Tujina

Bežijo pred vojno: premraženi in lačni prehodili 70-kilometrsko pot do Poljske

Lviv, 25. 02. 2022 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
227

Sirene so tulile, močan pok raket je odzvanjal z vseh strani, ljudje so postali panični. Rusija je v četrtek napadla Ukrajino. Ruska vojska se je s svetlobno hitrostjo pomikala proti prestolnici in drugim večjim mestom. Da bi rešili sebe, svoje družine in ljubljene, je okoli 100.000 Ukrajincev pobegnilo od doma, več tisoč se jih je podalo onkraj meja. Tudi 25-letni Manny Marotta je bil del skupine, ki se je peš odpravila na Poljsko. Premraženi in lačni so prehodili 70 kilometrov in zajokali, ko so stopili na poljska tla.

25-letnik, ki je z več tisoči begunci do poljske meje iz ukrajinskega mesta Lvov prehodil več kot 70 kilometrov, je 20-urno popotovanje opisal kot "brutalno" in "mučno". Marotta je bil del skupine, ki se je odločila, da bo iz Lvova peš prišla do poljske meje. Na 70-kilometrski poti je srečal objokane matere in otroke, ki so se bili prisiljeni ločiti od svojih mož in očetov.  

Marotta je namreč mladenič iz Pittsburgha v Pensilvaniji, ki je v Ukrajini delal kot neodvisni novinar. Ko je Rusija napadla Ukrajino, se je odločil, da se bo pridružil ljudem, ki so zapustili mesto. Dejal je, da se je počutil kot del "humanitarne nočne more", ko je opazoval moške, ženske in otroke, ki so panično hiteli na Poljsko.  

"Na poti sem srečal tudi starejše ljudi, ki so težko hodili in si pomagali s palicami. Neka babica mi je rekla, da gre na Poljsko. Meja je bila še daleč, neverjetno se mi je zdelo, da ima tako moč in željo."  

Opisal je tudi "srce parajoč" trenutek, ko so prišli ukrajinski vojaki in naročili, naj se moški vrnejo v mesta in se borijo za domove. "Odtrgali so jih od družin," je dejal. "Bili smo približno 10 do 15 kilometrov pred mejo, ko so začeli na ulice prihajati vojaki ukrajinske vojske z zvočniki in naznanili, da 'nobenemu Ukrajincu, staremu od 18 do 60 let, ni dovoljeno zapustiti države moraš iti na vzhod in se boriti'," je rekel. "Govorili so: 'Poslovite se od svojih punc, žena, mater, hčera.'"  

"Med potjo sem se spoprijateljil z 18-letnim ukrajinskim fantom. Na koncu so ga vpoklicali v vojsko. Videl sem grozo in strah v njegovih očeh, ko je vedel, da bo moral iti na vzhod in se boriti proti Rusom."  

Tudi posnetki, ki so zakrožili po spletu, prikazujejo srce parajoče prizore žensk, ki z otroki mahajo v slovo svojim partnerjem pred odhodom v prve bojne linije. 

Marrotta je na poti srečal tudi otroke. Bili so lačni, utrujeni, zeblo jih je, je opisal. "Jokali so in spraševali: Kam gremo? Kaj se dogaja?" Nihče ni imel odgovora. 

Svojo pot je ob 16. uri po lokalnem času začel v Lvovu. "V Lvovu sem se zbudil zaradi siren za zračni napad," je pojasnil. "Šel sem v središče mesta, po zvočnikih so nas pozivali, naj ostanemo mirni in poiščemo zavetje. Ljudje so bili panični, vsi so klicali svoje sorodnike. Nihče ni vedel, kaj se dogaja." Marotta je dejal, da je bil "trenutek strašljiv", in odločil se je nemudoma zapustiti mesto. Z žalostjo je ugotovil, da so vlaki že polni, prav tako avtobusi, avta ni imel. Odločil se je, da bo na zahod šel peš. Oprtal si je nahrbtnik in začel svojo pot.  

Kaj kmalu je ob cesti zagledal zapuščene avtomobile, saj je na bencinskih servisih ob poti že zmanjkalo goriva. Ljudje so zapustili svoje avte in pot nadaljevali peš. V dobrih štirih urah se je v koloni zbralo veliko ljudi. Po dvajsetih urah so prispeli do meje. Tam je bilo že okoli deset tisoč Ukrajincev. Nekateri so bili z avti, veliko pa jih je tja prispelo peš. Bili so premraženi in lačni. Ko je prestopil mejo, so mu prostovoljci ponudili čaj in dejal je, da je po "najdaljši in najbolj mučni noči v svojem življenju neizmerno srečen".  

Sedaj biva v eni od razpoložljivih enot, ki jih je Poljska ponudila na jugovzhodu države. Pravi, da tisti, ki so na poti, grozno trpijo.  

