Tujina

FOTO in VIDEO: Berlin je po 25 letih od padca zidu iz vesolja še vedno videti razdeljen. Pa je res tako?

Berlin, 09. 11. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav obeležujemo 25 let od padca slovitega Berlinskega zidu, z Mednarodne vesoljske postaje nemška prestolnica še vedno izgleda razdeljena na dva dela. Še vedno so opazne tudi nekatere druge razlike. Je združitev uspela, ali gre za proces, ki bo trajal še leta?

Berlin, kot ga je po 25 letih od padca famoznega zidu, ki je predstavljal simbol delitve med Vzhodom in Zahodom, videti iz vesolja. Opazite razliko?
Berlin, kot ga je po 25 letih od padca famoznega zidu, ki je predstavljal simbol delitve med Vzhodom in Zahodom, videti iz vesolja. Opazite razliko? FOTO: Chris Hadfield/Nasa

Pred dobrim letom dni je kanadski astronavt Chris Hadfield na Zemljo poslal fotografijo, ki je bila čudovita, a hkrati zaskrbljujoča. Nočna fotografija, ki je bila posneta nekaj sto kilometrov od površine planeta, je prikazovala Berlin. Na pogled je bil še vedno razdeljen, kot pred mnogimi leti. Zahodni del se je svetil bolj belo, vzhodni del pa bolj rumeno. Ločnica je potekala skoraj natanko tako, kot je potekal famozni zid, ki je 28 let mesto delil na dva dela. A kaj to pomeni? Je na 25. obletnico od padca slovitega Berlinskega zidu nemška prestolnica še vedno razdeljena?

Osrednji dogodek ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu bo veliki spektakel pred berlinskimi Brandenburškimi vrati, na katerem pričakujejo vsaj dva milijona ljudi. Za svojevrstno doživetje bo ob tem poskrbela 15-kilometrska svetlobna veriga, ki se vije po poti nekdanjega zidu.
Osrednji dogodek ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu bo veliki spektakel pred berlinskimi Brandenburškimi vrati, na katerem pričakujejo vsaj dva milijona ljudi. Za svojevrstno doživetje bo ob tem poskrbela 15-kilometrska svetlobna veriga, ki se vije po poti nekdanjega zidu. FOTO: Reuters

Po 25 letih od podrtja zidu se je sicer spremenilo veliko, zidu na berlinskih tleh pa skoraj ni videti. Pravzaprav je šlo celo tako daleč, da so morali tisti, ki želijo letos slavnostno obeležiti padec Berlinskega zidu, po mestu postaviti stojala z belimi lučmi, ki nakazujejo, kje je ta nekdaj stal. Enega od zadnjih preostalih stražnih stolpov, ki ga je mogoče najti v eni od uličic v bližini trga Potsdamer Platz, danes zastirajo visoka poslopja in drevje, precej podobna pa je situacija tudi pri ostalih. Od pregrade, ob kateri je med poskusi prečkanja pod streli sovjetskih pušk v 28 letih obležalo več kot 100 ljudi, je ostalo bore malo.

Med ostanki Berlinskega zidu so tudi stražni stolpi. Bilo jih je 302, danes jih je le še peščica.
Med ostanki Berlinskega zidu so tudi stražni stolpi. Bilo jih je 302, danes jih je le še peščica. FOTO: Reuters
Kljub temu je na fotografiji astronavta Hadfielda ujeto nekaj resnice. Sicer res pravijo, da nemška kanclerka Angela Merkel, nekdaj vzhodna Berlinčanka, vodi Evropo, a dejstvo je, da nekaterih razlik niti ona še ni uspela odpraviti. Niti tistih najbolj očitnih. Razlog, da je mogoče ločnico med vzhodnim in zahodnim delom videti celo z vesolja, tiči v tem, da v uličnih svetilkah na vzhodnem delu še vedno svetijo rumene žarnice, medtem ko na zahodu svetijo žarnice s flurescentno svetlobo. To pa ni edina očitna razlika. V vzhodnem delu prebivalci še vedno raje prebirajo Berliner Zeitung, njihovi sodržavljani iz zahodnega dela pa raje posežejo po časopisu West reads Tagesspiegel. Polovica Berlina navija za nogometni klub Hertha BSC, druga polovica pa za FC Union. Najbolj boleče pa je dejstvo, da so še vedno opazne razlike v življenjskem standardu enih in drugih.

