Tujina

FOTO: 'Kdo je kriv?'

Duisburg, 29. 07. 2010 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred mestno hišo v nemškem Duisburgu se je zbralo okoli 200 protestnikov, ki so zaradi tragedije na Paradi ljubezni zahtevali odstop župana. Slednji pravi, da je treba počakati na ugotovitve uradne preiskave.

Panika, ki je izbruhnila, ko so tisoči želeli priti na parado skozi predor, je sicer po novih podatkih zahtevala 21 življenj.

Jeza zaradi tragedije na sobotni Paradi ljubezni v nemškem Duisburgu se stopnjuje. Pred mestno hišo v Duisburgu se je danes zbralo kakih 200 protestnikov, ki so zahtevali odstop župana Adolfa Sauerlanda ter nosili plakate z napisi "Kdo je kriv?" v krvavo rdeči barvi. Množica se je tudi z minuto tišine spomnila 21 smrtnih žrtev sobotnih dogodkov.

Notranji minister nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Ralf Jäger je v pogovoru za televizijo ZDF opozoril na "politično-moralno odgovornost" za sobotno tragedijo. Obenem pa je opozoril, da bi bilo dobro Sauerlandu svetovati, naj "zelo hitro odgovori" na vprašanje o lastni moralni odgovornosti.

Ministrska predsednica Severnega Porenja - Vestfalije Hannelore Kraft pa je že pred tem za časnik Rheinischen Post ocenila, da se bodo morali tako Sauerland kot tudi drugi pristojni v mestnih oblasteh na koncu koncev soočiti s svojo politično odgovornostjo za dogodke na Paradi ljubezni.

Protestniki zahtevajo odstop župana Duisburga.
Protestniki zahtevajo odstop župana Duisburga. FOTO: Reuters

Sauerland je že kmalu po tragediji sporočil, da zaenkrat ne namerava odstopiti, saj je treba po njegovem najprej počakati na ugotovitve uradne preiskave, šele nato pa se lahko pogovarjajo o osebni odgovornosti. Kot sicer piše dpa, se v zadnjih dneh, ko se pritisk nanj krepi z vseh strani, v javnosti ni pokazal.

Župan je med drugim zanikal, da bi podpisal kakršno koli dovoljenje za organizacijo Parade ljubezni, na kar pa se je med drugim ostro odzval predsednik sindikata nemške policije Rainer Wendt. Kot je opozoril, je "popolnoma nepomembno", ali je župan postopek podpisal sam. "To je bistvo politične odgovornosti, da ni vezana na osebno neustrezno ravnanje, ampak na hude napačne odločitve na področju, ki je v pristojnosti politika," je dejal.

Protestniki zahtevajo odstop župana Duisburga - 10
Protestniki zahtevajo odstop župana Duisburga - 10 FOTO: Reuters

Organizatorji niso upoštevali varnostnega načrta

Vmesno preiskovalno poročilo, ki so ga objavili v sredo, je sicer za tragedijo na Paradi ljubezni okrivilo predvsem organizatorje festivala. Organizatorji med drugim niso v celoti upoštevali predvidenega varnostnega načrta, saj niso priskrbeli zadostnega števila varnostnega osebja ter niso odprli več vhodov, zaradi česar se je na zahodnem vhodu pred predorom, kjer je nato prišlo do tragedije, nakopičilo okoli 20.000 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
29. 07. 2010 20.26
Zanimivo, tudi v Nenčiji se na vse kriplje trudijo prikriti očitno odgovornost policije. Ta že v naprej vali odgovornost na lokalno politiko, ki je odgovorna tudi za njihovo ravnanje. Ne verjamem, da bo kdo obsodil ljubezen, prej bodo demokratični Nemci organizirali nove parade, najprej take proti nesmiselni represiji, potem pa spet parade ljubezni.
levaki-tajkuni
29. 07. 2010 20.17
Župan ni kriv če so nesposobni organizatorji.
hansola
29. 07. 2010 20.13
Organizatorji so že prej opozorili na neustrezen prostor, politiki so sforsirali, sami zimislili, da je kljub regulativom za tak obsežen dogodek lokacija primerna in dali omejitev (ko se morajo zapret vsi vhodi) na 250.000 ljudi.
___
29. 07. 2010 19.48
podobno kot v primeru global kjer so wannabejski čefurčki ubili enega naduvanega mulčka pred trafiko 200 metrov stran je v tem primeru treba zabiti primitivni raji najti krivca p.s.: ja, lokacija globala spet obratuje v polnem teku, droge in mafijcev kar si jih želite, dosegli niste NIČ, primitivci
yerbas
29. 07. 2010 16.51
yerbas
29. 07. 2010 16.51
Saj jh župan ni ljubil. Zakaj bi torej moral odstopiti ?