Tujina

Tutankamon vendarle ni skrival resnice o Nefertiti

Kairo, 07. 05. 2018 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Grobnice faraonov še po tisočletjih burijo domišljijo in razplamtevajo vprašanja, ali skrivajo še kakšen zaklad. Več let se je s skoraj 90-odstotno gotovostjo trdilo, da tudi Tutankamonova grobnica skriva še eno sobo, a egiptovske oblasti so zdaj sporočile, da temu vendarle ni tako.

Nekaj let so verjeli, da je v Tutankamonovi grobnici skrivna soba, kjer so posmrtni ostanki kraljice Nefertiti.
Nekaj let so verjeli, da je v Tutankamonovi grobnici skrivna soba, kjer so posmrtni ostanki kraljice Nefertiti. FOTO: AP

Egiptologi so domnevali, da je za eno izmed sten več kot 3300 let stare grobnice soba, v kateri bi lahko bila pokopana kraljica Nefertiti, ki naj bi bila Tutankamonova mati.

Iskanje skrite grobnice je sprožil angleški arheolog Nicholas Reeves, ki je za ometom odkril, kot je verjel, sledi vrat. Leta 2015 je argumentiral, da so za kraljico oblikovali majhno grobnico in da bi lahko njeni posmrtni ostanki ležali nekje v globini Tutankamonovega kraja zadnjega počitka.

Posmrtnih ostankov kraljice Nefertiti niso nikoli odkrili, zato pa obstaja toliko več špekulacij. Kraljica je zaradi odlično ohranjene skulpture ena najbolj prepoznavnih obrazov starega Egipta, ki naj bi mu vladala po smrti moža.

Po senzacionalnem zapisu so se nemudoma lotili radarskih preiskav, ki so sprva potrjevale teorijo, ki bi lahko vodila v enega najbolj spektakularnih odkritij v zadnjem času. A italijanski strokovnjaki z univerze v Torinu so z novo metodo radarskega skeniranja ovrgli prejšnje domneve.

Grobnice Nefertiti niso nikoli odkrili.
Grobnice Nefertiti niso nikoli odkrili. FOTO: AP

''Verjetno je razočaranje, da za steno ni ničesar, a na drugi strani lahko govorimo o dobri znanosti,'' je komentiral vodja italijanske ekipa Francesco Porcelli.

Egiptovski minister za to področje Kaled Al Anani je dejal, da so oblasti sprejele te rezultate.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
07. 05. 2018 17.43
+0
. hudo. ko ene zanimajo le in samo Zakladi
tron3
07. 05. 2018 13.57
+21
Lahk brskajo kolker hočejo, jim pač ne bo dano, da bodo izvedeli resnico, kar je tudi prav, nekdo je pač bil tuki, se je ustavu za par tisoč let, jasno to za čas vesolja ni nič, ter šel naprej, novim pustolovščinam naproti. Vsak ki je bil v koncih tistih ve, ker je pač videl kaj so pred tisoči let gradili, da bo npr. gradnja 2. Tira čisto navadno igranje v peskovniku ter delanje potičk, proti tistemu kar so zgradili Egipčani pred nekaj tisoč let.
ložjemož
07. 05. 2018 15.08
+4
Gradnja drugega tira je že sedaj znanstvena fantastika za našo vlado. Bi bilo treba Egipčane poklicat na pomoč. Kitajci so itak rekli, da je tistih dobrih ali slabih 30 km, za njih absolutno premalo
Dule Med
07. 05. 2018 13.32
+29
Vse kar so pokradli v grobnicah lahko vidite občudujete v Angliji.
flojdi
07. 05. 2018 17.46
+1
..ampak ...a so angleži kdaj kradli ...aBnO
mare.florida
07. 05. 2018 11.56
+7
To so samo domneve...
tedoVV2HCmedo
07. 05. 2018 10.30
+12
Vsi raziskovalci si zadnje čase samo nekaj izmišljajo, da dobijo pozornost.
jebalvisvoju
07. 05. 2018 11.55
+7