Tujina

Italijanska vlada sprejela paket varčevalnih ukrepov

Rim, 26. 05. 2010 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
1

Italijanska vlada bo med drugim za tri leta zamrznila plače javnih uslužbencev, znižala plače poslancem in poskušala bolj učinkovito pobirati davke. Privarčevati namerava vsaj 24 milijard evrov.

Italijanski parlament
Italijanski parlament FOTO: Reuters

Italijanska vlada je v torek sprejela paket varčevalnih ukrepov, s katerimi namerava v letih 2011 in 2012 privarčevati 24 milijard evrov. Ukrepi vlade Silvia Berlusconija med drugim zajemajo triletno zamrznitev plač javnih uslužbencev in boj proti utaji davkov.

Italija želi s sprejetimi ukrepi, ki jih vlada podrobno še ni predstavila, prispevati svoj delež k prizadevanjem EU, da okrepi zaupanje investitorjev v evro. "Naša prioriteta je zmanjšati javno porabo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes v Parizu dejal italijanski finančni minister Giulio Tremonti. Napovedal je pomembno zmanjšanje sredstev, namenjenih ministrstvom in lokalnim oblastem.

Italija namerava s sprejetimi ukrepi, ki predstavljajo 1,6 odstotka BDP, svoj primanjkljaj do leta 2012 zmanjšati v okvir dovoljenih treh odstotke BDP. Lani je proračunski primanjkljaj Italije znašal 5,3 odstotka BDP, kar je sicer manj kot polovica tistega, ki ga beležijo Grčija, Irska in Španija, ki spadajo med evropske države z največjim primanjkljajem.

V Italiji sprejete ukrepe je že pozitivno ocenila Evropska komisija. "Ukrepi Italije gredo v pravo smer," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amandeu Altafaj. Poudaril je, da je pomembno za članice EU, kot je Italija, kjer je dolg države velik oz. znatno raste, da pristopi k ukrepom za fiskalno konsolidacijo. Evropska komisija sicer ukrepov še ni podrobneje preučila.

Nasprotovanje ukrepom italijanske vlade so že izrazili sindikati v Italiji in politična opozicija.

Podobne varčevalne ukrepe, kot jih je sprejela Italija, so s ciljem uspešnega boja proti dolžniški krizi napovedale tudi nekatere druge evropske države.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je sicer včeraj napovedal, da bo vlada v okviru varčevalnih ukrepov od leta 2011 za okoli deset odstotkov zmanjšala tudi plače poslancev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.