Tujina

Mezopotamski Babilon na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Babilon, 06. 07. 2019 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
U.V. /STA
Komentarji
2

Irak je v azerbajdžanskem Bakuju, kjer poteka letno srečanje Unesca, slavil vpis mesta Babilon na seznam svetovne dediščine. Mezopotamsko mesto ob reki Evfrat je nekoč veljalo za eno glavnih turističnih znamenitosti, dokler Iraka niso doletele desetletne vojne, ki so prizadele tudi Babilon.

Babilon, ki je star 4300 let, je bilo najpomembnejše kraljestvo v antični Mezopotamiji in velja za zibelko civilizacije. Danes so tam samo še arheološke razvaline in dva muzeja.

Vpis na seznam je uspel po dolgoletnem lobiranju iraške vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. V Iraku je skupaj šest lokacij na Unescovem seznamu.

Viseči vrtovi veljali za eno od sedmih čudes sveta 

Iraški predsednik Barham Salih je ob vpisu povedal, da se je Babilon s tem vrnil na mesto, ki mu pripada. Vest je pozdravil tudi premier Adel Abdul Mahdi, ki je ob tej priložnosti dejal, da je Mezopotamija zibelka civilizacije, zato bo država za konservacijo arheološkega najdišča namenila dodatna sredstva.

Babilon, ki leži 85 kilometrov južno od Bagdada, je slovel predvsem po visečih vrtovih, ki so veljali za eno od sedmih čudes takratnega sveta. Danes tam stojijo le še zidovi iz glinenih opek.

Srečanje Unesca v Bakuju poteka med 30. junijem in 10. julijem. Ta konec tedna je pričakovati še številne nove vpise na seznam svetovne dediščine, a za zdaj je bil daleč najbolj odmeven prav Babilon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helix Nebula
06. 07. 2019 14.11
+3
Šokiran sem da no že prej blood to na seznamu...
User300173
06. 07. 2019 12.56
+5
Za ogled objektov v Irak, za artefakte v ZDA in ostale "prijateljske" države, ki so starine prenesle na sigurno, da jih vojna vihra ne uniči,katero so sami sprožili. To na Unescov seznam je bolj prvoaprilska šala.