Prav slednje je bil tudi eden od glavnih razlogov za množično zapuščanje Nemške demokratične republike, a kot pravi aktualni nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble, so se stvari tukaj nekoliko spremenile. “Združitev je delovala bolje, kot je kdorkoli pričakoval,” pravi minister, ki ocenjuje, da je do danes Vzhodna Nemčija dosegla veliko. Kot je pojasnil, so Vzhodni Nemci takoj po združitvi zaslužili le 45 odstotkov tistega, kar so zaslužili Nemci na Zahodu, ki jim je več kot 40-letni razvoj v okviru kapitalističnega tržnega gospodarstva prinesel velik gospodarski napredek. Po 25 letih so z obnavljanjem zastarele industrije, z novo organizacijo kmetijstva, gradnjo prometnic in ostale infrastrukture, s preobrazbo izobraževalnega sistema in ostalimi ukrepi dosegli, da vzhodni del zasluži že približno 70 odstotkov zaslužka Zahoda. Ob tem se je preseljevanje iz vzhodnega dela Nemčije zmanjšalo na minimum, še dodaja.

Ostanki zidu danes
Ostanki zidu danes FOTO: Reuters

Berlin je postal eno najbolj socialno, kulturno in politično pisanih mest

V tednih po padcu zidu so zahodni Berlinčani drli na podeželje, ki ga prej niso imeli, vzhodni pa v bolj urbani predel. A doba, v kateri so bili vezani na svoje okolje, je bila predolga, vezi pa premočne. Večina se je zato kmalu vrnila. Ker sta bila oba dela skoraj tri desetletja vzorčen primer drugačnega političnega sistema, je vzhodni Berlin še vedno dom številnih pripadnikov komunističnih strank in nekdanjih obveščevalcev - pričevalcev nekdanjega sistema. Kljub razlikam je združitev delovala, saj je Berlin, mesto delavskega razreda, znal dobro ravnati in sodelovati z ostanki vzhodnonemških dosežkov in postkomunizmom. Berlin je imel tudi eno od prvih vlad, v kateri so bili v koalicijo vključeni politični nasledniki komunistov. Shajanje je bilo nekoliko lažje tudi zato, ker je Zahodnemu Berlinu, ki je bil dolgo otok sredi socializma, vedno primanjkovalo meščanskih elit, kakršnim so bili priča v Münchnu in Hamburgu. Najverjetneje zato še danes poenoten Berlin ohranja več vzhodnonemške zapuščine, kot večina preostale države.

K toleranci so po združitvi ogromno prispevali tudi novi priseljenci. Med 20-letniki, ki so po letu 1989 iz Stuttgarta, Dublina in številnih drugih evropskih mest drli v Berlin, so bili DJ-ji, nepremičninski posredniki, zagnani finančniki, brezposelni akademiki in številni drugi, ki se niso obremenjevali s preteklostjo. V mesto so s seboj prinesli nov veter. Njim delitev ni pomenila veliko, na trenutke se je zdela pravzaprav neresnična, kot bi šlo le za meglene sanje preteklosti. Ko so mesto pričeli naseljevati Izraelci, je postalo jasno: Hitlerjeva nekdanja utrdba je zaključila staro zgodbo in odprla novo poglavje. Domačini so sčasoma novo podobo svojega mesta sprejeli. Če so vsi navdušeni nad privlačnostjo unikatnega novega Berlina, čemu bi vendar nasprotovali in vztrajali pri temni preteklosti? Priseljenci so torej domačinom pustili čas, da se privadijo na novosti, zato je Berlin skozi naslednja leta postal mešanica zagnanih uradnikovi, gospodarstvenikov in delavcev, hkrati pa obdržal stare popoldanske navade svojih prebivalcev, kot so uživanje klobas in pitje piva.