Iz Ukrajine pa je od začetka ruske invazije v manj kot dveh dneh zbežalo več kot 50.000 ljudi, večina ravno v sosednjo Poljsko in Moldavijo, je danes sporočil visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Opozoril je, da se proti ukrajinskim mejam premikajo še mnogi. Grandi je tvitnil, da je "v manj kot 48 urah iz države zbežalo več kot 50.000 ukrajinskih beguncev, večina na Poljsko in v Moldavijo". "In še veliko se jih premika proti njenim mejam," je dejal ter se od srca zahvalil vladam in prebivalcem držav, ki ohranjajo svoje meje odprte in sprejemajo begunce.

V ločenem tvitu se je Grandi še posebej zahvalil moldavski predsednici Maii Sandu, ker je dovolila ljudem, ki bežijo iz Ukrajine, da varno prečkajo meje z Moldavijo. Zagotovil je, da bo UNHCR storil vse, da bodo Moldaviji pomagali pri pridobivanju mednarodne podpore, medtem ko sprejema begunce.

Drugi dan obsežne ruske invazije danes poročajo o spopadih z ruskimi enotami v prestolnici Kijev, medtem ko je invazija zahtevala že več kot sto življenj. Ob začetku invazije v četrtek ob zori se je na ceste podalo več deset tisoče Ukrajincev, ki so prispeli na meje EU, v Moldavijo, Poljsko, pa tudi na Madžarsko in v Romunijo.

