Tujina

Dve tretjini spolno eksplicitnih posnetkov otroci posnamejo sami

London, 27. 01. 2023 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glede na nove podatke Fundacije Internet Watch se je število posnetkov otrok, ki izvajajo spolna dejanja, v času zaprtja povečalo več kot desetkrat. Zaskrbljujoč je predvsem podatek, da so dve tretjini spolno eksplicitnih posnetkov posneli kar otroci sami, pogosto prek spletnih klepetalnic, ko so sledili navodilom odraslih in izpolnjevali spolne izzive. Na več posnetkih je tudi slišati, da so bili v sosednjih prostorih družinski člani in starši, ki se jim niti sanjalo ni, kaj se dogaja v sobah njihovih otrok.

V začetku leta 2020, ko se je začela pandemija, je priljubljenost družbenih omrežij drastično zrasla. "Med pandemijo je bil internet rešilna bilka, toda vse posledice, ki jih je prinesel s sabo, odkrivamo šele zdaj," je dejala izvršna direktorica Fundacije Internet Watch (IWF) Susie Hargreaves in dodala, da so spolni plenilci izkoristili situacijo.

IWF se sicer ukvarja s sledenjem, preiskovanjem in odstranjevanjem gradiva s spolnimi zlorabami otrok po vsem svetu. Opazili so, da je na spletu vse več materiala, ki so ga otroci posneli sami. Kot pravi dobrodelna organizacija, je razlog za porast materiala, ki ga otroci ustvarijo sami, prav posledica povečane uporabe interneta, saj je število prijav sicer ostalo enako kot v preteklih letih, poroča CNN. 

Dve tretjini spolno eksplicitnih posnetkov otroci posnamejo sami.
Dve tretjini spolno eksplicitnih posnetkov otroci posnamejo sami. FOTO: Shutterstock

Kar dve tretjini spolno eksplicitnih video posnetkov in slik otrok, ki jih preiskujejo analitiki, so otroci posneli sami. Gre za primere, ko otroke k spolnim dejanjem prek spleta prepričajo plenilci, otroci pa jih izvedejo pred kamero. Glede na podatke raziskovalcev je veliko video posnetkov posnetih v sobah ali kopalnicah, medtem ko se v ozadju sliši zvoke domačega gospodinjstva.  

Veliko posnetkov nastane tudi tako, da plenilci v kakšni od klepetalnic snemajo klepet v živo, čeprav otrok morda sploh ne ve, da se zadeva snema. Posnetke nato delijo in prodajajo pedofilom. 

Posnetki s penetracijo, spolni odnosi z živalmi in sadizem

Organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu pravi, da je na podlagi video posnetkov pogosto težko ugotoviti, iz katere države ali mesta so otroci. A če je na posnetku vidna šolska uniforma ali pa kakšen drug indikator, primere posredujejo pristojnim varnostnim organom.  

Od posnetkov, za katere dobrodelna organizacija ocenjuje, da prikazujejo otroke stare med sedem in 10 let, so jih več kot 8000 razvrstili v kategorijo A. Gre za najhujšo vrsto spolno eksplicitnega materiala, ki lahko vključuje penetracijo, spolne odnose z živaljo ali sadizem.  

Devetletnico med snemanjem prekinila družina, ki se ni zavedala dogajanja zlorabe

V enem od video posnetkov, ki so si ga ogledali analitiki IWF, odrasli devetletni deklici prek spletne platforme nalagajo, naj izvaja spolna dejanja, medtem ko je v svoji sobi obkrožena s plišastimi igračami.

Prepričali so jo v to, da je prek spletne kamere izvajala umazane izzive, s početjem na kameri pa preneha, ko jo iz sosednjega prostora pokliče družinski član, ki se ne zaveda dogajanja zlorabe, in jo prosi, naj pripravi kopel, domnevno za mlajšega brata.