Do danes se je mesta oprijel poseben sloves. Je deželna metropola, sproščeno kulturno igrišče, ki je privlačno tolerantnim. Kot je v enem od intervjujev dejal župan Klaus Wowereit, je Berlin “hkrati reven in seksi”. Čeprav bo kmalu preteklo več časa od padca zidu, kot je trajal njegov obstanek, in je socialne, kulturne in politične razlike med vzhodnim in zahodnim delom še vedno mogoče zaznati, pa to za večino njegovih prebivalcev ni pomembno. Berlinčani si namreč že leta pišejo drugačno zgodbo, prihajajo nove generacije, razlike med vzhodnim in zahodnim delom pa so iz dneva v dan globlje v zgodovini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miki67
10. 11. 2019 11.02
Na zahodu so ulično razsvetljavo zamenjali z varčnimi LED žarnicami, ki dajejo belo svetlobo,medtem, ko na vzhodnem delu še uporabljajo klasične žarnice, ki dajejo za oči bolj zdravo svetlobo, a so bolj požrešne.
Jimi1
10. 11. 2014 07.34
-1
Narod iz vzhoda na zahodu danes opravlja dela, ki jih zahodnjaki nočejo, skupaj z Slovenci, Madžari, Romuni. Zakopčeksani so do konca tile "ostiji" , ki znajo za povrhu samo svoj dialekt govoriti. Denacizacija jih tudi ni vlovila.....
OpaZokiStyle
09. 11. 2014 21.52
+6
Bistvo razlike v svetlosti med zahodom in vzhodom ni toliko zaradi 'fluorescentnih' luči. Bistvo je da so to luči, ki so tako dizajnirane da svetijo točno tja kamor je treba, torej vso svetlobo usmerjajo na ulico oz. na tla. Tako bolj učinkovito trošijo energijo(zraka pač ni potrebno osvetljevati) in hkrati svetlobno ne onesnažujejo. Take tudi pri nas vedno bolj zamenjujejo stare. V naši ulici so jih montirali pred kake 3-4 leti.
miki67
10. 11. 2019 11.07
Samo bolj varčne so LED, in pa bolj usmerjene, kot pa vidimo iz vesolja prav tako "onesnažujejo" temo
itiswhatitis
09. 11. 2014 21.05
+4
kitzbill
09. 11. 2014 19.52
+10
bil ta že parkrat, mesto je famozno, gromozansko, se pa tud kot turistu kaže na to kje je zahod, pa vzhod, že s tem ko se giblje po mestu
Borut Novak 1
09. 11. 2014 19.59
+0
Čar takih mest je da človeku nudijo vse! Tako kot recimo Amsterdam! Problem vzhodnih držav v času socializma pa je, da so nudile samo realsocializem.
AlternativeFacts
09. 11. 2014 19.30
+2
Piketty: Nisem Karl Marx 21. stoletja.....Če se je neenakost po prvi svetovni vojni zmanjševala, je začela v zadnjih desetletjih spet rasti. Zdaj je premoženje od štirikrat do šestkrat tako veliko kot letni BDP. Piketty predlaga rešitev: progresivni davek na zasebni kapital. Da bi se izognili begu kapitala, bi morali uvesti globalni davek....Francoski ekonomist, ki so ga v ZDA označili tudi za mehkega marksista, zanika, da bi bil Karl Marx 21. stoletja. Kot pravi, je bil ob padcu berlinskega zidu star 18 let in je dosmrtno cepljen proti nepremišljenemu protikapitalističnemu diskurzu. Želi si le socialno pravično in demokratično pravno državo, zato upa, da bo evropski model socialne države preživel.
AlternativeFacts
09. 11. 2014 19.33
+3
