Tujina

Članice EU potrdile nov sveženj sankcij, Rusija kritična do cenovne kapice

Bruselj, 06. 10. 2022 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so članice EU uradno potrdile dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, so te z objavo v Uradnem listu EU tudi stopile v veljavo. Sveženj med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto in širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije. Ruske oblasti so do uvedbe cenovne kapice kritične.

"Dogovorjeni sveženj sankcij vključuje vrsto ostrih ukrepov, s katerimi bo EU okrepila pritisk na rusko vlado in gospodarstvo, oslabila ruske vojaške zmogljivosti in prisilila Kremelj, da plača za nedavno zaostrovanje razmer," so zapisali v sporočilu Sveta EU."Ta novi sveženj sankcij proti Rusiji je dokaz naše odločenosti, da ustavimo Putinov vojni stroj in se odzovemo na njegovo najnovejšo eskalacijo vojne z lažnimi referendumi in nezakonito priključitvijo ukrajinskih ozemelj," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Sveženj sankcij, ki je bil medtem objavljen tudi v Uradnem listu EU, je bil sprejet kot odziv na stalno stopnjevanje in nezakonito vojno Rusije proti Ukrajini, vključno z nezakonito priključitvijo ukrajinskega ozemlja na podlagi 'lažnih' referendumov, mobilizacijo dodatnih vojakov in izrekanjem jasnih jedrskih groženj," so še pojasnili pri Svetu EU.

Z novim svežnjem ukrepov se v zakonodajo EU uvaja podlaga za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, ki sicer velja samo za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

V skladu s tem ukrepom bo prevoz nafte, pa tudi zagotavljanje storitev za prevoz, vključno z zavarovanjem in finančnimi storitvami, prepovedan, če je bila nafta prodana nad določenim cenovnim pragom. O višini cenovne kapice se morajo še dogovoriti države skupine G7, ki so usklajevale zadnje ukrepe proti Moskvi, in jo soglasno potrditi vseh 27 članic EU. Ta ukrep naj bi drastično zmanjšal ruske prihodke od nafte, hkrati pa lahko pripomore k stabilizaciji svetovnih cen energije, še navaja sporočilo Sveta EU.

Ruska nafta
Ruska nafta FOTO: Shutterstock

Med sankcijami tudi prepoved uvoza nekaterih izdelkov

Sveženj, ki ga je prejšnji teden predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vključuje tudi prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, s čimer se bodo prihodki Rusije po navedbah Bruslja zmanjšali za sedem milijard evrov. Med temi so izdelki iz jekla, materiali, ki se uporabljajo v industriji nakita, kot so kamni in dragocene kovine, poleg tega pa tudi plastika, papir in kozmetika. Bruselj predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

"Dodatno omejujemo ruske uvozne in izvozne zmogljivosti, ob tem pa se osvobajamo energetske odvisnosti od Rusije. Sprejeli smo tudi ukrepe proti osebam, odgovornim za nezakonito priključitev ukrajinskih ozemelj. EU bo Ukrajini stala ob strani tako dolgo, kot bo treba," je pri tem pojasnil Borrell.

EU tako širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije, med drugim zaradi sodelovanja pri organizaciji spornih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih. Članice so sklenile uvesti omejevalne ukrepe še za 30 posameznikov in sedem pravnih oseb zaradi dejanj, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine. Na seznamu se je tako znašel tudi kontroverzni ruski desničarski nacionalist Aleksander Dugin.

Pri EU so sankcije proti Duginu utemeljili, rekoč, da je ideološko in teološko upravičeval aneksijo Krima in rusko agresivno vojno proti Ukrajini, ki jo je videl kot osvoboditev Ukrajine od vpliva Zahoda. Sankcije so prizadele tudi ruska pevca Julijo Čičerino in Nikolaja Rastorgujeva, ki ju EU skupaj z ostalimi sankcioniranimi posamezniki vidi kot del ekosistema dezinformacij in manipulacije informacij v Kremlju.

Med sankcioniranimi so tudi predstavniki ruskega obrambnega sektorja, denimo Alan Lušnikov, ki je največji delničar proizvajalca orožja JSC Kalashnikov Concern, in predsednica ruske državne volilne komisije Ela Pamfilova. Poleg tega sveženj vključuje še dodatne prepovedi trgovanja z orožjem, prepoved opravljanja funkcij v upravnih organih nekaterih podjetij v ruski državni lasti za državljane EU in prepoved ponujanja določenih storitev v Rusiji.

Potrditev dogovora o novem svežnju sankcij je pozdravila tudi Evropska komisija. EU je doslej sprejela že sedem svežnjev sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

Rusija kritična do cenovne kapice za nafto

Ruske oblasti so kritizirale uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Odločitev EU so označile za absurd, ki bo po njihovem mnenju imel uničujoč učinek na energetske trge in s tem škodil praktično vsem državam.

"Številne države razumejo nesmiselnost korakov, ki jih zdaj obravnavajo v EU in jih spodbujajo ZDA," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in pri tem imel v mislih uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Rusija bo na nove sankcije EU odgovorila s preusmeritvijo izvoza nafte v tiste države, ki so pripravljene sodelovati z njimi, kot je recimo Indija, je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Hkrati je Peskov pozdravil odločitev razširjene skupine velikih dobaviteljic nafte Opec+, ki namerava z novembrom skupni obseg črpanja nafte zmanjšati za dva milijona 159-litrskih sodov dnevno. "Cilj tega ukrepa je stabilizirati naftni trg, kar pa si želijo vsi," je še dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
06. 10. 2022 21.59
+1
Ukrajinski igralec se poigrava z vso politiko zahoda?
nonac
06. 10. 2022 21.58
-1
Dejstvo je, da so zkrajinci prvi začeli terorizirati rusko govoreče prebivalce.Že od leta 2014. Pika. Takrat se ni nihče zganil, celo podpisali so sporazum v Minsku, ki pa se ga nijče več ne spomni. Rusi ne pozabljajo.
Korintos11
06. 10. 2022 21.56
-1
Tako dolgo bo delala da bo s temi sankcijami EU zatolkla, potem se pa še temu sladko smeje.
komarec
06. 10. 2022 21.43
+2
Nekateri so res prepričani da narodu se lahko vse zlaže. Nekaj malega že, ampak se zadeve hitro ustavijo.
kure bedne
06. 10. 2022 21.39
+4
Naj Ursolo von der Pfaizer zaprejo pa bo mir v Europi. Ma kakšme sankcije Rusiji. Kdo še kaj verjame tenu Bruslju mavričnemu je pa res butelj.
periot22
06. 10. 2022 21.39
+4
Kaj je politični Ameriški hlapci pa vi mislite da boste ustavili Putina ha,ha kje ste bili leta 2014 ko se je vse začelo kje vas vprašam? Nehajte s temi lažmi o Rusiji in začnite pisati resnico o pokvarjeni Ameriki ! Brez pogajanj ne bo konca vojne!
komarec
06. 10. 2022 21.38
+4
Prav za prav kdo je zakuhal vojno me Ukrajino in Rusijo? Kaj je pravi vzrok?
nonac
06. 10. 2022 21.35
+4
Zelensi poziva NATO naj napade Rusijo!? Pa kje mi živimo, kaj je Ukrajina članica EU ali nato, amerikanci nekaj skrivajo tam. Vse se draži zarad te urane Ukrajine, kot da so bile ostale invazije ZDA po svetu pa zakonite?
komarec
06. 10. 2022 21.34
+3
Vsi omenjajo to cenovno kapico. A to pomeni da si moramo nabaviti kape ker nas bo pozimi zeblo?
dober-man
06. 10. 2022 21.24
-2
Kaj se Putin oglasa, kdo bo agresorja kaj vprašal?! 🤢🤮
komarec
06. 10. 2022 21.37
+1
Ko ti bo gobice pred hišo nametal bo prepozno.
jezenslovenec
06. 10. 2022 21.19
+5
zakaj se EU vmešava v to vojno? naj se ukrajinci sami branijo, kar so zakuhali.
tornadotex
06. 10. 2022 21.13
-2
Rusi vse bolj drvijo v osamo in izolacijo. Na vse kriplje pa si vse to tolmačijo po svoje,v resnici jih bo zadelo veliko huje kot mislijo....Takole se državo vrne za več desetletij v preteklost...
Kiki Kris
06. 10. 2022 21.07
+7
dejmo se razjasnit...komu so res namenjene sankcije!!
komarec
06. 10. 2022 21.40
+1
Samim sebi. Prav za prav to je samo farsa, da se počne neke druge nečednosti.
Kiki Kris
06. 10. 2022 21.06
+10
svezen sankcij proti rusiji ali proti lastnem narodu??
olidata
06. 10. 2022 20.48
+9
Kaj pa kapica za ostalo nafto? Bodo posredniki kupovali pri rusih in prodajali za nekaj drugega po nekajkratni ceni??? Spet nas bodo okradli...