Zanimivosti

Kultna barbika praznuje svoj 60. rojstni dan

Washington, 09. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dan po dnevu žena barbika praznuje svoj 60. rojstni dan. Vendar njena pot ni bila le posejana z rožami. S številnimi spremembami se je modna ikona prilagajala na povpraševanje, na trg pošiljala nove različice in tlakovala pot za ženske.

Čeprav je skozi desetletja obstoja barbika doživela številne kritike, da promovira stereotipno predstavo ženske lepote, pa se ji je uspelo povzpeti na mesto ene vodilnih znamk, ki je po svetu enako prepoznavna kot coca-cola ali McDonald’s, je ocenil direktor globalnega marketinga za barbiko pri podjetju Mattel Nathan Baynard.

Plastični modni ikoni 20. stoletja se je na trgu igrač, kjer je povprečna življenjska doba izdelkov približno tri leta, uspelo obdržati vrtoglavih 60 let. Izumiteljica barbike Ruth Handler je idejo za svetlolaso plastično punčko dobila pri hčeri Barbari, ki se je igrala s papirnatimi lutkami, ki so spominjale na odrasle ženske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zamisel za barbiko dobila pri hčeri

"Leta in leta sem opazovala Barbaro, kako se je s svojimi prijatelji igrala s papirnatimi lutkami. Prevzelo me je, kako so se deklice izražale prek svojih lutk," je za BBC povedala Handlerjeva. Pred 60 leti so bile igrače za deklice izjemno omejene in osredotočene predvsem na gospodinjska opravila. Medtem ko so fantje skozi igro postali astronavti, kavboji, vojaki, deklice niso imele enake možnosti.

Ideja, da Hendlerjeva na sejmu igrač v New Yorku predstavi svetlolaso plastično lutko, prek katere bi se deklice naučile, da lahko postanejo, kar si želijo, je bila za tisti čas radikalna, a očitno uspešna. Ruth in njen mož Elliot Handler sta v garažni delavnici ustanovila podjetje Mattel, ki je pozneje postalo eno največjih podjetij igrač na svetu.

Številne variacije barbike za vse želje in okuse

Vendar so barbiko že od samega začetka kritizirali, da med deklicami promovira nedosegljive ideale ženske lepote. Finski strokovnjaki so opozorili, da bi takšni ženski primanjkovalo med 17 in 22 odstotkov telesne maščobe, da bi sploh lahko imela menstruacijo. Vendar se je od svojih začetkov barbika večkrat preoblikovala in prilagodila standardom in pričakovanjem.

Skozi leta so se na trgu predstavile številne različice barbike, ki promovirajo različnost.
Skozi leta so se na trgu predstavile številne različice barbike, ki promovirajo različnost. FOTO: Profimedia

Nekoč osamljena modrooka blondinka je med razvojem dobila številne različice, ki promovirajo različnost. Med drugim so v podjetju Mattel uvedli različne telesne tipe, številne tene polti, letos pa so na trg poslali dve seriji barbik s telesnima okvarama –  s protetično nogo in na invalidskem vozičku.

Prvo temnopolto lutko christie so na trg prvič poslali leta 1968. Po podatkih ene od vodilnih pri globalnem marketingu za barbie Lise McKnight dandanes 55 odstotkov prodanih lutk nima niti modrih oči niti svetlih las.

Pred kratkim je podjetje Mattel ustvarilo prvo maorsko barbiko. Za model si je izbralo športno novinarko Melodie Robinson. Robinsonova je tako postala ena od dvajsetih žensk, po katerih so ustvarili barbike. "Čudovito je, da bom lahko prva Novozelandka, ki bo lahko na tak način navdihovala mlada dekleta," je dejala Robinsonova. "Je Maorka in še komentatorka!" je še dodala.

Barbika tlakuje pot za ženske

McKnigtova je dejala, da podjetje Mattel pri ustvarjanju nove linije barbik sodeluje tudi z National Geographicom. S sodelovanjem želi ustvariti serijo, ki bi deklicam ponujala nove poklice. "Prek sodelovanja z National Geographicom bomo za deklice ustvarili serijo barbik, prek katerih se bodo lahko preizkusile v vlogah astrofizičark, morskih biologinj in še mnogo drugih," je dejala McKnightova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barbika je pomembno vplivala na družbene vrednote in razumevanje ženske neodvisnosti – leta 1965, štiri leta, preden je Neil Armstrong stopil na Luno, je blondinka postala astronavtka. Vendar je poveličevala predvsem življenjski slog bogatejših.

Novodobna barbika aktivna tudi na medijih

Pred približno 30 leti se je začela njena filmska kariera, vendar za njen prvi resnični uspeh velja animirani celovečerni film Barbika in Hrestač, ki je izšel leta 2001. Sledili so številni animirani filmi, serije, videoigre in glasba. V prihajajočem letu pa bo izšel prvi celovečerni film, v katerem se bo v vlogi barbike predstavila znana igralka Margot Robbie.

Za razvoj medijske franšize so se ustanovitelji odločili, saj je začela v 90. letih priljubljenost barbike upadati. Na trg je namreč prišla nova serija ženskih lutk bratz, deklice pa so vse več svojega časa preživljale pred televizijo ali na internetu. Mattelovi svetovalci so zato takrat predlagali, da se barbika razširi še na medijske vsebine.

Barbie je ena najprepoznavnejših znamk na svetu.
Barbie je ena najprepoznavnejših znamk na svetu. FOTO: Profimedia

Danes je barbika aktivna tudi na družbenih omrežjih. Barbie Millicent Roberts na profilu Barbie Style sledi na Instagramu skoraj dva milijona sledilcev. Podjetje je lani zagnalo tudi kampanjo, v sklopu katere skušajo učiti deklice, naj verjamejo vase in naj se ne vdajo seksističnim stereotipom.

Pri svojih 60 letih barbika ostaja mladostna, aktivna in brez otrok. McKnightova je pojasnila, da je osrednja ideja znamk tae, da gre za mlado neodvisno žensko, ki sledi karieri, kar pri podjetju promovirajo prek igrač, kampanj in serij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Qualisvirtalisoratio
09. 03. 2019 11.13
+1
Vse najboljše Borči, sam so te mal postaral xD
oježeš
09. 03. 2019 11.08
O kateri barbiki se to piše?
Quatflow
09. 03. 2019 10.17
+3
Barbika - indoktrinacija otrok in vpeljevanje v sistem s tem, ko deklice igrajo vloge in se poistovetijo z njo.
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.46
-3
To mi deli miška mala :).
Zelena Viola
09. 03. 2019 08.12
+2
Naj se eno 55 let barbiko naredijo...
ne rabimo predsednika
09. 03. 2019 08.04
+1
napaka, 55 jih ima