Nemčija, kot piše nemški tednik Der Spiegel, ni več država blaginje. Med letoma 1992 in 2012 se je neto premoženje v največjem evropskem gospodarstvu povečalo za več kot dvakrat, toda to premoženje je skrajno neenako razdeljeno. ....Leta 2008 je imelo deset odstotkov najbogatejših Nemcev v lasti kar 58 odstotkov premoženja, spodnja polovica pa le en odstotek. Enake možnosti za vse in marljivost sta le prazni besedi, ki le izjemoma vodita do uspeha. Nemčija ni več egalitarna družba. Neenakost se kaže že pri dostopnosti izobraževanja, poklica in trga dela. .....@Saj počasi bodo tale zid na novo postavljal, če bodo takole tonili...
Borut Novak 1
09. 11. 2014 19.37
-4
Globalni davek ja. Putin in Obama in razni diktatoji itd se bodo kar dogovorili a ne? Now World Order a ne? Kdo bo šef in po čigavem merilu bo to speljano? Komu bo šel ta davek? Doma imate realne probleme ki so rešljiv, vi pa s takimi forami samo zato ker veste da ni varante da bi se to razrešilo. A kateri kapital bi s epa obdavčil? Kapital je marsikaj Mi bodo vzeli 99% možganov in jih dali tebi? Ali bodo obdavčili tvojo zemljo in jo dali tem ki je nimajo?
Borut Novak 1
09. 11. 2014 19.42
-8
Brez bogatih boste umirali od lakote kot v centralni Afriki!
korintos22
09. 11. 2014 20.02
+6
Tvoje možgane da bi meni dali? Ja si te ti čisto nor! Hahaha
Borut Novak 1
09. 11. 2014 20.26
-2
Najprej piše da se mora EU razpast, potem pa piše o globalnem davku!
korintos22
09. 11. 2014 19.16
+2
Gorbačov je bil povabljen?
Janus Howl
09. 11. 2014 18.26
+6
Ko se tu prerekate o socialistih itd... Treba je povedati, da je Nemčija ena najbolj socialnih držav sveta. Ima zelo visoke socialne pravice in velike izdatke zanje. Socialisti so bili vedno tudi zelo močna stranka, celo krščanski demokrati se ponekod imenujejo krščanski socialisti. Zaključek, Nemčija je v resnici socialistična (ne pa komunistična) država.
Borut Novak 1
09. 11. 2014 18.32
-8
+++++++++ Točno. Še edini Slovenci ki dostojno živijo izven JS, so tisti ki so delali v Nemčiji. Z dobrmi pokojninami. Tisti ki so delali v Jugi pa crkujejo od lakote. Ali pa še bodo.
korintos22
09. 11. 2014 19.09
+0
Jaz poznam nekaj takih kateri so delali v Nemčiji do 65. leta starosti, mi pa do 55. leta hodili v službo. In kdo sedaj crkuje?
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 19.43
+6
korintos zato bodo pa tvojo otroci delali do 70 leta
Borut Novak 1
09. 11. 2014 19.45
-6
Večina teh je bila upokojena v Nemčiji invalidsko zelo zgodaj ker so zlorabljali sistem
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 19.51
+2
Problem je ker je v državah preveč birokracije in države trošijo za urade in uradnike vedno več denarja, vedno več držav. Žal je slovenija pri vrhu glede tega. Današnji mladini diši samo tako "delo", da se sedi za računalnikom se visi na facebooku, chatih, forumih, igerce špila, novice čita in porniče gleda. In tako si oni predstavljajo 8 urni delavnik. Če znaš preko računalnika uporabljati samo chate, forume in facebook še ne pomeni da si produktiven z njim in da v resnici opravljaš neko delo.
ginger 1
09. 11. 2014 21.05
-1
Pa kaj je s tem korintosom...? Pa cisto vse in vsem je proti...pa to ne mores verjet...skregan se sam s sabo...pa tega cloveka zivljenje ni naucilo cisto nic...zdaj bi rad se dotupil da je bilo in da je se vedno bolje v ex YU,kot v Nemciji... Neverjetno in ven iz vseh zivljenskih izkusenj...!!!
York
09. 11. 2014 17.42
+3
