Tujina

Tutankamonovi zakladi po 40 letih znova na ogled

Pariz, 02. 12. 2018 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
8

Velika razstava o faraonu Tutankamonu, ki je na svetovni turneji, bo prihodnje leto na ogled v Parizu. Gostovala bo v kompleksu Villette, to pa bo tudi njen edini postanek v Evropi. Zakladi iz Tutankamonove grobnice so v sklopu aktualne turneje znova na ogled dobra štiri desetletja zatem, ko so bili tako evropska kot ameriška senzacija.

Dosedanje razstave o faraonu Tutankamonu so bile uspešnice in so po svetu sprožile pravo Tutmanijo.
Dosedanje razstave o faraonu Tutankamonu so bile uspešnice in so po svetu sprožile pravo Tutmanijo. FOTO: AP

Mnogi eksponati na razstavi Zakladi zlatega faraona so na ogled prvič. Več kot 50 od 150 predmetov iz Tutankamonove grobnice je, kot zagotavljajo egiptovske oblasti, Kairo tokrat zapustilo prvič in obenem tudi zadnjič.

Zakladi zlatega faraona

Razstavo z naslovom Zakladi zlatega faraona so egiptovske oblasti organizirale v času pred odprtjem velikega egiptovskega muzeja v Gizah, ki je načrtovano v letu 2020.

Trenutno razstava gostuje v Los Angelesu, v francoski prestolnici bo na ogled od marca 2019, nato bo gostovala v še osmih mestih, ki pa jih organizatorji zaenkrat ne želijo razkriti.

Razstave o Tutankamonu uspešnice

Dosedanje razstave o faraonu Tutankamonu so bile uspešnice in so po svetu sprožile pravo manijo. Na razstavi Tutankamonovi zakladi v newyorškem Metropolitanskem muzeju leta 1973 so našteli več kot osem milijonov obiskovalcev, 1,2 milijona pa na razstavi, ki je bila šest let pred tem v na ogled v pariški Petit Palais.

Mnogi eksponati na razstavi Zakladi zlatega faraona so razstavljeni prvič. Več kot 50 od 150 predmetov iz Tutankamonove grobnice je, kot zagotavljajo egiptovske oblasti, Kairo zapustilo tokrat prvič in obenem tudi zadnjič.
Mnogi eksponati na razstavi Zakladi zlatega faraona so razstavljeni prvič. Več kot 50 od 150 predmetov iz Tutankamonove grobnice je, kot zagotavljajo egiptovske oblasti, Kairo zapustilo tokrat prvič in obenem tudi zadnjič. FOTO: AP

Po besedah Mostafe Waziryja z egiptovskega ministrstva za antikvitete s turnejo obeležujejo tudi 100. obletnico odkritja Tutankamonove grobnice.

"Odkritje Tutankamonove grobnice je oživilo naše navdušenje nad Egiptom in njegovimi zakopanimi zakladi," je ob tem povedal vodja egiptovskega oddelka v muzeju Louvre Vincent Rondot. Muzej Louvre je iz svoje zbirke za potujočo razstavo posodil kip boga Amona.

Tutankamon ni bil pomemben vladar

Tutankamon je bil sin Amenofisa III. in zet Amenofisa IV. (Ehnatona). Kot vladar 18. dinastije je vladal v letih 1333–1323 pr. n. št., vendar so imeli oblast večinoma v rokah njegovi svetovalci, predvsem Ai in Horemheb, ki so spet uvedli tradicionalno religijo boga Amona. Prestolnico je imel v Memfisu, obnovil je očetovo palačo v Tebah.

Tutankamon ni bil pomemben vladar, njegova slava je vezana predvsem na njegovo grobnico, ki jo je leta 1922 v Dolini kraljev skoraj nedotaknjeno našel angleški egiptolog in raziskovalec Howard Carter. V njej je bilo veliko dragocenih predmetov, med drugim posod, stolov, nakita, orožja, oblek, na faraonovi mumiji pa so našli znamenito zlato masko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
02. 12. 2018 15.46
+2
.ga ni , dandanes, ki bi si lahko postavil tako čudovito zadnje počivališče./ o Skruniteljih Zadnjih počivališč imam pa sicer svoje mnenje. ki ga ne povem.
žlikrofi
02. 12. 2018 18.15
+0
ja princ teme bi lahko napravil kaj takega
djiasdjsa
02. 12. 2018 12.06
+0
Prodat prepotentnežam in nahranit lačne ljudi
BolecaResnica
02. 12. 2018 10.55
-3
Pol pa poslušamo kako ubogi so tile ilegalci... Naj prodajo artifakte in ostalo zlato pa ne bodo rabili silit v EU.
scipio
02. 12. 2018 10.30
-8
Kdo je bil ta? Tud en kamen.
Desnica boli
02. 12. 2018 09.28
-1
Carrasco
02. 12. 2018 08.07
+6
Vrnite to imigrantov ne pa da jim se pokradete pohlepni razviti svet
Carrasco
02. 12. 2018 08.20
+0