IWF je vlado Združenega kraljestva pozval, naj stori več za zaščito otrok. Med drugim želijo, da čim prej sprejme dolgo odlašani predlog zakona o spletni varnosti. Na podlagi nove zakonodaje bi bile lahko vodje platform kazensko odgovorne za neuspeh pri preprečevanju, prepoznavanju in odstranitvi vsebine spolne zlorabe in izkoriščanja otrok. A hkrati IWF izpostavlja, da gradivo, ki ga analizirajo, prihaja iz vsega sveta, ne le Združenega kraljestva.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zrela hruška
27. 01. 2023 17.52
+3
pri nas smo se z otroci demokratično dogovorili, da lahko ata in mama v omenjenih primerih otroku razbijeta vse elektronske naprave! in zadeve so bile samoupravno urejene!
zrela hruška
27. 01. 2023 17.48
+3
za to pa so starši, da jim to... prepovejo. enostavno
Kaveljc
27. 01. 2023 14.17
+6
Otroku pod deset let navaden mobitel brez interneta, da lahko pokliče starše samo, če je nujno. Nad deset let pa nadzorovati kaj počne na omrežju. Ko pa je polnoleten pa naj počne kar hoče.
Delboy Trotter
27. 01. 2023 13.21
+5
Ta vikend v lokalu z kolegom pijeva kavo, za mizo zraven se pa usede moški okoli 40 let star z hčerko in ženo. On je brskal po telefonu in je bil obrnjen tako da sem videl kaj gleda na telefonu. Lajkal je nage babe. To se mi je pa zdelo tako ogabno. Sediš zraven hčerke in to gledaš, fuj. Ne morejo otroci biti normalni če so starši butlji.
Tri pisane marjetice
27. 01. 2023 13.15
+2
Pazite kaj gledajo vaši otroci tudi na TV. Poznate otroški program Nickelodeon? Kaj to pomeni v latinščini? Nic kelo deo - briga me za boga. Vašim otrokom preko risank perejo nedolžne možgane.
proofreader
27. 01. 2023 11.33
+12
Itak tako mladi še ne smejo imeti računov na socialnih omrežjih. Tu je tudi odgovornost staršev.
Animal_Pump
27. 01. 2023 11.28
+7
Če že dajete mulariji računalnike pa telefone...jim vsaj SPY aplikacije prej gor naložite, da boste vidi kaj vaš otrok sploh počne...s kom govori...si dopisuje...in ukrepajte.. Ne pa, da jim slepo zaupate...pa mislite, da je vse v najlepšem redu. Predatorji čakajo na njih. Ne dovolite, da vaši otroci postanejo plen.
First Last
27. 01. 2023 11.01
+2
Vse več gole kože in kao plese z seksističnimi gibi širijo socialna omrežja kot tudi mediji in tv. Vedno manjše so danes tudi kopalke, kaj ste pa mislili da pubertetnice in pubertetniki tega ne bodo potegnili nase, vse bolj je sprejemljiva golota, družbene norme to je ogromen psihološki bias, ja narod le kažite s prstom, vprašajte pa se sami koliko gole kože ste že lajkali ipd...
ajdanakolesu
27. 01. 2023 11.00
-2
Kazen- delovna- finančna- zaseg računalnika, telefona, tablice za vsakogar ki prodaja svoje golo telo po spletu in je mlajši od 18 let. Staršem pa 2.000€ za opustitev vzgoje.
Joža_Gulikoža
27. 01. 2023 10.53
+0
Naivne punčke
ajdanakolesu
27. 01. 2023 11.01
+4
to ni naivno, to je eksibicionizem po vzoru in učenju iz medijev.
Bonsa
27. 01. 2023 10.36
+4
Me ne čudi, glede ena informacijsko pismenost odraslih, ki niti novice ne znajo preveriti in potem širijo te lažne novice. Kako le bi naj ti pomagali otrokom. Nujno rabimo tečaje za šolanje odraslih.
Phan Thi Kim Phuc
27. 01. 2023 10.36
+6
grozljivo....
Cene Novak
27. 01. 2023 10.27
+4
Ja če je to storila-il prijateljica-el zakaj nebi še jaz !!! Ne smem biti slabša !
čebelinko
27. 01. 2023 10.26
+24
In vedno več bo tega. Zakaj dajete majhnim otrokom telefone in računalnike? A ste normalni?! 90% so starši krivi, ker se jim preprosto ne da ukvarjat z mulci in jim dajo telefon, pa so jih frej cel dan.
ajdanakolesu
27. 01. 2023 11.03
+7
točno to je razlog za nastanek problema in uničena mladina. Prepoved pametnih telefonov do 18 leta...samo še trotl telefon brez kamere in interneta.
Delavec_Slo
27. 01. 2023 10.16
+14
JA PA 100x na dan reklamaNEO NA WC- POL PA DOPOVEJTE OTROKOM- ČE JIM VSILJUJETE TAKE REKLAME!
ajdanakolesu
27. 01. 2023 11.04
+4
se strinjam a vendar so starši tisti, ki nimajo za položnice imajo pa 400€ za pameten telefon za otroka
LocoCoko
27. 01. 2023 10.04
+13