Tujina

Erdogan v Istanbulu sprejel vodjo Hamasa. Želi postati posrednik?

Istanbul/Nablus, 20. 04. 2024 17.27 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v Istanbulu sprejel vodjo palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Haniyeja. Kot poročajo tuji mediji, naj bi voditelja med drugim govorila o izraelskih napadih in razmerah v Gazi ter humanitarni pomoči. Medtem je izraelska vojska v raciji begunskega taborišča Nur Šams na okupiranem Zahodnem bregu ubila deset ljudi, za katere trdi, da so pripadniki terorističnega gibanja.

Tuji mediji poročajo, da sta turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in vodja Hamasa Ismail Haniye med srečanjem v Istanbulu razpravljala o izraelskih napadih in zadnjih razmerah v Gazi. Prav tako pa naj bi razpravljala tudi o ukrepih, ki jih je treba izvesti za prekinitev spopadov v regiji, ter o humanitarni pomoči.

Hamas je v izjavi za javnost sporočil, da sta voditelja govorila predvsem o vojni v Gazi, poroča Deutsche Welle. To sicer ni bilo prvič, da je Erdogan v Turčiji gostil Ismaila Hanijo, ki Hamas vodi iz izgnanstva v Katarju.

"Življenjsko pomembno je, da se Palestinci čimprej poenotijo. Najbolj korenit odziv na izraelsko obstreljevanje, ki vodi do zmage, namreč izhaja iz enotnosti," je po sestanku, ki je po poročanju turških medijev trajal dve uri in pol, poudaril Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in vodja Hamasa Ismail Haniye
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in vodja Hamasa Ismail Haniye FOTO: AP

Širše vodstvo Hamasa je turški predsednik Erdogan sprejel v palači Dolmabahce ob Bosporju, kjer je sicer umrl ustanovitelj turške republike Mustafa Kemal Atatürk. Poleg ministra za zunanje zadeve Hakana Fidana so se srečanja udeležili tudi direktor Nacionalne obveščevalne organizacije (MIT) Ibrahim Kalin, direktor za komunikacije Fahrettin Altun in glavni svetovalec predsednika za zunanjo politiko in varnost Akif Cagatay Kilic.

Po tem, ko je katarska vlada napovedala, da bo ponovno ovrednotila svojo vlogo posrednika med Izraelom in Hamasom, je prejšnjo sredo v Doho odpotoval tudi turški zunanji minister.

Erdogan je v Istanbulu sprejel vodjo Hamasa
Erdogan je v Istanbulu sprejel vodjo Hamasa FOTO: AP

Zaradi vsega tega se porajajo vprašanja, ali si želi morda Erdogan postati posrednik med Izraelom in Hamasom. Vendar pa mednarodni opazovalci pravijo, da to ne bo mogoče, saj je Erdogan v preteklosti Izraelu namenil ostre kritike, prav tako pa da je zelo blizu Hamasa, ki ga ZDA in EU opredeljujeta kot teroristično organizacijo.

Erdogan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Tega je večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid, konec minulega leta pa je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Izrael je zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Pred tokratnim obiskom je Erdogan dejal, da bo "Palestino podpiral, dokler bo živ" in da bo ostal glas zatiranih Palestincev. 

Izrael v raciji na Zahodnem bregu ubil 10 ljudi

Izraelska vojska je v raciji begunskega taborišča Nur Šams na okupiranem Zahodnem bregu ubila deset ljudi, za katere trdi, da so pripadniki terorističnega gibanja. "Varnostne sile so v več operacijah v roku 40 ur eliminirale deset teroristov," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska.

Spopadi na Zahodni breg
Spopadi na Zahodni breg FOTO: AP

Izraelska vojska je racijo v begunskem taborišču Nur Šams v bližini kraja Tulkarm na Zahodnem bregu začela v petek, dan kasneje pa jo je nadaljevala. V njej je bilo po navedbah vojske poškodovanih osem vojakov in policist. O žrtvah je poročalo tudi palestinsko zdravstveno ministrstvo, več ljudi naj bi bilo poleg tega pridržanih.

Po poročanju lokalnih virov, je vojska pridržala več palestinskih civilistov in povzročila vidno škodo na lokalnih cestah, zdravstvenih ustanovah in domovih.

Od Hamasovega napada na južni Izrael 7. oktobra so izraelske sile po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva na Zahodnem bregu ubile približno 450 civilistov. Izrael medtem nadaljuje tudi obstreljevanje Gaze, streli so prav tako znova odjeknili na izraelsko-libanonski meji.

Število ljudi, ki jih je izraelska vojska ubila od začetka ofenzive na Gazo, je glede na današnje podatke oblasti v Gazi naraslo na 34.049, poškodovanih je bilo več kot 76.000 ljudi. Samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih 37 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja