je šlo za nezakonito in nesorazmerno uporabo sile, bo pokazala resna analiza, ki jo morajo opraviti tako Policija kot tudi drugi nadzorstveni organi, na primer Varuh človekovih pravic ali pa tudi nevladne organizacije, pojasnjuje Lobnikar. S tem se strinja tudi strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl. Kot pravi, mora biti v tem primeru ustanovljena posebna komisija, ki jo ustanovi generalni direktor. Vsako množično uporabo sile bodo morali oceniti z vidika zakonitosti in strokovnosti – torej vsako uporabo vodnega topa, plinskega sredstva … Žaberl še pojasnjuje, da Policija snema te dogodke ravno z namenom dokazovanja morebitnih kršitev in dokazovanja, da sama ni prekoračila pooblastil. Posnetki pa se lahko uporabijo v obe smeri, torej tudi v smeri, da Policija ni ukrepala tako, kot bi morala. "Seveda je pomembno vprašanje, ali je bila tolikšna sila uporabljena zakonito in strokovno," meni Žaberl. 

Posebna komisija bo ugotavljala, ali je bila uporabljena prekomerna sila.
Posebna komisija bo ugotavljala, ali je bila uporabljena prekomerna sila. FOTO: Aljoša Kravanja

"Ko bomo vse te stvari pogledali, bomo vključno s kakšno resno strokovno debato, ki ne izhaja zgolj iz tega, kar smo videli na televiziji ali prebrali na Twitterju, lahko ugotovili, ali je bil odziv policije v skladu s strokovnimi pričakovanji," pojasnjuje Lobnikar. Ob tem pa še dodaja, da ne smemo pozabiti na to, da imajo tudi prebivalci v centru, ki mislijo, da so jim bili v policijskih postopkih kršene pravice in svoboščine, pravico do pritožbe.

Lobnikar še pripoveduje, da je dejstvo, da ima Policija za uporabo prisilnih sredstev pooblastilo v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, da je bil aktiviran 9. člen in se je Policija odzvala tudi na podlagi tega, kar je slišala s strani predsednika vlade in ministra za notranje zadeve po protestih prejšnjo sredo, ko sta tako eden kot drug od Policije zahtevala bolj zavzeto uveljavljanje zakonov, vključno z uporabo prisilnih sredstev. "Seveda ne gre pričakovati, da bodo tviti predsednika vlade izzveneli v vetru." Tudi zaradi tega je bilo po njegovem mnenju pričakovano, da bodo policisti bolj intenzivno uporabili prisilna sredstva. "Res pa je tudi, da nasprotna stran intenzivno išče konflikt," še dodaja. Pri tem omeni primer Zlatka, ki po njegovem mnenju zadnjih par mesecev zelo intenzivno stopnjuje in išče konflikt. "Vsi so prepričani, da imajo prav in nihče se ne trudi, da bi prišlo do zmanjšanja konflikta." 

Lobnikar opozarja, da tudi nasprotna stran intenzivno išče konflikt.
Lobnikar opozarja, da tudi nasprotna stran intenzivno išče konflikt. FOTO: Aljoša Kravanja

Delo policistov na včerajšnjih protestih ceni in spoštuje tudi strokovnjak za varnostne sisteme Tomaž Čas. Med izgredi je bila uporaba prisilnih sredstev sicer upravičena, pravi, a dodaja, da je za državo zelo slabo, da se kaže v intervencijah policije. "Če pogledam nazaj v zgodovino, ko sem bil v vodstvu slovenske policije, poveljnik posebne enote slovenske policije, do takrat nismo nikoli uporabili vodnega topa, niti plinskih sredstev v takem obsegu," je povedal v oddaji 24UR. 

Odredba o omejitvi ali prepovedi gibanja na določenih območjih v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda pri Kranju je ob 19. uri prenehala veljati, saj so prenehali razlogi za njeno izvajanje, so sporočili s Policije.

Policija, še manj pa prisilna sredstva, demonstracij ne bodo ustavila, je prepričan. Pravi, da je čas za dialog, zanj pa ni odgovorna policija, pač pa pristojni. "Ni dobro, da na ta način Policijo izpostavljamo in da Policija izgublja ugled. Ta ugled si bo zelo težko povrnila. Ljudje jih vidijo samo takrat, kadar uporabljajo top, plinska sredstva in druga prisilna sredstva," je še opozoril. 

V spodnjem članku si lahko preberete več o vodnem topu, ki ga je Policija kupila leta 2017.

Za odziv smo prosili tudi oba policijska sindikata. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko pravi, da obsojajo nasilne izgrede. "Glede ravnanja Policije pa smo že nekajkrat povedali, da je delovanje Policije v takih primerih vezano na ukaz neposredno nadrejenih. Praviloma se pooblastila policistov v takšnih primerih ne izvajajo po odločitvi posameznika, temveč skupinsko na ukaz," pojasnjuje. Tudi Cvetko pravi, da bo morebitno sorazmernost uporabljenih pooblastil morala ugotavljati posebna komisija in se opredeliti do vseh potencialnih pritožb ljudi. Torej, treba bo ugotoviti, ali so bila prisilna sredstva uporabljena strokovno, zakonito in sorazmerno. "Glede na način poveljevanja, ukazovanja in kasneje izvajanja teh pooblastil si upam trditi, da so vsaj policisti ta pooblastila izvajali zakonito in strokovno," je še jasen Cvetko. Na vsa vprašanja glede delovanja policistov pa bo moralo odgovoriti vodstvo Policije, še dodaja. 

Iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) pa so sporočili, da bi moral Varuh človekovih pravic nemudoma izvesti neodvisno preiskavo o ravnanju vodstva Policije. Ta bi razjasnila številne dileme, ki se pojavljajo v javnosti.

'Nujna parlamentarna preiskava glede ukrepanja policije na protestih'

Na včerajšnje dogajanje so se odzvali tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije, kjer pravijo, da "z veliko zaskrbljenostjo spremljamo odzivanje policije na proteste v Ljubljani, ko je v več primerih uporabila plinska sredstva, plinske naboje, vodni top, konjenico in policijske pse"

Poslanke in poslance so pozvali k ustanovitvi parlamentarne komisije, ki naj v skladu z Zakonom o parlamentarni preiskavi preišče upravičenost aktivacije 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, zakonitost in strokovnost uporabe prisilnih sredstev, opravi oceno dejanskega stanja in v primeru ugotovljenih kršitev zahteva politično odgovornost nosilcev javnih funkcij.

Policijo pa so pozvali, da preišče ravnanja in uporabo prisilnih sredstev ter javno poroča o tem, v katerih primerih, kakšnih količinah in zakaj se je odločila za uporabo solzivca, plinskih nabojev, vodnega topa, policijskih psov in konjenice. "Kot je mogoče razbrati iz objav na družbenih omrežjih, je bila vsaj ena oseba poškodovana v intervenciji policije, ki se je nadaljevala tudi po tem, ko je ta oseba že ležala na tleh in bila domnevno v celoti onesposobljena. Policija mora nujno preiskati ta in morebitne druge primere domnevne prekoračitve pooblastil in zagotoviti odgovornost storilcev," pozivajo. 

Opomnili so, da mora Policija zagotavljati in varovati pravico do protesta ter opozorili, da se zaradi nasilja peščice mirni protesti ne smejo razgnati. Skrbi jih tudi prekomerna uporaba solzivca. "Solzivec je lahko nevaren! Čeprav ni zasnovan za ubijanje, še vedno obstaja možnost, da lahko povzroči smrt." "Solzivec je treba uporabljati v najmanjši možni meri in šele po podanih jasnih opozorilih. Izogibati se je treba ponavljajoči se ali daljši izpostavljenosti. Pri uporabi solzivca mora policija vedno upoštevati, da je v osnovi 'neselektiven', kar pomeni, da lahko vpliva na navzoče, ki niso vpleteni v nasilje," so še dodali.

Kot je za 24UR ZVEČER povedal strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl bo šele celovita analiza pokazala, ali je bilo vse tako kot zahteva zakonodaja. "Dejstvo pa je, da je bila policija tokrat bolje pripravljena in da je učinkovito zavarovala javni red - predvsem takrat, ko protestnikom ni dovolila da bi zaprli določene glavne ceste v Ljubljani. Policija je sicer dokaj hitro posegla po prisilnih sredstvih ter da je v veliki meri uporabila prisilna sredstva," je dejal. Ob tem je poudaril, da mirni protesti nimajo nobene povezave s pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj.

Kako gledate na zahtevo sindikata policistov Slovenije, naj varuh človekovih pravic izvede neodvisno preiskavo o tem ali je vodstvo policije oziroma operativni štab policistom dajal zakonite in strokovne ukaze glede uporabe policijskih pooblastil in prisilnih sredstev.

Poziv sindikata, naj varuh človekovih pravic izvede neodvisno preiskavo o tem ali je vodstvo policije oziroma operativni štab policistom dajal zakonite in strokovne ukaze glede uporabe policijskih pooblastil in prisilnih sredstev, je na mestu, meni Žaberl: "Prisilna sredstva, ki se uporabijo zoper množico, policisti ne morejo uporabljati samoiniciativno, temveč morejo dobiti za to ukaz pooblaščene osebe, ki je odgovorna za zakonitost uporabe prisilnih sredstev."

Hojs: Očitki so popolnoma neutemeljeni

Že včeraj je v naši večerni oddaji 24UR ZVEČER vodja operativnega štaba Danijel Lorbek dejal, da Policija poskuša vedno odločno zagotavljati javni red in je to storila tudi na tokratnih protestih z večkratno uporabo prisilnih sredstev. "Ocenjujemo, da je bila uporaba teh prisilnih sredstev zakonita, tudi strokovna, bo pa to ugotavljala posebna komisija," je dejal in še pojasnil, da je Policija morala uporabiti vsa sredstva, ki jih je imela na voljo, saj je bil javni red huje in množično kršen. 

Na očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev pa se je danes odzval tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Meni, da so očitki neutemeljeni, poroča STA. Minister je delo policije na protestih pohvalil. Po njegovih besedah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in verjame, da bodo tokrat postopki pripeljali do ustreznih zaključkov. "Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanju lastnine po ljubljanskih ulicah," je dejal. Dodal je, da je bila gotovo pri tako velikem dogodku oz. kršitvah storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani. "Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja," je pojasnil minister.

Po Hojsovih navedbah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in kot mu je znano, tokrat v polni meri sodeluje tudi tožilstvo. Sicer pa je Hojs zatrdil, da v svojih izjavah pretekli teden ni kritiziral dela policije. Povedal je, da je ta vse do trenutka, ko bi morala preprečiti nasilni vdor na ljubljansko obvoznico, delo dobro opravila, ta del pa je bil izveden neustrezno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (945)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

afnguncar
10. 10. 2021 12.16
+1
Glede na to, da SDS podpira samo 15% zaplankancev, očitno nismo zaradi vlade razdeljeni. Smo pa razdeljeni na pol glede prepričanja v ukrepe ( umivanje rok, maska, distanca, testiranje, zaupanje v medicino....). In to je žalostno kakšen narod smo postali. Ostali narodi po Evropi imajo še hujše ukrepe in ne poznajo agresivnih napadov na zdravnike, medicinske sestre, trgovce.....
REMINGTON
09. 10. 2021 17.45
Policija je bila preveč blaga, zaradi tega bi je morali “obsojati” 😂🤣😭. Te litijsko/mobelanske huligane ki uničujejo tuje prmoženje je treba spraviti v kletko in jim zaračunati škodo ki so jo povzročili. Vse te litije ki so del rusko-srbske propagande po receptu ČG, imajo enak cilj in so samo so maskirane pod drugačnim “plaščem” ter manjkajo helikopterji in leteči svetosavski talibani.
Vajkim
07. 10. 2021 11.48
+2
Kdaj pa je policija ukrepala nestrokovno, nesorazmerno, še posebej ne v času diktature Janša - Hojs Protesti so zaradi nekaterih nesmiselnih ukrepov / jansen takoj si brez omejitev nezakoniti sklepi..zapiranje na občine, šol, otrok s posebnimi potrebami cepljeni ne nosijo mask...širijo okužbo , benc. črpalke v 1min. plačaš in greš , dodatki kovid za elite, korupcija, neustavni sklepi...pa policija uporablja nasilje..pa vsak se bo branil ksr mu pride pod roke...nasilje izzvala policijs
Covid 19
07. 10. 2021 10.48
+3
Absolutist nehaj klatiti neumnosti,tebi se pozna jugo šola.Če bi upoštevali vse pravila in zakone je jasno,da do protestov sploh nebi moglo priti..Pravi protesti bi bili in bodo ob nesorazmernem posredovanju gverilski,po vsej državi,morali bodo imeti 10 000 topov,pa še za te bi kdo znal izdelati kako domačo mino.. Hojs niti ne ve kam se spušča,misli, da so nepremagljivi,pa so v resnici daleč od tega,tudi sami si ne bodo upali nikamor več..Gverila bi pomenila državljansko vojno. RESNICA JE, DA VLADI TO ODGOVARJA.. ZAKAJ??? IN PODPIHUJE S SVOJIMI IZGREDNIKI, ZATO KER VEDO, DA LJUDJE NE MARAJO TEŽAV IN SO PROTI VOJNIM STANJEM, TEŽAVAM IN NEMIROM,NA TA NAČIN PRIDOBIVAJO VOLILCE, KER SE DELAJO IN GOVORIJO, DA SO REŠITELJI Z IZGREDI IN PROTESTI NEZADOVOLJNIH DRŽAVLJANOV IN POSKUŠAJO PRIKAZATI, DA PA SO SAMI NA PRAVI STRANI IN SE BORIJO ZA DOBRO PROTI ZLU, TAKO KOT V RISANKAH, KO OTROCI VERJAMEJO IN PODPIRAJO DOBRE... V RESNICI PA SO ZLO SAMI IN IZGREDNIKE PODPIRAJO OZ.OBSTAJA PODZEMLJE ZA KATERO SEVEDA VI NE VESTE IN JIH PLAČAJO, TO JE SEVEDA MAFIJSKO DELOVANJE,DA SE VMEŠAJO IN DELAJO IZGREDE PO ULICAH,ISTOČASNO PA POLICIJA HOJS ZREŽIRANO IN POSREDOVANO PREKO SDS KOMANDIRJEV NAPADE MIRNE PROTESTNIKE IN JIH SPROVOCIRA V IZGREDE, KER SEVEDA UPOR JE V ČLOVEŠKI NARAVI.LJUDJE, TISTI, KI STE PAMETNI, NE NASEDAJTE, NE NASEDAJTE.. TO JE ZREŽIRANO. VLADA SE ŠE ENKRAT... HOČE POKAZATI KOT VAŠ REŠITELJ IN POT DO MIRU ZARADI VAŠIH GLASOV, KER VEDO, DA SO POPUŠILI.. VI,PA BOSTE SEVEDA KOT OTROCI GLASOVALI ZA MIROVNIKE IN REŠITELJE.SPREGLEJTE NAROD..MIRNI PROTESTI SO VREDU IN DOBRI ZA NORMALNO ŽIVLJENJE PO VOLITVAH IN IZHOD IZ KITAJSKEGA IN ORBANSKEGA MODELA DIKTATURE. PCT JE SAMO MODEL DIKTARURE.. NE GRE ZA TO.To je svinjska podla politika trenutne garniture.Lepo pa znajo govoriti v medijih, to pa.. vsem se cedi med in mleko,v resnici pa crkavamo na vseh področjih..
rambojanša
07. 10. 2021 10.29
-2
Posebna strokovna komisija...KDO PA JE TO....Žabrl...Nemec...Bakovič...Pirnat..poblaščenka...varuh..kpk..itd...SAMA LEVA STROKOVNA SMETANA...POTEM PA ŽE BO.
BootieKush
07. 10. 2021 10.24
+4
ko se bo pa folku spipalo pa bo letelo kaj kontra v zameno za solzivec bodo pa jokcali kak smo nestrpni.. žalostno kam smo se spustili :)
ervirus
07. 10. 2021 10.15
-2
Nepravilnosti ni
provni
07. 10. 2021 10.06
+8
Ta Vlada bo finančno izčrpala državo. Kriminal na celi črti. Sedaj bo zapravljala denar za vodne topove, da bo lahko še špricala po narodu. Noro, vse skupaj. Pa naj že enkrat odstopi.
ervirus
07. 10. 2021 10.17
-1
povanpireni
07. 10. 2021 10.35
-3
Po kateremu narodu. Delaven narod doma pošteno dela in davke plačuje. Sončna uprava pa Kranjskih Balin placi pa pivo loče, zaslužijo si ein cm od zemlje, da bi še malo brcali...
Absolutist 1
07. 10. 2021 09.53
-3
Komisija za ugotavljanje mora najprej ugotoviti ali je policija popisala vse udeležence ki so nasilno ustavljali avte na mestnih ulicah,s pohodom po prometnicah jih zapirali in grozili voznikom v osebnih avomobilih da naj jim dajo roko ....za pešce so plpčniki in ne ceste po katerih poteka promet z motornimi vozili ...!? TISOČI NA NEPRIJAVLJENEM SHODU OZIROMA Z NAMENOM RUŠENJA DRŽAVNE UREDITVE so namerno ustvarjali kaos !
provni
07. 10. 2021 09.36
+6
Vsekakor policija ne bi smela uporabljati sile nad lastnim prebivalstvom. Za to je kriva samo Janševa Vlada in nepreklicno odstopljeni Hojs
jbtjbt
07. 10. 2021 09.21
+8
Nepreklicnoodstopljeni dela na ČRNO,kje je INŠPEKTORAT,fuuuuujjjjj
jodr
07. 10. 2021 09.21
-2
Zoki se pa nič ne oglasi, ko mu vandali uničujejo najlepše mesto na svetu.
jbtjbt
07. 10. 2021 09.19
+4
A uničevalka otroških duš kustečka je pa umaknjena,al kaj
ervirus
07. 10. 2021 10.19
-1
Ukvarjaj se svojimi otroki,in zapusti varno gnezdo biffeja
cEstMoi
07. 10. 2021 09.17
+3
Nasprotna stran ne išče konflikta, nasprotna stran se brani. Vlada ustvarja konfliktne situacije, nazadnje s PCT, pogojem, pri katerem je T praktično nemogoče uveljavljati, saj ukinja Testna mesta in jim krajša urnik. Ponekod testirajo tudi le enkrat na teden po nekaj ur, a v krogu več deset kilometrov.
jodr
07. 10. 2021 09.23
-4
ROMELS
07. 10. 2021 09.09
-1
Najprej naj komisija ugotavlja o zakonitosti protestov in šele nato o "ti. novinarski" prekomerni uporabi sile.
jodr
07. 10. 2021 09.08
-5
Levaki, a ste mislili, da vam bo policija bonbončke delila, medtem, ko boste razgrajali po Ljubljani?
AlexReal
07. 10. 2021 09.08
-1
Ko bodo vandali nehali uničevati in razgrajati po Ljubljani, ko bodo protesti miroljubni , takrat tudi policijske uporabe sile ne bo. Dokler nam pa huligani zapirajo ulice in avtoceste in kratijo SVOBODO ostalim ljudem, takrat je taka sila zelo dobrodošla !
šavrin
07. 10. 2021 09.16
-4
v drugih koncih Slovenije nimamo nobenih težav, niso nam kršene pravice , ne letijo kocke in ni solzilca, v Ljublajni je pač tako kot si zaslužijo, Ljublajana je daleč in to je za nas kot da je to v neki drugi državi.
Slava Rodu
07. 10. 2021 09.04
+1
Že spet so huligane notri poslali, da se je lahko potem miren narod preganjalo
ROMELS
07. 10. 2021 09.10
-2
jbtjbt
07. 10. 2021 09.20
+3
jodr
07. 10. 2021 09.00
-3
A bo Miroslav ugotavljal, koliko sile so uporabili? Proti huliganom ni nikoli preveč sile!
TAJ2
07. 10. 2021 08.57
+3
Sramota za policijo, če se policija ne bi tako nasilno odzvala ne bi bilo nobenih izgredov. Nekateri ljudje, ko se oblečejo v policijske uniforme postanejo nasilne pošasti.
AlexReal
07. 10. 2021 09.09
-2
Aha, tvoja logika je : najprej je bil policaj, šele nato lopov ? Ne kvasi !!