Gospodarstvo

Slovenski bančniki ponovno mirijo: Za paniko ni razloga

Ljubljana, 27. 03. 2023 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
2

Negotovost se nadaljuje po nedavnem propadu ameriške banke SVB in težavah švicarske banke Credit Suisse, ki jo je zaradi hudih likvidnostnih težav prevzela konkurenčna banka UBS. Kako so v takšnem mednarodnem okolju varne slovenske banke, je odgovarjal tudi minister za finance.

Po reševanju ameriških Silicon Valley in Signature bank so se spraševali, katera banka bo naslednja in ali se bo kakšen črn labod pojavil tudi v Evropi. In se je. V osrčju Evrope in v zibelki bančništva, Švici, kjer je propadla ena najstarejših švicarskih institucij, Credit Suisse. Slovenski bančniki in minister za finance pa poudarjajo, da gre za državo in banko izven Evroobmočja, ki ni bila pod nadzorom Evropske centralne banke in njene regulacije.

Klemen Boštjančič, minister za finance, komentira: "Mi se s tem precej intenzivno seznanjamo. Vemo, kdo je regulator, ampak v tem kontekstu je Slovenija drugačna. Vsi kazalci kažejo, da je slovenski bančni sistem močen in da se to, kar se je zgodilo v Ameriki, težko zgodi v Sloveniji." V Švici so se zaradi preteklih škandalov in nezaupanja potrošniki začeli množično odločati za dvige depozitov. To je banko kljub 50 milijardam evrov, kot jih je zagotovila švicarska centralna banka za zagotovitev morebitnih izplačil, spravilo na kolena.

"Tudi najmočnejše banke ne bi preživele tega, da bi se v zelo kratkem času vsi, ki imajo depozite, odločili, da jih dvignejo. Tako da pravzaprav edina resna nevarnost je spodbujanje panike, ki je za območje evra popolnoma nepotrebna," je prepričan Boštjančič.

Tudi predsednik uprave NLB, Blaž Brodnjak, je prepričan: "Slovenske banke so tako kot evropske prestreljene z evropsko regulativo. Bančni beg potrošnikov bi lahko bil le rezultat umetno sprožene kolektivne panike, ko se določeni analitiki sprašujejo, katera banka bi lahko bila naslednja. To vodi v samoizpolnjujočo se prerokbo." Dodaja, da se teh stvari ne da primerjati in da so srednje evropske banke ne le zdrave in varne, ampak tudi močno kapitalizirane, močno likvidne in pripravljene na naslednji odboj ter rast v širši regiji.

Tako Boštjančič kot tudi Brodnjak mirita, da za paniko ni razloga. Niti takšnega, da bi zaradi dogajanja zaostrovali pogoje kreditiranja, ker bi se morebiti pripravljali na kakšen črn scenarij, pravi Brodnjak. "Mi bomo še naprej podpirali slovenska gospodinjstva, slovenska podjetja in regijski ekosistem. Pozivamo pa še enkrat, da nam Banka Slovenije dovoli financirati slovensko povprečno gospodinjstvo," dodaja prvi mož NLB.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
30. 03. 2023 20.56
+1
Komitenti, primite se za denarnice!
Razumnež
28. 03. 2023 14.31
+1
Banke mirijo da ni panike.... Če se bo kje kaj zalomilo bomo že dokapitalizirali kot smo to delali do zdaj.