Slovenija

Ta sestavina je ključna pri pripravi prave napolitanske pice

Ljubljana, 06. 10. 2022 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pica že dolgo ni zgolj obrok, ki si ga privoščimo, ko smo v stiski s časom. V zadnjih letih je pica našla svoje mesto tudi v slovenski kulinariki, vse več pa je takšnih, ki jim je pomembno, kako je le-ta pripravljena, kakšne sestavine vsebuje in po kakšnem receptu je narejena. Prave napolitanske pice še vedno veljajo za najboljše. In kako si lahko okus južne Italije pričarate tudi doma?

V čem se napolitanska pica razlikuje od drugih pic?

Čeprav poznamo številne vrste pic, je le ena prava napolitanska pica, ki še danes v svetu slovi kot ena najboljših. Pripravljena je iz gladke pšenične moke tipa 0 ali 00, kislega ali pivskega testa, temu pa se dodata še morska sol in voda. Ne smeta manjkati niti paradižnik in mocarela. A zgolj sestavine še ne ustvarijo te kulinarične mojstrovine, temveč mora biti zadoščeno tudi nekaterim drugim pogojem. Predstavljamo vam jih spodaj.

Vsaka pečica ni primerna

Napolitanska pica je znana po svoji sočni sredici in popolno zapečenem, skorajda malce prepečenem robu. Da dosežete takšne zahteve, pa vsaka pečica ni primerna. Tudi v Italiji obstajajo le določene picerije, ki strežejo takšne pice, kot jih najdete v Neaplju. Napolitanske pice se namreč pečejo kar na 450 stopinjah Celzija, čas peke pa najpogosteje traja zgolj 90 sekund.

Iz vsake moke ne bo napolitanske pice

Da iz te moke ne bo kruha, ste že večkrat slišali, ampak ali ste vedeli, da vrsta moke igra ključno vlogo tudi pri nastajanju prave napolitanske pice? Testo te pristne pice je namreč narejeno iz visoko prečiščene moke tipa 0 ali 00, s čimer Italijani označujejo samo teksturo moke. Tako moka tipa 00 – v Italiji prepoznana pod imenom doppio zero – predstavlja najfinejše mletje, ki je na voljo. Ta moka je na otip zelo mehka, testu pa daje dovolj prožnosti, da se ustvari popolna skorja, kot je opisana zgoraj.

V zadnjih letih so v porastu tudi droži

Zaradi številnih preobčutljivosti na določena živila, ki vodijo celo v pojav bolezni, kot je npr. celiakija, se v zadnjih letih temu prilagaja tudi znamenita napolitanska pica. Prilagodite jo lahko tudi dieti brez glutena, v porastu pa so tudi droži, ki smo jih v času globalne pandemije sicer vsi dodobra spoznali. Pravi picopeki se poslužujejo predvsem droži s poreklom; droži, ki imajo zgodovino in so starejše.

Pausa pizza je novost v Sloveniji, z njo pa lahko tudi doma uživate v pravi neapeljski pici.
Pausa pizza je novost v Sloveniji, z njo pa lahko tudi doma uživate v pravi neapeljski pici. FOTO: Ana Gregorič

Da bi si lahko pico na pravi neapeljski način redno privoščili tudi Slovenci, je Dan Strajnar ustanovil Pausa pizzo, za njen izjemen okus pa prav tako poskrbijo vrhunske lokalne in tradicionalne italijanske sestavine, kot so moka Caputo 00, mocarela Fior di latte in italijanski pelati. Testo je narejeno iz droži, ki izvirajo iz domačega kvasa z ljubkovalnim imenom Rosi, starega več kot 60 let. Testo je ročno raztegnjeno, pice pa so predpečene v pravi neapeljski peči, ki ustreza standardom peke pic, značilnih za jug Italije. Na voljo so pica Maria Margherita, veganska pica Sofia Vegana, pikantna Luigi Picante in pica Fabio Prosciutto s kraškim pršutom, z njimi pa Dan vstopa v 7. sezono projekta Štartaj, Slovenija.

Dan se je za razvoj lastne znamke zamrznjenih pic odločil potem, ko mu je epidemija onemogočila odprtje lastne picerije. Nekdanji davčni svetovalec in strasten ljubitelj kulinarike je vse svoje znanje o pripravi pristnih italijanskih pic vložil v pripravo zamrznjenih napolitanskih pic iz droži in nastala je znamka Pausa pizza.