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plavimil
27. 02. 2022 13.08
To so begunci, ne pa muslimanski mladci , kateri hočejo na vsak način priti v Evropo in živeti na naš račun.
Simon Cerkvenik
26. 02. 2022 20.02
+2
se vidi iz komentarjem čustveno inteligenco in empatijo.
vrtnar01
26. 02. 2022 14.05
-2
Najtesnejši Putinov zaveznik je Aleksander Lukašenkov, ki je tesno povezan s Tanjo fojon in Kordišem. Prvaki kulovcev je po volitvah leta 2014 in množičnem prihodu beguncev leto dni pozneje novo politično identiteto našel pod dežnikom beloruskega voditelja kot samooklicanega branika Evrope in krščanstva.
vrtnar01
26. 02. 2022 14.05
-2
malo prirejeno, pa vendarle, laž kot vse laži lewakov
revirji
26. 02. 2022 14.10
+1
zelo prirejeno, kot je prirejeno vse kar izusti desnuhar.
srebrnibreg
26. 02. 2022 14.16
+0
Svečka tisočnickna laž se demantira z resnico, ker je pa nimaš saj so trditve lewakov resnične si izmišljaš pravljice. Prozorna hinavska manipulantska janšistična strategija kot vedno pri pokvarjenih janšistih.
Rains
26. 02. 2022 14.02
-1
Rusofili bodo na vprašanje če jih vojna skrbi odgovorili z "ne", vsi ostali pa z "da". Koliko je katerih pa si lahko pogledate v stolpcu desno ob tem članku. Torej rusofilske zaIege je dosti manj od normalnih ljudi, samo pač tukaj v komentarjih so glasni.
revirji
26. 02. 2022 14.15
blue3dragon
26. 02. 2022 13.59
+0
Hudo, da na plečih Ukrajincev obračunavajo Rusi in Nato. Vendar pa ne pretiravajte, 70 km peš z otroci prej kot v dveh dneh?
revirji
26. 02. 2022 13.39
-22
Madona ste se srgi razpasli tukaj gor. pejte lepo k vučiču in tam delajte red.
revirji
26. 02. 2022 13.40
-22
revirji
26. 02. 2022 13.43
-20
AlternativeFacts
26. 02. 2022 13.30
+4
Pravzaprav so Združene države Amerike in Velika Britanija, ko so videle, da Rusija oblikuje sile, ki bi lahko napadle Ukrajino, med prvimi hitro umaknile svoje vojaške inštruktorje in svetovalce, piše BBC.
AlternativeFacts
26. 02. 2022 13.29
+9
Hrvaški novinarji v Kijevu zatočišče našli pri veleposlaništvu Srbije: »Tukaj je varno, Rusi ne bodo ciljali!«
AlternativeFacts
26. 02. 2022 13.27
+3
Najtesnejši Putinov zaveznik v EU je Viktor Orban, ki je tesno povezan z Janšo. Prvak SDS je po volitvah leta 2014 in množičnem prihodu beguncev leto dni pozneje novo politično identiteto našel pod dežnikom madžarskega voditelja kot samooklicanega branika Evrope in krščanstva. Nekoč največji Evropejec v slovenski politiki je postal eden največjih kritikov Bruslja. (vir: Janša si z ukrajinsko kravato pere vest #kolumna)
vrtnar01
26. 02. 2022 14.03
Najtesnejši Putinov zaveznik je Aleksander Lukašenkov, ki je tesno povezan s Tanjo fojon in Kordišem. Prvaki kulovcev je po volitvah leta 2014 in množičnem prihodu beguncev leto dni pozneje novo politično identiteto našel pod dežnikom beloruskega voditelja kot samooklicanega branika Evrope in krščanstva. Nekoč največji Evropejec v slovenski politiki je postal eden največjih kritikov Bruslja
AlternativeFacts
26. 02. 2022 13.22
+6
(Nikoli niso v rokah držali orožja, sedaj branijo svojo državo: 'Dali so mi kalašnikovko, pripravljen sem') .....@Takim se reče kanonfuter, ali hrana za medije, ki bodo na njih gradili propagando...
Fargo
26. 02. 2022 14.21
+1
Podobno kot je Tito jeseni 1944 do pomladi 1945 na sremsko fronto poslal neizkušene študente, dijake, po 10 dnevnevbnem ABC tečaju vojskovanja proti močnim in izkušenim, oklepnim nemškim enotam, ki so se umikale iz Grčije in Romunije domov. Po nepotrebnem je padlo nekaj 10 tisoč mladine (večinoma Srbi) ob samem koncu 2. sv. vojne. Samo zato, da se je pokazal pred Rusi.
AlternativeFacts
26. 02. 2022 13.18
+10
Ukrajina je danes to, kar je bila Španija koncem 30-ih let prejšnjega stoletja....Žalostno je gledati, kako zahod potiska ukrajince vedno globje v vojno, ki jo bodo izgubili, saj jim moški bežijo iz države. To pa je prvi znak, da oblast nima takšne podpore v narodu, kot jo slika. Kaj sledi, likvidacija vsakega, ki ne bo prijel za orožje? Je Zelenski že prijel za orožje?
srebrnibreg
26. 02. 2022 13.15
+10
Kaj iščejo ameriška vohunska letala na ruskih mejav in celo še v njihovem zračnem prostoru, če sta Gorbačov in Reagan podpisala sporazum, da se Rusija ne bo približevala Ameriškim mejam američani pa ne ruskim?
borec91
26. 02. 2022 13.13
+4
normalni ukrajinci ce ste pametni se predajte ne nasedajte nato podplacancem ker vedno boste revezi
srebrnibreg
26. 02. 2022 13.05
+9
Upam, da prijatelji Maršala Twita Dodik, Vučić in Orban sedaj spoznajo s kakšnim hinavskim lažnivcem imajo opravka. Vsi omenjeni so prijatelji Putina on pa sedaj zaradi svoje promocije, pohlepa po oblasti in iskanju volivcev tolče po Rusiji in se slini okoli Zelenskega katerega je sds sekta imela za komika ter ga primerjala s Šarcem. Pokvarjenci janšistični.
srebrnibreg
26. 02. 2022 13.08
+7
Belček ne pišem o Putinu ampak o tvojem hinavskem dvoličnežu. Pljuva po Rusiji v ruski banki pa ima odprt račun. Barabini hinavski.
srebrnibreg
26. 02. 2022 13.12
+4
Belček iz tebe se še norčujem ne samo zahebavam.
Gregor Medvešek
26. 02. 2022 13.51
-2
Daj Beretic spelji se na Vrhniko in tam serji, komunjara gnila
borec91
26. 02. 2022 12.59
+7
ker vidijo da vecina slovencem ne nasedamo tem pokvarjenim igricam.nato mafije je vecina komentarjev onemogoceno pac vojna ni ok a enkrat je treba rect dost mamo teh nato lazi irak libija egipt sirija
revirji
26. 02. 2022 13.38
-7
Rains
26. 02. 2022 13.59
+0
Gorenc45
26. 02. 2022 12.40
-10
Več kot očitno je, da se za komentiranje na tem portalu angažirajo le ruski prišleki. Ker povprečen Slovenec je močno proti tej vojni.
borec91
26. 02. 2022 13.02
+4
ukrajincie podpirate sveckoti podporniki belckov in domobrancev iste bagre kot so bili ukrajinci med 2svetovno vojno
revirji
26. 02. 2022 13.38
+0
In kaj so bili Rusi s stalinčkom? kaj so bili? Belčki, domobrančki.
Gorenc45
26. 02. 2022 12.37
-19
1. svetovna vojna, Holodomor, Hitlerjeva agresija, Stalinove čistke, brezvladje ob razpadu SZ in zdaj še nori Putin. Za Ukrajince res ni sreče.
borec91
26. 02. 2022 13.03
+4
ja med 2svetovno pomorili na tisoce rusov glavni krvniki v taboriscih
Gorenc45
26. 02. 2022 12.34
-19
Da ni sram uvoženih rusofilov. Pri nas kasirajo visoke plače, uživajo v čistem miru. Hočejo pa uvoziti ruski mafijski sistem še k nam. Odurno!
Gorenc45
26. 02. 2022 12.32
+1
Putin je novi Hitler. Tudi Hitler je bil po oceni psihiatrov moten.
revirji
26. 02. 2022 12.30
+1
Meni putin zgleda kot zadrogiran neonacist.