Ljudje, kot bi bili brez ali sila kratkega spomina. Vse gorje tega sveta zakuhajo politiki in njihov pohlep. In verski sprijenci vedno pristavijo svoj lonček. .... .. .. ....... .... ............. ....................... ................... ..................... ............... ........ ... ... Iz zgodovine smo se bore malo naučili. Še danes gledamo fanatike, ki politike po božje častijo in jim slepo sledijo, kot bi ne imeli lastne pameti.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 17.55
+5
Slovenija je polna teh fanatikov. Poglej si komentarje.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 17.55
+4
oz poglej si celotno slovenijo kar preveč jih imamo,
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 18.20
+4
A hlapcev? Ja, veliko jih je, ki radi ta zadnjo za politične usluge nastavljajo..... neverjetno, a ne? :)
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 18.33
+0
če je neverjetno ali ne, tu bi se dalo še kakšno rečti. Ampak žal je to realnost veliko ljudi, enostavno nočejo si priznati da so plod popolne manipulacije.. Svoje lopove na oblasti ščitijo še celo bolj kot tisti ki dejansko imajo od vladajočih koristi. In tudi tisti, ki imajo sedaj velike koristi bi se morali zamisliti, če je vredno zadovoljiti zgolj kratkoročno svoje potrebe, namreč zavedajo se lahko da v nedogled to ne more trajat. Saj že skozi neprestano klestijo gospodarstvo in poštene ljudi ki so še edini produktivni ki nekaj ustvarjajo. Tudi če sedaj tisti ki uživajo te privilegije da za nič dela prijemajo nezaslužen denar se morejo vprašati ali bodo njihovi potomci lahko to počeli enako, ker enkrat se bo vse izčrpalo.
Borut Novak 1
09. 11. 2014 18.43
-3
felix59 drugič
09. 11. 2014 18.51
+0
Lep primer teh fanatikov so janšisti.(svečkarji) Nerazumno je zakaj jih "gospod" z Doba tako privlači ??
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 18.58
+4
A ne? Bolj jih guli, rajši ga imajo..... :))))) Problemi z demokracijo in svobodo govora, pač! Desna "pamet", ki tipka tisto, kar jim "veliko vodja" naroči..... rezultat? Popoln kolaps vseh, razen princa teme, ker ono je itak skoz u temi...... :)))))
Borut Novak 1
09. 11. 2014 17.25
-4
Sedaj bo Merklova počasi začela zapirat pipco našim socrealistom. Brez izvoza v Nemčijo ne bo ene same pokojnine ali javne plače. Saj so že začeli. Nemška podjetja odpovedujejo pogodbe z našimi. V parl letih bo vsak sorealist imel tepih s sliko Merklove, da bo lahko na njemu 5 x dnevno klečal, molil in se klanjal proti Berlinu! In jo prosil milosti in odpuščanja.
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 17.26
+1
korintos22
09. 11. 2014 18.30
+10
Če Nemčija v kratkem ne bo izvažala v Rusijo tudi za plače ne bodo imeli! Tote amerske sankcije jih bodo pokopali!
korintos22
09. 11. 2014 18.31
+7
Bilder, ponosen Slovenec ni nikoli pred nikomer klečal, posebej pred Nemcem ne!
Borut Novak 1
09. 11. 2014 18.32
-5
To je kot bi napisal da če rdeča zvezda ne bo kmalu na luni, bo Mars padel na Venero. Pač idiotizmi! Čim ne boš imel penzije te bomo videli kako boš ponosen
korintos22
09. 11. 2014 19.08
+4
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 19.45
+2
a pred Srbom in Rusom tudi ne klečiš ? xD si upaš to na glas povedat ali to velja zgolj za Nemce ??
korintos22
09. 11. 2014 20.00
+1
korintos22
09. 11. 2014 16.50
-2
Zakaj pa niso Rusov povabili?
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.55