Priprava je preprosta: pico vzamemo iz embalaže in jo 15–30 minut pustimo, da se odtaja na sobni temperaturi. Nato jo položimo v pečico, ogreto na 220 stopinj Celzija, pred tem skorjo pokapljamo z malo olivnega olja. Pečemo jo 6–7 minut na srednji rešetki.

Dan je tudi sam odpotoval v Neapelj, kjer je poiskal dobavitelje surovin za pice.
Dan je tudi sam odpotoval v Neapelj, kjer je poiskal dobavitelje surovin za pice. FOTO: osebni arhiv

Zgodba razvoja Danovih pic sicer sega že v leto 2017, ko si je privoščil podaljšan vikend v Londonu: "Tam sem med iskanjem kosila slučajno naletel na 'foodtruck', kjer sta dva Italijana iz svojega predelanega kombija na tamkajšnji tržnici ponujala napolitanske pice. Ker je bil to čas, ko se je tudi v Ljubljani močno razvijala ponudba 'street fooda', se mi je vse skupaj nemudoma zdelo kot fantastična ideja, ki bi imela potencial tudi pri nas v Sloveniji," nam je povedal Dan, ki je idejo nekaj časa razvijal v svoji glavi, v drugem letniku dodiplomskega študija bančnega in finančnega menedžmenta pa je prišla odlična priložnost, da se je loti bolj resno. "Tam smo imeli namreč študentje v sklopu predmeta Podjetništvo na voljo cel semester, da razvijemo svojo poslovno idejo vsaj v teoriji oz. tisti z bolj resnimi nameni smo se vsega skupaj lotili z namenom, da bi to prenesli tudi v prakso. V tiste pol leta sem tako razvil poslovno idejo (delo je sicer potekalo v skupini s še tremi prijatelji) in se dejansko tudi naučil peči prve napolitanske pice oz. vsaj mislil sem tako."

 

Projekt na faksu se je zaključil tako, da je bila ideja razglašena kot najboljša oz. med najboljšimi, enega izmed profesorjev podjetništva pa je ideja celo tako navdušila, da jo je bil pripravljen tudi finančno podpreti. Temu je tako sledilo iskanje primerne lokacije, nato pa je vmes posegla globalna pandemija koronavirusa in projekt je zastal.

"Sam sem sicer še naprej praktično vsak dan pekel pice in se izobraževal na tem področju, saj sem verjel, da bi projekt po končani pandemiji vseeno lahko zaživel. Kot danes vidimo, pa so se znanje in izkušnje, ki sem jih nabral v tem obdobju, na koncu prenesli v nekoliko drugačen produkt, in sicer zamrznjeno pico. Ideja se je prvič pojavila lani poleti, ko sem videl, da je mnogo picerij v drugih državah izpad dohodka reševalo tako, da so svoje gostinske obrate prelevili v majhne proizvodnje in strankam ponujali zamrznjene izdelke. Od takrat sem vse recepture, ki sem jih do tedaj imel, nekako opustil, s prihranjenim denarjem sem kupil šok komoro ter vakuumski stroj in začel razvijati produkt, pri katerem vse zakonitosti, ki veljajo za dobro napolitansko pico, popolnoma padejo v vodo. Postopek zamrzovanja, zgolj delna peka in podobno namreč zahtevajo popolnoma drugačen pristop," nam je še povedal Dan.

Danes je na polici Štartaj, Slovenija že več kot 200 inovativnih izdelkov slovenskih podjetnikov. V letošnjem letu se jim s svojimi izdelki pridružuje še 8 novih podjetniških ekip, ki bodo zaznamovale 7. sezono projekta. S pomočjo partnerjev projekta postajajo zgled mlajšim generacijam podjetnikov in s svojim delom pomagajo krepiti slovensko gospodarstvo. Vsem je skupno, da so v svoje izdelke vložili veliko znanja, trdega dela, truda in inovativnosti ter dokazali, da sami zmoremo veliko, skupaj zmoremo vse!

Danovo podjetniško zgodbo, ki je rodila izdelke Pausa pizza, si lahko v celoti ogledate v prvi oddaji nove sezone oddaje Štartaj, Slovenija! na VOYO, vse štiri pice pa vas čakajo na policah projekta v vseh trgovinah Interspar po Sloveniji. Tudi letošnja jesen je namreč v znamenju projekta Štartaj, Slovenija, ki Slovence navdušuje že sedmo leto zapored. Letos vas na policah trgovin Interspar čaka 18 produktov osmih izjemnih podjetniških ekip, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.05 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Štartaj, Slovenija! – 7. sezona
Štartaj, Slovenija! – 7. sezona FOTO: Rok Mlinar

Sponzorirana objava

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3