Tujina

Kdo lahko reši mirovni proces na Bližnjem vzhodu?

New York, 20. 09. 2011 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
10

Napoved Palestine, da bo vložila prošnjo za polnopravno članstvo v ZN in s tem priznanje državnosti, je sprožila pravi diplomatski vihar. Mirovni proces na Bližnjem vzhodu je klinično mrtev, oživitev ne bo lahka, pravi Türk.

Napoved Palestine, da bo vložila prošnjo za polnopravno članstvo v ZN in s tem priznanje državnosti, je sprožila pravi diplomatski vihar. Mirovni proces na Bližnjem vzhodu je klinično mrtev, oživitev ne bo lahka, pravi Türk.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6b
21. 09. 2011 15.15
Izrealeska osamosvojitvena vojna: Uradni začetek vojne je bil 15. maj 1948, neposredni povod pa je bila razglasitev izraelske države. Vendar pa je bila to le kulminacija trenj, ki so se začela že ob začetku židovskega priseljevanja v Palestino, v začetku tega stoletja. Ravno tako pa je težko določiti uradni čas končanja vojne, saj so se mirovne pogodbe podpisovale z vsako od držav agresork ločeno. Z Egiptom je bil tak dokument podpisan 24.2. 1949, z Libanonom 23.3. 1949, z Jordanijo 3.4. in z Sirijo 20.7. 1949. Dve državi arabske lige pa mirovne pogodbe nista želeli podpisati - to sta bili Irak in Savdska Arabija. Če vzamemo za kriterij končanja vojne čas, ko je bila podpisana zadnja mirovna pogodba in prekinjene vojaške akcije na celotnem vojskovališču, lahko rečemo, da je prva arabsko - izraelska vojna trajala dobrih 14 mesecev. Torej so se judje slabih 50 let nelegitimno priseljevali na območje Palestine.:)
janez6b
21. 09. 2011 15.07
Šestdnevna vojna, ki je potekala od 5. do 10. junija 1967, je bila ena izmed arabsko-izraelskih vojn, ki ji Arabci pravijo tudi junijska vojna. Neposredni vzroki zanjo so bile zahteve Egipta, naj se mirovne sile OZN na Sinaju umaknejo z izraelske meje, okrepitev egiptovskih sil na Sinaju in zaprtje Tiranskega preliva (Akabski zaliv) za izraelske ladje. Temu je sledila še ustanovitev vojaške zveze med Egiptom, Sirijo in Jordanijo. Zaradi ogroženosti Izraela je izraelski obrambni minister general Dajan ukazal napad, ki mu je sledila okupacija Sinaja, starega Jeruzalema, Zahodnega brega in Golanskega višavja. Izrael je tako z vojno kar štirikrat povečal velikost svojega prvotnega ozemlja ter postal svetovna vojaška velesila to pa je na bližnjem vzhodu povzročilo nove probleme, ki jim še danes ni videti konca. v kolikor razumem enciklopedijo, so Palestinci edini, ki so izgubili ozemlje zaradi te vojne, ki pa ni bila vojna samo palestincev ampak celotnega arabskega sveta proti Judom. Aja palestina je bila edina dovolj šibka da se jim odvzame ozemlje. Kot piše v enciklopediji se je izrael med vojno 1967 povečal za 4x in to očitno le na ozemlje Palestincev. Pa kdaj so judje imeli prej državo na bližnjem vzhodu, po bibliji, tej krasni pravljici, ki edina daje zgodovinsko legitimnost izraelu in izraelcem. Na osnovi pravljic biblije nekdo zahteva državo, WTF:)
CrusaderKnight
21. 09. 2011 12.45
El Salbi po katiri logiki naj bi se vrnili na meje ko so napali Izrael s pomočjo sosednjih držav!! To je isto kot bi mi zahtevali istro, čeprav smo bili pod avstroogarsko oz. agresorji med 1sv vojno! Legitimno so izgubili ozemlje leta 67 ko so napali izrael, in to je to, ali pa naj jim plačajo za škodo in za vojno ki so jo povzročili, sm vpršanje s kom bodo plačali ko pa nimajo nič!!! Naj se sprijaznejo s tistim kar jim je ostalo in prenehajo iztreljevati raketice da ne izgubijo še tisto!
CrusaderKnight
21. 09. 2011 12.15
Urkez8420.09.2011, 18:262 Američani: da se umaknejo iz bližnjega vzhoda in da ne ščitijo več Izraela, tako kot do sedaj..... Kaj bi vi če bi vam sredi dvorišča nekdo zgradil bajto in rekel da je to njegovo...??? Kaj bi ti naredil če bi ti 40 let na dvorišče streljali raketice in minomete, v luft metali diskoteke?!? Pomoje bi jih podpiral. seveda vsak skrajnež skrajneže podpira! Palestini NE, naj prvo razoroži svojo vodilno frakcijo in njene podružnice potem pa se naj začne pogovarjati! Do sedaj so palestinci prekršili čisto vse kar so obljubili od mirovnega sporazuma in sporazuma o prenehanju ognja do vsake stvari ki so se dogovorili! ODLOČNO SEM PROTI PALESTINI, in enostranskim potezam!
CheGaucho
21. 09. 2011 01.19
Slovenija bi morala priznati Palestino, kot neodvisno in suvereno državo in sicer tako, kot so to storile prve južnoameriške države Argentina, Brazilija, Bolivija... sledile so kasneje še ostale države po svetu in to so večina storile tako, da so priznale Palestino v mejah izpred šestdnevne vojne leta 1967, ki obsega Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in območje Gaze.
plavno9
20. 09. 2011 23.45
Izrael isto kot bi gledu Ameriko!! * živela slobodna Palestina!!
Urkez Prime
20. 09. 2011 18.26
Američani: da se umaknejo iz bližnjega vzhoda in da ne ščitijo več Izraela, tako kot do sedaj..... Kaj bi vi če bi vam sredi dvorišča nekdo zgradil bajto in rekel da je to njegovo...???
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
20. 09. 2011 16.41
Kdo lahko reši mirovni proces na Bližnjem vzhodu Odgovor samo Mati Zemlja naslednje leto.Lep pozdrav
ljx
20. 09. 2011 16.18
Zgleda da se bojo zdej te Arabci saj okol ene stvari poenotil,to je priznanje Palestine.
Fenomenalno
20. 09. 2011 14.48
Israel...ejga