+4
A poznaš zgodbe, kaj so rusi delali ob koncu vojne? Živali so bili..... :) moja mami se je kot otrok po vojni vračala iz nacistične nemčije.... grozne zgodbe..... posilili so baje vse, kar se je dalo.....
korintos22
09. 11. 2014 17.19
+5
Ä poznaš zgodbe kaj so Nemci in Italijani delali z ženskami? Si mogoče slišala za kake konlagerje?
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 17.20
-5
korintos22
09. 11. 2014 18.31
+4
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 19.46
+0
pol pa povabi Ruse ti, saj ti nihče ne brani, Rusi imajo močno gospodarstvo bi se splačalo sodelovati.
croc
09. 11. 2014 16.43
+17
slovenci ne potrebujemo berlinskega zidu, smo tudi brez njega razdvojeni :)
korintos22
09. 11. 2014 16.48
+2
Demos je zato poskrbel s svojimi izbrisanimi!
korintos22
09. 11. 2014 16.28
+5
Se spomnim totih Nemcev po kampih ko so se pripeljali v Jugo na morje. Samo BMW in Mercedes, v krožniku pa zastava 101 in Škoda! Mi pa s Škodami in Zastavami, na krožniku pa BMW in Mercedes! Dober tek in še sedaj je tako! Govorim o radnički klasi, oni malo višje so itak skupaj!
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.32
-5
Kori, na koncu ni dnar tisti, ki šteje (vsaj meni), ampak kok ljudi se udeleži tvojega pogreba oz kok se jih oddahne, kr si se stegnu.... :)))))
korintos22
09. 11. 2014 16.44
+1
Na mojem pogrebi jih bo malo, jim ne privoščim da bi me še tam obirali!
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.48
-3
:)))) na mojem jih bo pa veliko..... se kar trudim skrbeti za svoje prijatelje, pa bit fer, načelna in poštena..... :)
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.49
-1
Vsi moji koruzniki bodo zihr pršli..... :)))))))
korintos22
09. 11. 2014 16.49
-1
Potem si ti veren otrok in verjameš v posmrtno življenje?
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.52
+1
Kori, imam preveč dela, da bi se s smrtjo ukvarjala..... pa mlada sem še.... :)
korintos22
09. 11. 2014 16.56
+1
Lepo da imaš voljo do življenja, samo tisto o pogrebu pa ni moje! Hahahaha
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 17.10
+3
Prah si in v prah se povrneš, pa še izbire nimaš..... :)
korintos22
09. 11. 2014 17.19
+0
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 17.22
-1
Ja, lepota demokracije in možnost izbire..... :))))))
korintos22
09. 11. 2014 18.32
+3
Nekoč v zadrugo sedaj pa v trugo! Hahahaha
korintos22
09. 11. 2014 16.25
+5
Iz katere rakete je bil posnet Berlin, iz one kaj amere v vesolje Rusi vozijo?
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.10
-9
Posiljevalo se tukaj več ne bo..... po vojni se je namreč rusom malce odtrgalo, ampak zdej so novi časi..... :)
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.14
-4
Kdor mi da pa minus na tak stavek, rabi pa psihiatra..... :)
korintos22
09. 11. 2014 16.22
-2
Ja krucifiks kod pa hodiš, sem mislil da te je že šlagalo! Hahahaha
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.26
-4
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.27
-3
Hej, hej, kori! Razlagam pravila civiliziranega obnašanja..... :)))))
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 17.53
+3
takrat so bili v vojski s*eljaki in čo*bani, ampak tudi sedaj ni nič boljše zato pa pravim vojna je slaba stvar, ampak kljub temu nekateri komentatorji tukaj ravno kličejo k vojni. si jo zelo močno želijo. Saj tako je razbrati iz njihovih komentarjev
korintos22
09. 11. 2014 18.33
-2
majaa1980
09. 11. 2014 15.57
+3
V Sloveniji bi bilo treba ustavno prepovedat kakršnekoli kumunistične in socialistične ideje. Ljudi, ki bi se stem ukvarjali bi morali biti kazensko preganjani in v končni fazi biti deportirani v S.korejo in na kitajsko v njihove socialistične fabrike.
Kunar
09. 11. 2014 16.11
-5
Te pa uživaj v svetu, kjer bogati izkoriščajo revne. Mene ne moti, ker spadam v višji razred.
majaa1980
09. 11. 2014 16.17
+0
jaz ne spadam v višji razered pa še kar nevem kako me bogati izkoriščajo?
korintos22
09. 11. 2014 16.29
-1
majaa1980
09. 11. 2014 16.39
+1
korintos22
09. 11. 2014 16.44
+1
Napaka, prej bi jih moral s flaško! Hahahah
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 17.37
+6
bogati ki pravijo da so komunisti in se kao zavzemajo za delavca in jih narod vsako leto voli pa naj si bo to janša, jankovič, pahor cerar ali bratuškova....vsi so bivši komunisti nikoli niso bili nič vredni ne za šole, ne za delo...itd, Niso imeli idej, niso bili pametni. Za popolnoma nič edino manipuliratorji so pa očitno dobro kar se manipuliranje slovenije tiče.
Borut Novak 1
09. 11. 2014 18.42
-1
Blaška
09. 11. 2014 15.50
+10
kaj lahko naredi enoumna ideologija, se vidi v primeru ZRN in NDR : )) zahodna Nemčija se je s tržnim gospodarstvom razvila v gospodarsko velesilo, vzhodna Nemčija, ki je imela komunistično ureditev je zaostajala na vseh področjih : )) danes je žal tudi to tržno gospodarstvo, ne samo v Nemčiji, ampak nasplošno, preveč kapitalistično podrejeno in zasleduje samo cilje kapitala dveh, treh, močnih družb,ki vladajo v Evropi : )))
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.15
-5
omega _v6
09. 11. 2014 15.48
+7
Še en dokaz,da komunizti in levičarji nikjer na svetu niso prinesli blaginje!! Poskrbeli so za sebe in svoje "podrepnike" narod pa pustili v pomankanju!! Samo poglejte si našo državo,če bomo še dolgo poslušali Židanove "modrece" bo več kot plovica državljanov kmalu pod pragom revščine!!
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 17.57
+4
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 15.24
-4
Še en piškavi ostanek socializma.... bo treba sramoto odpraviti..... :)
Ni_Nicka76
09. 11. 2014 15.25
-2
Včasih imam občutek, da "susak" svetu vlada...... :)))))
CastrumFF
09. 11. 2014 15.20
+18
"Zanimivo" je to,da Nemcija in Italija sta sli iz vojne kot porazeni in popolnoma ,dobesedno,uniceni (ceste,zeleznice,mesta,itd ..vse razsuto). Po 16 letih je Nemcija bila 6 Svetovno gospodarstvo,Italija pa 5. Mi ,kao "zmagovalci" pa smo ziveli v eni nerazviti drzavi do samega konca.
General ZKS
09. 11. 2014 15.29
-2
majaa1980
09. 11. 2014 15.30
+3
radi izredno močne levice, ki je prisotna v italiji zadnjih 6 let
omega _v6
09. 11. 2014 15.51
+6
Desnipretepac Kaj te sploh tukaj čudi?? Slovenci smo si izbrali komuniste in pozneje levičarje,ki pa ne znajo drugega kod dajati prazne obljube in poskrbeti za svoje riti!!
korintos22
09. 11. 2014 16.30
+1
Najboljše komuniste smo pa poslali na Dob.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
09. 11. 2014 17.39
+4